Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Gedžitka22 My jdeme do SANUSu v Jihlavě. Jaký ti řekli, že to bude příplatek? My jdeme příští úterý a už bych byla ráda, kdyby to bylo.. I když čekačka není až tak dlouhá, mě to přijde nekonečný. Až mám chuť tam denně volat, jestli se neuvolnilo něco dřív. Ale zase jsem po SP 4 dny, takže ty dva týdny jsou tak asi ideální. Kam jdete vy? A přemýšlela jsi jaká všechna vyšetření bys chtěla podstupovat?
@an-na Aha, ty jsi z Jihlavy, to my jsme z Prahy, takže jdeme do pražského CAR IVF Cube. Vyžádala jsem si přímo paní primářku, doktorku Višňovou. Jsou s ní na Youtube videa ze Sama doma a četla jsem na ní úžasnou chválu. Když jsem nás do CAR objednávala, tak mi řekli, že paní Višňovou chce každý, tak si na ní počkáme, ale za to si myslím, že to stojí
My už jsme tam měli jít s přítelem v únoru, ale já otěhotněla no a dopadlo to jak to dopadlo…
Teď už bychom jinak bývali mohli čekat, zda se po OVF zadařilo. Ale těším se hrozně. Řekli mi za to DNA spermií příplatek 8 000 Kč, jenže to je teprve vstupní konzultace. Až budeme začínat s léčbou a budou od přítele odebírat spermie k oplodnění, necháme si určitě udělat i MACS, IMSI nebo PISCI, podle toho, co nám doporučí. Taky necháme udělat genetiku embrya před zavedením a určitě požádám i o embryoglue. Když už…
Ale mi budeme mít hodně věcí na pojišťovnu. Po 3 potratech už na to bude přispívat.
Také jsem přemýšlela, kdyby bylo to štěstí a nějaké embryo by bylo skutečně v pořádku a vhodné k implantaci, jestli nevložit rovnou 2…
Vy už doma nějakého mrňouska máte? A můžu se zeptat kolik ti je?
Mně je 28 let a zatím jsme bezdětní.
Muzu se zeptat k cemu presne slouzi test DNA fragmetace spermii? diky moc
@Gedžitka22 Ty jo, tak ty termíny co jsi napsala musím googlit
Já ještě nemám načteno vůbec nic, takže ani nevím co všechno si tam mám vyžádat.
No s přítelem spolu ještě děti nemáme, já mám z předchozího vztahu 8mi letou holčičku, přítel má 7mi letou, chtěli bychom jedno společné. A já mám teď v sobě takový pocit, že jedině se společným cvrčkem budeme kompletní.. No a ono ne a ne se zadařit. Je mi 33. A teda tím, že už máme děti, přemýšlím, že bude nejspíš chyba v kombinaci nás dvou ![]()
@Gedžitka22 Tak se dívám na to naše centrum a tam je vyšetření kvality DNA spermií 3400,–
@losani Nejsem žádný odborník, ale měl by to být hloubkový spermiogram, který prokáže, zda se ve spermatu vyskytují také spermie s poškozenou DNA. Z klasického spermiogramu tato informace nelze vidět a dokonce se výsledky klasicky provedeného spermiogramu můžou jevit jako v normě. Ale pokud se udělá podrobný spermiogram právě s fragmentací DNA spermií, dá se zjistit hodně škody a při IVF tyto špatné spermie vyřadit. Ony můžou způsobit neplodnost nebo oplodnění, ale následné nevyvíjení embrya či potrat.
@an-na Já to mám taky vše z googlu
A na stránkách CAR to píší moc hezky, jsou i videa, kde to vysvětlují. Jinak bych byla jak Alenka v říši divů
Ono je mi popravdě jedno, co se mnou provedou, hlavně ať to funguje ![]()
Tak aspoň, že už děti máš a že víš, že to u tebe šlo, že už tělo těhotné bylo a dotáhlo to až do konce
. Ono se časem může v těle spousta věcí změnit… Ale věřím, že nám oběma IVF pomůže ![]()
Ono se říká, že psychika dělá divy, ale popravdě už jsem na tu větu alergická…
@Gedžitka22 píše:
@an-na Aha, ty jsi z Jihlavy, to my jsme z Prahy, takže jdeme do pražského CAR IVF Cube. Vyžádala jsem si přímo paní primářku, doktorku Višňovou. Jsou s ní na Youtube videa ze Sama doma a četla jsem na ní úžasnou chválu. Když jsem nás do CAR objednávala, tak mi řekli, že paní Višňovou chce každý, tak si na ní počkáme, ale za to si myslím, že to stojíMy už jsme tam měli jít s přítelem v únoru, ale já otěhotněla no a dopadlo to jak to dopadlo…
Teď už bychom jinak bývali mohli čekat, zda se po OVF zadařilo. Ale těším se hrozně. Řekli mi za to DNA spermií příplatek 8 000 Kč, jenže to je teprve vstupní konzultace. Až budeme začínat s léčbou a budou od přítele odebírat spermie k oplodnění, necháme si určitě udělat i MACS, IMSI nebo PISCI, podle toho, co nám doporučí. Taky necháme udělat genetiku embrya před zavedením a určitě požádám i o embryoglue. Když už…
Ale mi budeme mít hodně věcí na pojišťovnu. Po 3 potratech už na to bude přispívat.
Také jsem přemýšlela, kdyby bylo to štěstí a nějaké embryo by bylo skutečně v pořádku a vhodné k implantaci, jestli nevložit rovnou 2…
Vy už doma nějakého mrňouska máte? A můžu se zeptat kolik ti je?Mně je 28 let a zatím jsme bezdětní.
V Gennetu stoji Fragemtace DNA 3 000, tak si nechte napsat zadanku a zajdete tam.
@an-na píše:
A je možné o to zažádat z toho jednoho vzorku? Přítel se toho bojí jak čert kříže, tak že by to nemusel podstupovat opakovaně.
N nekterych CARech tu fragmentaci vubec nedelaji. Uvidite, co vam reknout.
Na Gennet mám taky kontakt, ale musím říct, že víc se mi líbí IVF Cube
Ale ne, že bych na Gennet slyšela stížnosti, spíše naopak, byl hodně doporučovaný i kamarádkami, kterým se tam zadařilo ![]()
@Gedžitka22 píše:
Na Gennet mám taky kontakt, ale musím říct, že víc se mi líbí IVF CubeAle ne, že bych na Gennet slyšela stížnosti, spíše naopak, byl hodně doporučovaný i kamarádkami, kterým se tam zadařilo
Já jsem taky jinde, jen na tu Fragmentaci jsme šli tam, ale to proto, že náš CAR to nedělá.
@Gedžitka22 Popravdě já se do toho CARu zatím chystám na vyšetření, aby nám řekli jestli je někde nějaká chyba. Pokud se nic nenajde, tak se přikláním k tomu to ještě jednou zkusit přirozenou cestou. Když to nevyjde ani do třetice, tak teprve budu uvažovat o IVF. Ale to se všechno uvidí až po vyšetření, třeba pak budu mluvit uplně jinak. Samozřejmě jsem ráda, že už dceru mám (vlastně dvě
), ale i tak, hrozně by mě mrzelo, kdyby jsme nemohli mít společné a nechci házet flintu do žita.
A že psychika dělá divy v to věřím. Nám se furt nedařilo, nedařilo a pak jsem se na to vyprdla, netestovala jsem jak blbá a vždycky jsem ten měsíc byla těhotná
To, že to nedopadlo je věc druhá. Teď přijít na to čím to bylo no..
A já si teda jak Alenka v říši divů připadám, musím nějaká videa taky shlédnout.
@an-na Aha, tak to chápu. Určitě je lepší varianta, když to jde přirozeně, tak to budu moc držet palce
Já bych to klidně zkoušela taky, ale když jsem ještě ani jednou miminko nedonosila, mám strach, abych do kolečka jen nepotrácela a neutíkal nám čas. Kdyby IVF vyšlo, tak to přirozeně můžeme zkoušet třeba za 2-3 roky.
To víš, že by byla škoda to jedno miminko ještě nemít, máš krásný věk, to je ideální na druhé
.
Mně se taky povedlo otěhotnět, když jsem se vykašlala na sledování ovulace
To je strašné zlo…
těch peněz vyhozených za testy… O to radši jsem, když to doktoři pohlídají za mě a já nebudu muset nic řešit.
Já to spíš s tou psychikou myslela tak, že mi to i teď má doktorka říkala, přitom já jsem teď po tom třetím až neobvykle klidná, až mě to samotnou zarazilo. Jsem už taková smířená a obrněná, přijdu si daleko silnější.
@Gedžitka22 píše:
@losani Nejsem žádný odborník, ale měl by to být hloubkový spermiogram, který prokáže, zda se ve spermatu vyskytují také spermie s poškozenou DNA. Z klasického spermiogramu tato informace nelze vidět a dokonce se výsledky klasicky provedeného spermiogramu můžou jevit jako v normě. Ale pokud se udělá podrobný spermiogram právě s fragmentací DNA spermií, dá se zjistit hodně škody a při IVF tyto špatné spermie vyřadit. Ony můžou způsobit neplodnost nebo oplodnění, ale následné nevyvíjení embrya či potrat.
Ty jsi to napsala tak hezky.. A vnuklo mi to zase dotaz. Píšeš, že tvoje doktorka razí názor, že z mužské strany většinou příčina není?? Když se nechá udělat fragmentace DNA spermií, tak tam je to pak procentuelně? Že některé jsou špatné? Snad ale vždycky se musí najít nějaká mrška, která není úplně v pořádku. Já to nějak nedokážu pochopit.. Když to tedy bude třeba 50 na 50, tak pak jako zkoušet přirozené početí s tím, že se třeba vždycky chytne ta špatná? Sakra to je alchymie, že já snad začínám přestávat chtít jít na ta vyšetření ![]()
@Gedžitka22 Tak to jsem zvědavá co obrní mě, já jsem teď po tom druhém úplně na dně, nedokážu myslet na nic jiného. Ještě kamarádky kolem mě teď rodí a já jen koukám na jejich čerstvě narozená miminka a přijdu si uplně nemožná.
Chápu, že když už to máš za sebou po třetí, tak se ti nechce to podstupovat znovu. Mě i ty dvě přijdou dost. Kor co to asi je záhul pro tělo. Co si myslíš, že u vás dělá ten problém?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.