Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Gedžitka22 Ahoj, tak jsme zpět z CARu a nemám v sobě vůbec dobré pocity. Klasický spermiogram vyšel dobře, nechali jsme ještě udělat fragmentaci - na výsledky si máme volat za dva týdny. Dnes nedělali žádné jiné vyšetření, jen pan doktor doporučil genetiku - na tu jsem nás hned objednala a jdeme až 20.4. Tam budou dělat nějaká dvě vyšetření, u jednoho budou výsledky hned na druhé vyšetření chromozomů budeme čekat dva měsíce
Mě mezitím budou dělat imunologické vyšetření, mám si volat první den menstruace. A to je prozatím vše, prý jsou prioritní ty výsledky z genetiky, pak se teprve budeme domlouvat co dělat dál. Takže běh na dlouhou trať a mě je z toho tak akorát smutno. Asi jsem s tím měla počítat, aby mě to pak takhle nezaskočilo.
@an-na 2 týdny??? My měli výsledky fragmentace hned druhý den hotové ![]()
Aha, vy nemáte vyšetřenou párovou genetiku? No na tu se čeká déle, ale já mám pocit, že jsme čekali asi cca 3 týdny…
To mě moc mrzí, ale zase si říkej, že ta vyšetření a výsledky jsou potřeba pro zdravé miminko
Neboj, však ono to uteče. My už měli právě všechna tahle vyšetření za sebou, proto nás tedy vzali asi hned ke stimulaci. Ale je mi divné, že čekáte tak dlouho na výsledky toho spermiogramu ![]()
@Gedžitka22 Popravdě já taky. Hlavně mi přišlo, jak kdyby jsme si žádali o kdoví co, co běžně nedělají. Doktor se tvářil až divně, když jsem mu řekla, že jsme si to nechali udělat a sestra taky vůbec nevěděla, která bije. Volala do laboratoře, kdy si můžeme volat na výsledky, pak to položila a říkala, tak zkuste třeba za 2 týdny. Přítel byl z toho tak akorát špatnej, proč jsme vyhazovali prachy za něco co ani snad není potřeba - protože doktor to tímhle stylem podal.
Já vím, je to asi běžné, že se na všechno takhle dlouho čeká. Ale mám sto chutí na nic nečekat a jít ještě jednou do rizika těhotenství se špatným koncem
Stejně si říkám, že jsou dvě možnosti - buď dopadnou všechny testy dobře a řeknou ať se dál snažíme. A nebo dopadne něco špatně a budeme muset jít na IVF a to není hrazeno pojišťovnou v případě, když jsme měli „jen“ ty dva potraty. U nás na klinice je IVF 85 000,– Jako o peníze až tak nejde, spíš mi jde teď o čas. Bude mi brzy 34 a teď se budeme plácat v testování takovou dobu a třeba se ani na nic nepřijde
To je prekérka ![]()
@an-na a nechcete spíš zkusit nějaký jiný CAR? Zrovna tam by měly být ty výsledky téměř hned…taky si za to klienti nemálo platí.
Naprosto chápu, že jste z toho zklamaní, taky bych byla. A četla sis na toho doktora nějaké recenze?
@Gedžitka22 Recenze na doktora jsou perfektní. Také na mě působil dobře, všechno hezky vysvětlil. Až teda na to zklamání při odchodu, když jsem se zeptala na tu fragmentaci.
Můžu ještě zkusit jiný CAR. Ale na tu genetiku si stejně asi budeme muset počkat všude. Já teď fakt nevím. Co bys dělala na mém místě? Čekala bys na všechna vyšetření a nebo to zkusit ještě jednou přirozeně?
@an-na Já bych do toho přirozeně už nešla, ale to je jen můj případ. Nechtěla bych znovu zažít ten stres, jestli se trefila zdravá spermie, nebo zase ta špatná. Čekat na těhotenský test, pak na ultrazvuk a pak, v případě špatné zprávy, znovu na revizi nebo tablety. K tomu všemu potom ještě počkat, až mi zase naskočí cyklus… Ale jak říkám, to je mé stanovisko, ani můj přítel už to takhle nechce. Vím, že potratit se může i po IVF, ale při zavedení skutečně vyšetřeného a zdravého embrya, které se uchytí, je prý možnost potratu jen 3%, a já budu raději pod dohledem a radami lékařů. Navíc, i kdyby se miminku po přirozeném otěhotnění dařilo, stále je možnost, že bude nějak postižené, kdyby bylo zrovna vajíčko oplodněno špatnou spermií. Vím, tohle by si mohl říct při otěhotnění asi každý, ale já už jsem po těch 3 potratech tak nastavená
.
Kdybych byla tebou, určitě bych si nechaa udělat tu genetiku a počkala bych na výsledky spermiogramu. Zkus si tam zavolat klidně v pátek nebo v pondělí, třeba tam ten výsledek už bude ![]()
@Gedžitka22 Děkuju ti moc za názor. Já to mám teď nastavené tak, že se ani tak nebojím potratu, jako spíš toho, že by bylo pak s miminkem něco v nepořádku. To je jediné čeho se bojím. Jinak já zvládnu všechno.
Z chovatelského hlediska je nerozumějsí vyměnit samce
. Samozřejmě, že u lidí to není jen tak, ale základem uspesneho rozmnožování je kvalitní samec, který se dobrovolně rozmnožuje a má jasně mužské pohlavní znaky. Takže by rozhodně neměl mít žádné vady varlat a pod.
I když v práci jsem měla kolegyni, která potratila snad sedmkrát a absolvovala komplikovanou hormonální léčbu, dvakrát umělé oplodnění, manžel taky tu léčbu a nakonec teda měla dva kluky. Ovsem upřímně řečeno, nevím kde na to oba brali čas a peníze.
Výměna samce mi teda připadá výrazně jednodušší.
@an-na ahoj, hele s tou genetikou je to vážně takhle dlouho, taky jsme čekali dva měsíce aby nám řekli, že po genetické stránce je vše ok. Prý málokdy se něco najde ale je fajn mít jistotu a zjisti se z ní spoustu věci. Manžoj třeba našli prenašečství hluchoty
a štítnou žlázu máš zkontrolovanou? Mě dr po třech potratech řekl zkoušejte dál
a jestli jsi po psychické stránce na tom dobře tak bych to klidně zkusila, než budou všechny ty výsledky. Kdyby to zas dopadlo špatně tak víš, žes pro to udělala max a i dr. jsou pak vstřícnější, když vidi, že to fakt nejde. Ale tu štitnou žlazu bych si nechala zkontrolovat, je to velmi časté onemocnění zapříčiňující potraty ![]()
Ahoj holky, tak dnes jsem byla na odběrech krve na imunologii, štítnou žlázu a ještě jedno, myslím, že pohlavní nemoci.. Příští týden v pátek jdu na velký ultrazvuk a v úterý jdeme s partnerem na genetiku. Už se to začalo trošku hýbat, tak mám takový vnitřní lepší pocit. Uvidíme na co přijdou.
@Gedžitka22 Představ si, že po dvou týdnech stále nemáme výsledky z fragmentace, prý to snad bude do konce týdne, ale to je teda doba ![]()
@an-na vazne porad nemate?
to snad neni mozne…vim, ze uz to musi byt na nervy, takhle cekat a k tomu vsechna vysetreni
ale ber to tak, ze kazdym timhle kruckem se priblizujete ke svemu stesti
moc ti drzim palce, abyste to meli co nejrychleji za sebou a vse bylo v poradku.
My jsme akorat dnes byli s pritelem na dalsi konztaci na IVF a na testech MATCH+ a za necele 2 tydny zaciname stimulovat, leku uz mam plnou lednici, tak se moc tesim ![]()
@Gedžitka22 Téééda, tak to je super. Takže teď stimulace, odběr a už jdete na to?? Moc vám to přeju, už aby to bylo viď?
To čekání na všechna vyšetření je dlouhé, ale po dnešku už mám lepší pocit, že už se konečně něco děje a alespoň část vyšetření je za námi. Čekání na výsledky je horší. Ale ty výsledky z fragmentace mi nejdou do hlavy. Přece s tím nemůžou tak dlouho vyčkávat, než ty testy provedou?
To už se pak snad těm výsledkům ani nedá věřit.
@an-na presne, ted stimulace, odber vajicek a pak cca 3 tydny cekani na vysledky PGD
snad to utece, budu se muset nejak zabavit, abych na to nemyslela
a zavedeni tedy, pokud bude co, tak cca za 1,5 mesice
. Moc ti dekuju
no vzhledem k tomu, ze posledni dobou vse strasne utika, tak si myslim, zenutece uz i tohle.
Ty testy fragmentace mi prijdou taky strasne dlouhe, na co cekaji…? Vzdyt to by uz byly ty spermie nepouzitelne ![]()
To vis, ze ted uz to pojede jak po bezicim pase
uvidis, ze vysledky budou urcite v poradku. Dej vedet, az budes mit nejake nove informace. Uplne chapu, ze ted bude takove hluche misto, nez vam neco reknou.
@Gedžitka22 Tak dnes volali, test na fragmentaci spermií prý selhal
Takže se na to dle mě vybodli/zapomněli. Nebo prostě už se nedal takhle starý vzorek použít, to je jasný. Štvou mě, protože chlap byl z toho odběru uplně vyřízenej a teď by to měl absolvovat znovu. Právě z toho důvodu jsme to chtěli nechat udělat rovnou, aby na to nemusel 2×.
Zítra jdeme na genetiku a další odběry, v pátek znovu na konzultaci k doktorovi - budou první výsledky z imuno a štítné žlázy a budou mi dělat velký ultrazvuk. Ach jo ach jo, ať už alespoň něco máme..
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.