Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Kamishka píše:
Ahoj holky, taky mě čeká prodloužení spodní čelisti, mám rovnátka od února 2016 a v lednu 2017 mě čeká operace na Karlaku. Čím je to blíž, tím víc se začínám bát, ale těším se na výsledek.. až budu moct bez sily zavřít pusu, normálně kousat a nedesit se svých fotek z profilu
Nejdete teď taky někdo na operaci?
Ahoj
tak jaké to bylo a co rekonvalescence? Musela jsem si tě najít, jsem si říkala, že už to máš za sebou
Já mám zatím vyškubnutý dolní 5ky a už taháme 4ky na jejich místo (rovnátka od Dr. Švábové od 16.7.) do operace ještě 1,5 roku ![]()
@Dajdí Ahoj
Jsem už 9 měsíců po operaci, teď už pomalu nevím, že jsem na nějaké byla
Ale těsně po ní to náročný bylo, týden jsem byla v nemocnici, doma celkem 6 týdnů, než jsem se vrátila do práce. Nejhorší byl ten neustávající hlad, doufala jsem, že se žaludek časem smrskne a bude klid, ale nesmrsknul se natolik
Naštěstí mi mamka zatímco jsem byla v nemocnici navarila, napytlíkovala a zamrazila asi 7 druhů rozmixovaných polívek (měli jsme toho plný mrazák
), takže jsem měla zajištěné obědy a večeře a mezitím jsem si dělala smoothie, pila kefíry a denně 1-2 nutridrinky, protože jsem začala dost hubnout a chyběla mi energie. Hlavně se pak snaž dost pít, ono se to nezdá, když máš všechno jídlo tekutý, ale párkrát se mi z toho solidně zamotala šiška a rozdýchávala jsem to na zemi s nohama hore
Potom, co jsem přešla na kašovitý jídlo jsem si připadala úžasně.. zase pocit, že fakt jím
Myslím, že po 3 měs. mi dr. dovolil jíst už všechno, ale docela dlouho jsem byla nešťastná z toho, že jsem neuměla kousat (zuby ještě nesedely na sebe dokonale a nebyla jsem na ten nový skus zvyklá), často jsem se kousla do tváře nebo rtu
Ale postupně se to srovnalo, gumičky mezi stoličkami fakt skvěle fungují a táhnou zuby rychle do skusu. Teď už nemám ani rovnátka, sundali mi je v polovině července - půl roku po operaci, před měsícem jsem si nechala předělat nový horní korunky, takže mám konečně hotovo, už nosím jen takové ty udržovací dlahy na noc
Ta rekonvalescence je náročná a zdá se to nekonečný, ale výsledek fakt stojí za to! Ten pocit, jak do sebe zuby dokonale zapadají, nulový předkus a normální profil.. máš se na co těšit
Kdyby tě něco zajímalo, klidně se ptej ![]()
@Kamishka děkuju moc za zkušenosti, teším se, ale ta doba do operace
ještě 16 měsíců ![]()
@Kamishka, moc gratuluji k uspesne operaci
Taky me ceka v zari operace, tak nervozita stoupa
Muzu se zeptat, zustaly ti po operaci nekde jizvy? Vim, ze se operace provadi zevnitr, ale v papirech, ktere jsem dostala v nemocnici stoji, ze se do tvare musi udelat minimalni rez na kazde strane, ze kterych bude hadicka na odvod krve? A co srouby, musela jsi je odstanit nebo zustali? Podle chirurga je odstranovat nemusim. Podle data uz mas operaci vice nez rok za sebou, jsi porad s vysledkem spkojena? Budu moc rada za jakoukoliv informaci ![]()
@Kamishka
Byla jsem na operaci letos v červnu a jsem tedy 2 měsíce po operaci. Posouvali mi dolní čelist dopředu + plastika brady. Odpovím na tvůj dotaz, jestli ti tedy nedopověděl už chirurg, nejspíš ano
Nicméně, jizvy o kterých píšeš. Při operaci se zavádí drény na odtok krve, jsou to takové 2 nádobky na každé straně, tedy zpod čelisti (jak je čelistní kost, tak více jako by ke krku) se vyvedou hadičky a těmi bude pak odtékat krev. Tyto drény mi dali pryč hned druhý den. Zůstanou tam malé „ranky“, ale zahojí se a nejde nic vidět, není to řez, takže žádná jizva. Když se mi někdo hodně z blízka podívá na krk, tak tam jakože něco je, ale nejde fakt vidět. Nechci tě děsit, ale mě jak na jedné straně hadičku vyndávali, tak se to rozkrvácelo a museli mi to šít - je to nepříjemné, ale může se to stát (je tam hodně těch spletitých cévek). Na druhé straně to bylo v pohodě a nic neteklo. Po operaci nemám žádné viditelné jizvy na obličeji, vše se provádí zevnitř a tam teda taky žádné jizvy nevidím, takže se neboj
Kdybys měla jakýkoliv dotaz, tak se klidně ptej. Člověk jich má před zákrokem hodně a má obavy ze všeho, ale za sebe můžu říct, že jsem strašně ráda, že jsem do toho šla a nelituju toho, protože vše funguje jak má (kousání potravy, dýchání a hlavně myslím, že jsem mnohem hezčí než před tím a moc se mi to líbí ![]()
Angie 66, Rekla bych, ze odpoved je pro me? Teda doufam, ze ano a nelezu vam nejak do diskuze ????
Tak to jsi me uklidnila, ze nemas jizvy, vubec jsem si to neumela predstavit.
Moc ti zavidim, ze uz to mas za sebou a jsi spokojena.
Ja byla v utery na posledni predoperacni kontrole u chirurga a odchazela jsem docela se svesenou hlavou.
Cekala jsem, ze mi budou delat nejake modely, kde uvidim presny navrh, jak to bude vypadat a co se se mnou stane, ale misto toho mi udelali jen klasicke otisky, ktere mi delaji pravidelne u rovnatek.
Potom mi jen zmeril takovou konstrukci asymetrii hlavy, to teda dost bolelo a to bylo vse. Podal mi ruku a ze se uvidime u operace.
Ale mozna je to tak lepsi, nez vse videt dopredu, jen jsem mela uplne jinou predstavu, kdyz uz jsem za modely dala takovou palku. Jak to probihalo u Tebe?
Byla jsi behem nemocenske schopna normalne fungovat? Chtela bych brzy zacit z domu pracovat, prvni tyden v nemocnici samozrejme ne, ale pak z domu uz ano.
Vubec nevim, na co vse se ptat. Nikdy jsem na operaci nebyla, netusim ani, co si sebou sbalit do nemocnice. Jsem hrozna hysterka, co se tyce krve, kazdy doktor u me vi, ze si vzdy musim u odberu krve lehnout ???? A to vzdy jen na klasicke preventivce. ![]()
V nemocnici se se mnou asi parat nebudou, z toho mam asi nejvetsi strach, ani ne z bolesti, jako z toho kolem, neumim si predstavit, ze mam v ruce kanylu atd…
Dekuji moc za tvoje zkusenosti, kdyby Te jeste napadly nejake vzacne rady, budu moc rada
Preji krasny den! ![]()
Annika87
Jééé já jsem trubka, ano mělo patřit Tobě Anniko - já jsem to špatně přečetla a napsala jsem jinou osobu, omlouvám se
. Jizvy určitě zvenku na obličeji mít nebudeš, uvnitř ano, ale jak jsem psala, nevidím je tam, ale jsou tam (to je jasné ![]()
Já si teda žádné návrhy a modelace nenechala dělat, respektive mi to ani nebylo nabídnuto a pak jsem si říkala, že bude lepší to raději nevědět a prostě to nějak bude. Bylo mi řečeno, že horší to na 100% nebude, pouze lepší a pěkné, tak jsem doktorům věřila, že to bude dobré, protože ví co dělají. A ano, také mi dělali 2× otisky a nějaké měření hlavy a čelistí (myslím, že pak na PC si to přenesli a podle toho plánují ten posun a co a jak - to je jen má domněnka
Bylo to nepříjemné, ale žádná hrůza. A pak také jsme se rozloučili a já šla domů. Toto mi dělali měsíc před operací. Ono doktoři toho moc neřeknou, mně teda skoro nic, musela jsem se ptát, ale vždy mi bylo odpovězeno.
No a jak to probíhalo u mě
Myslím že 14 dní před opkou si musíš jít nechat vyšetřit k obvoďákovi (odběry krve, orl, atd…), kromě těch odběrů to bylo v poho (mě zase nikdy nenajdou žílu a když jo, tak nic neteče a také musím u odběrů ležet, ale zvládla jsem to) a pak s tím jdeš 7 dní před operací k anesteziologovi a ten ti řekne jak bude probíhat anestezie + jestli máš dotazy k tomu. A taky se zeptá, jestli před operací chceš prášek na spaní a na uklidnění - nechala jsem si napsat.
No a pak je hospitalizace v nemocnici - přijela jsem ráno myslím v 09:00 hod, normálně jíš a děláš co chceš, celkem nuda to byla, protože jsem tam byla sama a pak s nějakou starou paní, která byla hrozně ukecaná. Od půlnoci nic jíst a pít pak nesmíš. Dostaneš prášek na spaní.
Ráno přijde sestra ovázat nohy (před operací se ovazují bandáží kvůli tromboze) a dostaneš nějaké prášky (asi na uklidnění, ale na mě to nezabíralo, pořád jsem byla strašně vyděšená).
A jede se na sál. Tam mi napíchly kanylu (do loketní jamky to nešlo, takže jsem ji měla vyvedenou z boku na zápěstí). Ještě před příjezdem na sál a den před za mnou byl chirurg „něco pokecat“ a pak teda jsem „usnula“ a proběhl zákrok.
Po probuzení mi bylo fajn, jakože normálně, cítila jsem změnu hned - zuby na sobě.
Byla jsem nějakou dobu ještě na ARO a pak mě převezly na pokoj. Zákrok proběhl ráno a navečer už jsem šla i na WC s pomocí sestry a také jsem psala domů všem, že žiju…
Nechci Tebe, ani nikoho odradit, ale píšu, jak jsem to prožila a měla já. Nemohla jsem vstát z postele, hlava mě bolela a musela mi pomáhat sestra. Šlo to sice pomalu ale šlo, i jsem pila čaj ze stříkačky. Bolest se dala snést dobře (oni Ti dají něco dobrýho a tak to zvládneš), nejhorší ze všeho co bylo tak zvracení (to přišlo večer), napolykaná krev, takže musela ven. Píšu nejhorší proto, protože to jsou takové tlaky, že to strašně bolí (pusu i přes gumyčky otevřeš v pohodě-jako na škvírku), takže se neudusíš, hlavně nepanikař. Oni ti i řeknou sestřičky, co máš dělat coby kdyby. Ale neboj, zvládla jsem to. Pak byl klid no a po 4 dny natékaly otoky jako blázen
Vypadala jsem fakt strašně. 5. den ale jak když luskneš a otok plaskl a to očividně. První 3 dny byly teror a bylo mi fakt na nic. Po týdnu mne pustili domů a doma mi pookřálo, takže to pak bylo lepší a lepší.
No a jinak jsem měla neschopenku, 6 týdnů jsem byla doma a pak jsem šla do práce (chtěli mě pustit už 5. týden, ale protože v práci hodně mluvím, tak doktor říkal, že ještě týden necháme). Otoky mám snad jen teďka malinké, necítím pořád spodní ret, který je taky trošku na jedné straně nateklý a bradu. Ale brní to, takže to tam pracuje a hojí se to
Při mluvení ještě trochu jakože „šišlu“ ale ne moc, prej mluvím krásně říkali kolegové
No a jídlo už jím všechno, ale kousat neumím ještě pořádně, ale taky se to lepší.
Nevím, co bych ještě napsala, je toho hodně, moc podrobně jsem to nepsala, tak se klidně ptej, nebo kdokoliv. Moc dobře vím, jaké to je, když člověka čeká zákrok a bojí se a chce aspoň trochu poradit nebo podpořit. Já nikdy také na žádné operaci nebyla, ani neměla nic zlomeného, takže moc rad jsem neměla, tak snad pomůžu někomu dalšímu
Pěkný den i Tobě ![]()
A ještě k pobytu v nemocnici. Sestřičky se starají pěkně, pomůžou se vším. Když Tě to bolí, tak si řekneš o prášek a pak je to pohoda. Nechala jsem si dávat (kapačkou) od bolesti na tlumení ráno a večer - večer to bolelo nejvíc. Ale vše se dá zvládnout. + chladit a ledovat otoky, co nejvíc. Jak už jsem ale chodila sama (to bylo tak 4. den), tak jsem si i chodila do sesterny říct o léky. Takže neboj, v nemocnici se starají dobře. Některé sestřičky byly úplně super, některé protivné, ale já to brala tak, že mi musejí pomoct, takže jsem se neostýchala si o cokoliv říct a nebyl nikdy žádný problém. Ono sestřičky mají také hodně práce a třeba večer byla k dispozici jen jedna sestřička, tak třeba než přišla, to trvalo, nebo měla akutní případ a tak…To já jsem vždy chápala ![]()
Angie66 Moc dekuji, hrozne moc mi to pomohlo a uklidnilo…
To jsem rada, ze predoperacni u Tebe probihalo stejne. Ono se toho na internetu moc najit neda a hlavne kazdy ma jinou zkusenost, coz je jasne. Musim uznat, ze skoro kazdy clanek co jsem cetla od lidi, kteri si tim prosli, jsou vetsinou s vysledkem spokojeni. Skoro kazdy tuto operaci provadi ale spise z optickych duvodu, samozrejme taky kvuli funkce. Ale u me je to tak, ze mam hrozne bolesti v kloubu, opticky by me nikdy nenapadlo, ze se necham operovat. Ne ze bych byla se sebou tak spokojena, ale nemam na prvni pohled nic extremniho a i lide v okoli se mi divi, ze do toho jdu. Mam trochu stocenou spodni celist na levou stranu, ale nikdo si toho ani nevsimne, dokud to nereknu. Rekla bych, ze to je na fotkach videt vice, nez ve skutecnosti. Takze to bylo dlouhe uvazovani, jestli do toho mam jit nebo ne, ale bolesti se zvysujou a uz se mi naklonila i horni celist, tak musime operovat obe. Spousta lidi rika, ze prave po operaci zacly problemy s kloubem, tak doufam, ze mi se ulevi a ne, aby se bolesti zvysily. Proto me zrejme uz i predoperacni vysetreni bolelo vice nez Tebe, kdyz mi merili asymetrii, to jsem myslela, ze je tam pokousu
. A jeste dnes, 4 dny po vysetreni mam pocit, ze mi cela hlava bouchne. Muzu se zeptat, kde Te operovali? Ja mam to posledni vysetreni naplanovane az tyden pred op, vysledky krve nesmi pry byt starsi nez tyden, takze jdu presne tyden pred na odbery a pak s vysledky do nemocnice. Jeste jednou moc dekuji za Tve odpovedi ![]()
Annika87
To jsem moc ráda, že Tě to aspoň trošku uklidnilo a pomohlo
Vyšetření před operací nejspíš ve finále probíhá u většiny operací stejně, rozdíl je pak asi jen v jednotlivých vyšetření.
Ohledně toho měření asimetrie - to Tě naprosto chápu, že to musela být strašná bolest a ještě teď Tě to bolí. Mně se to taky nelíbilo a bylo to dost nepříjemné.
Já do operace prvně jít vůbec nechtěla, striktně jsem to odmítala, nenechám se přece řezat a přišlo mi to šílené, vždyť jsem chtěla jen rovnátka
No ale rovnátka by můj problém nevyřešily, pouze operace (měla jsem hodně zapadlou bradu, jako opravdu dost). Takže jsem to promýšlela atd. a nakonec jsem se rozhodla, že to udělám pro své zdraví (špatně se mi i dýchalo, teď jak to mám posunuté, tak vyběhnu 3 patra i s nákupem a pohoda ![]()
Lidi v okolí si mé změny všimly a na fotkách to jde opravdu dost poznat. Prvně mě ale každý v okolí od operace odrazoval. Ale nelituju. Po operaci nyní mě vůbec nic nebolí, ani klouby. Pouze ze začátku, kdy jsem musela začít kousat, tak mě bolel nalevo kloub, ale ani to nebyla tak bolest, jako spíš takové nepříjemné tahání. Teď ale můžu říct, že je vše v pořádku.
Já jsem i dodržovala vše co doktoři nařídili, takže hojení proběhlo dobře.
Jinak mě operovali v Brně. A kde budou operovat Tebe, jestli se můžu zeptat a kdy máš termín?
Držím Ti moc palce, určitě to dobře dopadne a zvládneš to, když jsem to zvládla já, tak už každý
Nemůžu Ti říct, jdi do toho, protože je to jen na Tobě a Ty si musíš uvědomit, proč takový zákrok podstoupíš. Já jsem to udělala pro sebe a pro zdraví a taky (možná to bude znít šíleně) byla jsem zvědavá, jak moc se mi změní tvář
Pokud by jsi třeba chtěla poslat fotku, tak mi pošli e-mail, sem se mi ji moc vkládat nechce ![]()
Pokud budeš mít nějaké další dotazy, ptej se ![]()
Angie66 Dekuji moc za detaily
. Zni to vse v pohode, zacinam se na to docela tesit
. Jeste me napada, jak dlouho jsi brala antibiotika a jak to je vubec s rizenim? Ja mam termin 18.9, takze jeste zhruba 5 tydnu. Operovat me budou v Rakousku, kde ziju. Prave proto me vse dost zajima, nemam tady rodinu, ktera by mi pomohla, takze se chci pripravit co nejlip. Nechci rodice stresovat, aby tady extra prijeli, tak to snad zvladnu. Pritel si sice vezme par dnu volna a to nejnutnejsi mi obstara, ale prece jen musi po par dnech do prace. Za fotky budu moc rada, jsem zvedava
. Uplne chapu, ze je nechces zverejnovat, taky bych to asi nedelala. Moc rada Ti poslu muj e-mail a budu se moc tesit na dalsi zpravy ![]()
Annika87
Určitě to zvládneš
Jako ten první týden je peklo, prostě tělo bojuje, ale každý den je pak fakt lepsi a lepsi a bude s se těšit na tu změnu, uvidis
Já jak viděla že otoky mizí tak jsem se nemohla dočkat jak budu vypadat.
Antibiotika jsem brala celkem asi 14 dní, můj posun byl opravdu extrém takže docela dlouho. No a za volant jsem sedla myslím po měsíci tuším, to jsem si troufla. Nemohla jsem totiž moc otáčet hlavu. Vsechno jsem měla za tuhle.Do nemocnice za mnou z rodiny nejeli, ja nechtěla a popravdě bych je strašně vyděsila. Když doma viděli ty fotky tak sileli. A navíc ja nechtěla s nikým mluvit a nikoho vidět, stejně jsem jen spala. Manzel doma myslel že se mnou bude doma tak 14 dní, ale doma jsem to zvládla hned druhý den takže šel makat a vždy mi jen něco nakoupil. Takže dobře. Budes v cizině to chápu, daleko a sama. Mně to třeba vůbec nevadilo že mě nikdo nenavštívili, taková jsem
. A fotky pošlu určitě ![]()
@Labuť19 píše:
Dobré ránoMáte někdo zkušenosti s operací čelisti? Kolik to stojí? Je to těžká operace? Byla jsem na ortodoncii, dělali mi otisky a když sem si přišla pro výsledky, tak mi řekli, ze půjdu na operaci. Mám horní čelist menší, užší než tu spodní a zuby mi nesedí jak mají, prý by mi horní čelist posunuli dopředu. A já pořád nevím jestli do toho jít.. Do teď mi to nevadilo, zuby křivý trochu mám, ale myslím si, ze by to zpravili rovnatka, který mi teď stejně chtějí dát.
Ahoj @Angie66 , jsem asi mesic po operaci, myslis, ze se te muzu na neco zeptat? Za jak dlouho se ti pak vratila citlivost do rtu, a kdy splaskl? Mam to dost podobne jako ty, taky opka spodni celisti, taky necitim ret a bradu pricemz jedna polovina spodniho rtu je takova jak kdyz natekla, ochrnuta, neda se s ni moc hybat.. A druha vec, ktera me zajima, zatim mi nikdo nebyl schopny odpovedet, kdy budu moct napr.cvicit nebo behat?
Dekuji, at se dari ![]()
@gwennie
Ahojky.Urcite se ptej
Jsem ted cca pul roku po operaci. Ta citlivost se vraci opravsu pomalu,nyni mi ret porad brni, na te preve strane,kde jsem to mela vic natekle se mi vraci cit rychleji,na leve pomaleji. Kdyz na to sahnu tak je tam cit ale ne ten"klasicky", spis to tak brni. Zevnitr rtu to ale porad moc necitim. Uvidim co za dalsi pul rok
No s tim behanim a sportem,jako kost se sroste uplne tak za 2 mesice. Ale asi bych se do sportovani moc nevrhala. Nedavno jsem dobihala autobus a ty otresy mi nedelaly moc dobre
Tezko rici,mozna je to na dotaz doktora. Ja se ptala a rikal,ze nemam delat box a podobne sporty,abych se neppranila,moc to nemaji radi,kdyz se do toho boucha
NlJa ted chodim na rehabilitace,leva strana me porad zlobi,kloub. Takze se do sportu nevrham
Mne ta zatez porad nedepa dobre,ale mam to prave kvuli te bolesti na leve strane,hinak bych klidne i behala,jezdila na kole a tak.