Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No holky, vim, ze autismus je otevrene pole moznosti, u nekterych deticek je videt brzy, nektere deti se dlouho vyviji normalne, pak se to zmeni. U nekoho temer neni znat, nektere deti jsou na tom hur. Je to slozite tema. Nezlobte se, ze s tim obtezuji. Jen jsem zjistovala, nema- li nekdo podobnou zkusenost, s podobne naladenym mrnousem. Jeste jsem chtela rict, ze tak zvlastne mruci, kdyz se soustredi, okoli to prijde vtipne…Libi se mu cisla, snazi se jakoby pocitat.
@postak pat píše:
No holky, vim, ze autismus je otevrene pole moznosti, u nekterych deticek je videt brzy, nektere deti se dlouho vyviji normalne, pak se to zmeni. U nekoho temer neni znat, nektere deti jsou na tom hur. Je to slozite tema. Nezlobte se, ze s tim obtezuji. Jen jsem zjistovala, nema- li nekdo podobnou zkusenost, s podobne naladenym mrnousem. Jeste jsem chtela rict, ze tak zvlastne mruci, kdyz se soustredi, okoli to prijde vtipne…Libi se mu cisla, snazi se jakoby pocitat.
A co ti vůbec řekl pediatr? Čekáte další půlrok tedy?
@postak pat píše:
Neprosel vice otazkami, napr, kdyz se nekam otocim, otoci se tam taky? Reakce na osloveni, reakce na pokyn, reakce na deti, jestli mi donrse hracku, aby se podelil o zazitek…a jeste neco…uz nevim. Mam ho sledovat, po case to zopakujeme.
U nas se tenkrat dotaznik nedelal, ale ted jsem ho vyplnovala u mladsiho a starsi by v tech 18 mesicich mel taky tech 6 spatnych odpovedi. Ma 4 roky a diagnozu ADHD+semanticko-pragmaticka porucha, ktera nespis postupne mizi. Ono se ty ruzne poruchy projevuji podobne a taky z toho ty deti vyrustaji, meni se to. V 18 mesicich je vazne brzy, ale urcite lze deti rozvijet v tom, co jim nejde.
@Bubla Bůčková píše:
Nejak to neresila, ze zopakujeme to pozdeji…dokonce chtela hned ockovat mmr ![]()
@Bubla Bůčková píše:
A jeste pravila, zevsechny deti u nich tim bezne projdou… ![]()
@Oriseka píše:
U nas se tenkrat dotaznik nedelal, ale ted jsem ho vyplnovala u mladsiho a starsi by v tech 18 mesicich mel taky tech 6 spatnych odpovedi. Ma 4 roky a diagnozu ADHD+semanticko-pragmaticka porucha, ktera nespis postupne mizi. Ono se ty ruzne poruchy projevuji podobne a taky z toho ty deti vyrustaji, meni se to. V 18 mesicich je vazne brzy, ale urcite lze deti rozvijet v tom, co jim nejde.
Co je to za poruchu?
Syn měl v roce a půl to nejvyšší riziko. Nekomunikoval, nesmál se, nereagoval na nic, neměl oční kontakt, neřekl si o jídlo a ani o pití. Nemluvil. Podle naší nic neřešící doktorky vypadal jako těžký autista (coz bylo co říct, když na to, že týden po očkování každou noc opakovaně houkal monitor dechu, řekla, že ho mám vyhodit, protože mě zbytečně stresuje).
Teď čekáme, co z toho bude, ale autista není. Jedna psycholožka říkala dysfazie a ADHD, další říkala opožděný vývoj řeči a nic. Takže tak.
Uvidíš, jak to bude pokračovat.
U nás to bylo hlavně o tom, že musel vystoupit z bubliny a začít komunikovat.
@Anonymní píše:
Syn měl v roce a půl to nejvyšší riziko. Nekomunikoval, nesmál se, nereagoval na nic, neměl oční kontakt, neřekl si o jídlo a ani o pití. Nemluvil. Podle naší nic neřešící doktorky vypadal jako těžký autista (coz bylo co říct, když na to, že týden po očkování každou noc opakovaně houkal monitor dechu, řekla, že ho mám vyhodit, protože mě zbytečně stresuje).
Teď čekáme, co z toho bude, ale autista není. Jedna psycholožka říkala dysfazie a ADHD, další říkala opožděný vývoj řeči a nic. Takže tak.
Uvidíš, jak to bude pokračovat.
U nás to bylo hlavně o tom, že musel vystoupit z bubliny a začít komunikovat.
Asi hloupy doraz, ale jakse projevuje umrniusu ADHD?
@postak pat ono už mu je víc. Doktorka to poprvé řekla kolem 4 let. Ale obecně se říká, že jako mimina jsou hypertonický, silně dráždivý, plačtivý.
On má velké záchvaty vzteku, je impulsivní, neustále v pohybu (i kdyby měl jen klepat nohou), u ničeho nevydrží a to ani u pohádek, mluví, komentuje, poposedava, dělá kotrmelce. U jídla dělá blbosti. Neustále mluví…
@postak pat upřímně u staršího se to nedělalo a v roce a půl by neprošel ani jedním bodem, nedělal nic neukazoval, nemluvil, nekoukal do očí naprosto nic a je v pořádku, jako podle mě je to na ten test zoufale brzo u dvouletého bych to i pochopil u dvou a půl letého bych ho brala, ale u takhle malinkého dítěte fakt ne
Já podobnou zkušenost mám. V roce a půl syn byl naprosto mimo, v testu totalne pohořel. Já vyděšená… Do dvou let se hodně zlepšil, teď ve 3 letech je už skoro v pohodě. Pořád je jinej než ostatní děti, ale snad to už není na diagnózu. Ve hře byl autismus, ADHD, ADD, chvíli i MR.. prozatím jsme akorát zjistili, že špatně slyší. Čekáme na vyšetření zraku a taky mam ozkousene, že nesmí moc cukru, pak vypadá jak na 10 diagnoz, působí to na něj fakt hrozně.. tak doufám, že jsem trošku uklidnila.
@postak pat píše:
Co je to za poruchu?
Neco mezi vyvojovou dysfazii a PAS. Je to porucha komunikace. Rika vety nebo slova, ktere se mu libi uplne mimo kontext. Otazku nekdy jen zopakuje, nebo opakoval treba posledni 2 slova. Echolalie. Do 3 let treba neumel vyjadrit(jakymkoliv zpusobem) souhlas a to pritom mluvil docela srozumitelne ve vetach.
Ženy my máme teď nově ve zprávě že se jedná o těžší symptomatiku, co to znamená? Jen že se jedná o dětský autismus, nebo těžší formu? ![]()
@maminka189 píše: Ženy my máme teď nově ve zprávě že se jedná o těžší symptomatiku, co to znamená? Jen že se jedná o dětský autismus, nebo těžší formu?
Rada bych poradila, ale tady z toho nikdo nebude moudrejsi, stejne jako vy. Pisou tam, ze ma silnejsi projevy, ale jestli tim mysli tezsi formu, to nelze rict. Ony ty projevy se casem meni a o intenzite ani nemluvim.. U nas se to meni behem roku nekolikrat.
Může to být autismus. Ono to chlácholení „ale třeba to nemusí být autismus“ je kontraproduktivní. Autismus není konec světa, je to jenom známka, že se na dítě musí aplikovat speciální výchova, aby se naučilo co nejvíc pochopit „náš“ svět a propojit ho se světem svým. Lépe zbytečně než vůbec.