Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@postak pat píše:Řekla bych, že známky autismu po 12. měsíci života nezáleží vůbec na stupni postižení, ale na pozorovacích schopnostech a intuici matky a ochotě si přiznat problém. Čím dříve se s dítětem začne pracovat jako s autistou, tím lepších výsledků v budoucnosti dosáhne a někdy se povede příznaky autismu téměř zamaskovat, jsou-li dítě i maminka šikovní. Vždyť kolik lidí na to přijde až v pokročilé dospělosti, že jsou autisti… Najednou jim docvaknou všechna traumata a zvláštnosti z dětství.
No holky, vim, ze autismus je otevrene pole moznosti, u nekterych deticek je videt brzy, nektere deti se dlouho vyviji normalne, pak se to zmeni. U nekoho temer neni znat, nektere deti jsou na tom hur. Je to slozite tema. Nezlobte se, ze s tim obtezuji. Jen jsem zjistovala, nema- li nekdo podobnou zkusenost, s podobne naladenym mrnousem. Jeste jsem chtela rict, ze tak zvlastne mruci, kdyz se soustredi, okoli to prijde vtipne…Libi se mu cisla, snazi se jakoby pocitat.
@mimonna píše: Řekla bych, že známky autismu po 12. měsíci života nezáleží vůbec na stupni postižení, ale na pozorovacích schopnostech a intuici matky a ochotě si přiznat problém. Čím dříve se s dítětem začne pracovat jako s autistou, tím lepších výsledků v budoucnosti dosáhne a někdy se povede příznaky autismu téměř zamaskovat, jsou-li dítě i maminka šikovní. Vždyť kolik lidí na to přijde až v pokročilé dospělosti, že jsou autisti… Najednou jim docvaknou všechna traumata a zvláštnosti z dětství.
Bohužel, silná stigmatizace autismu ve společnosti má za následek, že mnoho rodičů to vidět nechce a čím pozdější věk, tím je „převýchova“ obtížnější.
Naprostý souhlas. Že vám po čekací lhůtě rok řekne odborník, že dítě je OK, nebo nakonec sami s mávnutím ruky schůzku zrušíte? Tak ať, trvala bych na žádance. U mě byl problém s pochopením ironie a taky jsem na to dojela jako dospěla
nebo sem jako dítě přišla o čich a taky mi dlouhou dobu trvalo pochopit, že divný nejsou ostatní, že jim furt něco smrdí nebo nechutná, ale, že „jiná“ jsem já ![]()
Myslím, že naše společnost a bohužel včetně odborné společnosti není zralá na včasnou diagnostiku. Některé projevy jsou „kosmetické“ a ani pečlivá matka si např. nemusí všimnout, že dítě se jí nedívá do očí, ale na rty. Díte může mít radost, může se s matkou smát, ale vždy pozoruje ústa. Nechápavost očního kontaktu (já vidím, že mě vidíš) je typická.
Dále např. nechápavost ukazování do dálky (haha, máma šermuje prstem, to je legrace) - dítě se dívá na prst, ale nechápe, co tím chceme sdělit, že se má podívat až za prst do dálky.
Nechápavost, proč by mělo napodobovat (to je legrace, všichni tančí kolo mlýnský, já se na to budu dívat, líbí se mi to, ale nechápu, že se mě to může také týkat…)
atd…
@ka2ka píše:
@Markéta80 autismus protože je ted ten super moderní test v 18měsících polovina děti neprojde a matky hysterický, ted mě tu spousta ženských ukamenuje, za mě totální blbost
Screening se nedělá v případech, že je něco blbost, screeningy slouží ke včasnému upozornění na problém, se kterým se DÁ něco dělat, čím dřív, tím líp.
@mimonna píše:
Screening se nedělá v případech, že je něco blbost, screeningy slouží ke včasnému upozornění na problém, se kterým se DÁ něco dělat, čím dřív, tím líp.
a copak s tím v 18m dělají nic, jen řeknou počkáme další půl rok takže hurá čeká se minimálně do dvou let no a pak to ti zodpovědní možná začnou řešit takže v 18m je to fakt k ničemu jak jsem tu psala test bych dělala nejdřív v těch dvou letech
@mimonna píše:
Myslím, že naše společnost a bohužel včetně odborné společnosti není zralá na včasnou diagnostiku. Některé projevy jsou „kosmetické“ a ani pečlivá matka si např. nemusí všimnout, že dítě se jí nedívá do očí, ale na rty. Díte může mít radost, může se s matkou smát, ale vždy pozoruje ústa. Nechápavost očního kontaktu (já vidím, že mě vidíš) je typická.
Dále např. nechápavost ukazování do dálky (haha, máma šermuje prstem, to je legrace) - dítě se dívá na prst, ale nechápe, co tím chceme sdělit, že se má podívat až za prst do dálky.
Nechápavost, proč by mělo napodobovat (to je legrace, všichni tančí kolo mlýnský, já se na to budu dívat, líbí se mi to, ale nechápu, že se mě to může také týkat…)
atd…
To j radost číst, tohle, konečně někdo, kdo ví, o čem mluví ![]()
@ka2ka píše:
a copak s tím v 18m dělají nic, jen řeknou počkáme další půl rok takže hurá čeká se minimálně do dvou let no a pak to ti zodpovědní možná začnou řešit takže v 18m je to fakt k ničemu jak jsem tu psala test bych dělala nejdřív v těch dvou letech
Už je to posouzení vývoje, může to pomoci. Nemáš pravdu.
@ka2ka píše:
To je ta nezralost systému. Bohužel i mezi neurology a méně zkušenými psychiatry panuje dojem, že pokud se dítě dívá do obličeje, není autista. Všechno je teprve ve fázi zjišťování a vychytávání. My jsme na nic nečekali a začali v 18 měsících. Pokud nám to ve 2-3 letech odborníci neuvěří, je to jenom potvrzení, že to děláme správně.
@amylon píše:
Už je to posouzení vývoje, může to pomoci. Nemáš pravdu.
jak? dítětem se do těch dvou let nikdo nezabývá
@mimonna píše:
To je ta nezralost systému. Bohužel i mezi neurology a méně zkušenými psychiatry panuje dojem, že pokud se dítě dívá do obličeje, není autista. Všechno je teprve ve fázi zjišťování a vychytávání. My jsme na nic nečekali a začali v 18 měsících. Pokud nám to ve 2-3 letech odborníci neuvěří, je to jenom potvrzení, že to děláme správně.
takže nezralost systému tedy dítě i když absolvuje test stejně čeká do těch dvou let když bude mít štěstí a uvědomělého mudr začne se s ním pracovat, takže kolem a kolem je ten test v 18m moc brzo
@ka2ka píše:
jak? dítětem se do těch dvou let nikdo nezabývá
Ale zabývá, pokud je zájem ze strany rodičů. Jakože překvapivě často není, nechtějí vidět problém, chtějí počkat… a u těch méně nápadných autistů, co se dobře přizpůsobují, to skutečně lze i přehlédnout. Největší problém jsou dlouhé čekací doby. :-/
@mimonna píše:
Ale zabývá, pokud je zájem ze strany rodičů. Jakože překvapivě často není, nechtějí vidět problém, chtějí počkat… a u těch méně nápadných autistů, co se dobře přizpůsobují, to skutečně lze i přehlédnout. Největší problém jsou dlouhé čekací doby. :-/
ale celý dotazník stejně vyplnují rodiče, kteří nejsou objektivní takže pokud budu hysterická matka dítě dopadne špatně, pokud nebudu chtít vidět autistické příznaky dítě bude zdravé ![]()
@ka2ka píše:
ale celý dotazník stejně vyplnují rodiče, kteří nejsou objektivní takže pokud budu hysterická matka dítě dopadne špatně, pokud nebudu chtít vidět autistické příznaky dítě bude zdravé
Nevím, proč by měl někdo vyplňovat dotazník záměrně špatně, to je přece nesmysl. Nikdo dobrovolně nechce mít doma autistu.
Myslím, že nemáte soudnost, když hodnotíte rodiče s obavami jako „hysterické“. Nejspíš máte se sebou nějaký problém, když vám vadí zájem rodičů o zdraví svých dětí?
@mimonna píše:
Nevím, proč by měl někdo vyplňovat dotazník záměrně špatně, to je přece nesmysl. Nikdo dobrovolně nechce mít doma autistu.
Myslím, že nemáte soudnost, když hodnotíte rodiče s obavami jako „hysterické“. Nejspíš máte se sebou nějaký problém, když vám vadí zájem rodičů o zdraví svých dětí?
ale nikdo to nebude vyplnovat záměrně špatně každý své dítě vidí jinak, někdo příznaky nezáměrně přehlíží, jiný banalitu zveličuje takže pokud vyplnuje dotazník rodič nikdy nebude objektivní. Jako u doktora s rýmou někdo nad tím mávne rukou a někdo je z toho na smrt nemocný, nikdo nikdy není objektivní. Navíc sama tu píšeš že kolikrát rodič příznaky autismu není sám schopný posoudit, takže nechápu neochotu připustit, že v 18 měsících je to brzo. Takže došli argumenty když útočíš, no nic to tu je běžné.
@mimonna píše:
Mohu se zeptat s cim jste zacali v 18 mesicich? Dopadl vam ten test spatne nebo kvuli nestandartnimu chovani?