Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ještě mě napadlo, že třeba neukazuje po nás žádné říkanky, občas když má náladu, ukáže vařila myšička kašičku a Kutálí se ze dvora… Hodně musí mít náladu na nějaké básničky, vkladacky atd. Nevydrží u toho. Umí dát kostky podle tvaru, ale zkouší to, nedá to hned. Podruhé už ho to zase nebaví. Když se zeptám, kde jsou hodiny, kytka, kafe, ukáže… Ale nevím, jestli to nemá naučené od nás. Určitě je pozadeji než děti v jeho věku. Ale vidím pomalé pokroky.. určitě ne, že by něco uměl a pak by to najednou přestal dělat…
Je ji 18 měsíců nemluvi ale hraje si jak má a rada si hraje s vodou ale koupat se v ni nechce.. ten oční kontakt mi hodně chybí někdo s rodiny si ji vezme na ruku ani se na něho nepodívá s chce hned dolu je mi stoho fakt blbě když nevíte na čem jste je to fakt hrůza a furt jen čekat a čekat
@SaraAmanda Mně už z toho hrabe, kdybych si nečetla o autismu, nikdy by mě to nenapadlo, jen bych si řekla, že jde svým tempem a je svůj… Ale prostě pár příznaků má, ale nevím, jestli to může mít i zdravé dítě… Možná syna jen moc pozoruju, manžel mi už nadává. Ale je to moje první dítě a mám o něj strach. Nemám moc porovnání s ostatními dětmi, protože nikdo z rodiny dítě takhle staré nemá. Porovnávám jen deti, co vidíme chvíli na plavání nebo má hřišti. A ti mi přijdou daleko napřed. Syn se rád nosí na procházkách, hlavně ode mě, nechce na nočník, nerozumí tomu, co na něm má dělat… Ale umí si říct o pití, ukázat na jídlo… Sundá si max ponožky, kalhoty mu nandat moc nejdou, ale občas se snaží, ale narazí u zadku ![]()
@Anonymní píše:
Ještě mě napadlo, že třeba neukazuje po nás žádné říkanky, občas když má náladu, ukáže vařila myšička kašičku a Kutálí se ze dvora… Hodně musí mít náladu na nějaké básničky, vkladacky atd. Nevydrží u toho. Umí dát kostky podle tvaru, ale zkouší to, nedá to hned. Podruhé už ho to zase nebaví. Když se zeptám, kde jsou hodiny, kytka, kafe, ukáže… Ale nevím, jestli to nemá naučené od nás. Určitě je pozadeji než děti v jeho věku. Ale vidím pomalé pokroky.. určitě ne, že by něco uměl a pak by to najednou přestal dělat…
Je uplne normalni. Nekdo je napred nekdo pozadu, ale je rozdil mezi autistou a „opozdenim“, ikyz se nezda ani opozdene. Normalni. A jak jinak by na ty veci mel ukazovat, nez ze to ma naucene? Deti delaji, co je naucite, ne? Kdyz reknu ametyst a dite nikdy nevidelo ametyst, tezko na nej ukaze.
@SaraAmanda A na vas se taky nediva? S cizimi lidmi ocni kontakt nutne mit nemusi a nechat se chovat uz vubec ne. V 18 mesicich uz se deti u cizich chovat nechteji (mladsi ano) V 18 mesicich byla prohlidka, takze doktor/ka rekla co? Delali jste ten test socialni zraolosti? Vyslo neco spatne? Ono asi ted nic jineho, nez cekat nezbyva. Ale muzete si zkusit najit psychologa, pokud nevysel dobre ten test. Jinak je to OK.
@Petra Star Já vidím jen děti okolo mě, jak vše opakují po rodičích, prohlíží si knihy a pojmenovávají zvířátka. Do syna jsem cpala několik měsíců slovo čiči, až to začal používat, ale vždy když se mu chce. Slovo máma jsem od něj slyšela asi 5×, tata asi 2×… Kéžby jste měla pravdu a syn si jde svým tempem. Teď jsem ho naučila jakžtakž říkat ryba, ale taky to trvalo. Mámu a tátu z něj ne a ne dostat. ![]()
@Anonymní píše:
@Petra Star Já vidím jen děti okolo mě, jak vše opakují po rodičích, prohlíží si knihy a pojmenovávají zvířátka. Do syna jsem cpala několik měsíců slovo čiči, až to začal používat, ale vždy když se mu chce. Slovo máma jsem od něj slyšela asi 5×, tata asi 2×… Kéžby jste měla pravdu a syn si jde svým tempem. Teď jsem ho naučila jakžtakž říkat ryba, ale taky to trvalo. Mámu a tátu z něj ne a ne dostat.
No, tak bude pozdeji mluvit, ale to neznamena, ze je autista. To je uplne neco jineho. Jestli vysel ten test v pohode, tak autista nebude. Sousedi maji 2 leteho kluka a rika asi 5 slov. No a?
Nase dite taky obcas bouchalo vzteky hlavou zdi (opatrne), pak ho to zas preslo. Proste nejak si zlost musi vylit. Navic to neni v dotazniku, takze to znamena, ze to neni priznak autismu.
@Petra Star To bouchání už právě přestal dělat a je vidět, že když nejsme poblíž, nechce si u vzteku ublížit. Když jsme poblíž, klidně se zalomí dozadu a počítá s tím, že ho chytáme. Ani to točení občas dokola, mávání rukou a křížení prstů mě nemusí znepokojovat? Syn skoro vůbec neposedí, často běhá a právě u toho běhu různe mává rukama. Ale nevím, jesrli ho to prostě baví nebo třeba vyrovnává terén…
Myslím, že to bude v pohodě a autista nebude. Moje starší dcera je taky netypické dítě, jde svým tempem a chová se odlišně od ostatních dětí. Do dvou let jsem byla přesvědšena, že bude mít nějakou diagnózu. Jako mimino těžce nekontaktní, výbušná, impulzivní, začala zdvojovat slabiky až ve 22 měsících. Chovala se jako těžký asociál, oční kontakt téměř nulový. Chodit začala v 15 měsících a rehabilitační doktorka jí přifařila diagnózu syndrom nemotorného dítěte. Teď má 2,5 roku, mluví ve větách, má ohromného pamatováka na písničky a básničky, ukazovací říkanky ji začaly bavit až teď, kdy je děláme s její mladší ségrou. Je zcela bez plen i na noc, dokáže se sama vysvléct, částečně obléct, oční kontakt používá, je to děsný mazel a od září jde do státní školky. Ano, stále se trochu liší od svých vrstevníků, ale učitelky v soukromé školce ji chválí. Dej tomu ještě čas, za půl roku může být vše úplně jinak.
@Petra Star děkuji za uklidnění. Už jednou mě doktorka v nemocnici vystrašila tím, že syn vypadá jako dítě s Downovým syndromem a od té doby mám o něj strach. Pak si někde něco přečtu, začnu syna pozorovat a už jsem na prášky, protože občas něco udělá, co sedí na danou nemoc. Také se uklidnuji tím, že test vyšel negativně. Jinak nevíte, odkdy dítě začne s předstíranou hrou? Jak v testu dávají příklad, že dítě krmí panenky a tak? Syn nemá žádnou panenku a nevím, co dalšího si pod předstíranou hrou mám představit. Umí vysávat, rád si hraje a koštětem, umí otřít stůl ubrouskem, když ho polije… Manžel mu dokonce ukazoval, jak má lžíci natahovat fasádu na barák a on to pak s ní často dělal. To je ono? S plysakama si moc nehraje, i když poslední měsíc spí s plysakama od Mickey mouse a často mi je ukazuje a chce vědět jejich jména. Některá i podle jména pozná. Ale nekrmí je, nehraje si s nima jako s panenkami. Když řeknu, ať dá pusinku Minnie, tak ji někdy dá. ![]()
@Anonymní píše:
Ve vasich prispevcich nevidim nic, co by pripominalo autismus. Normalni dite. Vazne nevim, co vas znepokojuje
.
@Anonymní píše:
@Petra Star děkuji za uklidnění. Už jednou mě doktorka v nemocnici vystrašila tím, že syn vypadá jako dítě s Downovým syndromem a od té doby mám o něj strach. Pak si někde něco přečtu, začnu syna pozorovat a už jsem na prášky, protože občas něco udělá, co sedí na danou nemoc. Také se uklidnuji tím, že test vyšel negativně. Jinak nevíte, odkdy dítě začne s předstíranou hrou? Jak v testu dávají příklad, že dítě krmí panenky a tak? Syn nemá žádnou panenku a nevím, co dalšího si pod předstíranou hrou mám představit. Umí vysávat, rád si hraje a koštětem, umí otřít stůl ubrouskem, když ho polije… Manžel mu dokonce ukazoval, jak má lžíci natahovat fasádu na barák a on to pak s ní často dělal. To je ono? S plysakama si moc nehraje, i když poslední měsíc spí s plysakama od Mickey mouse a často mi je ukazuje a chce vědět jejich jména. Některá i podle jména pozná. Ale nekrmí je, nehraje si s nima jako s panenkami. Když řeknu, ať dá pusinku Minnie, tak ji někdy dá.
Pokud ti mohu poradit z vlastni zkusenosti, přestan ho pozorovat, dle popisu mi prijde moc šikovny, spis předčasny porod a vss okolo, umocnilo tvuj strach o syna.Mela jsem to stejne uplne mi hrabalo, syn treba malo ukazoval a ja si myslela ze je autista, potreboval jen čas take je nedonošený. Dneska má 4roky a je to velice chytrý a hlavně zdravý kluk ![]()
Tim jak ho pozoruješ a strachuješ se a čteš ruzne přiznaky nemoci, tak se připravujes o to nejhezčí období. Pokud to nedokážes ovlivnit, klidně bych zašla k psychologovi si pokecat.
Syn bude v pohodě a ty se tomu jednou i zasměješ s odstipem času.
Muj syn se začal plazit tak že tahal nohy za sebou a já se tak vystresovala že jsem hystericky brečela že je ochrnutý a ma určite detskou obrnu.Pak zase že je autista
no užila jsem si.
držim palce ať to prekonáš(ano ty o malého nemam strach
)
@Petra Star oční kontakt má na mne málo kdy ale zase přijde dá mi ráno pusu když jde člověk k ni když sedí v kočáru obejme ho jen aby ji vzali ven s kočáru s prstem neukazuje ale když neco chce a vidí to stojí předtim a snaží se to vzít sama jinak brečí a jídlo si teď začala vybírat a lžičku vůbec nechápe naco se používá ale umí ji držet správně ale to jídlo do pusy nedá.. od malička ji zpívám paci paci až teď nato začala tleska ale jak kdy nebo když zatlaskam udělá taky ale jak kdy.. test mne ještě nedělali příští měsíc mám termín takže si o ten test řeknu.. na internete jsem ho zkoušela a měla půlku stoho špatně.. ja jen nevím jestli pořad čekat a nebo jít někam
Dobrý den, procitam si občas diskuze a řekla bych, že mi z toho spíš hrabe. Pozoruji svého syna, kterému je nyní 22 měsíců (narozen o 5 týdnů dříve) a zdá se mi, že vykazuje pár prvků autismu. Ale je možné, že ho jen moc pozoruji. V 18 měsících na preventivní prohlídce nám test na autismus vyšel negativní ve všech otázkách, ale přesto mi to nedá… Umí být pěkně vzteklý, když není po jeho, ale neboucha se u toho… Dříve jako mimco bouchal čelem do podlahy, nyní asi půl roku to nedělá. Od 18 měsíců se začal stydět, když na něj někdo na ulici promluví, hned jde za mnou a drží se mě. Nechce se na dotyčného podívat… Když se po pár minutách rozkouka, je to v pohodě, usmívá se na toho člověka a klidně si s ním i hraje. Co mě dál znepokojuje je jeho točení na místě, udělá ale jen třeba dvě otočky. Rád se honí kolem zahradního domku, kolem stolu. Má rád, když ho točíme dokola jako letadlo. Moc nemluví, umí jen pár slov - pití, bafbaf, čiči, bing, baba je baba, banán, kde je, když si hrajeme na schovávanou… Jinak mluví svoji řeči. Několikrát za den dá oči v sloup a do strany, ale řekla bych, že to možná dělá naschvál a když už je unavený. Určitě u toho není mimo, když ho okriknu, přestane. Nehraje si kreativně, musíme mu to spíš ukázat, jak si s danou věci může hrát… Ale hraje si normálně, nevydrží dlouho u jedné hračky, rád kramari a prerovnava věci. Ne do řad a nevidím v tom ani žádný systém. Jinak ukazuje, co chce, co vidí. Třeba když si všimne letadla nebo bagru, tak ukáže a vydá radostný zvuk. Jezdí od 18 měsíců na odrazedle, rád chodí na hřiště, pozoruje bagry a další těžká auta. Hezky usíná a spí, v noci spí do rána, občas se probudí 1×. Po obědě taky hezky usne a spí třeba 1,5-3h. Jinak není moc mazlivý, když mu řeknu a chce se mu, dá nám pusu. U hraní nás potrebuje, odtáhne nás za prst a musíme u něj aspoň sedět. Oční kontakt v pohodě, slyší na jméno když není zrovna zabran třeba do televize nebo hraní, nekyva se.. všimla jsem si teď u běhu, že mává kolem rukama, jak kdyby musel vyrovnávat, občas překřižuje prsty u toho. Někdy trepota rukama, hlavně když má radost… Jinak docela rozumí, co po něm chci, umí ovládat vysavač… Myslíte, že by mohl být autista, i když mu test v 18 měsících vyšel negativně??