Může mít autismus?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22376
15.12.19 15:59

A kdyz strci do ditete, tak jak reagujete vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.19 16:09

@Oriseka tak pokazde ho upozornim ze se to nedela a treba mu tuku chytim. Uz dostal i po zadku. Ale proste za chvili to udela zas

• Citovat
  • Upravit
22376
15.12.19 17:04

Tak jestlize strci schvalne, bezduvodne do ditete az treba spadne, tak bych byla rozhodne duraznejsi nez jen upozorneni(nemyslim dostat na zadek). Je jedno zda je dite s poruchou nebo bez, ale ublizovat ostatnim nemuze. Ono ikdyz to mame diagnostikovany, tak stejne jsou hlavni rady duslednost, hranice, rezim, pravidla, vlastne vetsi prisnost nez u jinych deti, protoze obvykle tyto deti neznaji miru, kdy je to jeste legrace a kdy uz ne. Nakonec si musim stejne poradit sama. Nejcasteji pouzivat to, ze ho proste chytnu a drzim nez se sklidni. Kdyz se nekde chova spatne, tak odchazime. Fyzicke tresty vubec nefunguji a jsou uplne kontraproduktivni, protoze vyvolavaji vetsi agresi. Vubec nepochopi, ze rodic muze a on ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.19 20:22
@Oriseka píše:
Tak to bych chtela videt :lol:. Ale asi me vic zajima to vase druhe dite s PAS. Kdy jste na to prisli? Jak je na tom? To bude asi vyzivnejsi nez tancujici vila, ne? Jinak my jsme take hodne narazili v miniskolce, takze ted do statni skolky, uz jsem to radeji osefovala, aby nebyly problemy a zatim to celkem jde. Ale smi tam jen na dopoledne.

Druhá holka je ještě malá, přišli jsme na to podle screeningu, takže je dost ve hvězdách, jak se to vyvine. Ale snažíme se ji sociálně vypiplat a funguje to. Jen to chce vrátit se v čase a představit si to několikaměsíční mimino, které posouváme postupně podle jeho aktuálních možností, ačkoliv věkově jsou tomu dítěti 2+.
Ten povahový základ mají obě holky stejný. Jsou neagresivní, milé, usměvavé, spolupracující.
Rozchází se to pak podle jejich neurologických atypií opačnými směry.
Mladší je uzavřená, bojí se dětí, vyhledává dospělé, aby ji před dětmi zachránili. Hraje si pouze stereotypně, nikdy nic nevymyslela sama, kreativita na absolutní nule. Nejí většinu běžných jídel a naopak jí spoustu nejedlých věcí - papíry, kartony, plenkové masti… Má všechny typické příznaky, ale zdá se, že má pouze čistou „sociální dyslexii“ bez přidružených poruch, které by mohly komplikovat učení. Vypadá to nadějně, zatím.
Vsadím boty, že před 20 lety by u nich nikdo nic neřešil, prostě by se řeklo, že mají různou povahu. Ti vysoce funkční autisté o své poruše nemusejí vědět i celý život - myslím, že i můj chlap je nějakým způsobem sociálně divný, nějaké autistické rysy má. A teď už je jedno, jak se ta „divnost“ jmenuje, prostě je to stále on, stejný skvělý člověk, autista nebo neautista. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
22376
15.12.19 21:51
@Anonymní píše:
Druhá holka je ještě malá, přišli jsme na to podle screeningu, takže je dost ve hvězdách, jak se to vyvine. Ale snažíme se ji sociálně vypiplat a funguje to. Jen to chce vrátit se v čase a představit si to několikaměsíční mimino, které posouváme postupně podle jeho aktuálních možností, ačkoliv věkově jsou tomu dítěti 2+.
Ten povahový základ mají obě holky stejný. Jsou neagresivní, milé, usměvavé, spolupracující.
Rozchází se to pak podle jejich neurologických atypií opačnými směry.
Mladší je uzavřená, bojí se dětí, vyhledává dospělé, aby ji před dětmi zachránili. Hraje si pouze stereotypně, nikdy nic nevymyslela sama, kreativita na absolutní nule. Nejí většinu běžných jídel a naopak jí spoustu nejedlých věcí - papíry, kartony, plenkové masti… Má všechny typické příznaky, ale zdá se, že má pouze čistou „sociální dyslexii“ bez přidružených poruch, které by mohly komplikovat učení. Vypadá to nadějně, zatím.
Vsadím boty, že před 20 lety by u nich nikdo nic neřešil, prostě by se řeklo, že mají různou povahu. Ti vysoce funkční autisté o své poruše nemusejí vědět i celý život - myslím, že i můj chlap je nějakým způsobem sociálně divný, nějaké autistické rysy má. A teď už je jedno, jak se ta „divnost“ jmenuje, prostě je to stále on, stejný skvělý člověk, autista nebo neautista. :srdce:

Jsou ty poruchy v rodinach. Za meho detstvi se to fakt tak neresilo, ale rekla bych ze v mnohem ke skode. Nastesti mi tenkrat mamka zajistila rok v logopedicke skolce a pak zase zarazeni do vyberove prvni tridy, ale pak uz zadna podpora a pomoc nebyla. A v tom socialnim rozvoji jedete nejakou metodu nebo podle rad nejakeho dobreho klinickeho psychologa? Kolik otazek v tom screeninku bylo spatne? To jezeni nejedlych veci musi byt mazec. Neagresivni, mile, usmevave-to zni dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
20.12.19 11:43
@mmki píše:
V tom se shodneme. Ty jsou urcite prekonane a je to jedine dobre. Dlouhodobe vysledky samozrejme existuji, protoze metoda, kterou zminujete je jen obycejna vykradacka Son-Rise a dalsich pristupu (vcetne toho, ktery citujete, autori jsou v nem skoleni z Polske strany). Akorat se to smichalo dohromady a prejmenovalo, aby to vypadalo nove. Pravda je, ze zatimco metoda je „nova“, jeji autori uz s autisty pracuji opravdu delsi dobu a za tu dobu ty vysledky uz jsou, ale samozrejme se neprezentuji - nevyznivaji dobre. Treba i rada rodin, ktere jsou predvadeny jako ukazkove rodiny pro tu metodu ve skutecnosti s autory spolupracuji uz roky a zaroven jsou stale na zacatku. To trochu o necem vypovida.Ale jak se rika, zkusenost je neprenosna a kazdy si musi najit svou vlastni cestu. A kazda rodina je prvnich par mesicu nadsena.

tak ono je to přesně naopak. Son Rise může fungovat jen v případě, že se v rámci toho jaksi mimochodem podporuje rozvoj dítěte v oblastech defektu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
20.12.19 11:47
@mmki píše:
Jasne, je to uplna blbost. Ale dneska lidi kupujou vzduch v plechovce, takze se neni cemu divit, ze nekdo tohle spatlal, aby na tom rejzoval.

Bohužel, vzduch v plechovce tu prodáváte právě vy. Bez jakékoli (konkrétní) argumnetace je všechno špatně, jen neustále podsouváte jednu metodu.
Nejste, náhodou, lektorka sunrise?
BTW, naladění vychovatele na dítě je nutnou, ale ne jedinou podmínkou. Je prima, když matka chápe, co autík chce, ale v dalším životě mu to samo o sobě naprosto nepomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
20.12.19 13:08

Holky, jsem zakladatelka tematu a uplne jsem se ztratila…vubec nechapu, co resite :lol:…a nejsem uplne natvrdly clovek…Co teda s tim 18 m prckem…resit to? Nebo ho nechat jeste zit… Fakt te diskuzi nerozumim. Co je spravne a co ne? Tusi nekdo? :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
20.12.19 13:27
@postak pat píše:
Holky, jsem zakladatelka tematu a uplne jsem se ztratila…vubec nechapu, co resite :lol:…a nejsem uplne natvrdly clovek…Co teda s tim 18 m prckem…resit to? Nebo ho nechat jeste zit… Fakt te diskuzi nerozumim. Co je spravne a co ne? Tusi nekdo? :D :D :D

Já taky nevím, co myslí tím son rise :mrgreen: :nevim: max do dvou let počala a pak trvat na odborném vyšetření :srdce: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
20.12.19 13:42
@Bubla Bůčková píše:
Já taky nevím, co myslí tím son rise :mrgreen: :nevim: max do dvou let počala a pak trvat na odborném vyšetření :srdce: :mavam:

Asi taky tak…zatim vyckam. Radila jsem se s pani psycholozkou primo ze skoly pro deti ruznych postizeni, vcetne autistu. Rikala, vyckat do 2 let, tedje to 50/50. Muze byt autista, nemusi byt. Kol 2 let se to pry lame. A auti projevy jsou jiz vice patrne. Uzivam si prcka. V necem se lepsi, neco nam vazne. Hraje ted rad na honku a schovku, to mi prijde jako dobre znameni. Ale nevim…Je to uz treti ditko a vidim velikanske rozdily a opozdeni socialniho vyvoje. Jeste podotykam, ze jsem pedagog a s detmi mam velke zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22376
20.12.19 15:01
@postak pat píše:
Asi taky tak…zatim vyckam. Radila jsem se s pani psycholozkou primo ze skoly pro deti ruznych postizeni, vcetne autistu. Rikala, vyckat do 2 let, tedje to 50/50. Muze byt autista, nemusi byt. Kol 2 let se to pry lame. A auti projevy jsou jiz vice patrne. Uzivam si prcka. V necem se lepsi, neco nam vazne. Hraje ted rad na honku a schovku, to mi prijde jako dobre znameni. Ale nevim…Je to uz treti ditko a vidim velikanske rozdily a opozdeni socialniho vyvoje. Jeste podotykam, ze jsem pedagog a s detmi mam velke zkusenosti.

Jsou na to evidentne ruzne nazory, co a kdy delat. Ja bych taky do tech 2 let pockala. Pak bych rozhodila site a zkusila se dostat k nejakemu klinickemu psychologovi s dobrou povesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27594
20.12.19 15:17
@postak pat píše:

hele to co jsem tu psala a obhajovala, dřív jak ve dvou letech stejně nikdo nic řešit nebude, pokud dítě něco budeš učit naučíš ho to jako opičku, ale nebude to chápat takže tomu nepomůžeš. Možná není autista, ale jen je pomalejší a dožene to :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.20 23:43

@postak pat Dobrý den, jak je na tom malý momentálně?

• Citovat
  • Upravit
20
30.5.20 00:35
@Anonymní píše:
@postak pat Dobrý den, jak je na tom malý momentálně?

Vcelku stejne, k zadnemu dramatickemu zlepeni ani zhorseni nedoslo. Rozumi uplne tem nejcasteji opakovanym povelum. Jdeme papat, koupat, na zahradku, leti letadlo…
Pristi tyden mam domluvenou prvni schuzku v ranne peci, pro auti deti. Pak budeme cekat az na nas vyjde rada.
Nema zadne viditelne znaky, neni hyperaktivni, spis klidny, proziva pismenka, porad jedeme abecedu…a mluvi skvele cinsky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
5.6.20 15:11

@maminka189 a je teď normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie