Může mít autismus?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
42
10.12.19 11:22
@mimonna píše:
Mně tedy přijde (a na vlastním dítěti vidím, že to funguje), že sdílení radosti je důležitý motivační prvek, který lze později použít jako „odměnu“. Už teď dítko krásně spolupracuje, když ho chválím, a ještě před půl rokem vypadalo, že jsem mu naprosto lhostejná. Pozitivní motivace je vždy silnější než negativní motivace.

Nějaké dlouhodobé objektivní výsledky těžko v tuto chvíli mohou existovat, když děti ještě nedospěly, že.

Některé zastaralé terapie naopak byly spíše týráním dětí, něco jako cirkusová drezúra ve stylu „potlač osobnost svého autisty a nauč ho panáčkovat, aby vypadalo jako neutotypik. Vždyť co by na to řekli lidi, když udělá něco divného.“ :roll:

V tom se shodneme. Ty jsou urcite prekonane a je to jedine dobre. Dlouhodobe vysledky samozrejme existuji, protoze metoda, kterou zminujete je jen obycejna vykradacka Son-Rise a dalsich pristupu (vcetne toho, ktery citujete, autori jsou v nem skoleni z Polske strany). Akorat se to smichalo dohromady a prejmenovalo, aby to vypadalo nove. Pravda je, ze zatimco metoda je „nova“, jeji autori uz s autisty pracuji opravdu delsi dobu a za tu dobu ty vysledky uz jsou, ale samozrejme se neprezentuji - nevyznivaji dobre. Treba i rada rodin, ktere jsou predvadeny jako ukazkove rodiny pro tu metodu ve skutecnosti s autory spolupracuji uz roky a zaroven jsou stale na zacatku. To trochu o necem vypovida.

Ale jak se rika, zkusenost je neprenosna a kazdy si musi najit svou vlastni cestu. A kazda rodina je prvnich par mesicu nadsena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
10.12.19 11:33
@mimonna píše:
Hodím sem odkaz, kde je všechno stručně popsáno.
Sdílení radosti je první a nejdůležitější krok, dítě musí zjistit, že radost rodičů je mu také příjemná. Od toho se odvíjí motivace zažívat další radost s rodiči.
 https://autismus-screening.eu/…toda_OTA.pdf

Ovšem někdy je autismus spojený s mentální retardací a/nebo s poruchami emocí, pak se s tím člověkem pracuje mnohem hůř a možnosti jsou omezené.

Naše dítě se naštěstí jeví jako emočně i inteligencí v pořádku. Je to trochu náročnější na představivost - dítě je motoricky přiměřené, rozumově přiměřené nebo i napřed, ale vázne sociální vývoj. Takže i s tím batoletem musíme začít znovu od začátku, jako by to bylo několikaměsíční miminko. Po pár měsících je to dítě jako vyměněné, i když stále má zjevně autistické znaky. Nepoučený laik by si ale asi už nevšiml.

Tak jsem si ten odkaz procetla. Nejdriv mi to prislo hodne zajimave, ale kdyz jsem se vic zamyslela, tak si rikam neni to moc jednoduche? Par mesicu s nim budu cvicit a on prestane byt autista? Kdyz se to dela tolikrat denne, tak se jen nauci, jaka jeho reakce je spravna, ne? Reakce je spravna, ale jak se vi, ze se skutecne neco zmenilo v mozku? Za me tedy ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
10.12.19 11:39
@Oriseka píše:
Tak jsem si ten odkaz procetla. Nejdriv mi to prislo hodne zajimave, ale kdyz jsem se vic zamyslela, tak si rikam neni to moc jednoduche? Par mesicu s nim budu cvicit a on prestane byt autista? Kdyz se to dela tolikrat denne, tak se jen nauci, jaka jeho reakce je spravna, ne? Reakce je spravna, ale jak se vi, ze se skutecne neco zmenilo v mozku? Za me tedy ne.

Jasne, je to uplna blbost. Ale dneska lidi kupujou vzduch v plechovce, takze se neni cemu divit, ze nekdo tohle spatlal, aby na tom rejzoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
10.12.19 11:59
@mmki píše:
Jasne, je to uplna blbost. Ale dneska lidi kupujou vzduch v plechovce, takze se neni cemu divit, ze nekdo tohle spatlal, aby na tom rejzoval.

Tak ja je chapu. Zni to super. Lidi najednou vedi, co maji delat. Proste tohle ted budeme cvicit a ono se to zlepsi. Taky se mi libi, kdyz cvicime logopedii a vidim vysledky. Nebo, kdyz jsem cvicila vojtovku a dite delalo pokroky. Ma clovek i dobry pocit, ze neco sam muze delat. Jenomze si myslim, ze u autismu to tak jednoduche neni. Navic kdyby existovala nejaka overena metoda, co funguje, tak by ji uznavani klinicti psychologove doporucovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.12.19 16:07

Tak jsem koukala a četla jsem prvních asi šest bodů a koukám mimodek je dělám. Každopádně mě pobavil hned bod tři, přes který bych se nedostala neb moje dítko neukazuje :nevim: dělám to za něj já a když třeba vidím, že někam kouká, taky udělám „tam, tam je záclona“, ale bez úspěchu. Takový to, že místo NE dítěti vysvětlit a říct co ano, to už zná snad taky každej :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
10.12.19 16:41

@Bubla Bůčková A kolik ma mesicu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.12.19 16:44
@Oriseka píše:
@Bubla Bůčková A kolik ma mesicu?

13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
10.12.19 17:58
@Bubla Bůčková píše:
píše: Více

Norma na ukovani je 18 mesicu. Delate to dobre, ze mu ukazujete sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17233
10.12.19 18:03
@Markéta80 píše:
@ka2ka je to brzo, bývalá pediatrička u typicky tabulkového autisty mne řekla at z něj nedělám nemocnýho a raději mu dám na zadek :? Když jí vylil kafe na klávesnici tak koukala :lol: Na vše co jsme řekla čemu nerozumí tak že jen nechce a že to chce tvrdší výchovu 8o. Já jí říkala že jsme si jistá že vůbec neví co po něm chci. I prvorozený moc nemluvil ale vše chápal a v knížce na co jsem se ptala ukázal. prý máme přijít až se naučí poslouchat :jazyk:. Už jsme tam nikdy nešli. Zvláštní že tam už malej dostával záchvat slz na schodech a i v čekárně. U nové spokojený, doktorka hned at si tam vytahá hračky a až po nějaké době ho začne vyšetřovat :palec: I odběr krve skoro před rokem zvládnul bez slz :palec:

a je tedy autista nebo ne? nějak jsem se ztratila, promiň, nechci rýpat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.12.19 18:25
@Oriseka píše:
Norma na ukovani je 18 mesicu. Delate to dobre, ze mu ukazujete sama.

Jo zatím jsem „v klidu“,jedu spíš ten model učitel, jen prostě pokud mi vyjde pět otázek blbě, tak rozhodně nemavnu rukou, že za rok se uvidí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
10.12.19 19:42
@Bubla Bůčková píše:
Jo zatím jsem „v klidu“,jedu spíš ten model učitel, jen prostě pokud mi vyjde pět otázek blbě, tak rozhodně nemavnu rukou, že za rok se uvidí :nevim:

Pomatuji si, jak syn porad neukazoval a ja jsem se na to zamerila a porad mu neco ukazovala. Syn pak zacal v 15 mesicich ukazovat a ja si to odskrtla, ze uz to tedy umi a ze se vesel do normy. Jenomze ja ho to jen naucila. Kdyz zacal druhy syn ukazovat(tehdy 10 mesicu), tak mi teprve dosel ten rozdil, to bylo uplne jine ukazovani. Druhy tim ukazovanim uplne komunikoval. Prvni zamaval na rozloucenou, protoze mel naucene, ze kdyz odchazime a jsme ve dverich, tak se to dela. Jinde to delal jen kdyz jsem mu to rekla. Druhy mava kdekoliv se s nekym loucime, lidem zamava sam i na pozdrav-rozumi tomu, co dela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.12.19 19:51
@Oriseka píše:
Pomatuji si, jak syn porad neukazoval a ja jsem se na to zamerila a porad mu neco ukazovala. Syn pak zacal v 15 mesicich ukazovat a ja si to odskrtla, ze uz to tedy umi a ze se vesel do normy. Jenomze ja ho to jen naucila. Kdyz zacal druhy syn ukazovat(tehdy 10 mesicu), tak mi teprve dosel ten rozdil, to bylo uplne jine ukazovani. Druhy tim ukazovanim uplne komunikoval. Prvni zamaval na rozloucenou, protoze mel naucene, ze kdyz odchazime a jsme ve dverich, tak se to dela. Jinde to delal jen kdyz jsem mu to rekla. Druhy mava kdekoliv se s nekym loucime, lidem zamava sam i na pozdrav-rozumi tomu, co dela.

Jo jo to je přesné… My ho teď „učili“ slezat z gauče a za dva dny uměl, dej mamce pusu umí prostě jen tak… Pa pa do něj hustime už tak půl roku a nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
10.12.19 20:24
@mmki píše:

A jak tedy postupovat? Mame tady 18 ti mesicni ditko, ktere je lehce socialne pozadu. Jak mu pomoct? Abych mela alespon pocit, ze neco pro nejo delam. To jsem z Vasich nazoru nepochopila. Dekuji. Preji krasny vecer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonča 12
10.12.19 20:30

@postak pat byli jste už na preventivní prohlídce u dr. my jsme tam byli dneska a dávala mi vyplňovat takový dotazník kvůli brzkému zjištění autismu, a tam jsou takové otázky zda dítě reaguje na ostatní děti, jestli se otočí když na něj zavoláte jménem atd. tak si myslím že kdyby jste to vyplňovali a bylo tam něco špatně tak by vás dr. upozornila

• Citovat
  • Upravit
59372
10.12.19 20:30

@azaleila je, dle doktorky úplně dle tabulek i když kolikrát řekla že nějakou věc nezvládne a zvládnul a pak doktorka že to nečekala že to někdy zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí