Oslovujete své dítě základním tvarem jména?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
10.1.25 11:19
@Francis6 píše: Více

Jasně no. A ještě se ti nikdy nikdo nepředstavil přezdívkou nebo zdrobnělinou jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:21
@unuděná píše: Více

Ale vždyť jsem o tom psala, že často.
A já mu řeknu, že ho budu oslovovat jeho jménem, jestli mu to vadí. A nikdy se nestalo, že by někdo řekl., že ano, vadí, potřebuju, abys mi říkala „Áďa“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:21
@Acinore píše: Více

Já znám Andělku. Takhle to má v RL. Taky jsem jí raději neoslovovala, než 150 kilové ženě říkat Andělko :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:22

Tak se těším, až na někoho takového narazíš. Kolegyně třeba rovnou řekla, že jí nemáme říkat Marie, protože tak jí oslovoval otčím a má k tomu averzi. Nechápu, proč bych to neakceptovala jen proto, že MĚ se Marie líbí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:25

No ano a přesně tak to mám já. Ty nebudeš oslovovat 150 kilovou Andělku jako Andělka, protože ti to není příjemný, nejde ti to z pusy.
A mně nejsou z pusy ti Páťové, Máťové, Máňy, Ádi…
A jo dá se to řešit i tak že neoslovuješ.

Příspěvek upraven 10.01.25 v 11:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:27

A tohle je trošku něco jinýho. Jednak já se vždycky ptám, jestli jim moje oslovení bude vadit a jednak, lidé mají někdy pádné důvody, proč chtějí to či ono tak či tak. Pokud by mi někd něco takového sdělil, neříkala bych mu Marie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296

No ale to je právě ten nerespekt. Mě se třeba taky nestalo, že když se představím jako Maty, že by mi někdo řekl Matěji, každý to respektuje, ty bys to tedy nerespektovala? Jako já bych to neřešil, jen bych si tě podvědomě hodil do škatulky nerespektující studený čumák ale neřešil bych to. Ale třeba já, kdyby se mi někdo představil jako Anna, tak ano přiznávám oslovil bych Aničko, automaticky asi, ale kdyby mě dotyčná upozornila, že má ráda základní tvar, tak udělám vše proto a budu si to hlídat, aby to byla prostě Anna. To že mě se nelíbí základní tvary jména a používám na každého zdrobněliny nebo minimálně zkráceniny je můj problém a lze to do doby, pokud to dotyčnému nevadí. Nemám sebemenší právo to kritizovat a soudit, je to jeho jméno, jeho věc a ty to právě děláš a ještě to schazuješ tím, že jeho oslovení je patvar. Že se každému líbí něco jiného a každý něco jiného používá, to je normální, ale tohle co předvádíš ty, to je totální neslušnost a sobectví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190

Jenže je fakt rozdíl mezi tím, že se tiše uchychtnu a nebudu jí oslovovat jménem a mezi tím, kdy budeš z dítěte páčit zápis jeho jména v RL, protože její představení Áďa nechceš akceptovat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15438
10.1.25 11:28

A která dospělá osoba se představí jako Áďa? Samozřejmě pokud by se mi Áďa představila, budu ji tak říkat a připadá mi to praštěný se takhle v dospělosti představovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:29
@Alušáček píše: Více

Jenže já tu nemluvím jen o dospělých, ona právě říká, že oslovuje základními tvary i ty děti. A děti se drtivé většině prostě představí Áďa, Kačka, Terka, Lucka, Honzík, Maruška :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
10.1.25 11:30
@Acinore píše: Více

Dobrá myšlenka. Napadlo mě to už před lety u Topolánka. Nejdřív jsem si myslel, že je Miroslav a všichni kolem něj maj nakázáno mu říkat Mirku, včetně kolegů ve vládě a novinářů. Pak mi docvaklo, že to má asi v občance.

To samý Janci - Janek Rubeš, Janek Kroupa. Předpokládám, že maj svátek jako Honzové, tedy na Jana.

Příspěvek upraven 10.01.25 v 11:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
10.1.25 11:30

To ti ale nikdo nemusí vysvětlovat jaký k tomu má důvod, je to jeho jméno ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9230
10.1.25 11:31

Starší dcera má přítele Matyáše. Je to kluk, který je krok před plnoletostí. Jemu všichni říkají Maty. Je tak zvyklý. Mi jde taky přes pusu víc tahle zkrácená verze. U nás není na úřadě, ať musíme používat oficiální verzi jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:33
@Matt 02 píše: Více

Kdybys mi řekl, že ti to vadí, podvědomě bych tě prostě neoslovovala vůbec:-)

Příspěvek upraven 10.01.25 v 11:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:35
@Matt 02 píše: Více

Myslela jsem tenhle konkrétní případ. Pokud mi někdo řekne, že ke svému jménu v určité formě má odpor, protože…tak mu tak fakt říkat nebudu. Psala jsem, že se vždycky zeptám, jestli o můžu oslovovat tak. a tak, když se mi představí nějakou formou, kterou já prostě nepustím z pusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze