Oslovujete své dítě základním tvarem jména?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15438
10.1.25 11:37
@unuděná píše: Více

No to je zase extrém, dětem říkám vzdycky zdrobněle Adélko, Honzíku.. Ja úplně nemusím ty patvary Áďa, Máťa, Dáda, Jája, kdy člověk sni neví jaké je původní jméno, ale zdrobněliny normálně používám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:38
@Alušáček píše: Více

Hmm, to by ses divila. V poslední době znám těch „Áď“, dospělých, fakt hodně:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
10.1.25 11:39

@unuděná u nás se představí základním tvarem jména i nejmladší. :) A tedy od doby, co se rozmluvil.

• Citovat
  • Upravit
11822
10.1.25 11:42

Tak se trochu stydím, na střední jsem měl spolužačku Adélu, té jsem ponejprv říkal Áďo, pak Deli (jako aDéla) a nakonec Tyčinko, protože Deli je tyčinka, a ona si na to zvykla, že se občas i takhle podepisuje do textovek u mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15438
10.1.25 11:44
@Ploskutáček píše: Více

Vzdyt to je vaše vec, si muzete říkat jak chcete :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:48

No já jednoduše respektuju to, jak ostatní chtějí být oslovováni, a svoje líbí/nelíbí do toho netahám. Když mě to hodně rve uši, jako zmiňovaná Andělka, tak se oslovení vyhýbám nebo ho používám jen v nutných případech, ale rozhodně nikomu nekomolím tvar, kterým si přeje být oslovován, do takového, který je pro mě hezký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15438
10.1.25 11:48
@Francis6 píše: Více

Jako ze se 35 letá ženská představí Áďa? Ze ji tak někdo oslovuje je jedna vec, sama se takhle představovat vec druha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:50
@Velryba černá píše: Více

Tak jestli je třeba Petr, tak se nedivím :nevim: Pokud třeba Jaroslav nebo Maxmilián, tak trochu jo. Očekávala bych, že batolecí Maxmilián nejpozději s úderem třetích narozenin odhodí bodýčka, nasadí kvádr a půjde se přihlásit do Menzy :mrgreen: Pardon, to přeháním, ale některá jména v základním tvaru prostě k malým dětem nejdou. Ovšem když jména vybíráme, je fajn myslet i na to, že to nebudou vždy děti, kdo je bude nosit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4335
10.1.25 11:50

@MikejlaW Matěj je Matěj a oslovujeme ho Matěji 😂 občas mu někdo řekne Maty nebo Matějicku což mi přijde zvláštní ale nikomu do toho nekecam :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149700
10.1.25 11:51

Pochybuju že to tak je. Ani neznám ženy které by se představovaly jako Janička, Kamilka nebo Monička. To si snad ani nevzpomenu že by se někdy takhle nějaká představila. Je to tak že řeknou ahoj, já jsem Eva, Klára nebo Jarmila. A jak si pak říkají v práci nebo v jiném kolektivu je věc druhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:51
@Velryba černá píše: Více

U nás taky. A často byli zmatení, když okamžitě přišla otázka:" Takže Áďa, Páťa, Máťa, Otíček, Beuška…?„:-) Řekla bych, že v opačné směru se to "znásilňování“ oslovení děje nespočetkrát více než když někdo používá vlastní jméno v základním tvaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
10.1.25 11:52

Nůďo ti v běžným životě nikdo neříká, chápu dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
10.1.25 11:54
ale rozhodně nikomu nekomolím tvar, kterým si přeje být oslovován, do takového, který je pro mě hezký.

To taky nedělám. Oslovuju ho jeho jménem, ne tím „který je pro mě hezký.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:55
@Ploskutáček píše: Více

Mě nikdo neříká ani základním tvarem mého jména, přitom je celkem normální. Ale vžité úplně jinak. A já to tak mám ráda. Jen jedna urputná kolegyně mě kdysi oslovovala tím základním, když jsem jí poprosila, zda na mě nemůže mluvit jako všichni ostatní, tak se nafoukla, že to je snad moje jméno a co mi na tom vadí, tak naše vztahy lehce ochladly. No ona vlastně po měsíci dala pěstí kolegyni na místě vedle a byla odejita. Možná to byla Francis :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.1.25 11:55
@Francis6 píše: Více

A zvládla bys oslovovat Áďu slovem Áďa, kdyby ho měla v RL? :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...