OSVČ, celodenní péče o dítě a odvody

69235
29.5.15 12:28

OSVČ, celodenní péče o dítě a odvody

Ahoj, jdu si pro radu, jestli by někdo nevěděl, jak to přesně je, na sociálce mě naše milá paní odbouchla, že prý je to nesmysl, ale…

Když jsem OSVČ, mám to na hlavní činnost, už nejsem na rodičáku a k tomu ale celodenně pečuju o tříleté dítě, takže dítě do sedmi let, co ani nenavštěvuje školku, popřípadě jen na 4 hodiny denně, jak to je se zálohama a vůbec s platbou daní? Počítá se to jako klasika hlavní činnost s povinnou výší odvodů, nebo je pravda, že pokud se prokáže to celodenní pečování o dítě, tak se platí odvody stylem jako na vedlejší činnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
332
29.5.15 12:58

Já jsem byla ve stejné situaci. U zdr. pojištění je péče o dítě do 7 let kategorie, kdy neplatí min. vyměřovací základ, tj. platí se skutečně vypočtená záloha. To má význam, pokud vypočtený základ je nízký. Od měsíce, kdy dítě dovrší 7 let, platí se již normální min. výše zálohy.
Na soc. pojištění toto nemá vliv, po skončení pobírání RP se platí normálně v min. výši pro hlavní činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.5.15 14:38

@Laurren a kolik ty zalohy na zdrav jsou? Dam muj priklad a moc prosim jak by to bylo? Ja jeste rok na RD, behem te doby mam zivnost jako OSVC, prvni dok vydelek do 15.tisneodvadela jsem nic, pristi rok mi konci RD a ja budu mit zivnost na Hl prac cinnost, ale…vydelam max 5000,– mesicne, takze kdyz pujde dcera pristi rok do skolky a nebude RD, zaplatim mesicne pres 3000,– na pojisteni. Na pracak jit nemuzu, musela bych pozastavit zivnost. Da se to timto, kdyby byla dcerka jeste doma snizit? Mesicne? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
332
29.5.15 16:34

Teď je minimální záloha na zdrav. poj. 1797 Kč, na soc. 1943 Kč, každý rok se to trochu mění. Dokud dostáváš RP, máš podnikání jako vedlejšák. Po skončení musíš začít platit soc. poj. v plné výši, není žádná možnost, jak to snížit. U zdravotky se bude výše zálohy počítat z výsledků za minulý rok z přehledu ), tj může to být třeba jen pár korun ( místo těch 1797 ). Dítě můžeš dávat do školky, ale max na 4 hod. denně, případně až bude chodit do školy, tak nemůže do družiny. A tím je ta podmínka péče o dítě splněna. Taky jsem to tak měla, dcera chodila ze školky domů po obědě, v 1. třídě až do měsíce před 7 narozeninami taky. Jen to musíš nahlásit na zdr. pojišťovnu, až skončí vyplácení rodičáku, že jsi ta pečující, a oni si tě zařadí do jiné kategorie. A ta skončí, až bude mít dítě 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.5.15 17:01

A teď mi prosím ještě napiště, jak to tedy je, pokud bude hlavní pracovní poměr, třeba zaměstnání, ale jen na zkrácený úvazek 3 hodiny denně za nějakých 5000 a k tomu živnosťák, kde se vydělá třeba 30.000 za rok, tedy nějakých 2500 měsíčně, jak tohle se bude řešit na odvodech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.5.15 17:03
@Bibík13 píše:
@Laurren a kolik ty zalohy na zdrav jsou? Dam muj priklad a moc prosim jak by to bylo? Ja jeste rok na RD, behem te doby mam zivnost jako OSVC, prvni dok vydelek do 15.tisneodvadela jsem nic, pristi rok mi konci RD a ja budu mit zivnost na Hl prac cinnost, ale…vydelam max 5000,– mesicne, takze kdyz pujde dcera pristi rok do skolky a nebude RD, zaplatim mesicne pres 3000,– na pojisteni. Na pracak jit nemuzu, musela bych pozastavit zivnost. Da se to timto, kdyby byla dcerka jeste doma snizit? Mesicne? Dekuji

pokud máš tříletý rodičák, tak normálně neváhej a tu poslední platbu si zavčas rozděl na dalších 12 měsíců, abys byla ofiko doma na rodičáku jakoby. Klidně prostě těčh posledních 6000 rozděl na vyplácení po 500 měsíčně, tím se ještě na rok vyhneš těm plným zálohám, takže dost ušetříš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.5.15 19:16

@terinka4444 promin ja jsem v tom uplne dinosaurus, jak to myslis? Co mam rozdelit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.5.15 19:19

No, máš rodičák na tři roky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.5.15 20:24

@terinka4444 Dala jsem si do veku 4 let, takze jeste rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.5.15 20:29

Aha, no tak pak už nic, pak už to bohužel nabíhá na hlavní činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.5.15 20:34

@terinka4444 jde o to, ze me to moc bavi, jenomze mesicne nevydelam vic jak 5.000 a kdyz mi skonci rd, tady v kraji se velmi zle hleds prace na zkraceny uvazek aby mi zaroven zamestnavatel platil soc a zdrav poj. Ze..?… A na hlavni to uz bych s dcerkou a manzelove praci nemela na mou vysnenou praci cas. Chjo, jsem z toho uplne na nervy, ze je to moc penez mesicne ta pojisteni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.5.15 20:55
@Bibík13 píše:
@terinka4444 jde o to, ze me to moc bavi, jenomze mesicne nevydelam vic jak 5.000 a kdyz mi skonci rd, tady v kraji se velmi zle hleds prace na zkraceny uvazek aby mi zaroven zamestnavatel platil soc a zdrav poj. Ze..?… A na hlavni to uz bych s dcerkou a manzelove praci nemela na mou vysnenou praci cas. Chjo, jsem z toho uplne na nervy, ze je to moc penez mesicne ta pojisteni

jo, úplně ti rozumím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3617
29.5.15 21:00

@Bibík13 a co to napsat na manžela? jestli ti těch 5000kč měsíčně stačí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.5.15 21:16

@Nika91 jak to prosim myslis? Manzel chodi normale do prace. No staci, nestaci…je v tom vice problemu, mala nema babicky, ktere by byly schopne ji vodit a vyzvedavat ze skolky, kvuli prac vytizenosti. Manzel chodi na smeny, do toho moje zdrav problemy…to co ted delam, me uplne naplnuje, psychicky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
332
29.5.15 23:16
@Bibík13 píše:
@Nika91 jak to prosim myslis? Manzel chodi normale do prace. No staci, nestaci…je v tom vice problemu, mala nema babicky, ktere by byly schopne ji vodit a vyzvedavat ze skolky, kvuli prac vytizenosti. Manzel chodi na smeny, do toho moje zdrav problemy…to co ted delam, me uplne naplnuje, psychicky

Asi myslí, aby tu živnost měl na sebe manžel. Když je zaměstnaný, měl by to jako vedlejšák a při nižších příjmech z podnikání by neplatil sociálku vůbec a zdravotku jen nějaký drobák. Fakticky bys to dělala ty, ale bylo by to na něj, protože je to výhodnější. Ty bys jako pečující o dítě neplatila sociálku ani zdravotku. Svoje podnikání bys ale musela samozřejmě přerušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák