Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Janli píše:
Když má ženská děti ve své péči a otec je má o víkendu jednou za čtrnáct dní, tak se vůbec nikdo nepozastavuje nad tím, že ta matka takhle funguje normálně. Nikdo neřeší, že nemá čas na svoje koníčky, že je mimo práce s dětma nonstop, že je vozí ze školy. Ale když to dělá chlap a dobrovolně, tak je to divný…. Vo. le….tady je něco blbě….
Přesně, když ženská lítá od nevidim do nevidim a nemá čas si ani zuby vyčistit, je to „matko, cos čekala?“, ale když takhle funguje chlap, je divnej.
Možná se o děti stará prostě proto, že máma úplně nefunguje a táta je nechce nechat ladem. Naprosto chápu, že né každé „maceše“ to musí vyhovovat, ale proto bych ještě nemyla hlavu tomu otci ![]()
@stinga píše:
píšeš jako negramot,
a jo, je normální děti vyzvednout ze školy, rozvézt je do kroužků a učit se s nimi a dělat dětem program - to se jmenuje výchova, ale to ty bohužel ještě neznáš,
najdi si bezdětného
Vyzvedávat děti ze školy a rozvážet do krouzku normalni fakt neni. Dite to zvládne samo. Obcanska vybavenost se zrizuje podle urcitych kriterii, kde hraje roli vzdalenost a konkretne základní školy jsou umistovane tak, aby byly v docházkové vzdálenosti.
Leda že žiješ v nějakém prisernem satelitu, kde nic neni, jen levny parcely, daleko od civilizace. Ale pak to je tvoje blbost ![]()
Já osobně jsem do škol a do krouzku chodila sama. Nikdo mi nemusel stát za zadkem a nekam vozit. Aspoň jsem měla čas sama pro sebe.
@hopsalka píše:
Nikdo nepočítá s tím, že když má druhý partner děti, že u něj bude na prvním místě, sama bych neupřednostnila muže před svým dítětem. Takto by to ani nebylo v pořádku, ale měl by být alespoň na NĚJAKÉM místě. V době kdy má otec „volno“ (tj. spí po práci) ho pořád někdo šikanovat že chce támhle toto, tak to už je dle mého přes čáru. I obětavý rodič má nárok na chvíli svého osobního volna a nelítat jako hadr na holi. Milé děti na mě působí dojmem, že si z tatínka udělaly obyčejného pucfleka. Ani bych se nedivila, kdyby měly odjet na letní tábor, za dva dny volali tatínkovi, že se jim tam nelíbí a ten by naklusal a milé děti vysvobodil.
a ten tatínek je nesvéprávný? že si neumí vypnout zvuky na mobilu, když spí po noční?
@Mamhlucnehosouseda píše:
Vyzvedávat děti ze školy a rozvážet do krouzku normalni fakt neni. Dite to zvládne samo. Obcanska vybavenost se zrizuje podle urcitych kriterii, kde hraje roli vzdalenost a konkretne základní školy jsou umistovane tak, aby byly v docházkové vzdálenosti.Leda že žiješ v nějakém prisernem satelitu, kde nic neni, jen levny parcely, daleko od civilizace. Ale pak to je tvoje blbost
Já osobně jsem do škol a do krouzku chodila sama. Nikdo mi nemusel stát za zadkem a nekam vozit. Aspoň jsem měla čas sama pro sebe.
@stinga píše:![]()
ale všichni nežijeme v Praze, u nás se do školy a do kroužků jezdí autobusem například, a jo 10leté dítě to zvládne, ale 6leté ne,
a nežiju v satelitu, ale na vesnici, která je ovšem součást města - nicméně je od města vzdálená 5 km,
a to my máme ještě luxus, fakt není v celé ČR zaručena docházková vzdálenost škol, to mě docela pobavilo![]()
![]()
![]()
Já jsem nevyrustala v Praze. Ale v malým městě, kde byly 2 základní školy a základní umělecká škola a jiný kroužky. Takže nebylo potřeba mě nikam vozit. Rodiče nebyli hloupí a nebydleli v díře, kde nic neni.
ale všichni nežijeme v Praze, u nás se do školy a do kroužků jezdí autobusem například, a jo 10leté dítě to zvládne, ale 6leté ne,
a nežiju v satelitu, ale na vesnici, která je ovšem součást města - nicméně je od města vzdálená 5 km,
a to my máme ještě luxus, fakt není v celé ČR zaručena docházková vzdálenost škol, to mě docela pobavilo![]()
![]()
![]()
Ono i po tý Praze..Kdyby to bylo třeba na víc přestupů, nevím, jestli bych nějakého druhá-třeťáka pustila samotného ![]()
Syn jezdí sám po městě cca od 3.-4. třídy, ale vesměs všude dojede jednou tramvají (co nám stojí u baráku). Příští rok možná bude docházet na florbal do jiné části města, která není tak dobře přístupná, tam to bude na tři přestupy a už teď sem z toho na šišku ![]()
Mít tréninky tak, že už budu z práce doma, klidně ho budu vozit ![]()
Já jsem nevyrustala v Praze. Ale v malým městě, kde byly 2 základní školy a základní umělecká škola a jiný kroužky. Takže nebylo potřeba mě nikam vozit. Rodiče nebyli hloupí a nebydleli v díře, kde nic neni.
aha, tak to je moc chytrý nápad - všichni lidé budou bydlet ve městech a vesnice se vylidní, zajímavé je, že bohatější a úspěšnější lidé si kupují nebo staví domečky nebo haciendy na vesnici
že by všichni byli tak blbí?
děti do škol a kroužků rozvezou autem, a odpoledne, večer a ve víkend si užívají klidu přírody kolem sebe, nemusí děti omezovat, že se doma nesmí dupat a výskat a sto dalších výhod
@Mamhlucnehosouseda
A já v tý Praze žiju a na určitý kroužky vozím ještě i 10 letého syna a víš proč? Protože fakt nehodlám riskovat, že bude jezdit v zimě potmě domů dvěma přestupama MHD přes parčík s bezdomovci
To, co ty popisuješ, jde právě obvykle realizovat jen na těch maličkých městech, která obejdeš pěšky a zároveň mají výbornou infrastrukturu, školy, školky, kroužky v dosahu. A takových míst, kde může 6-8leté dítě chodit samo do školy, ze školy domů, pak někam dál na kroužek, je jako šafránu. Ale počkej, ty nemáš školní děti, viď? No, jednou na to přijdeš sama. Třeba až si dítě vybere sport, který u vás není ![]()
Vyzvedávat děti ze školy a rozvážet do krouzku normalni fakt neni. Dite to zvládne samo. Obcanska vybavenost se zrizuje podle urcitych kriterii, kde hraje roli vzdalenost a konkretne základní školy jsou umistovane tak, aby byly v docházkové vzdálenosti.Leda že žiješ v nějakém prisernem satelitu, kde nic neni, jen levny parcely, daleko od civilizace. Ale pak to je tvoje blbost
s tím souhlasím, navíc rodiče ani auto neměli, já chodila od 1. třídy do 2 kroužků, z toho hudebka 2× týdně a ta byla od baráku 3 km a musela jsem tam i zpět pěšky. Leda v zimě mi šla mamka naproti když byla tma, ale to bylo výjimečně ![]()
@stinga píše:
a ten tatínek je nesvéprávný? že si neumí vypnout zvuky na mobilu, když spí po noční?
já jsem zakladatelce psala, že jemu to evidentně nevadí (tak proč by si měl vypínat zvuky na mobilu, když ho to v podstatě neobtěžuje). Jen jsem konstatovala, že toto není dobře a dělá vlastním dětem medvědí službu tímto svým absolutně nekritickým přístupem k nim. Ty si na to evidentně zvykly, takže počítají s tím, že na písknutí stojí otec nastartovanej plnit jejich požadavky.
@hopsalka píše:
s tím souhlasím, navíc rodiče ani auto neměli, já chodila od 1. třídy do 2 kroužků, z toho hudebka 2× týdně a ta byla od baráku 3 km a musela jsem tam i zpět pěšky. Leda v zimě mi šla mamka naproti když byla tma, ale to bylo výjimečně
a fakt bys nechala dusat dítě 5 km po silnici s dnešní hustotou provozu?
ale jako nápad, jak se beztrestně zbavit dítěte dobré ![]()
![]()
![]()
od nás z vesnice jezdila děcka autobusem běžně do 20 km vzdáleného města do školy. Někteří jely zpět autobusem, některé stáhli rodiče autem zpátky. Vím to, protože jsem jezdila do práce taky tak a hlavně jsem znala jejich rodiče, takže jsem věděla, že minimálně dvě děti se musely do školy vypravovat zcela samy. A dle toho, že teď už mají vlastní rodiny hádám, že přežily.
@hopsalka píše:
s tím souhlasím, navíc rodiče ani auto neměli, já chodila od 1. třídy do 2 kroužků, z toho hudebka 2× týdně a ta byla od baráku 3 km a musela jsem tam i zpět pěšky. Leda v zimě mi šla mamka naproti když byla tma, ale to bylo výjimečně
Jenže ono před 30lety to bylo kapánek jinak, minimálně nebyl takový provoz. Já třeba nemohla na svůj vysněný kroužek, protože rodiče taky neměli auto a já bych musela jezdit z Barrandova tehdy někam do Holešovic, a to opravdu rodiče na prvním stupni nehodlali riskovat. Zpětně (viděno optikou rodiče) si říkám, že jsem na ně byla naštvaná trochu neprávem, taky bych to své 8 leté dceři nedovolila. Respektive dovolila. Vozila bych jí tam.
@hopsalka píše:
od nás z vesnice jezdila děcka autobusem běžně do 20 km vzdáleného města do školy. Někteří jely zpět autobusem, některé stáhli rodiče autem zpátky. Vím to, protože jsem jezdila do práce taky tak a hlavně jsem znala jejich rodiče, takže jsem věděla, že minimálně dvě děti se musely do školy vypravovat zcela samy. A dle toho, že teď už mají vlastní rodiny hádám, že přežily.
Právě je něco dost odlišného sednout na vesnici na bus do školy (většinou znáš řidiče, jezdíš se stejnými lidmi, stejným spojem) a dojet třeba i 50km, kde vystoupíš a dojdeš 300 m do školy, než lítat třeba po městě se dvěma přestupama, v provozu, ohlídat si návaznost spojů. Toho průměrné dítě na prvním stupni opravdu nebývá schopné.
@hopsalka píše:
no však - já to píšu jako reakci na tvrzení @Mamhlucnehosouseda, že základní školy jsou koncipovány VŽDY v docházkové vzdálenosti,
ale pobavilo to od ní, to zas jo