Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj, už jednou jsem podobné téma zakládala, ale momentálně je to akutní, tak se ptám znovu.
muj mudr. mi řekl, že mu OZP dá na mě x Kč na rok, které jsem už údajně vyčerpala a další peníze mu neproplatí - nevím za co jsem je vyčerpala teda… no ale budiž.
řekl mi (ne na plnou hubu), abych změnila pojišťovnu na MA, že všechno zařídí, nebo ještě vojenskou myslím… a že mohu dál u něj být, v opačném případě, ať si hledám jiného doktora…
takže jako nevim no…je to soukromník, může asi všechno, ale neni to trochu ujetý? jeho zástupce, ke kterému občas jdu, když má dovolenou, říká, že to je jen výmysl, že on problémy nemá, ale nebere pro změnu…
OZP je podle mého názoru a porovnání jedna z těch, co nejvíce věcí proplácí, jak dětem, tak nastávajícím maminám, nechci v současné době odejít, ale kam pak budu chodit k doktorovi?
ahoj
mě doktorka pořád říkala at změním pojistovnu, zmenila jsem doktorku a bez problemu
je mozne, ze nektere pojistovny treba plati pozdeji atd, ale pochybuju, ze jsou tak propastne rozdily, mela bys zavolat na svou pojistovnu a zeptat se na limity u mudr a pak muzes argumentovat
To je divné, pokud je to obvoďák ten za tebe tuším dostane okolo 200 měsíčně
ať chodíš nebo nechodíš, Jinak standartí péče by měla být bez problému. Něco jiného je u léků pokud máš nějaké na předpis, některé nejsou pojišťovnou proplaceny, ale nevidím proč by to měl být důvod, aby jsi měla odejít. Já si myslím, jestli nemá smluvu s nějakou pojišťovnou a od ní pak dostává tučné odměny za novou ovečku do stáda. Ještě ti poradím můžeš si nechat vyjet na pojišťovně veškeré platby co za tebe platily a budeš doma, je to bezplatná služba a máš na ni nárok.
jde o to jestli má s tou tvojí pojišťovnou smlouvu a jakou.Můj manža má taky OZP a já MV, máme stejnou doktorku. U mě problém nikdy nebyl a u něj už kolikrát řekla,že jí to OZP neproplácí,že s nimi má jinou smlouvu. Zkus se kdyžtak zeptat na pojišťovně,oni ti tam vyjedou jestli s ním mají smlouvu a jakou,popř. jim řekni,že ti řekl,ať jdeš jinam,že mu to neproplatí.A uvidíš co oni na to.
no, já jsem z toho jelen… já to asi tak udělám, aby mi vyjeli, co do mě vrazili a kolik zbývá… protože tam chodím jen když musím + v těhotenství … je to gyndr. jinde mi nikdy nikdo nic neřekl… akorát táta změnil pojišťovnu, protože tady u nás nikde na masáže nechtěli - nepropláceli, ale jinak nic…
Já teda nejsem odborník, ale zrovna jsem četla článek v časáku OZP, že pojišťovny obecně fungujou na principu solidarity tzn. že něco platíš a něco vyčerpáš, jednou ale vyčerpáš víc a podruhý zas míň a dotuješ tím ostatní, takhle to prostě je. Takže logicky by se nemělo stát, že ti doktor řekne, že je na tebe vyčerpáno…Kdyby šlo třeba o nějaké nadstatdartní očkování nebo tak, tak to asi jo, ale u běžné péče se mi to zdá minimálně podezřelý
eseta - má s nima smlouvu, ale asi mu dává málo, asi dává MA víc, že mě lanaří k nim… nevim MA neproplácí ani zlomek toho co OZP, teda momentálně, až budu po porodu, už to tak horký nebude, pak možná přejdu, ale on otravoval aby to bylo teď někdy - nevím, kdy se přechází a to já nechci
byla jsem na revizi dělohy, ale to bylo v nemocnici a to se na něj nevztahuje ne? on pro mě nic nadstandardního neudělal, v těhu tam musim chodit, kdybych nemusela, nechodim, už mi několikrát řekl, že jsou hrazeny 3uz za celé těhu a on je dělá na každé poradně - začíná mě s..t ![]()
mám OZP a gyndr mi říká to samý…
naštěstí chodím jen na prevence a pak jsem mu dala vydělat mirenou, takže ten rok byl zticha. Letos nevím, ale říká mi to už cca 4 roky…
OZP ještě vyplácí ty benefity? To proplácení vitamínů a tak… u nás to bylo jen první rok, když nás „chytli“, pak už nikdy nic… asi jsme špatně preventivní, či co..
NiKi
ozp mi proplácelo antikoncepci když jsem jí používala, jednou za rok to bylo? no nevim, to už asi aktuální neni, ale po porodu jsem dostala papír, kde bylo 1100 nebo 1200 teď přesně nevím a měla jsem doložit účty - proplatili mi otce u porodu a část pobytu v nemocnici, potom na malou 500 jako novej pojištěnec a stejně tak na manžela - možná tím, že jsme u nich všichni, tak toho dávají-dávali víc, nevim, ale když jsem byla na krvi, tak jsem koukala na porovnání pojišťoven - například u očkování a to OZP jasně vedla…
ale já osobně u gyndr. žádnou zvláštní péči neměla a nemám, tak nevim, co mě pořád otravuje ![]()
ozp mi proplácelo antikoncepci když jsem jí používala, jednou za rok to bylo? no nevim, to už asi aktuální neni, ale po porodu jsem dostala papír, kde bylo 1100 nebo 1200 teď přesně nevím a měla jsem doložit účty - proplatili mi otce u porodu a část pobytu v nemocnici, potom na malou 500 jako novej pojištěnec a stejně tak na manžela - možná tím, že jsme u nich všichni, tak toho dávají-dávali víc, nevim, ale když jsem byla na krvi, tak jsem koukala na porovnání pojišťoven - například u očkování a to OZP jasně vedla…
ale já osobně u gyndr. žádnou zvláštní péči neměla a nemám, tak nevim, co mě pořád otravuje ![]()
A jaká je pojišťovna MA?
Jinak mezi klasickými zdravotními pojišťovnami žádné rozdíly v proplácení péče, limitech atd. skutečně být nemůže. Rozdíly jsou jen v různých těch benefitech, které si každá ta pojišťovna určuje sama, ale vše ostatní se řídí zákonem o veřejném zdravotním pojištění a vyhláškami Ministerstva zdravotnictví, takže to je u všech stejné. Je možné, že má s OZP uzavřenou smlouvu jen na některé výkony. Určitě bych to konzultovala přímo s OZP.
Jo aha Metal Aliance:)
Myslela jsem tím, že třeba nemá smlouvu s OZP např. na ultrazvukové vyšetření nebo tak něco. Ale spíš jde o to, že zkrátka z nějakého důvodu je pro něj výhodnější mít pacienty pojištěné u té Metal Aliance. Tlačit tě do toho ale nemůže, jestliže s OZP smlouvu má, tak tě ošetřit musí a to kdy a jak mu to oni zaplatí není tvoje starost. Zavolej nebo napiš na OZP, zjistí ti tam jak to přesně s tou smlouvou je a budeš mít argument v ruce. Případně ti tam mohou vyhledat jiného gynekologa, který tě přijme, pokud by ses na toho stávajícího chtěla vykašlat.
Pokusím se trochu vysvětlit,odkud může „foukat“ problém.
Pracovala jsem v odborné ambulanci,tak trochu principy znám.
Všechny pojišťovny mají stejné tabulky,takže za jedno vyšetření lékař dostane stejnou částku od jakékoli pojišťovny.
Malé pojišťovny,kde v ambulanci je do 50-ti registorvaných pacientů od té dané pojišťovny a lékař s nimi má smlouvu,tak ty limity nedávají,protože tam by systém solidarity nemohl být nastaven.Tzn. v takovém případě lékař dostane vše proplaceno a ani nemá limity na léky.Ale těchto poj. je málo,většinou se sejde víc jak 50 pacientů od každé poj.
A potom už nastává „boj“ o přežití ambulance.Každý lékař má od každé pojišťovny limit,který může vykázat za péči.A ten se odvíjí od limitu předchozího roku.Takže když lékař dostane v roce 2010 limit od té jedné pojišťovny na proplacení měsíčně 100 tisíc / pro lepší počty/,tak příští rok,když se mu přehlásí víc lidí k této pojišťovně,on vykáže že provedl práci třeba za 130 tisíc,tak mu pojišťovna dá jen 100 tisíc + třeba 5% navýšení.Tzn. v tomto případě lékař udělal práci za 25 tisíc navíc a nikdo mu jí nezaplatí.Zkuste toto říct třeba zedníkovi na stavbě,že má limit a víc peněz nedostane-tak co udělá?Položí lopatu a přestane pracovat.A co může udělat lékař?Nic,mlčky pracuje dál.
A co je horší-limit na léky.Na jeedno rodné čáíslo je určitý limit,který má každý lékař indiv. nastavený.Třeba za pololetí může napsat na jedno rodné číslo léky za 1000,– Kč.Takže jeden pacient může potřebovat léky za 10 tisíc a lékař si říká,že snad dalších 9 pacientů zrovna léky potřebovat nebude.A když lékař tento limit přešvihne,tak zvýšené náklady za léky mu strhnou z té částky,kterou vykázal jako výkony.Takže nejenže nedostane proplaceno oněch 25 tis.,ještě z toho svého limitu se strhne to co navýšil náklady na léky.A to samé je v tabulce vyšetření + pomůcky.
Chápu,že mě jako pacienta nemusí zajímat,co má lékař za smlouvy,já chci péči,která mě náleží-ale bohužel lékaři nemůžou doplácet za pacienty jen proto,že jim chtějí pomoci.Protože pojišťovny jsou neoblomný a nekompromisní,neuznají nic nad limit.
A když lékař třeba nově uzavře smlouvu např. s Metal Al.,tak první rok limit nemá a tím prvním rokem si ho teprve vytváří.Tak možná proto se lékař v takovém případě snaží nalákat pacienty k této pojišťovně,aby mu práce nesvazovala ruce.
Ale přesto si stojím za názorem,že kašlu na příspěvky co kdo dává,to je pomíjivé,ale vím,že VZP jako největší pojišťovna nemá problém proplatit drahá vyšetření ani operace.A to je pro mě priorita.