"Pachová stopa" matky a dítěte

259
26.6.16 23:37

"Pachová stopa" matky a dítěte

Dobrý večer všem :),

házím do pranice jednu svojí myšlenku, která mě trkla při konečné fázi mého večerního rituálu. A to je promazání obličeje krémem. Bohužel jsem zjistila, že můj někam záhadně zmizel, a tak jsem sáhla po druhém, který jsem používala v době před porodem.
Přestala jsem se jím mazat, když se mi narodila dcera. Začal mi z ničeho nic smrdět. Původně jsem si myslela, že je to právě ten krém, který se z mé pokožky dostává na kůži dítěte a můj čich na něj reaguje ne zrovna hezky…

Jednou jsem se ale zeptala partnera - a následně i své maminky, jestli to cítí také? To co já? Takovou zvláštní vůni? Byla jsem tím nasáklá já, malá, náš pokoj a všechno mé i malé oblečení… její kůže, moje kůže… nikdo nic necítil.. ale já ano. Jakmile jsem vstoupila někam do místnosti, kde předtím byla dcera (a já to nevěděla) okamžitě jsem zareagovala a doslova jsem šla „po čuchu“.
Setkal se s tím někdo? Že vnímal intenzivní vůni dítěte a sebe? Rozeznávala jsem dva druhy vůně… jedna byla typicky miminkovská, kterou jsem fakt milovala a všimla jsem si, že ji registruje rodina a ostatní příbuzní nebo návštěvy a pak ta druhá, která byla taková těžší a tu jsem cítila jenom já… byla to jak „osobní značka parfému“… pravdou je, že ta těžší nastupovala v době, kdy se malá začala pohybovat - lézt, batolit se atd…tak nevím, zda to třeba opravdu není nějaký „navigační systém“, jak po čuchu najít své dítě i pro člověka… :D… jen mě to tak zajímalo, jestli se s tím někdo nesetkal..
Dnes je dceři dva a čtvrt roku… tu vůni ještě občas zachytím, ale již téměř ne. Přijde mi, že od té doby, co je více „komunikativní“ a dokáže na sebe více způsoby upozornit a vyjádřit kde a co potřebuje, tyhle „tiché funkce“ vypnula :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12156
26.6.16 23:51

@Proužek nejsi Helena Houdová? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
27.6.16 00:21

:mrgreen: Já to tak taky měla! Ale začalo to už v těhotenství, takovej třetí trimestr. Vnímala jsem, že se změnila moje „pachová stopa“ ( :mrgreen: těžko to označit jednoduše jako „vůni“ či „smrad“), úplně jinak mi voněla peřina a oblečení. No a po porodu to tak bylo dál a navíc přesně tak byla cítit i dcera! A teď si uvědomuju, že už to tak nejspíš nemáme nebo jsem si zvykla :think: Dceři jsou tři pryč…

A než se mě někdo zeptá, tak já Houdová nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.6.16 06:14

Tak jsem rada, ze nejsem sama blazen, co si najde mimino po cuchu :lol:. My jsme zatim na zacatku, ale presne jak pisete. Maly voni a ja bych si ho nasla mezi dalsima hrave jen po cuchu :). Ona jim ta vune vychazi z hlavicky, doporucuje se pri kojeni, aby nemela ta decka cepicku, ptz mamina citi tu vuni a stimuluje to hormonalni system :). Chytra priroda!! :) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
27.6.16 06:25

Pamatuju si, ze obe deti vonely cca do dvou let a opravdu jim vonela hlavicka. A to alternativni nejsem ani nahodou. Obe deti jsem rodila cisarem a kdyz jsem se druhy den po propusteni z JIPu sla na dite k sestram podivat, tak v mistnosti, kde bylo cca deset miminek vedle sebe, vanocek zabalenych v zavinovackach, jsem automaticky zamirila k postylce s mym ditkem, to si vubec nedokazu vysvetlit.

• Citovat
  • Upravit
8288
27.6.16 07:54
@saadet píše:
@Proužek nejsi Helena Houdová? :think:
:D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
27.6.16 08:38

Cítím pachovou stopu druhorozeného. První syn krásně voněl po mlíčku. Druhému smrdí lůžkoviny a kočárek jako králíkárna. Podotýkám, že neblinká a z plenky pach nepochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
27.6.16 08:46

@Františka85
Králíkárna je super přirovnání :D :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
259
27.6.16 16:02

:D :D :D… já si taky právě jdu pro dítě - a vždycky jsem šla, právě že po čuchu… máma se i vždycky smála, jak to dělám. No, prostě jí cítím. Nedokázala jsem to vysvětlit.. ale nemůžu říci, že by mi ta značka byla nějak echt příjemná… taková jakože fakt facka, výrazná, čistá, která se nezapomíná… fakt jako podpis s razítkem :D

Jsem asi mimo, kdo je paní Helena H.? :D… Ani jedno z mých jmen nezačíná na písmenko H :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
27.6.16 16:08
@Proužek píše:
Jsem asi mimo, kdo je paní Helena H.? :D… Ani jedno z mých jmen nezačíná na písmenko H :D

https://www.youtube.com/watch?…

byvala svihla Miss, vegetarianka a vitarianka, co meni molekuly ve vode :roll:

• Citovat
  • Upravit
9918
27.6.16 16:12

Zavaz mi oci, dej prede mne ruzne deti plus moji malou a ja ji po cuchu najdu. Mam to az u treti dcery, kterou jsem kojila pres dva roky a proste mi ze vsech deti voni nejvic. Ale u nas to rika i manzel. A jeji vune se nedokazu nabazit, je to jako droga

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36720
27.6.16 16:14
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat