Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Klid. Ber to tak, že po této zkušenosti už se ti to nikdy v životě nestane.
Malá je OK (asi proto, že byla teple navlečená, ne? Tak se nijak nebouchla, že jí to oblečení chránilo.), tak to ber jako výstrahu, poučení a od teď už bude jenom dobře. ![]()
Mně starší syn spadl 3×
, než jsem to dostatečně pochopila!
Mladší ještě ani jednou… ![]()
Anonymní píše:
Maminky,
jsem zoufalá a zárověeň se strašně stydímVždycky jsem odsuzovala maminky, co nedokážou uhlídat svého prcka a něco se mu stane a včera večer se mi stalo to samé..
Vrátili jsme se z města, kde jsme se byli podívat na Mikuláše. Položila jsem si malou na stůl ve vchodové místnosti, svlékla jsem si u ní bundu a na 2 sekundy jsem se otočila pro ramínko - 1 metr ode mě - a když jsem se otočila zpátky, malá byla na zemi pod stolem a plakala. Vůbec nechápu, jak se jí to podařilo. Ještě ke všemu byla vedle stolu masivní židle - taková te venkovní, takže musela spadnou na ní a pak z opěradla na dlažbu.. Bože! Ještě teď, když si to představím, je mi strašně!!
Hned jsem ji zvedla a chovala..Začala jsem brečet s ní a chtěla jsem ji okamžitě vzít do nemocnice, ale byl tam manžel - lékař, ten ji prohlídl a říkal, že je OK, že se jen lekla.. Chovala jsem ji pak asi ještě půlhodinu, dokud se neuklidnila. Pak mi začala v náruči usínat, ale asi to bylo tím, že už byl večer a měla jít spát, navíc kvůli venkovnímu rámusu mi odpoledne vůbec nespala v kočárku.. Tak jsme ji šli vykoupat, aby se trochu probrala a mohli jsme ji ještě chvíli hlídat.. Žádnou modřinu, odřeninu ani bouli nemá. Vypadá vpořádku, směje se, reaguje.. problém je ve mě.. Nemůžu se s tím srovnat, že se mi něco takového staloVyčítám si, jaká jsem špatná matka. Celou noc jsem probrečela a pořád to mám před očima.. Představuji si, že jsem ji svou nepozorností mohla zmrzačit nebo dokonce zabít! Já už bych se z toho nikdy nevzpamatovala.. asi bych skončila v blázinci, nebo bych si sáhla na život
Co mám dělat??
Jedinou výhodou je to,že tě to pořádně poučilo.Já jsem se taky pokládala za „supermatku“,co na ostatní ukazovala prstem,když se něco stalo a já hrdě vykřikovala,že mě se tohle stát nemůže.Stalo se a tolikrát.Jednou jsem zapomněla pořádně zavřít balkonovky a kluk rok a půl tam vlezl,zatím co já trůnila na wc a my zrovna měli balkon v rekonstrukci a měli odmotovanou spodní zábranu
On se postavil na tu druhou a volal na babičku venku.Stačilo jednou uklouznutí je po něm,dole beton.Několik dní jsem se klepala,měla noční můry.Od toho dne balkon kontroluji snad 100×.
Hlavně že se ji nic nestalo
Nikdo z nás není neomylný.U těch dětí stačí opravdu pár vteřin a už to je.
Hlídat
Ne, vážně, mě takhle malá sletěla ze schodů když jí byl 1,5 roku. Naštěstí taky hned brečela, krom jedné boule se jí nic nestalo. A to jsem jí vedla za ruku! Taky nechápu jak se mi to mohlo stát. Pořád jsem si to vyčítala a myslela na to. Holt, stalo se, buďme rády jak to dopadlo a buďme opatrnější. Jsou jak háďata, teď tu mám dalšího půlročního. A hlavně se neobviňuj a ber to jako poučení. ![]()
Nic si nevyčítej
Člověk si může říkat, že jemu se to nikdy nestane a i když jsi opatrná, stačí mžik.
Mně nedávno spadla malá z postele a to jsem seděla těsně u ní a dívala se jak morduje balónek. Naštěstí spadla jako kočka na všechny čtyři a ještě se tomu smála
Chudince víc pak vadilo když jsem jí prohmatávala, jestli jí něco nebolí.
To chce klid. Zkus to nějak vytěsnit. Teprve tě čeká období pádů… Připrav se na to
A neznám matku, která by aspoň jednou neudělala nějakou chybu.
mému bráškovi byl rok když vypadl z okna z prvního patra… hlídal nepozorný tatínek…takový úrazy se prostě stávaj..brácha spadl dost šikovně takže to odnesla jen noha v sádře.. bud vklidu…takových pádu ještě bude.. je dobře že si jí vzala k doktorovi na kontrolu a už si to nevyčítej… klíííd
hlavni je ze je ditko vporadku ja si pamatuju jak jsem se starsim synem kdysi byla v nemocnici nastesti my tam byli se zapalem plic jen … nastesti .. to zni blbe .. ale oproti mamince co tam byla s malym piskletem to ji spadlo ze stolu na dlazbu v kuchyni ditko melo velkou bouli byli tam na pozorovani jak s nim sla na kontrolni rentgen malem mu o futra jeste urazila hlavicku
byla tak vyklepana a ubrecena … mi jak poprve spadla andulina na zem z postele byla jsem asi vic v soku ja nez ona
nastesti spadla do mekeho mela jsem dole shozeny polstar taky jsem si rikala ze se mi to nemuze stat ze davam pozor , ale chvilka nepozornosti a sup lup pri prebalovani a uz trunila na zemi … pak spadla jeste nekolikrat vzdy se to obeslo bez boule nastesti a jen jednou s placem podruhe se tomu strasne rehtala bo nani spadla jeste osuska a nic nevidela … nejsi prvni ani posledni , ktere ditko spadlo ![]()
koukej …
mala bezela otocila se na me ukazala mi cumlik a nestihla vybrat futra … boule jako pinpongovy micek
ja se lekla vic nez ona je to cca pet dni .. boule splaskla ale je jak maly chameleon … meni barvy ze dne na den … ted uz si na to ani nevzpomene
![]()
no ted si mi připomenula jak sem seřvala muže, přebaloval Vojtíška na pultu a bylo mu už 4měsíce a vždycky byl takovej živější už se krásně otáčel, zvonil mu telefon a úplně v klidu tam malého nechal a šel si do druhý místnosti pro telefon… ani netušíte jak rychle jsem byla u malého a jakou histerickou scénu jsem mu udělala…nic se naštěstí nestalo ale mužovi jsem nadávala snad do všech čertů..mu to tenkrát prostě nedošlo ted už by se od něj ani nehl…
rychle na to zapomeň a pouč se z toho
skoro každému se něco takového stane..mě malá spadla z postele dvakrát, ten samý týden
taky jsem si to pak vyčítala..ale pak jsem se opravdu poučila a nic takového se už nestalo, bohužel se stávají jiné a jiné věci
zrovna dneska jsem malé půjčila takovou dřevenou včelku na pružoně, co máme na věšáku a ona jí hrozně zbožňuje, chvíli si jí prohlížela, otočím se a už jí má v puse, tak jí říkám, ať to nedává do pusy, včelka má taková tykadla nahoře a radši jsem jí to šla vzít, samozřejmě jedno tykadlo pryč a já ho naštěstí stihla ještě vylovit z pusy..pitomá jsem..takže už na to nemysli, ale fakt domýšlej, domýšlej a domýšlej
![]()
Hlavne si nic nevycitej a jak uz to tady nekdo psal ber to jako pouceni. Me mala taky spadla nekdy v 7 mesici z gauce a nastesti se ji nic nestalo, ale stejne jsem se z toho jeste dlouho vzpamatovavala. Byla to chvile - ani nevim, jak se ji to takhle rychle povedlo no a brala jsem to tak, ze se to asi muselo stat, abych byla pro priste opatrnejsi.
Nic si nevyčítej, to se může stát hned.....já třeba tohle také dělám, když je malá na přebalováku (má 14 měsíců), na vteřinu se otočím, nebo se pro něco sehnu, nebo udělám krok k vedlejší krabici, ale ona leží jak balvan a nic nedělá
, … tak jsem taky zvědavá kdy mi spadne ![]()
Někdo mi kdysi vyprávěl, že mu dětská doktorka řekla, že maminky se dělí na dvě skupiny: na ty, kterým děti už spadly a na ty, kterým teprve spadnou. Teď už víš, že se ti to nestane ![]()
Maminky,
Vždycky jsem odsuzovala maminky, co nedokážou uhlídat svého prcka a něco se mu stane a včera večer se mi stalo to samé..
Vyčítám si, jaká jsem špatná matka. Celou noc jsem probrečela a pořád to mám před očima.. Představuji si, že jsem ji svou nepozorností mohla zmrzačit nebo dokonce zabít! Já už bych se z toho nikdy nevzpamatovala.. asi bych skončila v blázinci, nebo bych si sáhla na život 
jsem zoufalá a zárověeň se strašně stydím
Vrátili jsme se z města, kde jsme se byli podívat na Mikuláše. Položila jsem si malou na stůl ve vchodové místnosti, svlékla jsem si u ní bundu a na 2 sekundy jsem se otočila pro ramínko - 1 metr ode mě - a když jsem se otočila zpátky, malá byla na zemi pod stolem a plakala. Vůbec nechápu, jak se jí to podařilo. Ještě ke všemu byla vedle stolu masivní židle - taková te venkovní, takže musela spadnou na ní a pak z opěradla na dlažbu.. Bože! Ještě teď, když si to představím, je mi strašně!!
Hned jsem ji zvedla a chovala..Začala jsem brečet s ní a chtěla jsem ji okamžitě vzít do nemocnice, ale byl tam manžel - lékař, ten ji prohlídl a říkal, že je OK, že se jen lekla.. Chovala jsem ji pak asi ještě půlhodinu, dokud se neuklidnila. Pak mi začala v náruči usínat, ale asi to bylo tím, že už byl večer a měla jít spát, navíc kvůli venkovnímu rámusu mi odpoledne vůbec nespala v kočárku.. Tak jsme ji šli vykoupat, aby se trochu probrala a mohli jsme ji ještě chvíli hlídat.. Žádnou modřinu, odřeninu ani bouli nemá. Vypadá vpořádku, směje se, reaguje.. problém je ve mě.. Nemůžu se s tím srovnat, že se mi něco takového stalo
Co mám dělat??