Padělaný podpis pod oponenturou - jaký hrozí trest?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
6.6.13 08:18

@Jitka1976 - To je pravda, ale prostě přítel hned přiznal barvu. Prý doufal, že by se to třeba mohlo stornovat, nařídit oponenta ze školy a pustit ho alespoň v náhradním termínu.

Chápu holky, že vám to přijde přitažené za vlasy, ale opravdu v dnešní době se najde někdo tak naivní jako my. Netuším, proč mu to diktoval přes telefon a ne třeba mailem. Kdo ví, třeba už tehdy podobný závěr plánoval. :nevim: A jinak o práva v Plzni se opravdu nejedná. Za celých 5 let studia nikdy nic nefalšoval atd., ani já jsem během svého studia nepoužila ani tahák. :,( Každopádně děkuju za uklidnění, že se nemusme obávat ještě policejního postihu.

• Citovat
  • Upravit
13119
6.6.13 08:22

Já ti nevím, ono záleží na tom, jak to na škole chodí. U nás se posílala oponentura e-mailem, tudíž na ní žádný podpis nebyl. A i kdyby to byla moje matka, co by oponenturu dělala, tak bych si nedovolila požádat manžela, aby mi ji podepsal. Prostě bych se obrátila na jejího vedoucího s tím, že stále nemám oponenturu - btw. okolo práce u nás vše zajišťovalo studentské oddělení, takže my volali jim, oni oponentům a urgovali, že nejdou oponentury hotové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
6.6.13 08:25

Taky mi to přijde troch zvláštní. Každopádně, k soudu to hnát nikdo nebude. Ale když uvážím, za jaké pitomosti lidi občas vyhodí z práce, jen proto, že jsou někomu nepohodlní, a to se žádného podvodu nedopustili… Tak ano, tohle je podvod a vyloučení je zcela na místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.6.13 08:31

No, já docela věřím, že to tak nějak být mohlo. Nakonec, kdyby oponent o posudku nevěděl, tak by se to dozvěděl nejpozději u zkoušky, ne? Nebo to bylo tak, že u té zkoušky oponent NEBUDE a vy jste to věděli?

Celé to na mě dělá dojem studia a´la páva v Plzni (oponent kamarád, nevypracuje posudek)

Trestního stíhání bych se nebála, společenská nebezpečnost je podobná, jako kdyby tu práci opsal. Prostě vy vyhodí, což je smůla, ale podváděl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14552
6.6.13 08:33

Oponentury jsem už psala, na dvou různých vysokých školách v ČR a nikdy po mně podpis nikdo nechtěl. Naopak mě udivuje nadiktování oponentury po telefonu. Musela jsem si stáhnout jakýsi program a do něho svou oponenturu vložit, čili dostala jsem jako oponent jakýsi přístup do jejich interního systému, heslo, takže žádný podpis nebyl potřeba, protože pokud bych vložením oponentury nepověřila někoho jiného, tak se do systému nedostal a bylo jasné, že jsem to já. To mě na tom dost zaráží, že to ještě někde funguje přes telefon :roll:
NIcméně přítele je mi líto, že ztratí pravděpodobně léta studií za pěknou blbinu, ale je to podvod, podepisovat jste to neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.13 08:48

To my víme, že jsme udělali blbost, ale už se stalo. Jinak u něj na škole je klasický papírový formulář s 5 bodama a ke každému se vypíše cca dvě věty, navrhne známka, přidají dvě otázky k obhajobě a dá podpis. Oponent samozřejmě musí být u obhajoby, takže by to ani nešlo ala napiš si sám.

• Citovat
  • Upravit
3140
6.6.13 08:58

Můžu se zeptat co tak člověk musí svému letitému kamarádovi provést, aby mu takhle zničil život?

Nešlo by to, že by si to nějak vyříkali a ten oponent mu to ve škole zkusil vyžehlit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.13 09:04

@me2dova - Jo to by mě taky zajímalo. Moc jsem to nepochopila, co mi partner říkal. Kamarád si bral auto z Německa, což zařizoval partnerův bratr a nastal tam nějaký problém s reklamací nebo co. Ale jak je do toho zatažel partner fakt nevím. Každopádně je to kvůli tomu auto. Zkusím za ním ještě dojít osobně já, jestli bych to nedokázala nějak urovnat alespoň mezi nima. Ze školou už to nepůjde, protože dopis s vyhazovem už máme doma.

• Citovat
  • Upravit
18687
6.6.13 11:45

Nechapu co za skolu da studentum dorucit vlastni posudky :zed: :zed: :zed: a co za skolu dava posudky takove, ze je staci nadiktovat do telefonu. Ten kamarad bude teda zvlastni akademicky pracovnik. Na druhou stranu dobre, ze se podvody resi takto prisne. Pokud je vse jak rikas, doporucuji si tam zase zajit, odvolat se a vec dal resit. Ale je mi lito, porad se mi to nejak nezda. Myslim, ze to neni cela story.

Příspěvek upraven 06.06.13 v 12:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.13 12:05

@Lucake - tak on to není akademický pracovník, ale normálně člověk s praxe s odpovídajícím vzděláním. Jinak týká se to konkrétně UJEPu.

• Citovat
  • Upravit
18687
6.6.13 12:19

Tak to taky nechapu :) ale nejsem z prirodnich ved. Takovy clovek totiz neni vazan vysokoskolskou etikou. Ale taky zacinam verit, ze se to tak vazne stalo. Posudek neni zadna verejna listina, takze se niceho neboj, ale pruser teda poradnej. No nic, at tam zkusi zajit, vsechno obejit, popravde vylicit a treba nekdo bude mit vice pochopeni. Ja jsem se jednou setkala s tim, ze muj student zfalsoval podpis na prihlasce k diplomce, i kdyz jsem slibila, ze ji povedu. Proste mu horel termin. Strasne me to vytocilo, ale nikde jsem to nehlasila. Promluvim si s nim osobne, hned jak se u me ukaze s prvni verzi prace. Je to proste o lidech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.13 12:26
@sad 1 píše:
Nějakého udání na policii a prověřování z podvodu bych se nebála. Tohle není podvod. Trestní zákoník vymezuje tr. čin podvodu, a zde to nemá s podovdem nic společného. Takže zakladatelku zbytečně strašíte nesmyslama, když o tom nic nevíte. A už vůbec nějakým udáním na policii :roll: :roll: :roll:
Jediné, co mě napadlo, že by se mohlo jednat o tresný čin Padělání a pozměnění veřejné listiny dle § 348 odst. 1 Trestního zákoníku. Nicméně zde, když jsem zabrousila a koukla na příslušné zákony, dle Školského zákona je veřejnou listinou až vysvědčení, výuční list, maturitní vysvědčení, diplom.
Takže si myslím, že z toho bude velké prd. Bohužel asi nejhorší postih, jaký partnera čeká, je vyloučení ze studia, a neumožnění vykonat státnice :( A to je mi ho moc líto.

nechci se hadat, ale podvod, kdyz nekdo podepise jinou osobu na jakykoliv doklad, to je, je tam ucel uvest nekoho v omyl atd., mam za sebou sice jen 2 roky na pravech, ale stojim si za tim. nicmene samozrejme, pokud vec neni zavaznejsi nez zakladatelka pise, kdyz to skola ani nikdo jiny neoznami, nic se nedeje

• Citovat
  • Upravit
sad 1
6.6.13 12:36
@Anonymní píše:
nechci se hadat, ale podvod, kdyz nekdo podepise jinou osobu na jakykoliv doklad, to je, je tam ucel uvest nekoho v omyl atd., mam za sebou sice jen 2 roky na pravech, ale stojim si za tim. nicmene samozrejme, pokud vec neni zavaznejsi nez zakladatelka pise, kdyz to skola ani nikdo jiny neoznami, nic se nedeje

nehádej se…

Trestný čin: Podvod - § 209 trestního zákoníku, hlava V. (trestné činy proti majetku)
Umístění dotazu: Různé > Skutkové podstaty trestných činů

Definice, skutková podstata a sankce:

(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 větší škodu.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,
b) spáchá-li takový čin jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného,
c) spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo
d) způsobí-li takovým činem značnou škodu.

(5) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu, nebo
b) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu vlastizrady, teroristického útoku nebo teroru.

(6) Příprava je trestná…
no, když si přečteš celý první odstavec, zjistíš, že to - uvést někoho v omyl, ještě něčím pokračuje…O tom, co je to škoda, nikoliv nepatrná, to ti snad nemusím psát, to bys měla už po 2 letech na právech vědět. A co se týká kvalifikace, snad studentce práv netřeba vysvětlovat, že podespání něčeho za někoho jiného může být třeba nic, přestupek nebo trestný čin…

• Citovat
  • Upravit
36556
6.6.13 15:57
@Anonymní píše:
@Lucake - tak on to není akademický pracovník, ale normálně člověk s praxe s odpovídajícím vzděláním. Jinak týká se to konkrétně UJEPu.

No, přítel dojel na to, že si to chtěl ulehčit oponentem kamarádem. Ten trest je ale příliš přísný. Jenže nedá se nic dělat. Sotva se může hájit „chtěl jsem to na pohodu, ale teď jsme se s kámošem rozhádali…“

Nicméně věřím, že k tomu došlo, tak jak píšeš. Jen si myslím, žze tvůj přítel mu musel provést něco mnohem horšího než je „nějaký problém s reklamací“. A nabo je kamarád korunovaný samec skotu domácího :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová