Paní učitelky, dotaz
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@matkabagristy píše: VíceMám teda děti s podprůměrným intelektem. Mladší dítě se to ještě neučili, ale určitě to nezvládne. Starší s tím bojuje. Já s tím bojují, protože i když mám tahák, tak si často nejsem vůbec jistá a diskutovala bych o tom. Teď mě teda zrovna nenapadá žádný příklad. Ale řešili jsme to letos.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše: Více
Na toto je spíš potřeba znalost interpunkce. Nebo ne? A jak by tuto větu odlišil učitel při diktátu? Jediné výslovnosti asi.
Moje stará pila, teď leží v kůlně.
Moje stará pila teď leží v kůlně.
Navíc v kriminále by skončila pro neschopnost chápat text, ne pro neznalost větných členů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše: Více
Ja tedy nejsem odbornik na cestinu, ale podle me interpunkce praveze vychazi z vetneho rozboru. Ano, nekdo ma takovy jazykovy cit, ze to zvladne i bez toho (a ten asi hrave zvladne i ten rozbor), ale nekomu rozbor treba pomuze v pochopeni vztahu mezi vetnymi cleny a ruznymi vedlejsimi a hlavnimi vetami. Take si myslim, ze u te vety od @matkabagristy „Sli jsme ven, a kdyz se setmelo, sli jsme domu.“ by rozhodne kazdy nepoznal, ze se jedna o vetu vedlejsi. Spousta lidi proste pred „a“ carku nepise.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hibou já nepopírám potřebu poznat větu hlavní a vedlejší. Co popírám je nutnost ji určovat, jaká ta věta vedlejší je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak poznas vetu vedlejsi? Neni nahodou soucasti toho poznani v zasade i jeji urceni?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hibou není, proč? A navíc jako oběť komunistického drilu prostě interpunkci umím. Rozhodně se při psaní nemusím trápit určováním vět vedlejších. Protože vím, že když za a následuje zase spojka, tak se čárka píše. A nemusím ani vědět, jaká ta spojka je. Jestli souřadicí, podřadicí nebo jaká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
všechno souvisí se vším. Jak poznáš, že tam čárka bude nebo nebude, když nebudeš umět určit, zda jde o 5. pád nebo 4. pád? Ono fakt nestačí vyzobat jen něco, celé to učivo na sebe navazuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sára 1 píše: Více
no a i tohle je jeden z důvodů, proč se mi to nechce vysvětlovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neumisa píše: Více
Už o to ani nestojím. Máš pravdu, nemá to smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit