Paní učitelky, dotaz

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101537
4.5.26 08:25
@inkakřivák píše: Více

Nevim, taky jsem nikdy nepochopila k cemu je to dobré… Naposledy jsem to pouzila v osmé třídě na své prijimacky a teď když jsem se ucila s ditetem na ty jeho. Teorii i davam, ale stejně houby vim jaka ze je to veta vedlejší (a jestli je vůbec vedlejší…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10911
4.5.26 10:27

Vis co? Tady by některé paní učitelky mohly psát, jak velkou averzi mám ke školství.
A některým praktikám učitelek a celkově jejich přístupu.
Protože to neni jen tohle, proč mají umět.
To je mnohem víc a z mnohem více soudků.
Už jsem se naučila odpovídat si sama…, protože je to v osnovách a objeví se to u JPZ.
Další smysl, podstatu ani význam to nemá.
Na otázku proč, neni odpověď, vse je zastarale, porad se říká jak se osnovy refresuji, no kdepak, ty jsou uplne rigidní vic jak 200 let, spis nesmyslu jen přibývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79859
4.5.26 13:29

@Trojlístek chápu třeba dost věcí v jiných předmětech. Chemie, fyzika, matematika, prostě ty ostatní. To všechno, co se naučí, se muže hodit třeba v tom výzkumu, jo? Ale konkrétně toto, na to jsem nepřišla. I bez těchto znalostí se naučíš cizí jazyk, muzes být světový dramatik, básník, spisovatel, muzes studovat historické spisy. Zatím to jediné, co jsem vymyslela, je, že to potřebují učitelé, aby to mohli učit. A myslím, že by se mělo ve škole mnohem víc věnovat třeba pravopisu. Klidně na úkor těch příslovečných určení času, místa, způsobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66805
4.5.26 14:48

Druhy vedlejsich vet jsou podstatne pro pravopis skladby souveti. Slovni druhy jsou podstatne pro vyuku cestiny i cizich jazyku. Anglicinari jsou zoufali, kdyz maji naucit skladbu anglicke vety s pevnym poradkem slov decka, ktera nepoznaji zajmeno nebo sloveso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6117
4.5.26 14:56

@inkakřivák @trojlistek pozerate sa na to typicky ocami dospelych, ktori uz maju co to za sebou. Typicky: na co mi to bude. Skuste detom nechat autonomiu v mysleni a neprenasat na ne svoje obsahy.
Dnesny svet je tak rychly, tekuty. Nemas nieco, o co sa mozes opriet.
Nemyslim si, ze detom bude skodit, ked budu uvazovat (a hladat zakonitosti) nad niecim, co ma pevne pravidla a da sa overit. Co tu je bez ohladu na meniace sa pravidla, trendy a pod.
Jednoducho mysliet.
To, ze z rodneho jazyka urobili niektori ludia bic v podobe znamok a bodov na prijimackach je uz ina vec. Zase znak doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79859
4.5.26 15:33

@matkabagristy nemyslím si. Stačí naučit pořadí typu podmět, přísudek, kam a kdy, třeba. A ty věty vedlejší? Takže když mluví druhák, nemluví dobře, protože nezná druhy vět? Ne, tohle je skutečně podle mne opravdu naprosto zbytečná záležitost. Fakt by mě zajímalo, jak neznalost druhu vedlejších vět ovlivní pravopis souvětí. Dej prosím příklad.
@Mkmkz logiku tě učí matematika, tedy měla by. Ta je přesná, jasná a krásná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6117
4.5.26 15:51

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2024
4.5.26 16:40

Já taky nechápu, na co se učit druhy zájmen, číslovek, příslovcí, vedlejších vět. Tenkrát jsem se to naučila nazpamět a velice rychle zapomněla, nikdy mi to na nic nebylo. Teď se to učí děti a když se mě zoufale ptají, na co je to dobré, tak řeknu, že nevím, ve škole to chtějí, tak se to nauč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17904
4.5.26 17:13

Napr. kdyz jsou texty zaplevelene ukazovacimi zajmeny, je dobre, aby dite rozumelo pojmu ukazovaci zajmeno, aby je z vet „vytrhalo“
dokaze kazde dite/dospely rozlisovat mezi pricinou a ucelem? strasne s tim bojuju, aby toto pochopili. Souvisi to i s textovou lingvistikou, orientaci ve strukture textu. Dnes jsme v situaci, kdy vysvetlujeme v hodinach vyznamy beznych slov. Je nasi snahou, aby pochopili i vztahy mezi slovy - odporuji si vyznamove vety? vylucuji se jejich obsahy? Ano, nove RVP ocekava, ze deti to budou umet rovnou aplikovat. Ale takova realita neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26236
4.5.26 18:34

Původně jsem chtěla sepsat něco použitelného… ale asi ani ne. Stejně by se strhlo dokazování, že je to k prdu. Takže ano, zůstaňme u toho, že učitelky nemají do čeho píchnout a tak učí spoustu zbytečností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15466
4.5.26 18:35

Taky jsem si položila stejnou otázku. A stejnou otázku si přede mnou položilo i mé dítě. Odpověď, že to možná bude potřebovat u přijímaček, jsem nepoužila. Přijímačky z češtiny jsem ještě neviděla. Já jsem to nikdy k ničemu nevyužila. Učitelka na to odpověděla tak, že si cvičí logiku. Já si tedy otázku, k čemu jim to bude, položila u více věcí. A sama za sebe odpovídám, že k ničemu. S tím pravopisem naprosto souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15466
4.5.26 18:37
@neumisa píše: Více

Napiš mi, proč se to učí. Proč se tolik času věnuje různým rozborům. Já s tím problém neměla. Bylo to pro mě jednoduché. Ale nikdy jsem to nevyužila. Tak mě opravdu zajímá důvod. Už jen kvůli tomu, že pak mohu argumentovat dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66805
4.5.26 18:40

klidne nech sve potomky na urovni druhaka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17904
4.5.26 19:14
@Sára 1 píše: Více

no ja se pokusila

k cemu je lidem, ze se uci odlisit drozda a pelikana, nebo ze vi, co jsou makadla?
k cemu mi je znalost chemickych prvku ci struktury sloucenin?
k cemu nam je rysovani kruznice vepsane?

ZS dava vhled do struktur, schopnost usouvztazneni vedomosti - co v zivote aktivne pouzijeme, je velmi ruznorode.

Pokud bychom se ucili jen veci k nutnemu preziti, prvni stupen asi staci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4060
4.5.26 19:21
@Sára 1 píše: Více

Mam v zasade nejvyssi mozne vzdelani, dobrou praci, ke ktere to vzdelani potrebuju, a i tak bych rekla, ze asi tak 99% veci, ktere jsem se behem skoly a studia ucila, aktivne a primo nevyuzivam. Ale jsem rada, ze jsem si behem tech skolnich let mozek potrenovala natolik, ze jsem schopna chapat texty, spojovat souvislosti, kriticky myslet a ze jsem si vybudovala jakousi plasticitu a flexibilitu, diky niz jsem schopna se ucit a chapat nove veci. Takoveto znudene premysleni nad tim, na co mi to bude, povazuju za silne kratkozrake.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat