Pár rad k výchově 16měsíční

Napsat příspěvek
Velikost písma:
kytkalenka
3.4.14 14:43

Mám syna 18m a když to čtu, tak oceňuju jaký je to zlatíčko. Pravda je, že se mnou dělá všechno, rád vyndavá nádobí z myčky-příbory, podává kolíčky, zametá, luxuje, nosí věci do koše. Pro samou práci nemá na lumpárny čas:-) A když už něco vymyslel, tak jsem to buďto dala z dosahu a nebo ho nechala, ignorovala a za chvíli už na to zapomněl. Nějaké kousání apod. jsem zatrhla hned při prvním pokusu a od té doby ho to ani nenapadlo. V tomhle věku moc dobře ví co může a nemůže, jenom to zkouší.

• Citovat
  • Upravit
485
3.4.14 14:55

@Zuzz Fakt chápe NE až kolem 2. roku? Mě právě kolem těch 10 - 12 m reagovala na NE dost dobře, hned se zarazila, nechala toho. Ale teď jede stejně dál. Mrkne a jede. Přijdu, odnesu, s úsměvem na rtech se vrací. Do zblbnutí. Nebo Alláhuje a to je mi šumák, házet nevšímáka mi jde docela dobře. Čas na ťapání má, dojedu do parku, vypustím a v podstatě děj se vůle boží. Chodíme kde se jí líbí. Chci jí mermomocí utahat, protože už teď usíná až po deváté večer a já taky potřebuju mít chvíli pro sebe.
U silnice se snažím aby šla za ruku. Ale ona chodí venku teprve 2m, před tím měla separačku, takže buď kočár nebo náruč, ale postavit na zem neexistovalo. Snažím se vždycky na chvilku, aby šla za ruku, ale je to boj. Jinak samozřejmě kočár nebo náruč tam, kde je to nebezpečné.
Venku utíká zásadně tam, kam řeknu NE. Musíme jít tady, na druhé půlce jezdí kola - a už je vedle. Hrát na honěnou nechce, s míčem si neví rady, nechápe jak kopnout a vzteká se. V podstatě jediné, co jí baví teď je sbírat venku vajgly a cpát si je do pusy nebo sbírat kameny, nacpat je do pusy a pak dát do kýblíčku. Vajgly zakazuju, kameny už nechávám, bych se uvztekala. Do pusy strčí úúúúúúúúúúúúúúúúúúúplně všechno co vidí. Minule si chtěla strčit do pusy psí ocas, pes koukal jak blázen co se to děje. :roll: Naštěstí je to flegmatik.
Já jsem v zákazech hodně povolila a výsledkem je, že se globálně tolik nevzteká, ale asi je to jednak její tvrdou palicí a výchova je opravdu běh na dlouhou trať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
3.4.14 15:00

@Petkaelik Já ani moc nevím, jestli se vlastně dcera mazlí, ale je takový spíš nezávisláček. Už jako mimino nesnášela nošení v náruči, odtahovala se jak mohla. Šátek jsem zas prodala, protože řvala jak prorvaná jakmile v něm byla.
Ráno si ke mě na chvíli lehne a nechá se hladit po břiše. Pusy nedává, pouze na požádání a to jen někdy. Občas mě při uspávání pohladí. A když má dobrou náladu, tak se po mě povaluje po probuzení. Ale do náruče chce zásadně pouze v případě, že nevidí a potřebuje matku použít jako rozhlednu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
3.4.14 15:08

@loja Trošku upřesním..Slovo ne, chápe cca kolem toho roku, ale až kolem dvou let je schopné/ochotné na něj adekvátně reagovat. Takže teď ví, co nesmí, ale zkouší, jestli to- zákaz, pokyn, Ty/okolí myslíte opravdu vážně…Vytváří si a hledá hranice.

Můžeš vyzkoušet popisování jejích emocí…V případě, že se vzteká…Vadí ti, že jsem tě odnesla od těch odpadků. Asi se ti líbilo v nich přehrabovat ap. Zní to divně, ale u nás to funguje. Naštvalo tě, že jsem ti vytáhla ten vajgl z pusy ap. Viz kniha Respektovat a být respektován. Vycházím z tvých příkladů, takové my nemáme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
3.4.14 15:19

Zkouším to taky tak, ale přijde mi, že na to neslyší nebo nechce slyšet. RaR znám jen trošku, mám objednáno v knihovně, ale je na to fronta jak na banány za Husáka. MOžná je na to ještě malá, možná moc tuhá palice. Ale zkouším to dál, nic jiného mě nenapadá.
Jen bych prostě potřebovala, aby ty vajgly přestala cpát do pusy. Všichni mi říkají, že je nevychovaná, jak je to děsný, že s tím mám něco dělat. No, jenže co? Prý pořádně zmalovat zadek. Hájím se, že vodovky od základky nemám a kvůli tomuhle si je kupovat nebudu. :-)
No, srandičky by mi šly. Realita je horší. Prostě zjišťuju, jestli jsem špatná matka nebo to chce čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14996
3.4.14 15:28

@loja taky mam poziracku, takze ven jedine s dudlikem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
3.4.14 16:03

Syn jedl písek, i hlínu i trávu si dal trochu, mě to nevadilo, ale jemu asi jo… Už to nedělá. Kamínky ani vajgly bych nenechala, jen bych mu to vzala (bych se nad tím nerozčilovala, že to dělá). A to, že jde úplně jinam než má je normální, spíš by mi přišlo nenormální kdyby šel kam má (v 16m) :-)
Na hřišti vypustím, když se vzdaluje, jdu za ním, když musíme jít u cesty, je v kočárku nebo v šátku. Když nechce z hřiště pryč - začne brečet, když ho dávám do kočáru, tak mu dám do ruky chleba a je klid.
Prostě, to co nesmí nejlépe nemít v dosahu a ostatní se naučí nápodobou. A být v klidu a prostě se smířit s tím, že takové děti prostě jsou a tím se to možná uklidní.
Nepraktikuju počítání ani nezakazuju - že bych mu říkala, že to a toto nesmí, když to nesmí, vemu mu to, zabráním tomu, nespoléhám na to, že mě poslechne, je na to ještě malý (př. u silnice, chemikálie, schody), je to zatím na mě, aby se nepřizabil. Skříňky má volně k dispozici, krámuje, pak to během 5 min uklidím - vše nahážu zpět (nemáme moc věcí). Když se dostane k normálnímu nádobí - flákne s tím o zem, normální, proto mají děti plastové nadobí atd atd atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
3.4.14 18:25

@loja Vystihla jsi to - chce to čas. RaR je dobrá knížka, dle mě. Mám 20 -ti měsíční a čtyřleťáka, prostě projeví se to časem. Ale bude to brzy, uvidíš :-) Hlavně pevné nervy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
3.4.14 23:44

Ty píšeš o mojí dceři, ne? :lol:
Zcela vážně, taky si myslím, že popisované je úplně normální chování takto starého dítěte. Takže zatnout zuby, nebezpečné a snadno zničitelné věci odstranit z dosahu a do zblbnutí opakovat. Ono to časem přinese ovoce.
A k tomu smíchu, bohužel už nevím kde, ale kdesi jsem četla, že to ta mrňata dělají, aby rozzlobeného rodiče uklidnila a dostala na svou stranu, že je to vlastně taková snaha o usmíření, nikoli výsměch. A musím říct, že na mně to tak často opravdu funguje. Když zakazuju nebo přikazuju něco, co vlastně nemá jiné opodstatnění, než že já to tak chci, a dcera se rozesměje, většinou mě to donutí uvědomit si, že ji znásilňuju úplně zbytečně a že bude mnohem lepší ji nechat, ať dělá, co chce a smát se u toho s ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
4.4.14 15:00

@Kassy ty jo, to je super přístup. Jenže mě to nějak nejde. Já když vidím jak se směje, tak jsem rozzlobená na nejvyšší úroveň, až mě to někdy mrzí. Zrovna dneska se dcera zas rozběhla na druhou stranu než se šlo. Před tím jsem jí nechala 2h dělat co chtěla. Pak jsme šli koupit ještě nákup, samozřejmě nepůjde. Volala jsem na ní, nic. Tak jsem si pro ní šla. Začala utíkat. Volám, aby se zastavila. Když jsem jí chytla, tak se smála ještě víc a do ruky, kterou jsem jí zastavila, mě kousla. A tak jsem zas udělala, co jsem neměla, a dostala na zadek. Jako fakt mě to mrzí, ale půl noci jsem s ní nespala, protože sebou furt mele jak jí rostou zuby, ještě jsem to dostala a to je mi fakt hodně blbě a tak jsem zas šlápla vedle. Ach jo, teď jsem nejvíc rozzlobená na sebe, že jsem to nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
4.4.14 15:13

@loja tak se stalo, to nevadí, příště to třeba zvladneš. Opravdu bych si nastavila do hlavy - v 16m je normální, že dítě jde/utíká ne vždy tam kam chci.
Být na to připravený (pokaždé půjde jinam než budu chtít, na povel se nezastaví, nemůžu se v jejím věku spolehnout na to, že splní příkaz)…
Zlepší se to, ale musí být trochu starší.
Když bežím za synem, tak taky utíká a směje se, ale my to máme jako hru, i doma a on se beží schovat a pak vykukuje a smějeme se…
Venku - když potřebuju do obchodu, dám ho do kočáru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
5.4.14 12:23

Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc, dělají vám děti jakoby naschvály. Nevím, jestli to dítě jako naschvál vnímá, ale prostě se to tak projevuje.
Příklad: dcera u jídla přebírá kostičky (vím, že má jíst, ale bez nich se prostě nenají a já jsem ráda, že do ní dostanu aspoň něco, když jí teď rostou zuby, časem odbourám). Jenže pak začne kostky vyhazovat po zemi, manžel jí u krmení řekne, že kostičky se nehází a ona veškerý jídlo v puse vyplivne. Tchýně je z toho vždy zelená. Já řeknu, že se pro kostky neohnu, když si je nahází na zem, nic nemá, pak už jíst nechce a jde dolů, ale většinou je to o pár lžic víc, než by bylo bez kostek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
5.4.14 22:16

Kosticky nepraktikujeme, nevim. Ani nekrmím, když má náš (16m) hlad sní cokoliv rukou, a už i plus mínus s lžičkou.
Myslím, že když má hlad, nají se, když nemá hlad, nají se později. Nenutila bych ji do jídla, vůbec, ani nesnažila rozptýlit kostičkami, tv apod.

Můj názor: nekrmit, nenutit, nerozptylovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
5.4.14 22:38

Mám obdobný problém. Jediné co synovi zakazuji je ublizovat našemu kocourovi a dětem okolo.ne nepomohlo. Plácnutí přes ruku to ještě zhorší - je agresívní a pokud ho za ní pouze držím a říkám ne, to bolí a ukazuju malá malá. Tak to skončí alahem nebo ještě větším škrábáním nebo placením. Taky mi z toho kape na maják.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
6.4.14 19:05

@Gajanina Ahoj, zdravím tě spolutrpitelko. Jak je syn starý? A jak dlouho to trvá? U nás se neplácá (pouze, to co jsem psala na začátku - jen moje úlety, za které se stydím), ale zakazuje se více - bít naše zvířata a cokoliv živého, házet jídlem na zem, řvát na chodbě a mlátit do topení a zdi (bydlíme v paneláku a sousedi se můžou pominout), šahat na auta (máme u domu obrovské parkoviště a dcera je na auta ujetá, když mám plné ruce, musím jí někdy pustit, ale to je moje vina, mám si toho brát míň). Jo, a nemá šahat do misky s jídlem, protože pak se vztekne, že má špinavé ruce, začne s něma všude mlátit a vztekat se, tak je jednodušší, když do ní nesahá. Jinak může vše. Nevím, zda je to moc nebo málo. Kamarádka toho zakazuje asi tak 3× tolik a stejně stará dcera to pobírá, občas se vztekne, ale rozhodně v normě. U nás teda začala spoustu věcí dělat natruc. Ráda pokecám s někým, kdo se v tom plácá stejně jako já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí