Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bondatrova píše:
Věřící nejsem, děti nemám.Neoplodněné vajíčko je dítě v té nejranější formě - vyroste z něj dítě s geny té, která darovala. A na tom již nikdo nikdy nic nezmění.
No je trochu zavádějící, říkat vajíčku dítě. Ostatně proto se tomu říká vajíčko a ne dítě. Ano pokud se z vajíčka stane člověk, ponese geny svých rodičů. A jejich děti je poponesou zase dál a jejich děti zase dál a původní rodič už tu dávno nebude a jeho geny se budou dál přenášet na další a další potomky. Když se na to podíváš trochu z nadhledu a v delším časovém horizontu tak jsi v kontaku se svými geny jen poměrně krátkou dobu. Ony si žijí „svým životem“ relativně nezávisle na tobě, ty jsi pro ně jen dopravní prostředek, který je posunul kousek dál v čase. A proto mě osobně nepřipadá až tak nemorální nechat vzniknou nějaké „své dítě“ bez kontaktu se mnou jako s jeho rodičem. Ten pravý vztah nevzniká mezi rodičem a jeho geny, ale mezi rodičem a fyzicky existujícím dítětem. K vajíčku si opravdový citový vztah vytvoří jen málokdo. Nebo máš tento citový vztah i k vajíčkům, která tě opouští při menstruaci. Ale uznávám že je to velmi osobní záležitost a morální dilema asi pro každého.
Naprostá většina genetické informace lidí i dalších živých organismů končí nevyužita, rozloží se, shnije. A nemluvíme o ní jako o zmařených životech. Proč nenechat kousek této informace, která mě vytvořila, dát vzniknout dalšímu životu i bez mé účasti. Nebuďme sobečtí, ony ty geny nejsou naše, naopak my jsme jejich. To ony nás stvořily, ve skutečnosti my jsme výtvory svých genů.
Chápu, že tento pohled na život je pro zdejší diskutéry většinou nestravitelný a nepochopitelný ![]()
@kalamitaa píše:
No je trochu zavádějící, říkat vajíčku dítě. Ostatně proto se tomu říká vajíčko a ne dítě. Ano pokud se z vajíčka stane člověk, ponese geny svých rodičů. A jejich děti je poponesou zase dál a jejich děti zase dál a původní rodič už tu dávno nebude a jeho geny se budou dál přenášet na další a další potomky. Když se na to podíváš trochu z nadhledu a v delším časovém horizontu tak jsi v kontaku se svými geny jen poměrně krátkou dobu. Ony si žijí „svým životem“ relativně nezávisle na tobě, ty jsi pro ně jen dopravní prostředek, který je posunul kousek dál v čase. A proto mě osobně nepřipadá až tak nemorální nechat vzniknou nějaké „své dítě“ bez kontaktu se mnou jako s jeho rodičem. Ten pravý vztah nevzniká mezi rodičem a jeho geny, ale mezi rodičem a fyzicky existujícím dítětem. K vajíčku si opravdový citový vztah vytvoří jen málokdo. Nebo máš tento citový vztah i k vajíčkům, která tě opouští při menstruaci. Ale uznávám že je to velmi osobní záležitost a morální dilema asi pro každého.Naprostá většina genetické informace lidí i dalších živých organismů končí nevyužita, rozloží se, shnije. A nemluvíme o ní jako o zmařených životech. Proč nenechat kousek této informace, která mě vytvořila, dát vzniknout dalšímu životu i bez mé účasti. Nebuďme sobečtí, ony ty geny nejsou naše, naopak my jsme jejich. To ony nás stvořily, ve skutečnosti my jsme výtvory svých genů.
Chápu, že tento pohled na život je pro zdejší diskutéry většinou nestravitelný a nepochopitelný
Jakto nestravitelný a nepochopitelný? Každá forma života, je výtvorem genů. Člověk je jen jedna z variant, jak se geny posunují v čase. To jsou zákony přírody. Ty snad chápou všichni.. Ale morální nastavení, jak to kdo bere.. Má každý svoje..
@Bondatrova píše:.
Věřící nejsem, děti nemám.Neoplodněné vajíčko je dítě v té nejranější formě - vyroste z něj dítě s geny té, která darovala. A na tom již nikdo nikdy nic nezmění.
Tak to teda koukám… čekal sem silně věřící matku aspoň třech dětí.
A vajíčko je vajíčko… to je jako říct, že jídlo jsou ho_vna v té nejranější formě.
@WontTell píše: .Tak to teda koukám… čekal sem silně věřící matku aspoň třech dětí.
A vajíčko je vajíčko… to je jako říct, že jídlo jsou ho_vna v té nejranější formě.
Nesrovnatelné. A rádoby vtipné srovnání.
H.vno je h.vno, to se spláchne z toalety do žumpy.
Vajíčko je dítě v té nejranější formě, které bude žít. A z něj několik generací.
Je to pro mě morálně nepřípustné darovat svoje vajíčko, i když neoplodněné, tak geny jsou pořád geny a nikdo to nikdy nezmění.
A říct, že vajíčko bude obsahovat jen nějaké moje geny může říct nevyspělý jedinec, ano, třeba po mně by to dítě nemělo téměř nic, ale to dítě bude mít třeba jednou zase dítě a třeba by už po mně mělo dost.
Nevím, proč bych měla být silně věřící jen kvůli tomu, že je pro mě nepřípustné darovat, lépe řečeno prodat svoje neoplodněné vajíčko.
Žena, která to dítě odnosí je pro mě jen inkubátor.
@Bondatrova píše:Nevím, co se tím snažíš vyvrátit. Já jsem nesrovnával dítě a ho.no.
Nesrovnatelné. A rádoby vtipné srovnání.H.vno je h.vno, to se spláchne z toalety do žumpy.
Vajíčko je dítě v té nejranější formě, které bude žít. A z něj několik generací.
Je to pro mě morálně nepřípustné darovat svoje vajíčko, i když neoplodněné, tak geny jsou pořád geny a nikdo to nikdy nezmění.Fajn, to je tvoje věc.
A říct, že vajíčko bude obsahovat jen nějaké moje geny může říct nevyspělý jedinec, ano, třeba po mně by to dítě nemělo téměř nic, ale to dítě bude mít třeba jednou zase dítě a třeba by už po mně mělo dost.Aha, takže kdo s tebou nesouhlasí je nevyspělý jedinec. Nic novýho, to se tu objevuje dost často…
Nevím, proč bych měla být silně věřící jen kvůli tomu, že je pro mě nepřípustné darovat, lépe řečeno prodat svoje neoplodněné vajíčko.
Protože to tak většinou je. Silně věřící lidé často odmítají rozlišovat díte, vajíčko, plod atd.
@Bondatrova píše:
Nesrovnatelné. A rádoby vtipné srovnání.H.vno je h.vno, to se spláchne z toalety do žumpy.
Je to pro mě morálně nepřípustné darovat svoje vajíčko, i když neoplodněné, tak geny jsou pořád geny a nikdo to nikdy nezmění.
A říct, že vajíčko bude obsahovat jen nějaké moje geny může říct nevyspělý jedinec, ano, třeba po mně by to dítě nemělo téměř nic, ale to dítě bude mít třeba jednou zase dítě a třeba by už po mně mělo dost.
Takže jsem nevyspělý jedinec, když dovedu připustit, že dečko z darované spermie je člověk, mající část mých genů a zároveň je to prostě jen cizí člověk. Hm… ![]()
@Bondatrova píše:
Pořádáš pohřeb při každé menstruaci nebo jen sprostě vyhazuješ svoje milované děti do popelnice?
@SiriusGG píše:To srovnání je ale úplná blbost. Při menstruaci žádné dítě nevznikne, ale z darovaného vajíčka se dá předpokládat, že ano.
Pořádáš pohřeb při každé menstruaci nebo jen sprostě vyhazuješ svoje milované děti do popelnice?
@Petule030 píše:
Mně by to nevadilo. A ty, které píšou že ano - kolik z vás nemohlo počít dítě přírodní cestou, ať už byl problém ve vás nebo v partnerovi? Každou chvíli tu někdo píše o IVF… Každý chce dítě, ale kdyby to měli být ti dotyční, tak nenene
Zakladatelko, nemuseli jste nikomu o dárcovství říkat, je to hlavně partnerova věc (a dobrý skutek)
Fascinuje mě, jak tady píšeš o tom, co by dělali druzí lidé a jak chce mít každý dítě. Jak to můžeš vědět…
![]()
A vždy je tady většina těch, kteří dítě mohli počít přirozenou cestou… byť to třeba nějaký měsíc trvalo…
Ne každý by hned chtěl přijmou darovaná vajíčka nebo sperma.
Někomu je to prostě vyloženě proti srsti a radši adoptuje nebo zůstane bezdětný.
Kdyžtak mluv za sebe a ne za ostatní. ![]()
| Píšeš, že tobě by darování sperma u chlapa nevadilo, ani darování vajíček, ale každý to tak necítí, vnucuješ svůj názor za každou cenu. |
@WontTell ale my se tu na posledních dvoiu stranách bavily o zamražených embriích. A promiň to už je vše, tam už je obsažen celý potenciál života, vlastnosti, vzhled, talent, vše. A jsou to 2 embrya vzniklé ve stejnou dobu jako moje dcera, takový sourozenci u ledu
Ne zlehčuju, ale já je prostě nemůžu nechat spláchnout někam do kanálu.. To se ve mě pere.
@Bondatrova tak tady se pleteš, já bych ty dvě embrijka darovala.. zadarmo. Já tza to nic nechci.
A nerouhej se!! Buď ráda, že jsi neměla problém s pořízením dítěte. Abys jednou ještě nebyla vděčná za vnouče ze zkumavky. Nikdy nikdo neví.. Trocha pokory a pochopení pro ty, co tolik štěstí neměli by to chtělo.
@Anonymní píše:
@WontTell ale my se tu na posledních dvoiu stranách bavily o zamražených embriích. A promiň to už je vše, tam už je obsažen celý potenciál života, vlastnosti, vzhled, talent, vše. A jsou to 2 embrya vzniklé ve stejnou dobu jako moje dcera, takový sourozenci u leduNe zlehčuju, ale já je prostě nemůžu nechat spláchnout někam do kanálu.. To se ve mě pere.@Bondatrova tak tady se pleteš, já bych ty dvě embrijka darovala.. zadarmo. Já tza to nic nechci.
A nerouhej se!! Buď ráda, že jsi neměla problém s pořízením dítěte. Abys jednou ještě nebyla vděčná za vnouče ze zkumavky. Nikdy nikdo neví.. Trocha pokory a pochopení pro ty, co tolik štěstí neměli by to chtělo.
Tak děti zatím nemám, nevím, třeba jednou budu mít problém je mít. Už jsem tady psala, že pokud tomu tak bude, tak to vezmu jako fakt.
@Bondatrova píše:
Tak děti zatím nemám, nevím, třeba jednou budu mít problém je mít. Už jsem tady psala, že pokud tomu tak bude, tak to vezmu jako fakt.
To jako že ti budou tikat hodiny. Budeš smutná, pokaždé když uvidíš maminku s kočárkem. Budeš brečet když uvidíš nějakého prcka v rodině.(třeba je to pro tebe nepředstavitelné, ale hormony jsou potvory, stačí si přečíst co to dělá s ženama, když se nedaří otěhotnět. Mám i jednu takovou kamarádku. Je to pro ženu dost zátež pro duší) ) A ty to vzdáš a budeš se dobrovolně trápit? Jen proto že nechceš přijmout „cizí“ vajíčko? Ty by jsi se dobrovolně připravila o možnost mateřství? Chápu to dobře? ![]()
@Honza 12 píše:
To jako že ti budou tikat hodiny. Budeš smutná, pokaždé když uvidíš maminku s kočárkem. Budeš brečet když uvidíš nějakého prcka v rodině.(třeba je to pro tebe nepředstavitelné, ale hormony jsou potvory, stačí si přečíst co to dělá s ženama, když se nedaří otěhotnět. Mám i jednu takovou kamarádku. Je to pro ženu dost zátež pro duší) ) A ty to vzdáš a budeš se dobrovolně trápit? Jen proto že nechceš přijmout „cizí“ vajíčko? Ty by jsi se dobrovolně připravila o možnost mateřství? Chápu to dobře?
Ano, chápeš to velmi dobře.
Pokud bych dítě mít nemohla, tak bych cizí vajíčko nikdy nepřijmula. Když mít dítě, tak pouze svoje biologické, mít dítě z cizího vajíčka bych nikdy nepřijmula. V tom mám jasno.
To, že žena má možnost mít děti ještě neznamená, že je mít musí. Život se dá plnohodnotně prožít i bez dětí. Je mi 33 let, tudíž nejsem žádná mladice a život bez dětí si dovedu krásně představit.
@Bondatrova píše:
Ano, chápeš to velmi dobře.
Pokud bych dítě mít nemohla, tak bych cizí vajíčko nikdy nepřijmula. Když mít dítě, tak pouze svoje biologické, mít dítě z cizího vajíčka bych nikdy nepřijmula. V tom mám jasno.
To, že žena má možnost mít děti ještě neznamená, že je mít musí. Život se dá plnohodnotně prožít i bez dětí. Je mi 33 let, tudíž nejsem žádná mladice a život bez dětí si dovedu krásně představit.
Ale tomu věřím, že si to umíš představit.. Ale znám holky co to tak říkaly taky, a pak až na ně přišla silná touha po dítěti, tak mluvily jinak. Jak to říkala? Bytostná touha po dítěti.. Ale třeba ti bio hodiny tikat nezačnou… Kdo ví, to prověří až čas.
@Honza 12 píše:¨
Ale tomu věřím, že si to umíš představit.. Ale znám holky co to tak říkaly taky, a pak až na ně přišla silná touha po dítěti, tak mluvily jinak. Jak to říkala? Bytostná touha po dítěti.. Ale třeba ti bio hodiny tikat nezačnou… Kdo ví, to prověří až čas.
Tikaly už před deseti lety, to už mám za sebou.