Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pikola píše:
Ja teda nechpu kdyz to vadi jemu, proc tam sel nekolikrat?
Asi myslel, že mu to časem přestane vadit.
@Hugomír Já pořád nevěřím tomu, že něco takového můžeš myslet vážně, ale jestli ano, tak to vůbec nemá smysl s tebou diskutovat. ![]()
@hanyny píše:
@Hugomír Já pořád nevěřím tomu, že něco takového můžeš myslet vážně, ale jestli ano, tak to vůbec nemá smysl s tebou diskutovat.
Jako co? A co se hned vztekáš?
@hanyny Kdyby si zažila tu bezmoc, smutek a všechno to, co sebou nese nemoci mít dítě, tak by si to pochopila. Udělal několik lidí šťastnými, to není přece nic špatného, spíše naopak.
Osobně jsem nepotřebovala takovou pomoc, ale málem ano, naštěstí díky skvělým doktorům se podařilo ze mě vydolovat vajíčko, oplodnit ho a vrátit ho do mě. Jak říkáš pro tebe hrozná věc, pro nás to byl zázrak a pomoc. Přirozeně otěhotnět jsem neměla šanci.
Je to každého názor.
@hanyny píše:
Vám by to bylo jedno, kdyby jste se dozvěděli, že chlap, co vás vychoval není váš genetický otec? Mě by to teda jedno nebylo a i když bych ho za svého otce považovala, protože mě vychoval, stejně bych hledala toho pravého, protože bych chtěla znát svoje geny. Sperma ani vajíčko není krev chytráci.
Já ti nevím… ale podstatně víc by mě vadilo, kdybych se dozvěděla, že biootec je Fanda od vedle a vznikla jsem naprosto přirozenou cestou ![]()
Myslím, že darování je čistě věc partnera. Jen on sám je vlastníkem svého genetického materiálu. Odvařená bych z toho asi nebyla a asi by mě zajímaly jeho důvody, ale nic bych s tím stejně neudělala ![]()
@lucie.edgar Věřím tomu, že když někdo nemůže mít dítě, tak je to asi šílený pocit a toto bere jako zázrak a pomoc. Tem zázrak má ale spoustu ALE a je potřeba si všechny ty rizika uvědomit a jít do toho s tím a netvářit se, že celý tento proces je naprosto přirozený a normální.
Prostě ano, mám co jsem chtěla, porodila jsem dítě, vychovám si ho, ale to dítě má prostě jiného biologického otce nebo jinou biologickou matku, tak to je a nebudu se tvářit že ne.
Viděla jsem dokument, kdy se otec setkal se svým dvacetiletým synem, kterého nikdy neviděl a ti dva byli úplně stejní, i stejné pohyby, gesta, posed, až se mi tomu nechtělo věřit. Tak se netvařme, že genetika neexistuje.
@j.a.n.i1 Tak to asi jo, to by vadilo víc, ale toto by ti taky nebylo uplně šumák ![]()
@hanyny S tím souhlasím. Genetika existuje a je jasné, že to není přirozené, ale žijeme v určité době a pokud bych měla rozlišovat stále co je a není přirozené, tak bych se z toho zbláznila. Můžu začít hned porodem. Kolik žen v dnešní době nerodí přirozeně. Já jsem rodila přirozeně, spontálně, nechali mě ať rodím tak jak mi to vyhovuje a zasahovali až opravdu na konci, ale co ženy, které mají komplikace a nemůže to být takhle…je to složité.
Buďme tolerantní, děkujme lidem, díky kterým jdou tyhle zázraky a chápejme, že někdo má jiný pohled na svět.
A co se týče toho přítele, tak už je to nejspíš spousta let a já bych se v tom nerýpala. Udělal to a hotovo, bylo to v té době jeho rozhodnutí a ty to musíš respektovat. Mohl ti to zamlčet, ale věřil ti, že to budeš chápat, tak ti to řekl.
Jinak to nebude i kdyby se stavěl na hlavu, takže ho chápej, neřeš to a žijte!!
@lucie.edgar Ano, dovol abych tě citovala - buďme tolerantní a chápejme, že někdo má jiný pohled na svět ![]()
@hanyny píše:
Jak to můžete srovnávat s darováním krve? Větší blbost jsem fakt neslyšela. Copak z darované krve může vzniknout nový člověk?
Vám by to bylo jedno, kdyby jste se dozvěděli, že chlap, co vás vychoval není váš genetický otec? Mě by to teda jedno nebylo a i když bych ho za svého otce považovala, protože mě vychoval, stejně bych hledala toho pravého, protože bych chtěla znát svoje geny. Sperma ani vajíčko není krev chytráci.
otec je ten co mě vychoval, staral se o mě, když jsem byl nemocný, když jsem potřeboval pomoc a poradit. Co mě držel za ruku a choval v náručí. Co se se mnou učil a pomohl mi najít místo ve světě. To je otec. Ne dárce spermatu. V takovémto případě bych genetického otce nehledal, nevím, k čemu by mi to bylo prospěšné a k čemu by mi ta informace byla.
Něco jiného jsou děti dané k adopci v proběhu dětství, tam rozumí, že může fungovat nějaká vazba, ale v případě dárce spermatu pro mě nikoliv…
@dalimil píše:
otec je ten co mě vychoval, staral se o mě, když jsem byl nemocný, když jsem potřeboval pomoc a poradit. Co mě držel za ruku a choval v náručí. Co se se mnou učil a pomohl mi najít místo ve světě. To je otec. Ne dárce spermatu. V takovémto případě bych genetického otce nehledal, nevím, k čemu by mi to bylo prospěšné a k čemu by mi ta informace byla.
Něco jiného jsou děti dané k adopci v proběhu dětství, tam rozumí, že může fungovat nějaká vazba, ale v případě dárce spermatu pro mě nikoliv…
souhlasim..navíc dárce spermatu je anonymní, takže se nedá ani po letech najít " otec " - není to jak adopce. Navíc dárci spermatu jsou opravdu dobře vybírání, mají různé testy, je zaspaná a musí být dobrá i rodinná genetická anamnéza ( takže někoho kdo měl v rodinně vážné nemoci by za dárce spermatu nepřijali)…a navic nevěřím že třeba pokud se v budoucnu ukáže že dárce spermatu je alkoholik, vrah nebo drogista ( ve v době darování, ale pozdějiv životě )- že tyto věci jsou nějak genetické. clověka utváří prostředí ve kterém vyrůstá..
@dalimil píše:
Něco jiného jsou děti dané k adopci v proběhu dětství, tam rozumí, že může fungovat nějaká vazba, ale v případě dárce spermatu pro mě nikoliv…Naprostý souhlas. Mě by teda nevadilo i kdyby partner daroval, navíc ono ještě neznamená, že když daruje, že z toho i byl nový život. Nemám ráda řešit co by kdyby, to nikam nevede
@smurfka Nebuď naivní, že dárce je anonymní. Pokud se dítě v dospělosti dozví, že je z darovaného spermatu a bude chtít zjistit totožnost svého otce, tak na to má ze zákona nárok a ty informace dostane. V zahraničí už byla hromada takových případů a všem soud vyhověl a totožnost otce nebo matky odhalil.
A neomluví tě ani tvá naivita, když řekneš, že sis myslel, nebo myslela, že to bude anonymní. ![]()
@hanyny píše:
tak na to má ze zákona nárok a ty informace dostane
1. U nás na to právo nemá.
@hanyny píše:
V zahraničí už byla hromada takových případů
2. Nějaký příklad ze zahraničí by byl ?
@hanyny píše:
a všem soud vyhověl a totožnost otce nebo matky odhalil.
3. Pokud ten případ najdeš, tak OPRAVDU VŠEM soud vyhověl?