Partner daruje sperma, váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3140
16.5.15 13:41

@Bondatrova

A jak víš, že ti samí lidé, co darují sperma/ vajíčka, nejsou zároveň v registru dárců kostní dřeně a nedarují krev? To se přeci nevylučuje.

Nevím jak u darování spermatu, tam ta motivace může být finanční, protože udělat se do kelímku asi není zas až takový problém, ale to odebírání vajíček se všemi komplikacemi, které to nese, ti žádných 23 tisíc nevykompenzuje. Takže tam ta motivace bývá většinou jiná, než finanční. Někdo prostě chce pomoct někomu, kdo neměl takové štěstí.

A to ubohé dítě, které sice nebude znát své genetické kořeny, ale bude vyrůstat u rodičů, kteří na něho čekali roky. Myslím, že když se takového dítěte zeptáš, jestli by raději neexistovalo, tak že ta odpověď bude celkem jasná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bondatrova
16.5.15 13:49
@me2dova píše:
@Bondatrova

A jak víš, že ti samí lidé, co darují sperma/ vajíčka, nejsou zároveň v registru dárců kostní dřeně a nedarují krev? To se přeci nevylučuje.

Nevím jak u darování spermatu, tam ta motivace může být finanční, protože udělat se do kelímku asi není zas až takový problém, ale to odebírání vajíček se všemi komplikacemi, které to nese, ti žádných 23 tisíc nevykompenzuje. Takže tam ta motivace bývá většinou jiná, než finanční. Někdo prostě chce pomoct někomu, kdo neměl takové štěstí.

A to ubohé dítě, které sice nebude znát své genetické kořeny, ale bude vyrůstat u rodičů, kteří na něho čekali roky. Myslím, že když se takového dítěte zeptáš, jestli by raději neexistovalo, tak že ta odpověď bude celkem jasná…

Stačí si tady přečíst diskuze darování vajíček a to je samé: kolik se platí tam a tam, kdy mi přijdou peníze na účet, dostanu je na ruku hned po darovaní… :mrgreen: :mrgreen:

Některé jen pro peníze, některým nevadí darovat za finanční kompenzaci svoji buňku, ze které se narodí dítě.

Je to na každým, co mu jeho vědomí a svědomí dovolí…

• Citovat
  • Upravit
16.5.15 17:12
@me2dova píše:A to ubohé dítě, které sice nebude znát své genetické kořeny, ale bude vyrůstat u rodičů, kteří na něho čekali roky. Myslím, že když se takového dítěte zeptáš, jestli by raději neexistovalo, tak že ta odpověď bude celkem jasná…

Mna by teda docela zaujimali pocity tych rodicov, keby sa to dieta tak uplne ‚nevyvedlo‘… keby sa ukazalo co ja viem, prilis proste na studium, alebo lahko podliehajuce navykovym latkam, ci len s alternativnym hodnotovym rebrickom. Ci by rodicia ostali pri prostom ‚nech je ake je, nase je‘ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.5.15 17:35

@Bondatrova Každého člověka, kdyby ses zeptala, jestli by radši neexistoval, tak každý ti odpoví, že je rád, že existuje. I ti, co vyrostli v dětských domovech, na ulici, počatí ze znásilnění, ti s různými handicapy… To by vůbec nesměly existovat potraty, protože ať je člověk narozený za jakýchkoliv podmínek a do jakýchkoliv rodin, každý je vděčný za život. Ale to už jsme v jiné tématice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.5.15 17:37

Omlouvám se @Bondatrova, předchozí příspěvek byl adresovaný @me2dova

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
16.5.15 17:43

@hanyny
Fajn, takže v čem je problém? Dítě je šťastné, že existuje, rodiče jsou šťastni, že se po dlouhém snažení dočkali miminka a dárce je šťastný, že a) udělal dobrou věc, b) dostal za to zaplaceno. Přijde mi to jako win-win situace a nějak v tom ten problém nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.5.15 17:47

@me2dova Jen by mě zajímalo, jestli jsi tak zásadová ve všech otázkách existence lidského života za každou cenu? Takže souhlasíš se mnou v tom, že by v tom případě měl být úplně zakázaný potrat?
Díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
16.5.15 18:02

@hanyny
Rozhodně nesouhlasím se zákazem potratů. Vidím rozdíl mezi dítětem, které sice bylo počaté z buňky někoho jiného, ale žena- matka si ho odnosila, porodila, odkojila a velmi pravděpodobně ho silně miluje (alespoň tam vidím vyšší pravděpodobnost, vzhledem k tomu, co musela podstoupit, aby se k tomu dítěti dostala, než když si někdo vrzne na diskotéce a má dítě, aniž by o něm vůbec uvažoval, natožpak se o něj pokoušel)
a mezi dítětem, které mít milující rodiče s největší pravděpodobností nebude, protože jeho rodiče byli donuceni násilím, aby ho přivedli na svět, ačkoliv věděli, že to z nějakého (doufám, že závažného) důvodu není dobrý nápad. Tohle už rozhodně není model win-win.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.5.15 21:14

@me2dova Čekala jsem, že to napíšeš :lol:
Dovol, abych tě citovala:
„Myslím, že když se takového dítěte zeptáš, jestli by raději neexistovalo, tak že ta odpověď bude celkem jasná…“
Takže si jednoznačně odporuješ a nestojíš si za svým názorem. Tak se netvař, že obhajuješ život jako takový, obhajuješ jen bysnys s lidskými geny.
Tím končím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
16.5.15 21:59

@hanyny
Myslím, že si neodporuju- psala jsem o tomhle konkrétním probíraném případu, kdy dítě sice nezná polovinu své genetické informace, ale jinak vyrůstá jako dítě milované celou rodinou, se vším, co k tomu patří.
Jinak se asi neshodneme, protože ty vycházíš z premisy, která není pravdivá- a to sice, že každý je rád, že existuje. Nemám sice zkušenost s dětmi alkoholiků a násilníků, ale dělala jsem s lidmi starými a těžce postiženými a věř, že spousta z nich, by toužila nebýt. Akorát se nedokáží zabít. Stejně tak si nejsem jistá, co by ti odpovědělo takové novorozeně s těžkou vývojovou vadou, které nemá šanci přežít a jehož matku donutili zákazem potratu ho donosit a porodit, rodiče ho hned po porodu zanechají v porodnici a svůj krátký život tráví po různých nesmyslných operacích, napojené na hadičky.
Neobhajuji byznys s lidskými geny (nemám důvod, nejsme ani dárci, ani příjemci, ani majitelé reprodukčního centra), obhajuji šťastné (byť z části nevlastní) rodiče, které vytvoří domov šťastnému dítěti. U rodičů, kteří byli donucení si ponechat dítě, které si z nějakého důvodu nechtěli/ nemohli nechat, mám o vytváření harmonického domova určité pochyby… říká se, že šťastná máma dělá šťastné dítě. Nešťastná máma dělá…co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.5.15 22:11

@me2dova Já jsem zas roky pracovala s postiženými dětmi a věř mi, že šťastnější tvory neznám. A viděla jsem dokument o dětech, počatých ze znásilnění, jak se slzami v očích děkují svým matkám, že si je nechali.
To, že někteří staří lidé se cítí být opuštění a touží nebýt, nesouvisí s tím, kdo byl jak a kým vychovaný.
Jinak mám v rodině ženu, které se narodilo dítě s těžkým postižením a dožilo se na přístrojích devíti měsíců. NIKDY ho nenechali samotné někde v nemocnici. Co to šlo, tak ho měli na přístrojích doma, nebo byla matka v nemocnici s ním. Dodnes na děťátko vzpomínají s láskou a jsou šťastní, že ho mohli mít aspoň tak krátkou dobu. Už je to pár let, ale nevynechají jeden jediný den, aby za ním nepřišli na hřbitov zapálit mu svíčku, i když už mají další 3 děti. Myslím, že by si ta matka nikdy neodpustila, že ho zabila sama už v břichu.
Věř, že všecko je o úhlu pohledu, nic není černobílé a není pravda, že děti, co vyrůstají v pěstounské péči nebo s různými handicapy jsou více nešťastní, než ti ostatní zdraví.
Já teda život obhajuji už od početí a co se týče darovaných spermií a vajíček, tak je to věc každého svědomí, ale nikdo teď neodhadne ty následky, co to s sebou ponese, to se můžeme pobavit za 20 - 30 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
16.5.15 22:28

@hanyny
Tak ono je asi dost jiná situace, když se rodiče rozhodnou DOBROVOLNĚ si dítě s těžkým postižením nechat, byť vědí, že čas, který jim bude vyměřený, bude krátký. Je to obdivuhodné, jenže, upřímně, většina lidí to nedá a do toho dobrovolně nepůjde. Když je přinutí si takové dítě nechat, tak jim nezbude nic jiného, než dítě porodit, ale citově se na něj fixovat pravděpodobně nebudou.

Je fakt, že případné následky se projeví až časem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.5.15 22:40

Já bych ale nikoho nenutila, možná jsem to napsala, ale namyslela jsem to doslova. Jen si myslím, že vždycky je třeba hrát otevřenou hru. Např. Lékař ti řekne, že pravděpodobně budeš mít postižené dítě - a řekne také -ano, je možné jít na potrat, ale je možné si ho i nechat, je spousta rodin, co to udělali a prožili krásný život. Můžu ti na ně dát kontakt, nebo na někoho, kdo ti pomůže se rozhodnout. To samé, když je někdo znásilněný, nebo v jiné situaci, kdy si myslí, že si dítě nemůže nechat. Vždy je dobré otevřít všecky možnosti a snažit se o pomoc a ne, jak to funguje dnes, kdy mají lékaři hned jasno. Postižené dítě= pryč s ním. A věř, že jsem zažila moc případů, kdy se maminky rozhodly si dítě nechat a narodilo se zdravé.
A stejně tak si otevřeně říct - Chceš darované sperma? Ano, ale jsou tu takové a takové rizika, které se můžou v budoucnu vyskytnout. Zdá se mi, že si to většina lidí vůbec neuvědomuje, jaké následky to může mít..
Jsem ráda, že jsme si byly schopné v klidu a bez urážek podiskutovat a sdělit odlišné názory, to tady na EM nebývá zvykem, je vidět, že jsi inteligentní holka s nadhledem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
17.5.15 09:54

@hanyny Tak ano, takhle když to napíšeš, tak s tím souhlasím. Potrat by měla být poslední možnost- krajní varianta. Ale zcela ho zakázat je podle mého špatně…

Měj se pěkně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bondatrova
18.5.15 10:45

Jaký je pro vás rozdíl dát dítě k adopci s darovat vajíčka, ze kterého se narodí biologicky vaše dítě?
Já v tom vidím rozdíl pouze ten, že u darovaného vajíčka dítě odnosí 9 měsíců jiná žena, jinak vůbec žádný.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky