Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bondatrova píše:
Už jsem myslela, že já jsem jediná, která je proti tomu… jistě, že by to dítě bylo moje, kdyby mělo moje geny, nikdo to už nezmění a nikdy - v tom máš svatou pravdu.
Jedině své sestře, kdyby dávám příklad nemohla mít dítě, tak bych jí darovala vajíčka nebo bych to dítě i odnosil azůstalo by to v rodině, jinak nikdy nikomu.
Možná se to tady někoho dotkne, ale prostě někdo hold děti mít nemůže a měl by se s tím smířit. Třeba si to způsobil v minulých životech sám, věřím na zákon karmy.
Jenže to teď zakazuje zákon a přijde mi to na hlavu. Proč bych nemohla sestře darovat svá vajíčka??? To mi přijde prostě divné.
@Anonymní píše:
Taky to tak vidím. Nehledě k tomu, že když by těch dětí běhalo na poměrně malém prostoru hodně, je celkem velká pravděpodobnost, že si třeba vaše vlastní dítě jednou přivede domů jako partnera/ku svého vlastního sourozence a jistě vám tady nemusím popisovat rizika, které z toho plynou. Jen aby se vám to jednou nevymstilo.
Vybavil se mi skutečný příběh, který jsem nedávno někde četla. Syn přivedl představit otci svoji novou přítelkyni a ten táta si všiml, že holka má úplně stejné/poměrně velké/ znamínko na ruce, jako má on. No byla z toho pěkná mela, protože ten táta kdysi daroval sperma a opravdu zvláštním řízením osudu se ty dvě děti daly dohromady. Všichni z toho měli pořádné trauma a nejvíc to „zkosilo“ ty mladé lidi. ![]()
@Anonymní píše:
Je to podobné, jako když někdo odloží dítě do babyboxu - geneticky to je pořád jeho dítě, to už nikdo nikdy nezmění.
To teda podobne neni
o diteti odlozenem do babyboxu muzes rict, ze je to tve dite („ze pp svete beha TVE dite“) - nekdo te oplodnil, pocalas, dite odnosila a porodila. Kdyz darujes vajicka/sperma, neni to TVE dite. Protoze to jeste v zadnem pripade neni dite. Dite se teprve zrodi a rozhidne ne JEN z vajicka nebo JEN spermie a zrodi se v nekom, kde se bude nadale diky nemu vyvijet a poroste. Ne diky tobe. Dite to bude, az nekdo oplodni dane vajicko. Az nekdo odnosi az nekdo porodi. Pak to bude JEHO dite. S nejakym tvym genem, ano. Ale v zadnem pripade to nebude TVE dite. Kdezto dite, ktere odlozis do babyboxu, TVE je.
Příspěvek upraven 12.03.15 v 19:48
@veronika6913 píše:
To teda podobne nenio diteti odlozenem do babyboxu muzes rict, ze je to tve dite („ze pp svete beha TVE dite“) - nekdo te oplodnil, pocalas, dite odnosila a porodila. Kdyz darujes vajicka/sperma, neni to TVE dite. Protoze to jeste v zadnem pripade neni dite. Dite to bude, az nekdo oplodni dane vajicko. Az nekdo odnosi az nekdo porodi. Pak to bude JEHO dite. S nejakym tvym genem, ano. Ale v zadnem pripade to nebude TVE dite. Kdezto dite, ktere odlozis do babyboxu, TVE je.
ale to vajíčko je rozhodující, společně se spermií, vždy to bude moje dítě a dítě toho chlapa, tp, že ho někdo jen odnosil nic neznamená
@Bondatrova píše:
ale to vajíčko je rozhodující, společně se spermií, vždy to bude moje dítě a dítě toho chlapa, tp, že ho někdo jen odnosil nic neznamená
On ho nekdo JEN neodnosi. To dite se v nem teprve zrodi. Teprve se TAM bude vyvijet a bude rust. Ten clovek ho ponese pod srdcem dokud se z toho opravdu nestane clovicek a nasledne ho sam porodi. Rozhodne se neda rict, ze to bude TVE dite. Ten zrod je dulezity, ten vyvoj. Ano vajicko je taky velice dulezite bez toho by to neslo ale bez nasledneho poceti a vyvoje taky ne. Takze to stejne TVE dite nebude. Bylo by to tve dite kdybys ho pocala, kdybys ho odnosila a vyvinulo se v tobe. Kdybys ho porodila.
@veronika6913 píše:
On ho nekdo JEN neodnosi. To dite se v nem teprve zrodi. Teprve se TAM bude vyvijet a bude rust. Ten clovek ho ponese pod srdcem dokud se z toho opravdu nestane clovicek a nasledne ho sam porodi. Rozhodne se neda rict, ze to bude TVE dite. Ten zrod je dulezity, ten vyvoj. Ano vajicko je taky velice dulezite bez toho by to neslo ale bez nasledneho poceti a vyvoje taky ne. Takze to stejne TVE dite nebude. Bylo by to tve dite kdybys ho pocala, kdybys ho odnosila a vyvinulo se v tobe. Kdybys ho porodila.
daruj si svých vajec kolik chceš, to je tvá volba, ale já bych nikdy nemohla…, musela bych se ze sebe
![]()
@Calathea píše:
@veronika6913 tady jde o definici, pokud ti nevadí, že tvá genetická informace lítá po světě pak to není tvé dítě. Asi se pro tebe dítě stává dítětem až když roste v bříšku a pak ho porodíš. Pro mě mé vejce není vyloženě dítě, ale je to moje genetická informace a případnou cizí matku, která by moje vejce odnosila by pro mě (pardon za ten hnusný výraz -používám pouze pro lepší pochopení myšlenky) byla jen inkubátor. Prostě biologicky, moje vejce moje dítě. A proto bych nemohla jít na umělko, protože dle mé verze bych já byla jen inkubátorem a bylo by to pro mě totéž co adopce.
velmi hezky napsané ![]()
@Bondatrova ja zadna vajicka darovat nehodlam tak se uklidni
jen na to mame kazdej jinej nazor. Me prijde posahany, ze svymu neoplodnenymu vajicku rikate „me dite“
vam prijde posahany, to co tvrdim ja. Takhle se muzem dohadovat treba donekonecna.
takze ![]()
@Bondatrova píše:
Ani nevíš, jak ti rozumím, mám na to stejný názor, určitě to bezdětným párům pomohlo, ale můj život by skončil něčím takovým, že po světě běhá moje dítě a já o tom nevím…
Taky chápu páry, které nemůžou mít svoje děti, ale jako křesťanka věřím, že nic se neděje jen tak a všechno má svů důvod. Třeba je to pro ně lepší, kdoví, jestli by to dítě nebylo postižené, nebo čeho by se od něj v budoucnu mohli dočkat. Někdy některé naše životní situace můžeme vnímat jako obrovskou křivdu a nespravedlnost, ale co když to je jinak - co když to je Boží ochrana před něčím špatným? Když už tak někdo touží po dítěti, tak není zas takový problém si dítě adoptovat, nebo osvojit a pod.
@Bondatrova píše:
daruj si svých vajec kolik chceš, to je tvá volba, ale já bych nikdy nemohla…, musela bych se ze sebe![]()
![]()
No hlavne, ze ti ze sebe neni na
uz ted. A tim vubec nemyslim kvuli tvemu nazoru.
@Bondatrova píše:
Souhlasim.
@jednažena píše:
Souhlasim.
I když pominu všechno kolem, tak bych se musela taky zabývat myšlenkou, jak se ti lidé o to moje dítě starají, jestli je v té rodině šťastné, jak s ním zacházejí, jestli mu třeba někdo neubližuje a tak… chjo, je to vážně moc složité… ![]()
@Reginaa píše:
I když pominu všechno kolem, tak bych se musela taky zabývat myšlenkou, jak se ti lidé o to moje dítě starají, jestli je v té rodině šťastné, jak s ním zacházejí, jestli mu třeba někdo neubližuje a tak… chjo, je to vážně moc složité…
No prave. Proto bych nikdy vajicka nedarovala. Nemohla bych byt ani nahradni matkou.Sice by dite nebylo moje, ale mela bych k nemu vztah.Hold nejsem na toto stavena.