Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jednažena píše:
No prave. Proto bych nikdy vajicka nedarovala. Nemohla bych byt ani nahradni matkou.Sice by dite nebylo moje, ale mela bych k nemu vztah.Hold nejsem na toto stavena.
Mám to úplně stejně… ![]()
@Bondatrova píše:
Tak můj táta říkal, že jak byl na vojně, to bylo v roce 75-77, tak měli tu možnost darovat sperma a že byli kluci, kteří do toho šli. Táta ne, taky zastává názor, že neexistuje, aby mu po světě lítaly děti a on o tom nevěděl. Jsem ráda za takového otce. A jinak s žádným z mých partnerů jsem to nikdy neprobírala, ale zásadně bych s tím nesouhlasila a byl by to pro mě impulz k okamžitému rozchodu.
Souhlasím s Tvým tátou. A u partnera bych to tedy nevydýchala.
@jednažena píše:
No prave. Proto bych nikdy vajicka nedarovala. Nemohla bych byt ani nahradni matkou.Sice by dite nebylo moje, ale mela bych k nemu vztah.Hold nejsem na toto stavena.
Ale byt nahradni matkou uz je teda pro me osibne dost neco jineho. To dite nosis cele tehotenstvi pod srdcem a porodis ho. Vyvine se v tobe, poroste v tobe…to bych taky nedokazala. Ale kdyz daruje clovek vajicka, nedaruje primo svoje dite. Vajicko jeste zdaleka neni dite ![]()
@Reginaa píše:
I když pominu všechno kolem, tak bych se musela taky zabývat myšlenkou, jak se ti lidé o to moje dítě starají, jestli je v té rodině šťastné, jak s ním zacházejí, jestli mu třeba někdo neubližuje a tak… chjo, je to vážně moc složité…
Jak uz jsem psala. Ja zkratka nechapu, jak muzes rict, ze po darovani vajicek budes myslet na to, jak se v té jine rodine o to tve dite staraji…vzdyt je to blbost
ano, ponese tvou genetickou informaci, ale nebude to tve dite. Nedarujes sve dite ale vajicko. Neoplodnene vajicko!
Tve dite by to bylo az tehdy, kdy bys ho dama pocala, kdyz by se v tobe vyinulo. Pak bys mohla premyslet o tom, jak se o nej kdo stara. Protoze uz by to bylo opravdu tve dite. Ale vajicko samotne neni dite. Spermie samotna taky neni dite. Dite se stava az po urcite dobe, po poceti a po složitém vyvoji v brisku. Bez toho by se dite z vajicka ani ze spermie nevycarovalo. Samotne vajicko proste neni dite. Jak uz tu nekdo psal, je to jen bunka s tvou genetickou informaci ze který se souhrou dalsich x okolnosti dite teprve stane. A toto dite nebude v zadnem pripade tvoje. Protoze poceti nastane u nekoho jineho, dite jako takove se stvori u nekoho jineho. Ze samotneho vajicka ti nikdy dite nevyroste. Samotne vajicko je k nicemu. K tomu aby se stvorilo dite je potreba x dalsich faktoru ne jen tvoje neoplodnene vajicko.
@veronika6913 Ja to proste vidim tak, ze kdyz daruji vajicko, daruji sve dite.
Sice dite jako takove, to v tom momente neni, ale bude z toho vajicka dite.Sice by tam z me strany nebylo prozite tehotenstvi a porod, ale DNA by bylo moje. Stejne by mi do budoucna litalo hlavou, ze nekde behaj MOJE deti, ikdyz za matku se bere ta, ktera dite porodil
@veronika6913 píše:
Jak uz jsem psala. Ja zkratka nechapu, jak muzes rict, ze po darovani vajicek budes myslet na to, jak se v té jine rodine o to tve dite staraji…vzdyt je to blbostano, ponese tvou genetickou informaci, ale nebude to tve dite. Nedarujes sve dite ale vajicko. Neoplodnene vajicko!
Tve dite by to bylo az tehdy, kdy bys ho dama pocala, kdyz by se v tobe vyinulo. Pak bys mohla premyslet o tom, jak se o nej kdo stara. Protoze uz by to bylo opravdu tve dite. Ale vajicko samotne neni dite. Spermie samotna taky neni dite. Dite se stava az po urcite dobe, po poceti a po složitém vyvoji v brisku. Bez toho by se dite z vajicka ani ze spermie nevycarovalo. Samotne vajicko proste neni dite. Jak uz tu nekdo psal, je to jen bunka s tvou genetickou informaci ze který se souhrou dalsich x okolnosti dite teprve stane. A toto dite nebude v zadnem pripade tvoje. Protoze poceti nastane u nekoho jineho, dite jako takove se stvori u nekoho jineho. Ze samotneho vajicka ti nikdy dite nevyroste. Samotne vajicko je k nicemu. K tomu aby se stvorilo dite je potreba x dalsich faktoru ne jen tvoje neoplodnene vajicko.
No právě…bunka s mojí genetickou informací, jak správně píšeš- to je jenom do té doby, než to/moje/ vajíčko oplodní jakákoliv spermie a mně je v tuto chvíli jedno, jestli se to uděje uvnitř mého těla, nebo jinde, ale je tam ten fakt, že moje vajíčko oplodnila něčí spermie a tudíž z toho spojení vznikne dítě - živý tvor, bytost, která bude mít jednou třeba moje oči, pusu, povahu, emoce a třeba se dozví, že má genetickou informaci od jiné ženy, než od té, která ji vychovala a třeba by ta bytost chtěla vědět, kdo jsem, kde žiju a pod. Já bych to teda chtěla vědět, kde mám skutečné „genetiké“ kořeny…
To není nic osobního, i přesto chápu všechny na obou názorových stranách a nikoho nesoudím.
Je to vždy na svědomí každého člověka.
@Anonymní píše:
Taky to tak vidím. Nehledě k tomu, že když by těch dětí běhalo na poměrně malém prostoru hodně, je celkem velká pravděpodobnost, že si třeba vaše vlastní dítě jednou přivede domů jako partnera/ku svého vlastního sourozence a jistě vám tady nemusím popisovat rizika, které z toho plynou. Jen aby se vám to jednou nevymstilo.
To mi připomnělo vtip:
Přijde syn za otcem a říká: „Tati, znáš Marušku odvedle? My spolu chodíme.“
A otec na to: „Víš, synku, musím se ti s něčím přiznat, ale neříkej to mámě. S Maruškou chodit nemůžeš. Kdysi dávno jsem byl na jednom večírku a skončil se sousedkou v posteli a Maruška je tvoje sestra.“
Syn se teda s ní rozejde a po nějakém čase si najde jinou přítelkyni a pyšně říká otci: „Znáš Aničku, co bydlí nad náma? Tak my spolu chodíme.“
A otec: „Ani s Aničkou chodit nemůžeš. Neříkej to mámě, ale jednou potřebovala její máma opravit ledničku a byla doma sama… I Anička je tvá sestra.“
Syn se opět s Aničkou rozejde a za dlouhý čas konečně přijde šťastný za tátou: „Tati, konečně mám zase holku. Je to mladší sestra od mého kamaráda Frantu.“
Otec opět s lítostí řekne: „Ale ani s tou chodit nemůžeš. Když jste byli malí kluci, byly naše rodiny spolu na dovolené a já a jejich matka… No, prostě, i Frantova sestra je tvá sestra.“
Syn je z toho zničený a když se ho máma ptá co ho trápí, už to nevydrží: „Když já jsem si vždy našel lásku a táta řekl, že se s nimi musím rozejít, že to jsou mé sestry.“
A matka: „Prosím tě, neposlouchej ho, on to ani není tvůj otec.“
![]()
@jednažena píše:
@veronika6913 Ja to proste vidim tak, ze kdyz daruji vajicko, daruji sve dite.Sice dite jako takove, to v tom momente neni, ale bude z toho vajicka dite.Sice by tam z me strany nebylo prozite tehotenstvi a porod, ale DNA by bylo moje. Stejne by mi do budoucna litalo hlavou, ze nekde behaj MOJE deti, ikdyz za matku se bere ta, ktera dite porodil
@jednažena píše:
Proste kazda z nas to vidime jinak.
@Petule030
Ten vtip jsem už kdysi dávno slyšela, ale i tak jsem se z chuti zasmála. ![]()
@veronika6913 píše:
Jak uz jsem psala. Ja zkratka nechapu, jak muzes rict, ze po darovani vajicek budes myslet na to, jak se v té jine rodine o to tve dite staraji…vzdyt je to blbostano, ponese tvou genetickou informaci, ale nebude to tve dite. Nedarujes sve dite ale vajicko. Neoplodnene vajicko!
Ale ten základ je vajíčko a spermie a ne nějaká s prominutím nádoba, která to dítě odnosí, z ní nebude mít nikdy genetické informace. Po kom bude mít dítě třeba oči, vlasy, postavu, povahu? Po té ženě, která má darovaná vajíčka a která dítě jen odnosila, hm??? Ne ne a ne.
Je to svědomí každého člověka.
Tak můj táta říkal, že jak byl na vojně, to bylo v roce 75-77, tak měli tu možnost darovat sperma a že byli kluci, kteří do toho šli. Táta ne, taky zastává názor, že neexistuje, aby mu po světě lítaly děti a on o tom nevěděl. Jsem ráda za takového otce. A jinak s žádným z mých partnerů jsem to nikdy neprobírala, ale zásadně bych s tím nesouhlasila a byl by to pro mě impulz k okamžitému rozchodu.