Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@werajsik píše:
A když tak nad tím přemýšlím. Co konkrétně tvůj partner nezvládá? Z čeho přesně se hroutí?? Jenom z přítomnosti jeho dcery (bez tebe)?? No to mu dobré PR už vůbec nedělá, jestli se hroutí z toho, že by měl čas trávit JEN se svou dcerou..
A za další. Holčina byla u vás 4×. Z toho napoprvé to bylo v pohodě. Takže 3× s problémy. A kolikrát z toho jsi měla vlastní program? Jednou? Nebo dokonce vůbec a chlap se hroutí jen z představy, že bude s vlastním dítětem sám??![]()
No to je matko-otec jak noha
![]()
Hroutí se z toho, že by ho mohla opustit dalši ženská. On evidentně neumí s ženami jednat, proto se vedle něj a dcery cítí jako páté kolo u vozu. Já bych nedělala z toho takové drama a někdy se před dcerou k příteli přitulila nebo mu dala sama od sebe pusu. Ne abych soupeřila, ale aby dcera viděla, že v normálním vztahu si lidé důvěrnosti projevují. Aby je brala jako partery. Ne jako paní, co bydlí s jeho tátou.
@Anonymní píše:
Já jsem z toho měla oprávněně strach, protože znám sebe a taky vím, že vztah, kde je dítě z předchozího vztahu je velmi těžký a plný nepříjemností, kterých se ve vztahu s bezdětným dívka výrazně ušetří
Prý dívka
Ve 32 letech jsi dívka jen svou nevyzrálostí. I z těch řečí, že chlap má nosit peníze a ne nahrazovat mateřskou péči, je to jasně vidět. Myslím, že nejsi připravená na vztah, ve kterém je dítě. Možná zkus navštívit odborníka a probrat to s ním.
@Anonymní píše:
Ne, tím jsem chtěla naznačit, že to není jeden z těch otců, co mají na víkend své děti a šoupnou je náhradní mamince a starej se. Oni jsou opravdu soběstační a nechce po mě, abych dělala náhradní maminku. Partner všechno zvládne sám. Všechny dámy v diskuzi jsou asi u vytržení, protože jim to přijde automatické, ale v diskuzích zde na tomto serveru toto čtu často. Takže opět každý si domýšlí a vztahuje na svoji vlastní situaci…
Opravdu ti pořád nic nedochází?
Bydlel v nevyhovujícím bytě.
Možná, že se bojí, aby se nemusel vrátit do té díry kde bydlel.
Proto se asi nestýkal s dcerou. On bude divná existence. Normální muž by řešil větší byt pro dceru i partnerku.
@topazio píše:
Bydlel v nevyhovujícím bytě.
Možná, že se bojí, aby se nemusel vrátit do té díry kde bydlel.Proto se asi nestýkal s dcerou. On bude divná existence. Normální muž by řešil větší byt pro dceru i partnerku.
jj, to by mohlo být,…
Hele, neco mi rika, ze u vas je problem i nedostatek financi..Tak tady par veci temer zdarma, co muzou bavit jak desetiletou, tak tebe, tak tatu..
Malovani na kaminky
Piknik
Spolecne vareni..
A tvuj chlap by si mel najit svuj byt - kde by mela mala svuj kout..A ty se casem muzes k nemu prestehovat..
@Anonymní píše:
Ahoj dámy,tak trochu řeším nepříjemnou situaci s mým partnerem a jeho dcerou. S partnerem (30) jsme spolu rok. Má dceru z předchozího vztahu (10). Já jsem bezdětná (32), děti do budoucna chci. Situace se má tak, že se ke mně partner nedávno nastěhoval do mnou pronajatého bytu. Jedná se o větší garsonku s otevřenou spálnou v druhém patře. Partnerovu dceru jsem dřív viděla párkrát, přítel si ji bral dost nepravidelně a někdy ji neviděl třeba dva měsíce. Maminka holčičky toho asi už měla dost, takže požádala o určení styku s nezletilým a partner před 2 měsíci „vysoudil“ každý druhý víkend.
Od té doby u nás byla holčička již čtyřikrát. Partner mě připravoval na to, že to pro ni bude nová situace a dlouho se neviděli, takže na něm bude hodně viset atd. Ale bylo to docela fajn, až jsem si říkala, že nevím, čeho jsem se obávala. Jenže po druhé už začala být dost zvláštní při loučení, brečela a chtěla se strašně s tátou mazlit atd. Bylo mi to upřímně nepříjemný, ale přežila jsem to. Nicméně třetí víkend přijela ve zvláštní náladě už od začátku. Vyptávala se partnera na otázky typu: „Tati, ale že kdybys měl někdy nějaký jiný dítě, tak že už ho nikdy nebudeš mít tak rád jako mě?“ a pak se furt ptala, jestli jí miluje a chtěla slyšet, že její jméno je jeho nejoblíbenější jméno na světě apod. Když jsme se vypravovali ven, přítel mi povídal, že mi chce něco říct, ale až budeme sami. A pak z něj vypadlo, že mi chtěl říct, že mi to sluší, ale nechtěl to říkat před malou, že by jí to bylo líto. Loučení opět probíhalo tak, že dvě hodiny po partnerovi lezla. Koukali jsme na televize, přítel mezi námi - mě držel za ruku i jí a ona pořád tati, drž jenom mě oběma rukama apod. Nejhorší je, že nemám ani kam se před tím doma zavřít, když jsme všichni v jedné místnosti. Jakmile se uklidím třeba do koupelny, přítel hned leze za mnou zjišťovat, co mi je, protože se bojí, že se z toho hroutím. To je hned malá u nás a : „tati pusu a tati pomazli“. Přijde mi to moc, je jí 10 let!
Úplně jsem z toho hotová. Nevím, co mám dělat. Chovám se k ní slušně, s přítelem ji nijak neprovokujeme, že bychom se líbali nebo cokoliv. Naopak kolem sebe chodíme skoro jak cizí. Řekla jsem partnerovi, že takhle to nedám, že prostě mi ta situace je tak strašně nepříjemná, že se mi zdají o tom už i noční můry, kde hlavní roli hraje jeho dcera a že dokonce už na ni začínám mít i averzi a že to prostě nepůjde a bude se muset odstěhovat. Přítel se z toho úplně složil, prosí mě, abych tomu dala ještě šanci. Přítele moc miluji, ale cítím, že by mi z tohohle přeskočilo. Nevím, co mám dělat
Děkuji za anonym, kvůli VELMI citlivému tématu
myslim, ze delas dobre, lepsi bude, aby se odstěhoval, na takhle malém prostoru vám spolehlive ten vztah otravi.
@Králičice píše:
Hele, neco mi rika, ze u vas je problem i nedostatek financi..
Souhlas, asi tam bude hlubší finanční problém. Ovšem ty aktivity s dítětem vyřeší tak maximálně jejich společně trávený čas. To, že je chlap pro život nepoužitelný, to neřeší.
Bez jakékoli urážky, chlap, co ve 30 letech (nebo řekněme po 10 letech pracovního nasazení) není schopen mít ani vlastní bydlení (nájem), kam by si mohl na víkendy brát přítelkyni a svou dceru, je pro mě finanční negramota nebo nemakačenko. Co taky jiného? ![]()
@Dája999 píše:aby ona odcházela ze svého bytu (podnajmu ) ? Podle projevu partnera bude ten typ co to nebude dávat a bude ji mit chtít porad za zadkem .
Rodinná poradna, dětský psycholog a zadání Jak se sžít s dcerou - pokud to teda nechceš vzdát. Buď oba, nebo ty sama a popiš to, jak tady.Ale podle toho co píšeš, nejsi typ, který to dá.
Té malé je proboha 10, je u váš po čtvrté, předtím jsi ji moc neznala - víš, jak se musí cítit?
Proto všechny ty otázky a vyžadování pozornosti. Vidí se s tátou 4-6 dnů za měsíc a sice píšeš, že si dáváte odstup, ale současně si mačkáte ruce na sedačce - já ti nevím. Ona ví, že za chvíli zase odjíždí a uvidí ho za dva týdnyAsi to nikdy není úplně snadné ( fakt vím, o čem píšu mám 2 skorodcerky ) ale hlavně k tomu je potřeba DOSPĚLÝ přístup obou partnerů. Ne toho desetiletého dítěte.
Hele, je to v podstatě na „pár let“, v 16 bude mít už svoje zájmy, první lásky, koníčky, kamarádky ( to klidně i dřív) a bude to zase fungovat trochu jinak.
Nebylo by řešení, že by sis aspoň ze začátku plánovala svoje aktivity přes den a potkali jste se v bytě až večer, aby měla prostor si tatínka užít? Nebo ty využiješ čas na kamarádky, na návštěvu rodiny apod,?Nebo on by z toho nějaký víkend trávil čas u svých rodičů a malá si užila u babičky a dědy?
Možnosti jsou, jen ve tvém případě „averze po její 4. návštěvě“ to moc optimisticky nevidím.
Promiň.
@jessikka píše:
O jakém cizím dítěti mluvíš? O DCERI tvého partnera?
jistě, je to snad její vlastni
?
@unuděná - hele - neznam, nesoudim..je mozny, ze vse nechal ex..je mozny, ze je to nemakacenko..je mozny, ze je nejak psychicky nemocny..
Ale zakladatelka mi prijde, ze se jo vzdat nechce..A popravde mi prijde trochu jako „zoufalka“, ale je to jeji zivot..
Nicmene moje rady pro ni
1.nebrat male holce tatu
2.najit vetsi byt- jeho byt..
@Nickjmeno píše:
Psala jsi, že je to malý pro 3 lidi a „navíc ještě k tomu, když ten 3. je cizí dítě“. Ale at si to myslela jak chceš, základ je takový, že ta malá se chová úplně normálně vzhledem k věku a situaci a ty jsi ta, co by měla být dospělá a tu situaci zvládnout a ne, že si budeš stěžovat, že partnerovo dcera chce po svym tatovi pozornost - to je totiž hrozně divný (ironie)
je o pozornost a pozornost. Neustale veseni se na rodiče uz vypovídá o tom, ze to dite bude nějak narušené.
@Venetia píše:
je o pozornost a pozornost. Neustale veseni se na rodiče uz vypovídá o tom, ze to dite bude nějak narušené.
Dcera se na mě ze začátku taky věšela když se k nám nastěhoval přítel a měla strach, že si ji nebudem tolik všímat - a není nijak narušená
Zakladatelko, možná nejsi připravená to přijmout, ale napíšu ti jedno biblické moudro (parafráze): Stromy poznáš po ovoci, člověka poznáš podle jeho skutků.
Mně se zdá, že ti partner v mnohém kecá (bez urážky, možná tomu sám věří). Ale ty by ses měla řídit tím, co je vidět, protože nakukat ti může partner cokoli (miluju tě, mrzí mě to, budu se snažit…). Sama jsem na to těžce přicházela.
Takže několik pravd o tvém příteli, které nikdo neokecá:
Nestýkat se s dítětem, protože ex prudí a zakazuje není důvod k rezignaci, jde o jeho dítě a není nic v jeho životě důležitější (poznáš, až budeš mít svoje). Za toto má velké mínus.
Od soudu měl dceru 4× a kromě prvního setkání nebyl schopen věci zorganizovat tak, aby se dcera nenudila nebo nepochybovala o jeho vztahu k ní. Jak se s tím vypořádává je dobrá škola pro tebe udělat si na něj objektivnější názor. Říkáš, že v něm máš oporu a jenom jeho jsi vpustila do své intimní zóny - no nejspíš v tobě vzbuzuje lítost a nalhává nějaké svoje výmluvy, ale člověk, co opustí či zanedbává své dítě ti bude těžko oporou (časem to poznáš, ale asi už bude pozdě).
Celý ten popis je nějak špatně, pokud nejste nějak zdravotně limitováni, neseďte přece doma, ale dělejte si ty chvíle s dcerou zajímavé a vyplněné něčím zajímavým, holka nebude mít čas vymýšlet hloupé dotazy, večer bude unavenější. Nevím proč jí nevyhovět a nedržet ji oběma rukama, vždyť ji má tak málo a ty jako dospělá jistě pochopíš citovou deprivaci dítěte, o které dlouho vlastní otec nestál. To není nic, nad čím bys ty nebo partner měla kroutit hlavou. Mimochodem, co partnerova rodina, dítě se s nimi nestýká? Nějaká návštěva u babičky by jí jistě taky potěšila…
Je-li pravda to o ex a tahání si domů milenců, tak jak je možné, že to tvůj partner dovolil? Já chápu, že situace jsou různé, ale ty ex popisuješ jako největší amorální blbku, ale to ona se o jejich společné dítě řádně starala, ne on, co byl morálně na výši, věrný a rozvádět se nechtěl.
O bytě psát nebudu, možná vše nechal ex a začíná znova. Je na tobě, rozmyslet si, jestli za dobu, co je rozvedený měl dost času na vyřešení své bytové situace, jestli má nějaké rezervy a tudíž jestli bude i dobrým partnerem pro tebe a otcem pro případné vaše dítě.
@Nickjmeno píše:
Dcera se na mě ze začátku taky věšela když se k nám nastěhoval přítel a měla strach, že si ji nebudem tolik všímat - a není nijak narušená
Což nijak nevylučuje, že jiné děti jsou
@Julča001 píše:To je touha po vytvoření nové rodinky, ale většinou to neklapne.
Tak ona ta péče o 10leté dítě už zas tak náročná není, leccos zvládne samo. A co vidím kolem sebe, tak většina chlapů vezme dítě někam na jídlo, sami pro dítě nevaří apod. Ale nejde mi to dohromady s tím, jak jsi psala, že chce, abys trávila čas s nimi, i když tedy všechno kolem dítěte zvládne sám, to mi přijde nějaká divná závislost.
@werajsik píše:Přesně tak
@Julča001
Já si myslím, že tomu chlapovi prostě vadí, že ta holčina na něm tak visí a raději by volný čas trávil s novou známostí.
Ano sice se postará, i když co 10-letá holka potřebuje za „starost“, ale bere to jako nutné zlo, které je potřeba nějak přetrpět. A samozřejmě - ve dvou se to táhne lépe, takže zakladatelku potřebuje jako tu psychickou podporu, aby chudáci ten víkend nějak přetrpěli… A pak si zase užívali ten bezstarostný život…
@ludmilaadamkova píše:
Jako jam moc je třeba se starat o 10 lety dítě?nají se samo ústrojí se samo nechce si strkat do pusy věci… Samo si dojde na záchod utre se vykoupe se… Nepotřebuje uspat…Bych vás chtěla. Vidět jak se starate o 3 lety dvojčata třeba
![]()
![]()
A kdo? Zakladatelka?