Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No ono okolo těch nervů není vždy
Já ho chytla v nemocnici, protože tam někdo zavlekl neštovice, tak jsme pak všichni na oddělení měli buď je nebo pásové opary. Super pro děti s oslabenou imunitou
Moje dr. mi ze začátku taky nevěřila že to je ono, jen pár pupínků na krku, pak se to rozlezlo přes to rameno až k lopatce a vzadu pod krkem. Na pásový opar to vůbec nevypadalo…Takže 1/4 zad… Mazala jsem to nejdřív jen pudrem, pak jsme dostala herpesin. Schvaloval mi ho tenkrát revizní, jinak by jsme se nedoplatili..... A pamatuju si, že jak mi to mamina mazala, dost to bolelo ![]()
Samik to mal taky na zádičkách.Kamošky mala ho mava na tvaričke.Od ucha ku brade ![]()
Chudinky dětičky, když to mají takhle maličkaté!!!!!!!
Doufám, že Džakartin chytne neštovice nejdřív jako předškolák ![]()
U malých dětí to možná má trochu mírnější průběh stejně jako neštovice, říká se přece, že když má dítě neštovice jako školák tak si to odnese daleko hůř než malušáci.
U nás si aktuálně pásový opar prodělává naše babi a trpí jako zvíře, nemůže se ani hnout, nespí, krutou bolestí už druhý den zvrací, nevíme jak jí pomoct, doktora má na mě až moc laxního
![]()
Lenkado, zkuste ten Herpesin, sice je drahý, ale mně hodně pomohl a zabral celkem brzy… No jinak ti budu oponovat, že u školáků je horší průběh. Asi jak u koho? Bráha dostal neštovice v 17, měl pár pupínků, nevěděl o ničem. Já ve 13, pupínků docela dost, ale až na pár jizev, kdy jsem to nevydžela a rozdrápala. Neteř v necelém roce a byl to děs… Byla osypaná koplnet v šude, bylo by nejlepší jí do pudru namáčet nebo štětkou ji otírat celou… I mezio prstíčkama, v uších, v pipině…Prostě všude…
Kami - děkuji, zkusíme to. Je to tedy mastička?
No asi máš pravdu, že jak u koho to má průběh. Já jsem slyšela, že školáci a vůbec starší lidi mají dost vysokou teplotu u toho a tak, ale zkušenosti osobní zatím žádné, svoje neštovice si samo nepamatuju a na dítko to zatím čeká, nepochybuji, že zkušenosti nabydu ![]()
Jo jo, je to mast. No já to taky slyšela, že dospěláci mají horší průběh, s horečkama a tak, ale jestli to nebudou babské pověry, jako už mnohokrát. Jako že při kojení se netěhotní, porodit v 7 měsíci lepší než v 8, atd atd.....
Ať se babče brzy uleví!!!!
Ahoj,
já myslím, že můžeš být v klidu…byla by to hodně velká náhoda, kdyby malý neštovice chytil. My máme bohaté zkušenosti
ale pro tebe myslím potěšitelné:
Manžel to měl kdysi, ještě jsme neměli děti, přes celé záda a fest, fakt hrozné. Dostal na to nějakou speciální mast udělanou z lékárny a já jsem mu to 2× denně patlala a zakrývala gázou. Takže v kontaktu s infekcí jsem byla na 200%, pásový opar jsem nedostala.
Před tuším cca rokem a půl jsem to přitáhla já, odkud, to netuším. Ve školce tenkrát neštovice nebyly, takže prostě někde z venku. Kluci se mnou tehdy byli v úplně běžném kontaktu, nijak jsme se neomezovali…a neštovice nedostali ![]()
Držím palce.
Kamiš - babička dostala lék Herpesin, ale prý prášky a už to bere 3 dny a žádné zlepšení, takže jsem jí doporučila zakoupit i tu mast tak snad ta zabere trochu. Opravdu má krutý bolesti, říkala, že takovou bolest v životě nezažila ![]()
Chudák babča, je nějaké zlepšení? Ono asi i jak už tu kůži nemá tak elastickou, tak to jinak probíhá a víc bolí ![]()
Ahoj chci se zeptat za jak dlouho se ti pásový opar ztratil.? Já ho teď mám , užívám Herpesin byl dost drahý. Potřebovala bych to vědět, Děkuju za odpověď.
Takze pravdepodobnost nakazeni nestovic je cca 70% pravdepodobnost nakazeni je v procentech. nakazlivost nestovcic je dokud nezaschnou vsechny pupinky podobne jako u pasoveho oparu s tim ze nestovicim to trva dva tydny a pasovemu oparu necely tyden. Existuje mala pravdepodobnost nakazeni z odlupovane kuze puchyrku ale to je spis teoreticka moznost treba pro manzele. A navic ta se jeste snizuje tim ze se misto potira masti enbo tekutinou aby to nebylo infekcni. S tim ze je pasovy opar bolestivy to bude asi jak u koho me treba bolel jen pri namaze v klidu jsem ho ani necitil. S tim ze by nemeli pit ze stejneho a podobne to nevim protoze slinama se to neprenasi. mozna kdyby si nemocny na to sahl a potom na sklinku tak jo ale jinak asi ne.
Kua nejak mi to vypadlo pravdepodobnost nakazeni pasovym oparem je v procentech. Jo a jeste rika se mu pasovy protoze nervy v tele jsou vetsinou v pasech takze na zadech brise a pod to dela vodorovne pasy pokud se to vyskytne na krku tak tam nervy nejsou v pasech. muze se to vyskytnout i na obliceji coz je neprijemne. A nejcastejsi vyskyt pasoveho oparu neni novym nakazenim ale vypuknutim latentniho viru ktery zustal v tele po planych nestovicich.
Ahojte, také přidávám moji zkušenost. Od včera mám diagnostikovaný pásový opar a mám dvě děti, 3 letého a 11 měsíčního prcka. Mám ho na třetině obličeje včetně levého oka. Bolí to jako čert, ale mám léky, tak to snad v pohodě zvládnu. K tomu přenosu, narozdíl od neštovic se nedá přenást kapénkovou infekcí, ale pouze přímým dotykem s těmi pupínky. Já sama mám na pupínkách obvaz, abych když kojím se nemusela bát, že na mě malej šáhne. A o neštovice rozhodně nestojím. Až přijdou, tak přijdou, ale dobrovolně je nikomu předávat nebudu ![]()
Ahojky
Měla jsem pásový opar před měsícem a protože mám doma pětiletého kluka tak mi velmi zajímalo jestli ho mohu nějak nakazit či někoho z mého okolí. Paní doktorka mi uklidnila a řekla když se nebude utírat do mého ručníku,či mi škrabat přímo na pásovém oparu a pak by škrabal sám sebe na kůži se nemůže nic stát. Dotykem nebo jen kontaktem se to nepřenáší.