Péče o seniora

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101648
5.2.14 18:41

@katalyzator Akorát se obávám, že příspěvek 4000,– je při I. stupni závislosti, na který se placení pojistného nevztahuje (snad pouze u péči o děti v I. stupni).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
5.2.14 18:47

...

Je to II. stupeň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
5.2.14 19:06

Jak už tu holky psaly, příspěvek na péči je pro pečujícího - tedy je to příspěvek na péči vyměřený v takové výši, v jaké si senior potřebuje „připlatit“ aby měl na činnosti, které sám nezvládá. Pokud je umístěn v domově, jdou logicky peníze právě na služby, které se týkají péče samotné. Něco jiného je důchod - to jsou peníze čistě té seniorky, které by dostávala i kdyby byla plně schopná. Je to na dohodě, pokud ty nechodíš do práce, utíkají ti peníze a staráš se o ni - tudíž by ti měla babička tuto ušlou mzdu tímto aspoň trochu vyrovnat. Ale vymáhat to nemůžeš. Maximálně jí dát na výběr, že jinak si musí zaplatit osobní asistenci, protože ty musíš taky nějaké peníze vydělávat. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
6100
5.2.14 19:11

@j.a.n.i1 pri prvnim je myslim jen 800 tohle bude druhej nebo treti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
5.2.14 19:14
@Boudová píše:
@j.a.n.i1 pri prvnim je myslim jen 800 tohle bude druhej nebo treti.

přesně tak, je to odstupňováno takto: 800,– 4000,– 8000,– a 12 000,–

• Citovat
  • Upravit
101648
5.2.14 19:20

@verulicek Tak to ten první je fakt tedy hodně směšný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
5.2.14 19:24

...

@verulicek píše: … Maximálně jí dát na výběr, že jinak si musí zaplatit osobní asistenci, …
…nebo jinou službu, možností je celá řada.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
5.2.14 19:32
@katalyzator píše: …nebo jinou službu, možností je celá řada.

nic neříkám, taky jsem z oboru, ale se druhým stupněm senioři nejčastěji chtějí ještě zůstávat doma :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2745
5.2.14 19:48

@verulicek to taky bylo pro Zakladatelku, aby měla jasno; jinak oni chtějí zůstat doma všichni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6100
5.2.14 20:15

@j.a.n.i1 jo jo taky sem se smala, kdyz mi ochrnula mamka, nam ale nedali ani to, protoze to rozchodila a na zachod si dosla, tak neni narok, ale to je jine tema. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
7.2.14 18:17

péče o seniora

Ne, Ty nárok žádný nemáš.
Jde jen o to, že pokud pečuješ o osobu, která má přiznaný II, III nebo IV stupeň závislosti na pomoci jiného (4000 odpovídají asi II. stupni)a jsi při této péči doma bez zaměstnání, bez podnikání, bez evidence ÚP a Tvým dětem už je víc jak 4 roky, bude se ti tato doba počítat do důchodu jako doba odpracovaná. Ještě musí podotknout, že se musí jednat buď o osobu blízkou (rodina) nebo osobu, která s Tebou žije ve společné domácnosti… přeji krásný den. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
15.2.14 20:31

Nečetla jsem vše, možná se budu opakovat, nárok jako takový nemáš, ale pokud ti ty peníze babička bude chtít za to dát, úplně v klidu může. Stačí ústní nebo písemná dohoda a tím, že je to blízký rodinný příslušník, nemusí se vykazovat jak babička ty peníze použila :-)) A jestli jsi evidovaná na úp, tam to nahlásíš a v poho, z toho příspěvku už nic neodvádíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6388
15.2.14 20:35

Moje mamka se o babičku stará a dostává 8.000,ale tuším že je to na babičku, taky brala míň, ale mamka žádala o zvýšení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
15.2.14 20:40

Je to tak, jak psaly holky, příspěvek na péči náleží žadatelce a ta s ní platí pečovatelskou službu, nebo rodinného příslušníka, který se o ni stará, já se tak starám o maminku, která má IVstupeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.21 17:47

Mám babičku, 87 let, má všechny možné choroby, chodí o dvou berlích a potřebuje celodenní péči. Hlavně ošetřit onemocnění na nohách, pomoct s oblékáním, s hygienou, nakoupit, uvařit, prát, uklízet,.. Senilní není, že by třeba podpálila barák, není úplný ležák, na záchod si dojde sama, ale to je asi tak vše. Posledních pět let se o ni stará moje máma, bydlí ve stejném paneláku. Ale ta to nezvládá, hlavně psychicky, a nechce to dělat. Ještě má babička jednu dceru, moji tetu, ale ta se od toho distancuje úplně. Já bydlím za rohem, když je potřeba, k babičce zaběhnu, ale se dvěma malými dětmi a miminem to taky zrovna nevytrhnu.. Jiní příbuzní nepripadaji v uvahu. A otázka je, jak to řešit? Nějaká placená pecovatelka na pár hodin je málo, babička potřebuje péči i večer, někdy i v noci. V našem městě je dům pro seniory s pečovatelskou službou, ale tam je nějaká pomoc taky akorát půl dne a šlus. LDN? Tam jsou akorat ležáci, ne? To se obávám, ze by byl její konec. Co ted?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat