Péče o seniora

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Aquarius79
30.4.21 18:51
@Anonymní píše:
Mám babičku, 87 let, má všechny možné choroby, chodí o dvou berlích a potřebuje celodenní péči. Hlavně ošetřit onemocnění na nohách, pomoct s oblékáním, s hygienou, nakoupit, uvařit, prát, uklízet,.. Senilní není, že by třeba podpálila barák, není úplný ležák, na záchod si dojde sama, ale to je asi tak vše. Posledních pět let se o ni stará moje máma, bydlí ve stejném paneláku. Ale ta to nezvládá, hlavně psychicky, a nechce to dělat. Ještě má babička jednu dceru, moji tetu, ale ta se od toho distancuje úplně. Já bydlím za rohem, když je potřeba, k babičce zaběhnu, ale se dvěma malými dětmi a miminem to taky zrovna nevytrhnu.. Jiní příbuzní nepripadaji v uvahu. A otázka je, jak to řešit? Nějaká placená pecovatelka na pár hodin je málo, babička potřebuje péči i večer, někdy i v noci. V našem městě je dům pro seniory s pečovatelskou službou, ale tam je nějaká pomoc taky akorát půl dne a šlus. LDN? Tam jsou akorat ležáci, ne? To se obávám, ze by byl její konec. Co ted?

Tohle vždycky tak nějak padne na toho nejsilnějšího z rodiny. Vytrhnutí seniora z jeho prostředí nemusí být vždy jeho konec. Jsou krásné domovy pro seniory, bohužel jsou plné a čeká se na umístění. A může se stát, že na umístění nebude stačit důchod s příspěvky a budete muset ještě něco doplácet. Takový je bohužel současný stav.

Například zde .

• Citovat
  • Upravit
76616
30.4.21 18:59
@Aquarius79 píše:
Vy máte nárok se o tu babičku starat a ulehčit jí co nejvíce její stáří. Je to náročné, vyčerpávající a smutné zároveň. Pokud se zdravotní stav zhorší, může babička požádat o přešetření a v případě uznání bude příspěvek na péči navýšen. Ale jak již bylo psáno, peníze jsou její na sociální péči.

když bylo sociální šetření k zvýšení příspěvku na péči u mé babičky, kterého se zúčastnily její dvě dcery, které se staraly, tak sociální pracovnice babičce přímo řekla, že ten příspěvek má dát dcerám, které se o ni starají, že to není žádný přídavek k důchodu, ale příspěvek pro pečovatele,
a dědeček z druhé strany celý příspěvek dával mému otcci, který se o něho staral od a až do zet, a všichni kolem to považovali za samozřejmé a správné

• zkráceně - příspěvek na PÉČI, je na PÉČI a ne na kafíčko, nebo nový kožich, ani na kamna -

kdo pečuje, dostává finance - proto když senior přejde do domova důchodců, příspěvek na péči zaniká, lépe řečeno dostane ho DD, který o seniora PEČUJE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
30.4.21 19:18
@stinga píše:
když bylo sociální šetření k zvýšení příspěvku na péči u mé babičky, kterého se zúčastnily její dvě dcery, které se staraly, tak sociální pracovnice babičce přímo řekla, že ten příspěvek má dát dcerám, které se o ni starají, že to není žádný přídavek k důchodu, ale příspěvek pro pečovatele,
a dědeček z druhé strany celý příspěvek dával mému otcci, který se o něho staral od a až do zet, a všichni kolem to považovali za samozřejmé a správné
  • zkráceně - příspěvek na PÉČI, je na PÉČI a ne na kafíčko, nebo nový kožich, ani na kamna -

kdo pečuje, dostává finance - proto když senior přejde do domova důchodců, příspěvek na péči zaniká, lépe řečeno dostane ho DD, který o seniora PEČUJE

Ono většinou to tak funguje, senioři jsou rádi, když někdo z rodiny o ně pečuje a nevytrhává je z jejich prostředí. Náš děda mohl zemřít doma a jsem rád, že jsme mu to mohli dopřát, ale chápu, že ne každý na to má. Psychicky i fyzicky je to hodně náročné.

Dům seniorů spolkne většinou vše a pokud je nízký důchod, pak se musí ještě doplácet. Takže to také nemusí být úplně pro každého. Navíc mi přijde, že pomyslné nůžky morální zodpovědnosti se dost rozevírají.

• Citovat
  • Upravit
4155
30.4.21 19:34
@Aquarius79 píše:
Tohle vždycky tak nějak padne na toho nejsilnějšího z rodiny. Vytrhnutí seniora z jeho prostředí nemusí být vždy jeho konec. Jsou krásné domovy pro seniory, bohužel jsou plné a čeká se na umístění. A může se stát, že na umístění nebude stačit důchod s příspěvky a budete muset ještě něco doplácet. Takový je bohužel současný stav.Například zde .

Jsi si jistá, že rodina MUSÍ doplácet? Já mám totiž informace, že povinnost to není. Že DS může požádat rodinu, ale ne nařídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
30.4.21 20:05
@Murka píše:
Jsi si jistá, že rodina MUSÍ doplácet? Já mám totiž informace, že povinnost to není. Že DS může požádat rodinu, ale ne nařídit.

Jist si nejsem, naštěstí nedávám příliš často někoho do domova seniorů. Dříve se to normálně doplácelo. Jestli byla nějaká novelizace, nevím. Ale určitě se kvůli tomu manipuluje s pořadníky, avšak to se nepřiznává.

• Citovat
  • Upravit
4155
30.4.21 22:20
@Aquarius79 píše:
Jist si nejsem, naštěstí nedávám příliš často někoho do domova seniorů. Dříve se to normálně doplácelo. Jestli byla nějaká novelizace, nevím. Ale určitě se kvůli tomu manipuluje s pořadníky, avšak to se nepřiznává.

Ok, já to taky nevím na sto procent. Jen nedávno umisťovala známá svého otce a vím, že mi říkala něco v tom smyslu, že ji DS požádal o přispívání. Jenže ona je sama v inv. důchodu a nemůže otci doplácet nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
30.4.21 22:44
@Murka píše:
Ok, já to taky nevím na sto procent. Jen nedávno umisťovala známá svého otce a vím, že mi říkala něco v tom smyslu, že ji DS požádal o přispívání. Jenže ona je sama v inv. důchodu a nemůže otci doplácet nic.

V takových případech to snad dorovnává stát. Občas můžou pustit nějakou tu miliardu i rozumným směrem.

• Citovat
  • Upravit
12593
1.5.21 03:13
@Aquarius79 píše:
Ono většinou to tak funguje, senioři jsou rádi, když někdo z rodiny o ně pečuje a nevytrhává je z jejich prostředí. Náš děda mohl zemřít doma a jsem rád, že jsme mu to mohli dopřát, ale chápu, že ne každý na to m neá. Psychicky i fyzicky je to hodně náročné.Dům seniorů spolkne většinou vše a pokud je nízký důchod, pak se musí ještě doplácet. Takže to také nemusí být úplně pro každého. Navíc mi přijde, že pomyslné nůžky morální zodpovědnosti se dost rozevírají.

Tak ja klidne priznam, ze radeji pro sebe jednou duchodak, kde budu vlastni pani, nez zusta. t mladym na krku a tisnit se s nimi v byte. Odobne tu nevrazivost vuci duchodakum nechapu. Jake moralni nuzky boze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101677
1.5.21 06:53
@lilith1 píše:
Tak ja klidne priznam, ze radeji pro sebe jednou duchodak, kde budu vlastni pani, nez zusta. t mladym na krku a tisnit se s nimi v byte. Odobne tu nevrazivost vuci duchodakum nechapu. Jake moralni nuzky boze?

No, pochybuju, ze bys v duchodaku byla vlastní pani…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
1.5.21 07:14
@Aquarius79 píše:
Vy máte nárok se o tu babičku starat a ulehčit jí co nejvíce její stáří.Je to náročné, vyčerpávající a smutné zároveň. Pokud se zdravotní stav zhorší, může babička požádat o přešetření a v případě uznání bude příspěvek na péči navýšen. Ale jak již bylo psáno, peníze jsou její na sociální péči.

To je sice moc hezký, ale ona taky potřebuje z něčeho žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
1.5.21 07:16
@Aquarius79 píše:
Tohle vždycky tak nějak padne na toho nejsilnějšího z rodiny. Vytrhnutí seniora z jeho prostředí nemusí být vždy jeho konec. Jsou krásné domovy pro seniory, bohužel jsou plné a čeká se na umístění. A může se stát, že na umístění nebude stačit důchod s příspěvky a budete muset ještě něco doplácet. Takový je bohužel současný stav.Například zde .

U nás to vždycky padlo a padne na mě. Ne proto, že bych byla nejsilnější, ale jsem prostě a jednoduše nejvíc po ruce. Už toho mám za xx let fakt dost. Až se z toho psychicky doslova se.se.ru, tak si všichni sednou na pr.del…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
1.5.21 07:19
@j.a.n.i1 píše:

Tím bylo spíš myšleno to - „nebudu zaclánět mladým v obýváku ale budu mít vlastní kutloch.“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12593
1.5.21 07:37
@j.a.n.i1 píše:

Byla v tom smeru ze bych se nedohadovala s lidmi v domacnosti, ale bylo jen na me co a jak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
1.5.21 07:49
@lilith1 píše:
Tak ja klidne priznam, ze radeji pro sebe jednou duchodak, kde budu vlastni pani, nez zusta. t mladym na krku a tisnit se s nimi v byte. Odobne tu nevrazivost vuci duchodakum nechapu. Jake moralni nuzky boze?

Mám to stejně. Radši půjdu do důchoďáku, než viset mladým na krku. Dneska ty důchoďáky už nejsou tak špatný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12593
1.5.21 07:56
@Murka píše:
Mám to stejně. Radši půjdu do důchoďáku, než viset mladým na krku. Dneska ty důchoďáky už nejsou tak špatný.

Presne tak a nektere hodne dobre..Bydleni s mladymi chapu mozna ve velkem dome, tam mozna, kdyz jsou ochotni, ale v byte ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat