Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
S lékařskou peci neporadim, ale prijdes asi o rodicak. Musíš žít v ČR…
@luca001 trvale tam nebude, takze neprijde
Příspěvek upraven 22.07.13 v 20:55
Na cestovni pojisteni te v tehotenstvi neosetri (teda preventivne ne, pohotovostne do urciteho tydne ano). ale pokud manzel bude mit pojisteni, tak by te mel byt schopny pripojistit. otazkou je za jakych podminek nekdy, je treba mit pojisteni uz pred otehotnenim, aby to pak vse krylo.
jinak teoreticky bys nemela byt pojistena v ramci bezneho zdravotniho pojisteni ve dvou statech EU zaroven. a jak uz tu padlo, pokud jsi v zahranici, tak nemas narok pobirat rodicak.
ja jsem tehotna v zahranici (uz podruhe), rodit jedu do CR (uz podruhe), ale ja si tu platim veskere preventivky a testy hotove (je to palka). ![]()
bezne preventivky se daji, to nejsou velke castky. a na velke testy - prvosemestralni screening, UTZ ve 20tt, bys mohla jet do CR.
@tytyty píše:
@luca001 trvale tam nebudu, takze neprijdu
I když budeš mít trvalý pobyt tady, tak nesmíš žít v jiné zemi EU. Podepisuje se na to papír. Takže o rodičák přijdeš…
@Salvaje píše:
I když budeš mít trvalý pobyt tady, tak nesmíš žít v jiné zemi EU. Podepisuje se na to papír. Takže o rodičák přijdeš…
tak ono, pokud ho uz ma schvaleny a nejakou dobu dostava, tak ji to spis projde. jednim z krtierii pry je, aby dite mela v CR pediatra. pokud se od pediatra nebudou odhlasovat, tak v podstate na to nema kdo jak prijit ![]()
PS: nicmene to moc nepodporuji
Tak pediatra mít asi ještě nebude když je teprv těhotná..
já bych do UK těhotná nejela ani za boha..jejich styl prohlídek v těhu mě děsí jen z vyprávění, prožít bych je nechtěla..
Tak ja v UK porodila tri deti a na mistni peci me nedesi vubec nic, spis naopak. me desi ty ceske preventivky
.
O rodicak neprijdes, pokud tu budes zit kratsi dobu nez pul roku a s umyslem vratit se do CR.
Napada me resit to nejakym soukromym UK pojistenim, ale nevim, zda to tam je, ja jsem to takhle mela ve spanelsku, ale jen proto, ze jsem nestihla vyridit statni, z ceskeho jsem odhlasena. Ted uz mam i statni, takze tu budu i rodit.
Cestovni ani ceske ti tam preventivky hradit nebude.
@smurfka píše:
Tak pediatra mít asi ještě nebude když je teprv těhotná..
já bych do UK těhotná nejela ani za boha..jejich styl prohlídek v těhu mě děsí jen z vyprávění, prožít bych je nechtěla..
ona ale uz jedno dite ma a na to prvni dite prave pobira rodicak.
@Ali-Ali píše:
ona ale uz jedno dite ma a na to prvni dite prave pobira rodicak.
No tím hůř, jako až se ji narodí druhé a bude si rodičák žádat a přijdou na to, že žila v cizině a nenahlásila to, tak bude muset všechno vracet. jinak zakladatelko, jak tu již padlo, nemůžeš být pojištěná tam i tady.
@araw pokud bude v uk mene nez pul roku s umyslem vratit se do CR, tak o rodicak neprijde. Pokud ten pulrok prekroci treba jen o den, tak o rodicak prijde. Pokud dobre pocitam, tak se zakladatelka do toho pulroku vejde (teda pokud neleti uz zitra
).
Ja s tou pojistkou presne nevim, ale tady je pece opravdu pro vsechny, zkusim se zeptat, jak to tu presne je.
Urcite se tam tehotenstvi resi az od 12tt. Do te doby nedelaji nic ani ultrazvuk. Pokud jsou problemy tak na pohotovost. Bohuzel jsem cetla o holcinach co potratily, protoze to nikdo do tech 12tt neresil. Ale neni to moje zkusenost. Ja se vracela do CR hned jak jsem otehotnela.
Soukrome zdravotni jhe dost drahe, to bys pak tu peci mela hned od zacatku. Jinak jejich NHS nic moc.
Bud se musis odhlasit ze zdravotniho tady a tam zadne nepotrebujes, jen registraci u doktora. Nebo pokracovat s placenim zdravotniho tady.
@teredes no jo, ale dost holek tu řešilo, že i když byly v ČR, tak když jejich manžel pracoval mimo republiku, musel dokládat, nějaké papíry právě kvůli rodičáku a některým i přes to rodičák odejmuli - ale důvod netuším
@ynax to je pravda, ale jedna se o tzv. residenty, coz jsou lide, kteri ziji v UK dele nez zminovanych mesicu, od toho se to vse odviji.
Prvni UTZ je skutecne ve 12. tydnu. Sice je to k nepreckani, ale me to vyhovuje. To je o cloveku, ja bych se zase nechtela v 7. tydnu stresovat, ze jeste neni srdicko a cekat zda se objevi. Vnitrni prohlidku bych driv nez koncem tehotenstvi take nechtela. Jeste, ze jsem rodila tady.
Zakladatelko- pokud chces byt v tehotenstvi pod kontrolou a uklidnuje te to (vnitrni prohlidky, caste kontroly, ultrazvuky) tak sem nejezdi. Budes tu zbytecne ve stresu a to ti neprospeje. Pokud jsi typ opacny, tak smele do toho. Vseho, co je v tehotenstvi dulezite, se ti tu dostane (screening ve 12. tydnu, podrobny UTZ ve 20., krevni testy na nemoci, kontroly u midwife co 4 tydny (pozdeji casteji), ale ne vnitrni, tlak, bilkoviny v moci. Pokud JE nejaky problem, ultrazvuku je samozrejme vic nebo ruzna spesl vysetreni, castejsi kontroly. Jo a si o to nikdy nerikala, ale i tu vnitrni prohlidku na prani mit muzes
. Tady je to spis o tom, ze lina huba, holy nestesti.
Ahojte, chci se zeptat, manzel dostal nabidku na misto v Uk, tak zvazujeme, ze bysme i s rocnim synem jeli. Jsem ted v 5tt, odjizdeli bysme v zari, v 30tt bych se vracela zpatky, at rodim v CR. V CR pobiram rodicak, manzel bude mit praci oficalne, takze nejake soc. a zdravotni tam platit bude. Ale resim co ja, prece jen nemuzu byt pul roku tehotna bez kontroly, neco si tu vybeham nez bysme jeli, ale co tam? Zas litat sem kazdy mesic do poradny by se moc nevyplatilo. Nekde jsem cetla, ze pokud on pracuje, tak ja mam narok taky na osetreni zdarma, ale nezda se mi to. samozrejme budem mit nejake cestovni pojisteni pro me a synka, ale nevim, zda me nekde pravidelne osetri na zaklade toho.