Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@samantafox píše:
Proč vaříš podle takových nóbl receptů? Držela bych se pro začátek nějakých ověřených s komentáři pod, které ten recept dolaďují. Třeba toprecety, Mimibazar.. Jsou tam ověřené a základní věci.
Nóbl recepty? Tohle? Ale no tak
chce to spíše něco od profika, aby to fungovalo jistotne, tyhle recepty od hobby kuchařů nejsou někdy úplně to prave ořechové a mají jisté mouchy.
A číst komentáře u receptu je ztráta času ![]()
Kucharku Ulala neznam, jeji autorka mne nezaujala. Drzela bych se receptu jiz zminene Kucharky pro dceru, ta je pro zacatecnika dobra.
Testo s jedlou sodou bych rozhodne odlezet nedavala (tuhe testo na pernicky je vyjimka), stejne jako testo s praskem do peciva.
Aby soda v teste fungovala, musi byt v receptu neco kyseleho, treba kefir, jogurt, citronova stava.
Vcasne vyndani surovin z lednice je fajn pravidlo, ale dost casto nestiham a nejak nepozoruji zasadni problem.
@samantafox píše:
Proč vaříš podle takových nóbl receptů? Držela bych se pro začátek nějakých ověřených s komentáři pod, které ten recept dolaďují. Třeba toprecety, Mimibazar.. Jsou tam ověřené a základní věci.
No tak mimibazar bych nezmiňovala, kde vznikají recepty typu napíchat špagety do párků… ![]()
Jinak nevím co je na tomto receptu tak nóbl, prostě klasický recept.
Třtinový cukr metličkou promíchat s rozpuštěným máslem. Přidat vanilkový extrakt, citronovou šťávu a promíchat. Po jednom přidat vejce, promíchat, přidat řecký jogurt a opět dohromady promíchat.
Oloupaný banán rozmačkat a přidat ke směsi.
Poté do směsi prosít obě mouky, skořici a sodu. Pár pohyby sypké suroviny zapracovat, přidat čokoládu a dáme péct.
@Birdonawire píše:
Kucharku Ulala neznam, jeji autorka mne nezaujala. Drzela bych se receptu jiz zminene Kucharky pro dceru, ta je pro zacatecnika dobra.
Testo s jedlou sodou bych rozhodne odlezet nedavala (tuhe testo na pernicky je vyjimka), stejne jako testo s praskem do peciva.
Aby soda v teste fungovala, musi byt v receptu neco kyseleho, treba kefir, jogurt, citronova stava.
Vcasne vyndani surovin z lednice je fajn pravidlo, ale dost casto nestiham a nejak nepozoruji zasadni problem.
A víte co je nejvtipnějši? Že já už několikrát pekla banánový chlebíček podle Kuchařka pro dceru a pokaždé vyšel…jenže já prostě musím vždy zkusit něco nového
![]()
No asi to vidím tak, že zkusím nejdříve péct podle jejích receptů a taky od Vaňka, protože od něj mám zatím též 100% úspěšnost.
@ritterqa píše:
No tak mimibazar bych nezmiňovala, kde vznikají recepty typu napíchat špagety do párků…Jinak nevím co je na tomto receptu tak nóbl, prostě klasický recept.
Třtinový cukr metličkou promíchat s rozpuštěným máslem. Přidat vanilkový extrakt, citronovou šťávu a promíchat. Po jednom přidat vejce, promíchat, přidat řecký jogurt a opět dohromady promíchat.
Oloupaný banán rozmačkat a přidat ke směsi.
Poté do směsi prosít obě mouky, skořici a sodu. Pár pohyby sypké suroviny zapracovat, přidat čokoládu a dáme péct.
Hele, chyba
Nechci zpochybnovat kucharku, ale osvedcily se mi dve zasadni veci.
Mouku nejdriv nasypat samotnou zvlast do misky, prisypat prasek do peciva (nebo tu sodu) a poradne treba vidlickou promichat!
Na te fotce je skoro jasne, ze to promichane nemas, jsou tam mista bez toho a ta nenabydou.
Proste to nemuzes jen tak nasypat k ostatnim ingrediencim, musi to byt v te mouce.
A druha vec, michat metlickou je o nicem.
Normalne vezmu tycak se slehaci metlou, vzdy zacnu vejce+cukr a sleham do peny.
Vzdycky!
Pak teprv pridavam vse ostatni. Udela to hrozne moc.
@Lucie_Sx píše:
Hele, chyba
Nechci zpochybnovat kucharku, ale osvedcily se mi dve zasadni veci.Mouku nejdriv nasypat samotnou zvlast do misky, prisypat prasek do peciva (nebo tu sodu) a poradne treba vidlickou promichat!
A druha vec, michat metlickou je o nicem.
Na te fotce je skoro jasne, ze to promichane nemas, jsou tam mista bez toho a ta nenabydou.
Proste to nemuzes jen tak nasypat k ostatnim ingrediencim, musi to byt v te mouce.
Normalne vezmu tycak se slehaci metlou, vzdy zacnu vejce+cukr a sleham do peny.
Vzdycky!
Pak teprv pridavam vse ostatni. Udela to hrozne moc.
Děkuji za rady. Je fakt, že já dávám ať už kypřící prášek, tak sodu rovnou do těsta a pouze promíchám, neprosívám tu mouku. A druhý fakt je ten, že jsem to do pěny nešlehala, jelikož to nebylo v receptu přímo zmíněno.
@Semtex píše:
Nóbl recepty? Tohle? Ale no takchce to spíše něco od profika, aby to fungovalo jistotne, tyhle recepty od hobby kuchařů nejsou někdy úplně to prave ořechové a mají jisté mouchy.A číst komentáře u receptu je ztráta času
Tak s tím nesouhlasím. Peču často, dělám dorty. Je to moje hobby. Rozhodně nejsem sváteční kuchařka/pekařka. Komentáře čtu. Často z nich poznáš, že recept je o ničem. Nebo naopak dobře funguje. Případně máš přidat více tekutiny/cukru. Jasně, bananovej chleba není žádný nóbl recept, ale smíchanina. Špatně jsem se vyjádřila. Spíš mi jde o ty weby, ze kterých zakladatelka čerpá.
@Lucie_Sx píše:
Mouku nejdriv nasypat samotnou zvlast do misky, prisypat prasek do peciva (nebo tu sodu) a poradne treba vidlickou promichat!
Souhlasim, to je dost dulezite. V podstate u vetsiny receptu je dobre do mouky vmichat ostatni sypke suroviny (krome cukru) - kypridla, kakao, koreni… jinak se nerozmichaji a vznikaji hrudky.
@Birdonawire píše:
Souhlasim, to je dost dulezite. V podstate u vetsiny receptu je dobre do mouky vmichat ostatni sypke suroviny (krome cukru) - kypridla, kakao, koreni… jinak se nerozmichaji a vznikaji hrudky.
Jojo, koreni taky, kakao atd.
@lucynka25 píše:
Možná vyměnit sodu za prdopeč a možná mouka? Jakou používáš?
Neznám ty tvoje Ulalaale řídila bych se osvědčených receptů. Já třeba peču jedině božský perník a jinak banánové chlebíčky nechutnají úplně každému..něco jiného jsi zkoušela? Bábovky, nebo drobenkové koláče..? To se povede vždy.
Ahoj, prosím tě, na kolik a jak dlouho pečeš? Extra nepeču, takže vyhřátá trouba a 40 minut mi nic neříká. ![]()
U litých těst mám postup stejný, vždycky začínám vejce, cukr, pak tekutiny, pak sypké mouka s práškem a trochou soli, pak ostatní suroviny jako oříšky, rozinky.
Suroviny beru rovnou z lednice nebo z komory, míchám metlou, mouku neprosévám, dám hned do vyhřáté trouby, peču tak 25 minut na 165. Dám vychladnout při pokojové teplotě a pak až krájím.
@Paní.Norrisová 160-170°C podle trouby, lepší je na méně a nechat třeba dýl dopéct, zkouška špejlí to jistí ![]()
@Paní.Norrisová píše:
Ahoj, prosím tě, na kolik a jak dlouho pečeš? Extra nepeču, takže vyhřátá trouba a 40 minut mi nic neříká.
Ja pecu 40 minut babovku cca na 150 na horkovzduch.
Ten horkovzduch to zrychli.
Ted se ucim pect v kamnech
.