Pečící nezdary - jak se zlepšit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14692
28.3.23 12:49
@samantafox píše:
Proč vaříš podle takových nóbl receptů? Držela bych se pro začátek nějakých ověřených s komentáři pod, které ten recept dolaďují. Třeba toprecety, Mimibazar.. Jsou tam ověřené a základní věci.

Nóbl recepty? Tohle? Ale no tak :lol: chce to spíše něco od profika, aby to fungovalo jistotne, tyhle recepty od hobby kuchařů nejsou někdy úplně to prave ořechové a mají jisté mouchy.

A číst komentáře u receptu je ztráta času :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
28.3.23 13:00

Kucharku Ulala neznam, jeji autorka mne nezaujala. Drzela bych se receptu jiz zminene Kucharky pro dceru, ta je pro zacatecnika dobra.
Testo s jedlou sodou bych rozhodne odlezet nedavala (tuhe testo na pernicky je vyjimka), stejne jako testo s praskem do peciva.
Aby soda v teste fungovala, musi byt v receptu neco kyseleho, treba kefir, jogurt, citronova stava.
Vcasne vyndani surovin z lednice je fajn pravidlo, ale dost casto nestiham a nejak nepozoruji zasadni problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
28.3.23 13:01
@samantafox píše:
Proč vaříš podle takových nóbl receptů? Držela bych se pro začátek nějakých ověřených s komentáři pod, které ten recept dolaďují. Třeba toprecety, Mimibazar.. Jsou tam ověřené a základní věci.

No tak mimibazar bych nezmiňovala, kde vznikají recepty typu napíchat špagety do párků… 8o

Jinak nevím co je na tomto receptu tak nóbl, prostě klasický recept.
Třtinový cukr metličkou promíchat s rozpuštěným máslem. Přidat vanilkový extrakt, citronovou šťávu a promíchat. Po jednom přidat vejce, promíchat, přidat řecký jogurt a opět dohromady promíchat.
Oloupaný banán rozmačkat a přidat ke směsi.
Poté do směsi prosít obě mouky, skořici a sodu. Pár pohyby sypké suroviny zapracovat, přidat čokoládu a dáme péct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
28.3.23 13:06
@Birdonawire píše:
Kucharku Ulala neznam, jeji autorka mne nezaujala. Drzela bych se receptu jiz zminene Kucharky pro dceru, ta je pro zacatecnika dobra.
Testo s jedlou sodou bych rozhodne odlezet nedavala (tuhe testo na pernicky je vyjimka), stejne jako testo s praskem do peciva.
Aby soda v teste fungovala, musi byt v receptu neco kyseleho, treba kefir, jogurt, citronova stava.
Vcasne vyndani surovin z lednice je fajn pravidlo, ale dost casto nestiham a nejak nepozoruji zasadni problem.

A víte co je nejvtipnějši? Že já už několikrát pekla banánový chlebíček podle Kuchařka pro dceru a pokaždé vyšel…jenže já prostě musím vždy zkusit něco nového :lol: :lol:
No asi to vidím tak, že zkusím nejdříve péct podle jejích receptů a taky od Vaňka, protože od něj mám zatím též 100% úspěšnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.3.23 13:32
@ritterqa píše:
No tak mimibazar bych nezmiňovala, kde vznikají recepty typu napíchat špagety do párků… 8oJinak nevím co je na tomto receptu tak nóbl, prostě klasický recept.
Třtinový cukr metličkou promíchat s rozpuštěným máslem. Přidat vanilkový extrakt, citronovou šťávu a promíchat. Po jednom přidat vejce, promíchat, přidat řecký jogurt a opět dohromady promíchat.
Oloupaný banán rozmačkat a přidat ke směsi.
Poté do směsi prosít obě mouky, skořici a sodu. Pár pohyby sypké suroviny zapracovat, přidat čokoládu a dáme péct.

Hele, chyba
Nechci zpochybnovat kucharku, ale osvedcily se mi dve zasadni veci.

Mouku nejdriv nasypat samotnou zvlast do misky, prisypat prasek do peciva (nebo tu sodu) a poradne treba vidlickou promichat!
Na te fotce je skoro jasne, ze to promichane nemas, jsou tam mista bez toho a ta nenabydou.
Proste to nemuzes jen tak nasypat k ostatnim ingrediencim, musi to byt v te mouce.

A druha vec, michat metlickou je o nicem.
Normalne vezmu tycak se slehaci metlou, vzdy zacnu vejce+cukr a sleham do peny.
Vzdycky!
Pak teprv pridavam vse ostatni. Udela to hrozne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
28.3.23 13:35
@Lucie_Sx píše:
Hele, chyba
Nechci zpochybnovat kucharku, ale osvedcily se mi dve zasadni veci.

Mouku nejdriv nasypat samotnou zvlast do misky, prisypat prasek do peciva (nebo tu sodu) a poradne treba vidlickou promichat!
Na te fotce je skoro jasne, ze to promichane nemas, jsou tam mista bez toho a ta nenabydou.
Proste to nemuzes jen tak nasypat k ostatnim ingrediencim, musi to byt v te mouce.

A druha vec, michat metlickou je o nicem.
Normalne vezmu tycak se slehaci metlou, vzdy zacnu vejce+cukr a sleham do peny.
Vzdycky!
Pak teprv pridavam vse ostatni. Udela to hrozne moc.

Děkuji za rady. Je fakt, že já dávám ať už kypřící prášek, tak sodu rovnou do těsta a pouze promíchám, neprosívám tu mouku. A druhý fakt je ten, že jsem to do pěny nešlehala, jelikož to nebylo v receptu přímo zmíněno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
28.3.23 13:39
@Semtex píše:
Nóbl recepty? Tohle? Ale no tak :lol: chce to spíše něco od profika, aby to fungovalo jistotne, tyhle recepty od hobby kuchařů nejsou někdy úplně to prave ořechové a mají jisté mouchy.A číst komentáře u receptu je ztráta času :lol:

Tak s tím nesouhlasím. Peču často, dělám dorty. Je to moje hobby. Rozhodně nejsem sváteční kuchařka/pekařka. Komentáře čtu. Často z nich poznáš, že recept je o ničem. Nebo naopak dobře funguje. Případně máš přidat více tekutiny/cukru. Jasně, bananovej chleba není žádný nóbl recept, ale smíchanina. Špatně jsem se vyjádřila. Spíš mi jde o ty weby, ze kterých zakladatelka čerpá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
28.3.23 13:41
@Lucie_Sx píše:

Souhlasim, to je dost dulezite. V podstate u vetsiny receptu je dobre do mouky vmichat ostatni sypke suroviny (krome cukru) - kypridla, kakao, koreni… jinak se nerozmichaji a vznikaji hrudky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.3.23 13:48
@Birdonawire píše:
Souhlasim, to je dost dulezite. V podstate u vetsiny receptu je dobre do mouky vmichat ostatni sypke suroviny (krome cukru) - kypridla, kakao, koreni… jinak se nerozmichaji a vznikaji hrudky.

Jojo, koreni taky, kakao atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4509
28.3.23 21:25
@lucynka25 píše:
Možná vyměnit sodu za prdopeč a možná mouka? Jakou používáš? :think:
Neznám ty tvoje Ulala :D ale řídila bych se osvědčených receptů. Já třeba peču jedině božský perník a jinak banánové chlebíčky nechutnají úplně každému..něco jiného jsi zkoušela? Bábovky, nebo drobenkové koláče..? To se povede vždy.

Ahoj, prosím tě, na kolik a jak dlouho pečeš? Extra nepeču, takže vyhřátá trouba a 40 minut mi nic neříká. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
28.3.23 21:52

U litých těst mám postup stejný, vždycky začínám vejce, cukr, pak tekutiny, pak sypké mouka s práškem a trochou soli, pak ostatní suroviny jako oříšky, rozinky.

Suroviny beru rovnou z lednice nebo z komory, míchám metlou, mouku neprosévám, dám hned do vyhřáté trouby, peču tak 25 minut na 165. Dám vychladnout při pokojové teplotě a pak až krájím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22948
29.3.23 08:36

@Paní.Norrisová 160-170°C podle trouby, lepší je na méně a nechat třeba dýl dopéct, zkouška špejlí to jistí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.3.23 13:38
@Paní.Norrisová píše:
Ahoj, prosím tě, na kolik a jak dlouho pečeš? Extra nepeču, takže vyhřátá trouba a 40 minut mi nic neříká. :lol:

Ja pecu 40 minut babovku cca na 150 na horkovzduch.
Ten horkovzduch to zrychli.
Ted se ucim pect v kamnech :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí