Pes equinovarus - vrozená vada nohy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9
3.1.12 19:50

Díky všem a to MOC :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2227
5.1.12 18:00

Ahojky, tak se hlásíme doma po operaci, už jsme měli na mále,že nás pustí až zítra, ale primář nás odpoledne pustil domů.
v úterý nás přijali na oddělení,to jsme se celý den jen tak poflakovali, malýho jsem mohla naposledy nakojit ve tři ráno, po sedmé mu sundali sádry, mohla jsem mu nožky zase jen otřít, 8:45 mu sestřička píchla injekci a jelo se na sál, šel na řadu úplně první, to jsem byla ráda,že jsme nějak dlouho nečakali. A pak jsem už jen čekala a čekala, v jedenáct mi dovezli zpět postýlku s tím,že je Sam na jipce, v jednu dostane čajík a kolem třetí ho budu moct prvně nakojit. Ve tři by mě nejraději snědl obě prsa jakej měl hlad, ale mohla jsem mu dát jen trošku, s tím,že mě když tak zavolají,když bude mít hlad a že se zeptají doktora,jestli ho dostanu už večer na pokoj,že je v pořádku.
Bylo sedum, nikdo nevolal, tak jsem se tam vypravila sama, pořád spal a že si prve trochu ublinkl,tak mi ho nedají,že až ráno, pak jsem šla kojit v devět a o půl jedné, to se nacucal a hned usnul a ráno mi ho dovezli až v osum hodin!!! No byla jsem z toho na větvi, protože náš otesánek normálně v noci jí tak po 2-3 hodinách. Ale když ho dovezli,tak neplakal a jak mě uviděl,tak se začal smát, tak to jsem plakala já, ale štěstím,že ho mám konečně u sebe. A to ještě před osmou byl za mnou doktor a strašně se divil,že je malej na jipce,když mi ho měli dát už večer. Pak za mnoou přišel kolem desáté, že by nás už pustil domů, ale nemúže,že když se malej vrátil z jipky až ráno,tak to nejde,ale že možná odpledne. V poledne došel s primářem,pustili nás dom a šli vynadat doktorovi na jipku :-)
Ještě mi teda řekli, že operace dopadla dobře, že se vše uvolnilo,tak jak mělo, za tři týdny jdem na sundání sáder a dostaneme dlahy.
Jsem ráda,že je to už za náma,včerejšek byl asi nejhorší den v mým životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.1.12 21:27

Pes equinovarus

ahoj všem :)
jsem tu prvně. Můžu se přidat mezi vás?
Máme vadu pes equinovarus. Podělím se o náš příběh:
Chlapeček se narodil na jaře, bude mu 10 měsíců, hned v porodnici nám diagnostikovali vadu /údajně dědičná…netušíme tedy po kom!/ pes equinovarus na pravé nožce v kotníčku. Po propuštění z porodnice jsme navštívili ortopedii, kde nám pasivně nožku převedli a dali do sádry. Týdně jsme chodili na kontroly a přesádrování, to trvalo asi 4 měsíce. Poté nám vyrobili ortézku, kterou můžeme sundavat na koupání, na léto, protažení, cvičení apod. Mimo jiné chodíme na rehabilitace a cvičíme i doma.
Nožka se hodně zlepšila, ale malej začíná aktivně obcházet nábytek, stoupat si, chůze převažuje před lezením, ale má zkrácenou AŠ, pouze 90 stupňů max., takže nás čeká tento měsíc operace.
Máte někdo podobné zkušenosti, můžete nás trošku povzbudit, napsat Vaše názory.
Děkuji za podporu a přeji pěkný večer.
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
renat2
5.1.12 21:41

Katy tak to je skvělé, že máte po operaci!! Zvládli jste to skvěle, jen tak dál :-) Akortá teda s tou JIP…zajímavé…
Kubinek jakou sjte měli ortézku (vyrobenou)? jen na tu jednu nožičku? Plastovou?
Pokud se jedná jen o operaci Achillovy šlahy /tenotomie/ tak toho se neboj, jukni na můj příspěvek na předchozí stránce, za 20 minut jsem měla malého zpátky.
Zvládnete to!!

• Citovat
  • Upravit
497
6.1.12 11:37

Ahoj holky,tak jsme doma posledních sádřiček páté.A dnes nám pan docent oznámil že operace NEBUDE!Jsem za to strašně ráda.Už nám vzaly sestřičky míry na botičky(snowboard)a budem mít od čtvrtka dlažky.Jsem fakt ráda že stačilo sádrování :-) KATY:teda řeknu ti že u čtení tvého příspěvku jsem měla normálně slzy v očích jak mě to dojalo a jako bych to zažívala s tebou :)
To asi tím že chápu jaký to muselo pro tebe být :-(
Já ořvala i ty první sádry jak Maty plakal.Ale hlavní je že to proběhlo vše v pořádku a Samík už to má za sebou :) :potlesk: je to statečnej chlap :) jako každej kdo to zvládl… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2227
6.1.12 12:24

Ahojky Anabell, tak to vám moc gratuluju a moc moc přeju, že operace nebude :palec: :palec: Maty a i ty budete ušetřeni velkýho trápení. Mám radost za vás :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
renat2
6.1.12 12:31

Anabell skvělé!!! Tak ať dobře snáší dlažky (je malý tak určitě ano, zvykne si na ně) a hlavně cvičit.
MY byli na operaci až v 8M (nejdřív taky že ne, a pak zas že jo…ale tím nechci nějak strašit, vy to určitě zvládnete úplně bez :-)

• Citovat
  • Upravit
497
6.1.12 12:38

Renat taky doufám že to bude stačit,opravdu jsem celou dobu doufala že na ni nebude muset jít a zadařilo se :) Katy děkuji a držim palečky ať to Samika vůbec nebolí :) Za týden šoupnu fotečku s dlažkama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
6.1.12 13:31

ahoj holky, děkuji za info o operacích. U nás to bude trochu jiné - bude se uvolňovat Achilovka + další měkké tkáně co drží hlezenní kost (snad to píšu správně) v nesprávné pozici. Pak po zhojení dostane dlahy na noc. Operace tak na 1,5-2h (to bude nekonečné čekání..).

Super a závidím, že už to některé máte za sebou, a že vaše zlatíčka jsou tak statečná nebo že se to dokonce u některých obešlo bez operace. To je určitě skvělá zpráva. Přeju všem ať nožky drží správnou pozici!! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.1.12 13:44

Reakce pro renat2

ahoj,
malej měl ortézku vyrobenou na míru, plastovou na 4 suché zipy a uvnitř s vlepením měkkých podložek, aby se mu nožka dobře tvarovala…nosí ji od července dosud..po operaci by měl mít sádru a buď opět ortézku či spec. německé botičky /ortézku nám dělali na míru až v Ústí nad Labem, spokojenost/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
6.1.12 14:00

Anabell velká gratulace :palec: to je super že na operaci nemusíte!!! :potlesk: :potlesk: Tak ať si Maty rychle zvykne na dlahy, ale myslím že to nebude takovej problém jako třeba na sádry! Aspoň u nás to bylo úplně bez problémů! Tak držím pěstí ať to dobře snášíte! :kytka:

Katy Samik je šikulka a ty taky!!!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk: Úplně tě chápu že to pro tebe byl nejhorší den v životě! :( pro mě taky já jsem teda měla Tomíka hned u sebe! Ze sálu byl zpátky asi za půl hodiny! Dali ho na dospávací pokoj a tam mu měřili puls a saturaci! Já jsem celou dobu mohla být u něho a chovala jsem ho protože jinak strašně brečel! Byli jsme tam asi hodinu a pak už jsem si mohla vzít na pokoj a sestřičky ho chodili měřit tam! V 11 jsem ho mohla konečně nakojit (naposled jedl ve 4 hodiny) myslela jsem že mě celou sní ale jak píšeš i ty mohla jsem mu dát jen trochu aby neblinkal a pak aspoň 2 hodiny počkat a když to bude dobrý tak můžu dát napít znovu! Naštěstí neblinkal a tak se během dne postupně dojídal! :) Nejhorší pro mě bylo že byl na mě strašně naštvanej a celej den se na mě neusmál! První úsměv po operaci jsem viděla až druhý den ráno! Nevím co ho trápilo víc jestli to že jsem mu nedala najíst když měl hlad nebo to že jsem ho opustila nechala napospas doktorům!!! :nevim:
Jsem moc ráda že to máme za sebou a teď už si od Vánoc užíváme bez dlahy! Tu mu dávám jen na spaní! Ale chce to cvičit, masírovat a protahovat aby nožky drželi! Zatím se jim v HK líbily tak doufám že to zvládneme a na další operaci nebudeme muset!

Holky vám všem co to ještě máte před sebou přeju hodně sil! A ať vám vaši andílci dělají jenom radost!!! :andel: :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
6.1.12 21:33

Katy, Anabell
po přečtení Vašich příspěvků mám radost :lol: držím palečky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
7.1.12 08:45

AHoj holky,dočetla jsem se že jsou lázně na ty nožičky,ale nikde nemůžu najít více podrobností.nevíte o tom něco?Určo bych pak s Matym jela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
8.1.12 20:08

To ti musí napsat doktor a od novýho roku to nějak měnili, tak nevim.
Jinak já pořád nic, mimísek si dává dost na čas :(
Mám možná takovou blbou otázku, když se vám prckové narodili a viděli jste poprvé ty nožičky obrečeli jste to znovu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
8.1.12 21:52

PEC

Ahojte holky,
taky se ráda podělím o můj příběh.
Mám doma 10 týdenní holčičku a taky máme PEC (jednostranný-lehká forma soft soft vada, druhá nožka je polohová). Já se to dozvěděla až po porodu a to jsem byla ujištěna, že to nic není, že stačí, když budu s malou cvičit. Nějak mi to ale nedalo, protože se to nelepšilo, tak nás pediatrička odeslala na Bulovku. K mému údivu pan doktor řekl okamžitě sádra, tak jsem byla v šoku. To jsem ale nevěděla, že nás čekají ještě dlahy (botičky spojené tyčí) :( . Měly jsme mít 5 sáder, ale nakonec stačily pouze 3 a operace taktéž nebyla :-). Nožka se poddala a krásně se srovnala. Byla jsem moc šťastná. Od 8.12.2011 máme Denis Brownovy dlahy a malá si na ně zvykla a já taky. Začátkem února jdeme na kontrolu, tak doufám, že to dopadne dobře a bude nám zbývat ještě 1 měsíc nosit dlahy na 23 hod./denně. Pak už by to malá měla mít jen na spinkání. Jinak léčba nožky je dle Ponsetiho metody.
Jinak abych to shrnula, ze začátku jsem ani netušila, co nás čeká, jelikož mě uklidňovali, že to nic není. Následně na Bulovce, jak mi řekli sádry, tak jsem se opravdu začala bát, co bude a jak vše malá bude snášet a hlavně, jestli se nožička srovná a bude zdravá a funkční. Pak přišly dlahy a ty jsem opravdu moc obrečela. Byla to bezmoc při nazouvání a vůbec si zvyknout, že malá něco takového musí nosit. A hlavně, že to musí mít na noční spinkání až do 3 možná 4 let. Teď máme měsíc za sebou a malá je opravdu velká bojovnice a rychle si na botičky zvykla a já taky. Je to boj, ale dá se zvládnout, hlavně, když vidím pokroky.
Jsem ráda, že taková diskuze existuje, je sice i na rodina.cz, ale tam teď nikdo není, kdo by zrovna procházel sádrováním a dlahami. Určitě je fajn se podělit o zkušenosti a taky se z toho vykecat. Snad jsem Vás tím románem neuspala :)

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+