Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
urady jsou v pohode asi zalezi na dane soc. pracovnici ja mela kontrolu pri podani zadosti pak az pri prevzeti ditete
Jojo, me prijde, ze stat pestouny nerad a pritom je to idealni reseni pro deti, kterym do decaku rodice jednou za rok poslou pohled, aby na ne neztratili narok a nikdo je nemohl adoptovat.
Na druhou stranu sama nevim jak bych rozdychavala, ze mi po x letech dite vemou, pac se prihlasi rodina. Ale pripady kde je sance na navrat do biologicke rodiny snad ani pestounum nenabizi, nebo to jasne reknou, ze pujde o casove omezeny usek.
Bohužel nad některými našimi zákony zůstává rozum stát.
Samozřejmě to vyřizování, jak kolem adopce,tak kolem PP je složité /až odrazující/ a časově náročné,ale na druhé straně je tu dítko,které si zaslouží rodinné zázemí plné lásky a pochopení,a to je pro něj jistě lepší než zázemí dětského domova.
Leno,jsem překvapená,že u adopce,jsi měla jenom tak málo kontrol?????Myslíš,že je to běžné????
Kamarádka co se byla už konkrétně ptát na pěstounskou péči na uřadě,tak prý jeden z prvních dotazu soc.pracovnice,byl.....jak moc jsi představuje postižené dítě????A když kamarádka na ni vytřeštila oči,tak ji paní povídá..no snad jste si nepředstavovala zdravé dítě
.To budete čekat i pět let!!!!!prostě dobrý začátek????Soc.pracovnice asi neměla svůj den ![]()
no jo kdyz narazis na blba tak otravovat a otravovat,pak se dostanes na kraj a tam se chovaj uzasne teda u nas na ustecku.A ze jsme nechteli postizene dite
nas nikdo naodsuzoval.
Je to „prověřování“ rodiny,vyřizování a papírování stejné v obou případech - u adopce i pěst.péče?
My taky teoretizujem o pěstounství nebo adopci. Já jsem spíše pro pěstounství. Je to šance pro děti, co nejsou „právně volné“, kojenci, bílé nebo úplně zdravé. A po dvojité zkušenosti můžu říct, že jsem ten typ, pro který není piplání kojence taková zábava jako výchova vnímající bytosti, to mně baví mnohem víc. A naši roli (roli naší rodiny) v životě chráněnnce vnímám spíš jako šanci a ukázku a nabídku, rozhodování, tvorbu pevných vazeb a hodnot atd. to bych nechala na něm.
A že stát pěstouny moc nepodporuje je známá věc, úředníci nechápou, že se někdo chce starat o problémové dítě a nechce ho přitom vlastnit. „A velké profi pěstounské rodiny to přece dělají pro peníze, pro co jiného?“
Katrinko maceščiny příběhy na rodina.cz asi znáš? Pokud ne, najdeš je v kategorii NRP - Matka=cesta
Dnes jsem se dostala na tuto stranku a četla jsem váš příspěvek a i ostatních.My jsme s manželem v tom kole už máme kus za sebou teď nás čekají psychotesty.Žádáme o dítko do PP.A věřím v to že když mu člověk dá základ a lásku tak sněho nemusí být nějaký výlupek.O tom že uvažujete o PP je to skvělé a doufám že až zvládnete ekzém tak se do toho dáte je to pěkný pocit že někomu pomůžete s kojeňáku nebo z domova.Je pravda že je tu riziko že vám dítě odeberou kvůli biologickým rodičům že si na něho vzpomenou že někde mají dítě.Ale já mám požádáno o PP s poručnictvím a bude se moc jmenovat po nás.A rodiče jsou zbavení rodičovských práv.Víme že je i tu možnost že se jeho rodiče mohou pokusit o obnovení rod.práv ,ale soud taky rozhoduje situaci pěstounu a jeho vlastních rodičů tak není potvrzeno že by dítě odebrali pěstounům a vrátili rodičům.Držím Vám palce aby vaše rozhodnutí pomoc zůstalo v hlavě a v srdci je jedno kdy to bude,ale je to krásný pocit když Vám ho donesou a vy bez něho už nebude chtít odejít.Znám ten pocit moje sestra má v PP holčičku už je v naší rodině 4roky a vrací nám to láskou a usměvem.Moc vám držím palce aby se i Vám povedlo tohle uskutečnit a až zvládnete ten ekzém hodně zdraví vám přeji ROmča ![]()
Reaguji na příspěvky ohledně PP. S manželem jsme žádali poprvé před 4 lety. Udělali jsme chybu, že jsme šli přes Natamu, slibovali pomoc při přípravě i po přijetí dítěte. Po celou dobu přípravy nám říkali, že většina přijatých dětí jsou děti problémové. Měli jsme z toho pocit, že všechny děti v ústavech jsou grázlové, kteří lžou a kradou a jsou naprosto nezvladatelné. Celá příprava byla zakončena psychotesty. Prověřoval nás psycholog, který nás nikdy předtím neviděl, což je v pořádku. Jenže celé vyšetření trvalo asi jen 1,5 hod. a pan magistr ani nedokázal pořádně vysvětlit, co po nás chce. Výsledek byl šokující. Přímo psychiatrická diagnóza u obou. Z našeho syna navíc udělali pedofila, který by nejspíš zneužíval přijaté dítě a ze mně agresivní alkoholičku bez sebevědomí. Ráda bych připomněla, že nenávidím alkohol a nesnáším jakékoliv hádky a spory a vše se snažím řešit bez křiku a emocí. S manželem jsme spolu již 25 let, což jistě o něčem vypovídá. Manžel byl také v šoku, přestože pracuje již několik let s dětmi a denně musí řešit výchovné problémy, také neprošel. PP byla zamítnuta a nám doporučena léčba na psychiatrii. Pro nás to byl doslova šok. Pracovnice Natamy také zdůrazňovala, že pro přijaté dítě je důkežité, aby mělo vlastní pokoj a je zcela nepřijatelné, aby bylo v jednom pokoji s naším biologickým dítětem. To byl také další důvod k zamítnutí. Pak nás pozvali na KÚ, kde nás také prověřovala psycholožka. Její přístup byl zcela neprofesionální. Celé vyšetření bylo zmanipulované výsledky z Natamy. Na naše dotazy, v čem jsou výsledky stejné s výsledky z Natamy, nedokázala přímo a souvisle odpovědět. No prostě to byla naše velká chyba, že jsme s Natamou vlůbec začali spolupracovat. Kvůli všem potížím při prověřování a výsledkům testů, jsme se rozhodli, že si to nenechám líbit. Napsali jsme odvolání na MPSV, odkud se nám po krátké době ozvali. Doporučili nám jinou psycholožku, která byla naprosto úžasná. Mluvila s námi otevřeně o všem a byla velice profesionální. Navštívili jsme ji několikrát, vždy na několik hodin a prováděli nejrůznější testy a vyšetření. Asi po půl roce nám sdělila výsledek. Byli jsme oba velmi příjmně překvapeni. Nejen, že nám doporučila PP, ale sdělila nám informace o našich osobách, které jsme vůbec nečekali. Samozřejmě kladné hodnocení. Poté jsme se obrátili opět na MPSV, kde jsme absolvovali pohovor. No a teď už pro nás mají vytipované dítě. Hrozně se těšíme. Doufám, že toto moje hodnocení nebude bráno jako stížnost, ale jen vyjádření vlastního názoru podložené zkušenostmi. Máte někdo podobné zkušenosti? Budu ráda za Vaše názory.
tak to je docela sila,ja jsem zadala pres KU …ale kamaradka si dala zadost tez na KU a jednou v patek vola ze si po nedeli jedou pro dite no a v pondeli jim po ranu volali z KU ze at se nezlobi ze to byl omyl dite je k osvojeni ale ne pro ne… ![]()
Děkuji všem za příspěvky. Právě z úřadů, potažmo testů, posudků máme největší strach.
Znám hodně případů, kdy byla PP zamítnuta právě pouze z důvodu české specialitky = byrokracie úřednic. Je to smutné, tolik dětí ve péči ústavů bez rodiny a o jejich osudech od stolu rozhodující úředníci ![]()
Ještě bych se ráda zeptala holek, které mají zkušenosti s adopcí či pěst.péčí, myslíte, že je „snadnější“ získat dítko do adopce nebo do pěst.péče
Mají na posuzování stejný metr nebo třeba doporučí, co je pro náš případ vhodnější ![]()
Jestli pěstounská péče nebo osvojení je úplně jedno. Posuzuje se to z hlediska přípravy a testů stejně. Akorát u PP je větší šance na dítě, do osvojení může jen málokteré. Nám třeba vybrali holčičku zatím do PP s výhledem možnosti osvojení do budoucna.
Katrinka píše:
Ještě bych se ráda zeptala holek, které mají zkušenosti s adopcí či pěst.péčí, myslíte, že je „snadnější“ získat dítko do adopce nebo do pěst.péčeMají na posuzování stejný metr nebo třeba doporučí, co je pro náš případ vhodnější
Dítě do PP dostanete mnohem rychleji než dítě do adopce. Pěstounka ![]()