Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Omlouvám se že vám tu nakukuju, ale už celkem dlouho si hraju s myšlenkou vzít si dítko do pěstounské péče.
Zajímalo by mě jaké jsou vlastně podmínky, aby nám dítě vůbec svěřili? Teď myslím materiální, že musíme projít nějakými psychotesty je mi jasné…
Jak probíhají pohovory? Ptají se i našich vlastních dětí?(máme 4) Jak to je, pokud bydlíme v rodinném třígeneračním domě (máme vlastní velký byt, ale pod námi bydlí ještě rodiče a jejich rodiče) ptají se i ostatních obyvatel domu? Trochu se bojím, že takový nápad se asi nesetká zrovna s nadšením.
A nejdůležitější - jak se vám povedlo přesvědčit muže k pěstounské péči??? Ten můj teda není nějak proti, ale trošku se obávám úleku před konkrétním plánem. A právě sonduju dopředu, protože ten můj vše přijímá líp pokud už mám prozkoumaný terén.Omlouvám se, že anonymně, ale je tu pár lidí z rodiny a nemusí hned vědět.
Děkuju
D.
Třeba můj muž nebyl proti, jen se bál, jak je uživíme
Uklidnilo ho, že stát nám na ně něco přidá…
Materiální stránku nezkoumají, do dotazníku jsme tuším uváděli příjem, ale nikdo to nezkoumal. A protože chtějí profesi „pěstoun“ nabízet i na úřadech práci, nijak bych se touhle myšlenkou neznepokojovala.
Vlastních dětí se ptají, ale jejich nesouhlas není nijak směrodatný (jakože pokud budou děti proti jste vyřazeni z PP). Nám osobně se osvědčilo setkat se s pěst. rodinou ještě než se dětí ptali
mmch. taky jsme v té době měly 4 děti.
Ostatních obyvatel domu - nevím. Tuhle zkušenost nemám, ale myslím si, že neptají. Tohle je záležitost čistě vaší rodiny.
Psychotesty a příprava pěstounů jsou povinné. Není se čeho bát, spíš si člověk trošku uvědomí o čem to všechno je a má čas na rozmyšlení. Ještě mě k tomu napadá, že manžela docela přesvěčilo to, že ostatní pěstouni to taky zvládají (aspon u nás na přípravě jich několik mluvilo o svých zkušenostech).
ad materiální podmínky - prostě musíš mít kam ty děti dát
, není to tak, že by každé mělo mít svůj vlastní pokoj, ale každé musí mít vlastní postel, nějakou skříň a také pracovní prostor - myslím stůl na psaní úkolů (stačí i společný, ale musí mít kam dát věci do školy a ten stůl nesmí být třeba pro 4 děti jeden…), dost to zjednodušuju, paušalizovat se moc nedá…taky záleží, jak bude zrovna náročná sociální pracovnice daného úřadu sociálněprávní ochrany dětí. Jo a v případě toho vícegeneračního bydlení - nevím, jak to máte právně ošetřeno, ale pokud je ta nemovitost vaše, pak by se nikoho ptát neměli
Ad manžel - my ještě nežádáme, ale v plánu to je, zatím nelze z bytových důvodů - máme 3+1 a dvě děti, takže se nám sem už nikdo nevejde, až se přestěhujeme, tak do toho jdeme. Manžel u nás je iniciátor
. Ale u nás je to trochu nestandartní, protože pracuju v oboru a vidím, kolik dětí by mohlo být v rodině a není, tak ho tím doma dost „krmím“, takže je naočkovanej
.
Jo a pohovory s vlastními dětmi jsou, pokud to jejich věk a mentální stav dovoluje, tzn. batolete se nikdo ptát asi nebude, ale těch školou povinných určitě jo.
K tomu manželovi - domluv se s nějakými pěstouny a vem ho na návštěvu…třeba ho to chytí…
Příspěvek upraven 08.12.11 v 15:07
Holky mají pravdu,u nás byl na pohovoru syn (bylo mu 16 let).Nikoho z okolí se nikdo na nic neptal,jen při závěrečném pohovoru se nás ptali jak blízcí příbuzní tuto zprávu o adopci nebo PP vzali azda jsou ochotni nám občas pomoct aby dítě vyrůstalo v celkové rodině.Ale nikoho z rodiny se nikdo ptát nešel a ani u soudu nikdo nemusel svědčit (soud probíhá u adopce)
matiza když jsi u toho tak jak reagovali z rodiny?mě holky z diskuze psali že je to zásah do celé rodiny a ať koukám jak to vezmou příbuzní a tak ![]()
Děkuju za odpovědi ![]()
A teda taky by mě zajímalo jak to vzali vaše rodiny, hlavně v případě, že už máte vlastní děti? Já totiž, když na to kdysi došla nějak řeč, jen tak plácla, že do budoucna o tom třeba uvažuju, tak se na mě dívali a ťukali si na čelo „proč, když můžeš mít vlastní a máš už 4 svoje???“
Soud probíhá i u pěst.péče. Bohužel.
U nás širěí rodina v podstatě souhlasila, ale nestýkáme se nijak často, takže jim to bylo jedno
.
Moje rodina reagovala kladně,máma Ondru přijala jako svoje 5 vnouče.Syn s dcerou jsou z malýho bráchy nadšený (synovi je 19 a dceři 15 let).Manžel má jen otce s kterým se nestýká už mnoho let,ale i on přijal Ondru moc hezky.Bohužel sousedíme s manželovým strejdou a tetou,kteří manžela v podstatě vychovali…a ty ho nepřijali,ještě ho neviděli ani se na něj nezeptali,neprojevují o něj zájem.Trošku z toho máme strach,že až bude větší že strejda bude první,který mu to vpálí že je adoptovaný,ale i na to jsme připraveni.Ano i u mě v práci ot kolegyně (některé) nechápou,že už jsme skoro ve 40 mohla mít klid a teď mám půlroční mimi.Jenomže každá z nás má jiný žebříček hodnot a já vždycky chtěla hodně dětí.
Pavla23 píše:
jo takle jsem to myslela že to trvá dlouho.chápu že prostě si to můžou bio rodiče rozmyslet,ale myslím si že to jsou nejdůležitější chvíle toho mimina a má být v ústavu:(
btw: co se týče toho etnika jsou i jiné děti než české nebo romské?
Původ může mít dítě jakýkoli
, dokonce vím o náhradních rodičích, kteří měli v požadavcích dítě vietnamské. Ale těch je k umístění poměrně málo, jejich kultura je zatím nerozmělněná a drží hodně při sobě, tedy o dítě se postará někdo v rodině, pokud matka nemůže nebo selže.
Někdy je i problém určit původ dítěte, protože známe jen matku, o otci se neví…někdy ani sama matka…
Ahoj,
opět tady nakukuji a jsem mile překvapena kolik informací jste tady probrali
důležitých.
Brusiinko…teda před tebou klobouk smekám
.když tady čtu co a jak jste se s manželem zachovali a vzali si do péče tři sourozence!!!!A hlavně mě vůbec nenapadlo,že bio rodiče by mohli „jakoby“ zasahovat do života svých dětí po tom co jim tak ubližovali.
To jste všechno věděli dopředu,že je ta možnost návštěv a vlastně,že děti i ně nemají zájem!!!
To musí být teda dobré psycho pro děti i Vás!!!
děti Vám vybírají uředníci?A vy jste měli představu,že chcete víc dětí a nebo to vyplinulo ze situace????
To my jsme asi ulný „břídil“,protože my máme představu do péče jedno dítě,ale zase si nedovedu představit,kdybych si měla dítě sama vybrat mezi více dětma!!!
Asi bych brala všechny!!!!
Jsem přesvědčená,že přijde doma kdy to udělám a zažádáme a když ted v televizi vidím stále dokola,že se budou rušit kojenecké ustavy
,tak mám pocit,že ta doba se u nás přiblížila!!!!
Nezlobte se …možná za hloupý dotaz,ale budu mít možnost aspon nějakého výběru dítěte????Myslím třeba pohlaví a věk?????Snad se neptám hodně hloupě!!!
Nemám představu o miminku,ale chtěla bych starší dítě(5-6)let.
Moc děkuji za odpověd ![]()
Ahoj Eliskaanezko,nemáš hloupý dotaz, ty si určíš jaké dítě chceš,pohlaví,věk,jestli může nosit brýle,s jakou nemocí jsi ochotná si ho vzít (astma,alergie.....) zkrtáka nedostaneš dítě ,které je zrovna k mání.Seznánmí tě s jeho celou anamnézou,z jaké je rodiny,proč je v ústavu…
eliskaanezka: Vůbec to není hloupý dotaz! Čím víc se budeš ptát, tím víc budeš připravená.
Jak napsala matiz, v dotazníku při žádosti můžeš začkrtat cokoliv budeš chtít. Nejen etnikum, věk, zdravotní stav, ale i to, jestli souhlasíš s kontaktem s bio rodinou. Ano, my jsem všechno věděli. Jenže jedna věc je to vědět, druhá zažít. Po všem co je třeba ti krajský úřad „nabídne dítě“. Seznámíš se se spisem, pokud budeš chtít, tak i s dítětem. Pokud si padnete do noty, teprve potom žádáš o předpěstounskou péči. Rozhodně to není tak, že si musíš vzít to dítě, které ti KÚ vytipuje.
Děkuji za odpověd.
Jsem docela překvapená,že se můžu rozhodnout jestli souhlasím s kontaktem s bio rodinou????Co je vlastně pro dítě správé??????Souhlasit a nebo ne????
A ještě jsem se chtěla zeptat na Vaše pocity jestli jste někdy nezapochybovali o Vašem rozhodnutí si vzít dítě do péče????
Nepochybuji o svém rozhodnutí a ostatně si říkám,že vlastně všichni ti odborníci a ty různé psychotesty co bychom absolvovali by u nás odhalili,že se nehodíme se stát pěstouny!!!Ale nikdy jste si něřekli,že jste se přecenili a udělali chybu???
A ještě co ten pocit,že Vám bio rodiče mohou kdykoliv dítě vzít???Dá se s tím v pohodě žít!!!
Já vím,že v první řadě jde o dítě,ale pochybuje,že třeba tvoje osvojené děti Brusinko by chtěli jít k bio rodičům,že??děkuji
Jestli jsme si řekli, že jsme se přecenili? Mockrát
. Teď si říkám, co jsme dělali, když jsme ty tři děti navíc neměli…my jsme se museli asi nudit
.
S tím kontaktem jsem to myslela tak, že s psycholožkou jsme řešili, jestli bysme ten kontakt zvládli. Samozřejmně jsme řekli, že ani. Je to jedna hodina za 4-6 týdnů… Až ted vidíme co to všechno obnáší a jaké problémy to může působit. Ale i pokud rodiče nejeví zájem a nejsou zbaveni rodičovských práv, ozvat se můžou kdykoliv
Eliskaanezko, to není tak, že se můžeš rozhodnout, jestli se bude dítě stýkat se svými biologickými rodiči - je to tak, že do požadavků si dáš, že jsi ochotna respektovat kontakt s rodiči, a pak se ti může vybrat dítě, u kterého se tyto kontakty udržují (říká se tomu pěstounská péče za účasti). Pokud si dáš požadavek na dítě bez kontaktů, pak to bude dítě, se kterým se jeho rodiče nekontaktují, jsou třeba zbaveni rodičovské odpovědnosti apod. Nebo se stane, že tvým požadavkům odpovídá dítě, u kterého ty kontakty jsou a ty se pak můžeš rozhodnout,zda takové dítě přijmeš či ne.
A nevybírá se dítě pro pěstouna, nýbrž pěstoun pro dítě. Když je dítě vhodné do pěstounské péče, jeho spis se dá na kraj a tam vyhledávají vhodné pěstouny - papírově. Jakmile je najdou, osloví je, a teprve pokud oni souhlasí, může být první kontakt s dítětem.