Pěstounská péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Michaella69
21.11.11 21:10

Tak to je teda taky mazec… I když miminko stojí určitě za víc, než nějaké peníze… No, nedovedu si ani náhodou představit, co taková maminka musí prožívat. A jak dlouho se s tím opravdu vyrovnává. No jo, ale i takovej je život a v podstatě takovou maminku vlastně obdivuju!! Že měla odvahu tohle podstoupit a ne jít na potrat :palec: A vás taky obdivuju ;-) Pro mě je to moc hezký, když se najdou lidi, kteří se postarají i o jiné než vlastní děti ;-) Ať se vám daří :wink: A paní soudkyně konečně vynese ten rozsudek ;-)

• Citovat
  • Upravit
526
21.11.11 22:25

děkuju za podporu,jsou dny kdy to opravdu potřebuju…starší syn je na soukromé střední škole,dcera je ještě na základce,ale taky musíme jíst…a mimčo..co vám budu povídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaella69
22.11.11 11:42
;-)
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.12.11 13:36

zdravím maminky :mavam:
předem se omlouvám za anonym, ale zatim je tato myšlenka jen v mé hlavě a nechci aby o tom někdo věděl dokud se nerozhodnu.
brusinko chtěla jsem se zeptat jestli nemáš zkušenosti s přechodnou pěstounskou péčí? přemýšlím o pěstounství,máme dvě malé děti (8m a 2roky) je to honička ale pořád si říkám, že máme ještě dost energie a lásky pomoct nějakému dítku v nouzi :( Párkrát jsem byla v koj.ústavu jako „náhradní teta“ hráli jsme si s dětma dělali jim společnost a bylo to teda dost citlivý:( strašně ráda bych nějakému dítku pomohla aby nemuselo být v ústavu a mělo alespoň trochu „normální“ život.Ale je tu ALE…nevím jestli jsem /jsme na to připravení až takle osvojit si dítko.vím, že děti se nepůjčůjí aby si lidi vyzkoušeli jaké to je nebo není být pěstounem ale není nějaká taková přechodná forma?četla jsem,že paní pěstounka si brala dítko na víkendy/svátky/vánoce a pak po čase se domluvili s úřady na plné pěstounské péči je to možné? mám spoustu otázek ale todle je asi základ:) budu ráda když odpovíš:)

• Citovat
  • Upravit
921
7.12.11 16:04

Je rozdíl mezi pěst. péčí na přechodnou dobu s tzv.hostitelskou péčí. To, co popisuješ, je hostitelská péče. Brát si dítě na prázdniny, víkendy. Myslím, že se to ale spíš povoluje u dětí starších (např. od 10 let), které jsou schopné to pochopit. PP na přechodnou dobu tuším, že ještě není ukákoněná, jen se o ní v rámci připravované novely mluví. Tam jde o to, že se u vás děti budou střídat různě dlouhou dobu (někde být musí, pokud zruší KÚ). Potom půjdou do „stálé“ náhradní rodiny, případně se vrátí do bio-rodiny. Pokud nebude možné ani jedno, nevím. Já osobně bych to tohoto způsobu nešla už vzhledem k vlastním dětem. Přece jen ta doba sžívání se je různě dlouhá (pro všechny členy rodiny). Řekla bych, že není problém zažádat na spádovém OSPODu o formuláře, vyplnit je, projít přípravou a pak říct, že ještě počkáme. V kterékoliv fázi máte možnost žádost stopnout. Naše doba od podání žádosti k příchodu dětí trvala jen 9 měsíců, bývá to často delší.
Klidně se ptej, co budu vědět, ráda odpovím.
Pokud bydlíš někde poblíž, přijed se podívat osobně jak pěstounská rodina vypadá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.11 18:50

brusidíky za info jsi hodná :-)taky jsem z pardubického kraje tak třeba bychom se mohly někdy sejít uvidím nejdřív bych to musela probrat s mužem.taky si říkám že to chvilku bude trvat takže kluci budou větší tak už by to bylo lepší

• Citovat
  • Upravit
921
7.12.11 20:15

Jasně, když budeš chtít, ozvi se :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
7.12.11 20:32

omlouvám se, že vstupuji do diskuze, jen jsem chtěla uvést na pravou míru termín PP na přechodnou dobu - uzákoněna je již od roku 2006, ale v praxi se moc často nevyužívá - jedná se většinou o PP miminek, která pak od pěstounů jdou do adopce. Vím o jedněch pěstounech v Praze, kteří jsou přímo určeni na tuto PP. V podstatě - tak by to mělo být od roku 2014 (dle novely zákona o sociálně právní ochraně dětí) - dítě od biologické rodiny půjde do PP na přechodnou dobu a z ní potom do pěstounky nebo do adopce /aby se předešlo umisťování dětí do ústavu/. Také tento typ PP klade zvýšené nároky na osobnost pěstounů, je proto jiné jejich prověřování a i příprava. De facto jsou to profesionální pěstouni.
Tedy zjednoduše řečeno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
7.12.11 20:34
JindraS01 píše:
omlouvám se, že vstupuji do diskuze, jen jsem chtěla uvést na pravou míru termín PP na přechodnou dobu - uzákoněna je již od roku 2006, ale v praxi se moc často nevyužívá - jedná se většinou o PP miminek, která pak od pěstounů jdou do adopce. Vím o jedněch pěstounech v Praze, kteří jsou přímo určeni na tuto PP. V podstatě - tak by to mělo být od roku 2014 (dle novely zákona o sociálně právní ochraně dětí) - dítě od biologické rodiny půjde do PP na přechodnou dobu a z ní potom do pěstounky nebo do adopce /aby se předešlo umisťování dětí do ústavu/. Také tento typ PP klade zvýšené nároky na osobnost pěstounů, je proto jiné jejich prověřování a i příprava. De facto jsou to profesionální pěstouni.
Tedy zjednoduše řečeno…

Děkuji za upřesnění :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
7.12.11 20:48

nemáte zač ;) , chtěla jsem se vás zeptat - pokud to nevadí - psala jste, že Vám nikdo s dětmi neporadí, máte ve svém okolí nějakou organizaci, která se zabývá PP? Nebo je možno se obracet na psychology v kraji? S tím zkušenost vůbec nemám, já pracuji s dětmi, které odchází do PP, případně seznamuji pěstouny s dětmi, tak by mě zajímal pohled „z druhé strany“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
7.12.11 21:17

brusia vy máte jak dlouho a jak staré dítko doma v péči?
jindraděkuji za objasnění, takže předpokládám že do pp dají dítko spíš někomu zkušenějšímu že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
7.12.11 21:26

do PP na přechodnou dobu asi ano, resp. je to jiný typ pěstounské péče než „běžná“, tak jsou přísnější normy a požadavky.
I když jak to bude od toho roku 2014 ještě pořádně neví nikdo, v novele se cosi píše, ale i odborníci, se kterými jsem měla možnost mluvit, neví, jak to vlastně bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
7.12.11 21:28

předpokládám tedy, že se jednání o udělení dítěte do péče nějak nezrychlý do toho roku 2014?nedávno jsem viděla pořad kde to rozebírali a někdo z nadace (omlouvám se už nevím jmeno) si stěžoval že úřady proces zbytečně prodlužují, že by děti už dávno třeba mohly u pěstounů být :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
7.12.11 21:43

to asi nezrychlí, ale můžete snížit požadavky, pak to může jít rychleji. Je to tak, že rychlejší je PP než adopce, starší dítě než miminko, pokud budete chtít dítě jiného etnika, dítě s handicapem - tím vším se čekání zkrátí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
7.12.11 21:53

dobrá dobrá můžu se zeptat proč je třeba problém s umísťováním miminka do rodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová