Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
byron A tohle by právě měla zakladatelka hodně zvážit, nemyslím to nijak špatně, naopak, hrozně jí fandím, ale aby si opravdu naplno uvědomovala do čeho jde, než do toho půjde
Holčička může přinést hodně štěstí a obohacení, ale bohužel také zklamání a problémů. Pokud s tím takhle do toho půjde, tak věřím, že se hodně věcí dá zvládnout. Ale jestli hledá druhou Nikolku, tak to může dopadnout i né úplně šťastně.
@Anonymní píše:
Mluvíš mi z duše, pro ego ani ne, ale jestli pro svou dceru![]()
prostě bylo bezva mít tady tu holčičku, mohli bychom jí mít navždy, aniž by to jakkoliv narušilo náš život, byla nesmírným obohacením, tím, že byly k sobě, pominu-li fakt, že byly nerozlučné, nebylo to navíc nijak logosticky ani organizačně náročné, vozím třeba 20km do školky, tanečky, jízda na koních, prostě se jen dokoupila autosedačka a vozilo se dvojmo, měly stejný režim, takže jen dvojmo vyčistit zuby a vykoupat a učesat. prostě nijak nic navíc a obohacení to bylo obrovské. Proto uvažuju, že bychom to mořná zvládli s nějakou jinou natrvalo, že by nějaké jiné dítě bylo u nás šťastné a my s ním. jen bych potřebovala, přála si, aby byly věkově k sobě, lépe by se mi, jak to napsat, neprotěžovalo jedno dítě před druhým, co se organizace času týká. Hodně přemýšlím, jestli to tak necítím kvůli sobě, že mi chybí a kvůli dceři, že jí chybí ještě víc, nevím právě, jestli to není špatný důvod pro to, snažit se o dítě, ale zase z jakého jiného důvodu by si člověk vzal cizí dítě, pokud je spokojen a naplněn a cítí dostatek svých dětí a nic mu nechybí, tak nad tím asi neuvažuje. Spíš mi šlo o tu technickou stránku věci, jestli jde říct, chci holku, zdravou, 5-7let
![]()
![]()
K tvému dotazu-ano,můžeš si říct,jaké dítě bys chtěla.Byla jsem pěstounkou a tak vím,že přímo v dotazníku,který se při žádosti vyplňuje,jsou kolonky,kde se ptají,jakého věku chceš dítě,pohlaví,etnikum,zdravé či postižené atd.Takže není za co se stydět,naopak,oni ti tím pádem vyberou dítě podle tvých představ,aby ten vztah byl co nejlepší.Jen to někdy déle trvá,než dítě najdou.Kdo chce postižené dítě nebo cikánečka,dostane je hned,nejdéle se čeká na bílé,zdravé dítě kojeneckého věku.
V tvém případě to snad tak dlouho trvat nebude,když chceš 6leté.Ale nějakou dobu taky trvá prověřování vaší rodiny,psychologické testy a školení pěstounů,teprve pak jste schváleni.Také jak už psaly holky,počítej s určitými problémy,pokud dítě strávilo nějakou dobu v dětském domově či bylo týrané,zanedbávané.Ale na to vás upozorní psycholog při školení,navíc dítě budete zpočátku jen navštěvovat a poznávat ho,není hanba říct,že ho nechcete,pokud by vztah nebyl takový,že byste ho chtěli domů.Pak vám nabídnou jiné dítě.Prostě je lepší hledat déle než si vzít dítě,které vám nesedne a byly s tím problémy.
Jinak přeji hodně štěstí a mnoho sil a trpělivosti! ![]()
To, že jsi situaci „nedomyslela“, byla asi pro holčičku paradoxně jenom dobře. Z DD by se nedostala tak snadno (o tom, jak by se cítila tam ani nepíšu).
Popíšu ti konkrétní-naší situaci:
Měli jsme 4 děti - holky 2,9 a 10 let a kluka 4 roky. Žádost o PP jsme podali z toho důvodu, že jsme chtěli nějakým dětem pomoct. Byl to jediný důvod. Chtěli jsme děti bílé, zdravé do 8 let. Syn se samozřejmně těšil na „bráchu“. Za necelý rok jsme dostali 6-letá dvojčata a 4 letou holčičku. Kluci byli spolu v jednom pokojíčku a začal neskutečný boj!! S dětmi jsme přijali i jejich problémy. A že jich za 6 let stihly nasbírat. Dodneška se kluci nijak zvlášť nemusí-jsou prostě každý úplně jiný.
Tím chci říct, že je asi lepší nic neočekávat (což chápu, že ve vašem případě může být problém).
Ujasnit si, důvod žádosti o PP.
Vysvětlit sobě
i dcerce, že děti, které přichází do PP můžou mít problémy.
Našim starším dcerám pomohlo, že jsme se stýkali s jinými pěst. rodinami.
Vaše požadavky (věk, etnikum, zdr.stav) bych neviděla jako přehnaně náročné.
A hlavně - žádost si podat můžete, projdete přípravou a KDYKOLIV během toho i potom můžete svou žádost stáhnout. Není to ostuda. Pokud si člověk uvědomí, že tohle pro něj není, je v pořádku to přiznat.
Držím vaší rodině palce. I když pěst.péče není nic jednoduchého (ač to občas tak nevypadá), hodně nám to dalo (dospělým i našim dětem).
Zdravim rada se k vam pridam zdali muzu
uz dlouho premyslim o tom vzit si dite do pestonské pece ci adopce, duvod je taky ze nemuzu mit deti uz mam nekolik neuspesnych pokusu z umeleho oplodneni. mam deti moc rada a vzdy jsem chtela mit velkou rodinu ale bohuzel
precetla jsem nekolik informaci z internetu ze se mi uz vse plete takze nejspis zajdu nekam kde mi snad poradi co a jak. akorad se vas chci zeptat jestli nevite jaky podminky jsou pro PP. dekuji
Pro :matiz2610 zdravim velmi me zaujal vas pribeh, chtela bych se vas zeptat ohledne te nahradni matky? zda to byla nejaka vase znama a nebo uplne neznama? ma problem z otehotnenim mam za sebou nekolik neuspesnych pokusu a tak se snazim o cokoliv co by me dalo vysnivane decko. dekuji
Bohunko - ale oan si našla nás, mě by nikdy nenapadlo jí o tom říct. Pokud chceš vědět víc napiš SZ
@bohunka81 píše:
Zdravim rada se k vam pridam zdali muzuuz dlouho premyslim o tom vzit si dite do pestonské pece ci adopce, duvod je taky ze nemuzu mit deti uz mam nekolik neuspesnych pokusu z umeleho oplodneni. mam deti moc rada a vzdy jsem chtela mit velkou rodinu ale bohuzel
precetla jsem nekolik informaci z internetu ze se mi uz vse plete takze nejspis zajdu nekam kde mi snad poradi co a jak. akorad se vas chci zeptat jestli nevite jaky podminky jsou pro PP. dekuji
Co se týče těch podmínek pro PP, tak až si podáš žádost, přijde k vám sociální pracovnice, aby zkoukla bytové podmínky, zjistí, jak jste na tom finančně(nemusíte být bohatí, jen pro sichr, aby dítě nestrádalo),také musíte doložit k žádosti potvrzení od lékaře o vašem zdrav. stavu(zase-běžné nemoci nevadí, třeba alergie, ale nesmí být třeba rakovina, problémy s pohybem ap).Potom projdete psychologickými testy a školením pro pěstouny. Na základě toho všeho vás Krajský úřad buď schválí či nikoli jako pěstouny a pokud ano, budete zařazeni do registru. Pak vám nabídnou dítě, splňující vaše požadavky, co se týče věku, pohlaví, národnosti, zdr. stavu-podle toho se taky různě dlouho čeká-na nemocné, cikánské či starší děti vůbec, ale pokud chcete kojence bílé pleti, tak to může být i pár let, podle regionu.
Jestli tě zajímá ještě něco, klidně se ptej. ![]()
Ahojky, hledám informace o financích při pěstounské p.
Sestra má žádost o dítě(2-3leté), teď pracuje. Až dostane dítě, tak nastupuje na mateřskou, či bude pobírat klasicky rodičák?? A když by nepracovala, tak je to jinak, prostě zda je závislá na zaměstnavateli?? Prosím o odpověď někoho, kdo to zaručeně ví ze zkušenosti, nebo nějaký odkaz, kde se o tom dočtu. Děkuji
@Dajma Při převzetí dítěte max.7letého lze na něj pobírat peněžitou pomoc v mateřství po dobu 22týdnů, poté klasický rodičák. Pokud nepracuje, tak jen rodičák. Dále dostane příspěvek při převzetí dítěte do pěst. péče, odměnu pěstouna a příspěvek na úhradu potřeb dítěte. Ale to asi až proběhne soud, dokud ho bude mít v předpěstounské péči(3měsíce),tak to je myslím na vlastní náklady. Více by jí řekli na ÚP odd. dávek.
Jen doplním: příspěvek při převzetí dítěte do pěst. péče, odměnu pěstouna a příspěvek na úhradu potřeb dítěte začne pobírat na základě vydání PŘEDPĚSTOUNSKÉ PÉČE. Papír vydá sociálka dítěte a budoucí pěstounka na jejím základě podá žádost.
(U nás to bylo tak: žádost o předpěst. jsme podávali 18.8., děti jsme dovezli domů 19.8., předpěstounská vydaná 3.9. a druhý den jsme zažádali o dávky. Vyplacené byli poprvé 20.9.).
MMch. soud s nabitím právní moci může trvat podstatně déle než 3 měsíce!!! U nás půl roku, ale znám rodiny, kdy to nebylo ani do roka. Rodiče se můžou odvolávat, můžou se zkoumat poměry rodičů, atd.
Dobrý den, také uvažujeme s manželem o PP
, pročetla jsem cenou diskuzi a ještě mě napadá taková otázka. Jestli není lepší si nějaké to dítko,,vyhlídnout,, například v dětském domově a pak konkrétně žádat o pp na dítko, samozdřejmě po doporučení od pracovnic o vhodnosti dítěte svěření do pp. Dále jesli mohu rovnou řádat o dvě děti, sourozence? Velice děkuji za vaše odpovědi a ráda bych s některými z vás navázala kontakt třeba na mailu.
@Pája1122 píše:
Dobrý den, také uvažujeme s manželem o PP, pročetla jsem cenou diskuzi a ještě mě napadá taková otázka. Jestli není lepší si nějaké to dítko,,vyhlídnout,, například v dětském domově a pak konkrétně žádat o pp na dítko, samozdřejmě po doporučení od pracovnic o vhodnosti dítěte svěření do pp. Dále jesli mohu rovnou řádat o dvě děti, sourozence? Velice děkuji za vaše odpovědi a ráda bych s některými z vás navázala kontakt třeba na mailu.
Možné to je, ale ne všechny děti jsou vhodné pro NRP. Nemyslím si, že je to lepší. Důvodů je víc. Žádat můžete o kolik dětí chcete
. My jsme chtěli 3 sourozence…
Pokud bys měla zájem, napiš mi svůj mail do vzkazů.
Mam nevlastni sestru porodila dítě které je ted v kojeneckým ustavu o dítě se postarat nemuže nemá na to podmínky co by jsem museli udělat aby jsme dítě dostali do pěstounské péče a dají nám ho hned domu nebo az proběhne soud? a budeme muset podstoupit nějaké testy nebo školení mate s tím někdo zkušenost děkuji za každou radu