Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KackaDoup píše:
@mater_semper_certa tohle neni o turistech, to je o lidech kteri tam dlouhodobe ziji apracuji.
Tak té Rusce, alespoň podle jejího tvrzení, nepomohlo ani to, že řekla, že je turistka a druhý den odjede. ![]()
@KackaDoup davam len tak na okraj do pozornosti… konspiracia jak vysita, ale ja by som povedala ze vcelku realnejsia nez by sa mi pacilo
@Bábrdl píše:
Tak té Rusce, alespoň podle jejího tvrzení, nepomohlo ani to, že řekla, že je turistka a druhý den odjede.
aha jj, to jsem asi poradne neprohledla.. ![]()
@stastne_rozvedena píše:
Jedna moje známá měla policajty doma co druhý den, protože jejímu dítěti rostly zuby, plakalo a její úžasní sousedi byli hluboce přesvědčeni o tom, že syna fyzicky týrá.
Tak to je ale spíš o sousedech než o systému SPOD. Předpokládám, že policie na zavolání přijela, zazvonila, pozdravila, omluvila se, ujistila se, že je vše ok, a zase odjela.
Věřím tomu, že norská sociálka odebírá děti kvůli (z našeho pohledu) maličkostem, i že jsou mezi norskými pěstouny lidé, kteří jsou pěstouny především kvůli penězům. Paní Michalákové je mi líto a jsem ráda, že se do jejího případu vložilo dost lidí s určitým vlivem. Na druhou stranu, nepřipadá mi úplně na místě strašit tím, že „u nás bude to samé“ a „už byly učiněny kroky k tomu, aby to tu bylo to samé“. Z několika důvodů:
Z toho, co jsem slyšela a načetla (ne na zvědavci a podobných „důvěryhodných“ stránkách), mám pocit, že systém v Norsku funguje proto, že na něm většina lidí neshledává nic špatného. A to je především o myšlení lidí, ne o zákonech. Dokážu si (s velkou fantazií) představit změnu zákonů tak, aby český OSPOD měl stejné pravomoci jako norský Barnevernet, ale těžko se jen tak změní myšlení Čechů.
@Bábi Zlopočasná píše:
@KackaDoup davam len tak na okraj do pozornosti… konspiracia jak vysita, ale ja by som povedala ze vcelku realnejsia nez by sa mi pacilohttp://aeronet.cz/…ci-ovlivnov/
Proč konspirace..já tomu věřím, vše tomu napovídá.
@blobfish píše:
Tak to je ale spíš o sousedech než o systému SPOD. Předpokládám, že policie na zavolání přijela, zazvonila, pozdravila, omluvila se, ujistila se, že je vše ok, a zase odjela.Věřím tomu, že norská sociálka odebírá děti kvůli (z našeho pohledu) maličkostem, i že jsou mezi norskými pěstouny lidé, kteří jsou pěstouny především kvůli penězům. Paní Michalákové je mi líto a jsem ráda, že se do jejího případu vložilo dost lidí s určitým vlivem. Na druhou stranu, nepřipadá mi úplně na místě strašit tím, že „u nás bude to samé“ a „už byly učiněny kroky k tomu, aby to tu bylo to samé“. Z několika důvodů:
- Podle toho, co jsem od kamarádů žijících v Norsku slyšela, si naprostá většina Norů myslí, že v oblasti péče státu o dítě je vše v naprostém pořádku. Souvisí to i s vírou Norů ve správnost rozhodnutí státních orgánů i jejich zásahů, prostě „stát ví, co dělá, dělá to pro nás a dělá to dobře“. Když v Norsku poukážete na nějaký případ zásahu sociálky za podivných okolností, buď vám řeknou, že znáte jen jednu stranu (což je mimochodem často pravda, nedělám si iluze, že mezi případy nejsou kromě skutečých rodinných tragédií vzniklých neoprávněným oddělením dětí od rodičů i takové, kdy bylo odebrání dítěte naprosto na místě), nebo to prohlásí za exces, kterému nikdy nelze zcela zabránit, jinak je ale systém nastaven správně. Zatímco když v ČR nebo v SR poukážete na jeden případ, kdy se zdá, že došlo k určitým pochybením na straně OSPOD, hned je to pro mnoho lidí jasným signálem toho, že „už je to tady, vidíte“.
- Důvody odebrání dítěte jsou v některých medializovaných kauzách vykresleny jako absurdní. Pro nás asi opravdu jsou, ale pro Nory ne (obecně si myslím, že kulturní rozdíly mezi Evropany se často velmi podceňují). V Norsku jsou fyzické tresty zakázané zákonem, ale především odmítané samotnými Nory. Když tady v ČR někdo řekne, že by si např. rozjívené dítě zasloužilo pár na zadek, okolí neřekne nic, případně bude přikyvovat. Kdybyste něco takového řekli v Norsku, přinejlepším se na vás budou nechápavě dívat. To samé třeba s pitím alkoholu před dětmi (co jsem slyšela, vztah Norů k alkoholu je vůbec zajímavý) - v ČR považováno za běžné a neškodné (v rozumné míře), v Norsku pro mnoho lidí nepřijatelné.
- Zatímco podle norského zákona o SPOD má pěstoun velký vliv při rozhodování o dalším osudu dítěte a může být upřednostněn před biologickou rodinou, vyznění českého zákona o SPOD nahrává spíše podpoře biologické rodiny. Podle českých zákonů týkajících se pěstounské péče je jednak při výběru pěstounů preferována osoba dítěti příbuzná nebo jinak blízká, jednak má pěstoun povinnost umožňovat dítěti kontakt s biologickou rodinou. Takže vidím poměrně značný rozdíl v norské a české právní úpravě.
Z toho, co jsem slyšela a načetla (ne na zvědavci a podobných „důvěryhodných“ stránkách), mám pocit, že systém v Norsku funguje proto, že na něm většina lidí neshledává nic špatného. A to je především o myšlení lidí, ne o zákonech. Dokážu si (s velkou fantazií) představit změnu zákonů tak, aby český OSPOD měl stejné pravomoci jako norský Barnevernet, ale těžko se jen tak změní myšlení Čechů.
- To, k čemu je ČR tlačena, je nahrazení ústavní výchovy pěstounskou péčí. Jestli je to dobře nebo ne je na jinou diskusi, osobně třeba taky nejsem přesvědčená o tom, že je vhodné pěstounství nabízet nezaměstnaným na úřadu práce, ale pokud by se například měly kvůli zvyšování počtu snižovat nároky na pěstouny, bude mě to trápit spíš kvůli dětem, které se do pěstounské péče dostanou z DD, než že bych se bála, že „děti dojdou a OSPOD pak bude lovit děti ve spořádaných rodinách, aby uspokojil poptávku pěstounů“. Jinak odměny českých pěstounů fakt nejsou na zbohatnutí a nevěřím tomu, že by se to v dohledné době mohlo změnit. Představa, že někdo z dávek pěstounské péče podplácí sociální pracovníky a pořád je to pro něj vejvar, mi v našich podmínkách připadá absurdní.
No dobře dobře, ale pokud stavíš na smýšlení Norů vs. smýšlení Čechů - jaké myslíš mají smýšlení např. Angličané? Anebo se to děje občas i ve Francii, Německu, Belgii? Dva případy dokonce v SR - smýšlení myslím mají Slováci podobné jak my?
@Evulina píše:
No dobře dobře, ale pokud stavíš na smýšlení Norů vs. smýšlení Čechů - jaké myslíš mají smýšlení např. Angličané? Anebo se to děje občas i ve Francii, Německu, Belgii? Dva případy dokonce v SR - smýšlení myslím mají Slováci podobné jak my?
ja stim co napsala o smysleni nesouhlasim, nema to s tim probleme co delat…viz ty duvody odebirani…
@Evulina píše:
Ten postoj Norů ke svým úřadům a dokonalosti jejich demokracie k těm excesům na straně sociálky asi dost pomáhá. Oni věří, že úřady pracují dobře, přitom o těch kauzách nemají vůbec žádné info, podléhá to přísnému utajení, takže věří úřadům a zároveň si myslí, že ti rodiče prostě musí být špatní, když jim ty děti vezmou.
a to, že hodně lidí věří, že tam něco musí vždycky být, když dojde k odebrání dětí, tak to je společné asi všem, i tady v čechách tak lidé uvažují, obzvlášť pokud ty informace k případům nemají.
Ale Británie mě napadla taky, ti budou ke svým úřadům nejspíš skeptičtější a kritičtější.
Podle mýho je to prostě tak, že někdo to takto vymyslel v nejlepším zájmu dětí, mašinerie už funguje a teď je prostě těžké to zastavit, profituje na tom asi taky dost lidí. No a sociálka si asi sama těžko pod sebou podřeže větev…
Příspěvek upraven 08.12.14 v 17:44