Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sarik12 Vycházela jsem z názvu diskuze(Pětileté dítě ve škole), která se mi z nějakého záhadného důvodu objevila v upozorněních jako obnovená, proto jsem nesmyslně reagovala na starý příspěvek. Přeskočit první třídu by byla opravdu rarita. U vyšších ročníků si to představit umím.
@hanka.br.
Ja to myslela tak, ze by sel do skoly normalne v 6 a kdyz by byl sikovny, mohl by pak lreskocit treba treti tridu.
Ale umim si lredstavit, ze by opravdu nadane dite dokazalo jit treba rovnou do druhe
ale to uz je extrem typu nejnadanejsich, ktere maji ve 14 doktorat ![]()
@Sarik12 Ono v první třídě jde hlavně o to, aby se děti naučily pracovat dle pokynů, spolupracovat, používat pomůcky, obecně - poslouchat a dělat to, co se po nich chce. A to děti přeskočit prostě nemohou, tím spíše děti, které jsou považovány za nadané. Protože když příroda někde přidá, obvykle někde taky ubere a to je třeba posilovat.
Ahoj,
Taky jsem si nedávno vzpomněla na tuto diskuzi, že do ní musím napsat..
Takže, my jsme úplně upustili od toho dát listopadovou dcerku do školy před 6. rokem, nebyli jsme ani u zápisu..
Důvody - mírné logopedické vady, chodíme na logopedii(až teď od ledna), donedávna měla problémy s l, což jí samo o sobě správně naskočilo, ještě má mírné problémy se sykavkami a nenaskočilo r a ř(což má fyziologicky čas až do 7 let)..Logopedka na nás netlačila, byla vyšetřena v září ve školce(do školky chodí klinicky logoped, nikoliv učitelkou z MŠ) a napsala doporučení přijít až v lednu a zjistila, že jí do té doby polovina toho, co jsme měli řešit, naskočila sama - z vyšetření ve školce dostávají rodiče zprávu..Myslím, že nemá cenu tlačit na pilu, potřebuje prostě čas, ani logopedka s ní nehodlá dělat žádné psí kusy, prostě pomalý přístup s tím, že počkáme, nechci cokoliv uspěchávat k vůli předčasnému nástupu do školy..
Další důvod - v září se mi prostě nezdála zralá na to, že bychom měli řešit předčasný nástup do školy - místo volného času a hraní venku bychom chodili po poradnách(nadsazuju, vím, ale kdo chce, tak pochopí).Dcera navíc není výrazný „studijní“ typ, že by listovala encyklopediemi od rána do večera.
A asi ten stěžejní důvod, proč jsme nešli ani k zápisu - dcera je dost často nemocná, trpí na virozy, záněty středouší, od prosince měla třikrát střevní virozu s komplikovaným průběhem, byla v nemocnici na kapačkách(dvakrát),teď řešíme její imunitu a čekáme na výsledky různých vyšetření(včetně vyšetření na imunitu a celiakii)..Kdyby měla být tak nemocná ve škole, kde by byla pravděpodobně nejmladší, tak by jí to k dobru nebylo.
Logopedka je zároveň psycholožka, domluvili jsme se, že jí udělá nějaké testy, abychom věděli, jak je na tom celkově, ale do školy v září nepůjde..Byla jí potvrzena zkřížená lateralita(taky u té logopedky), má vedoucí levé oko a pravou ruku - s tím, že ruka je méně vyhraněná(kvocient pravorukosti max. 70 procent), v určitých činnostech používá i levou. Takže další důvod nikam nespěchat.
Příští rok bude chodit do školky do třídy jen s předškoláky, buď se dostane do výběrové třídy s angličtinou, když ne, půjde s odkladovými dětmi..Nechci, aby byla v běžné třídě s malými dětmi.
Samozřejmě mě trochu hlodá svědomí, jestli jsme se rozhodli správně, že jsme nešli ani k tomu zápisu a nenechali si tuto možnost otevřenou až do konce srpna, ale nejde o pár dní v září, je narozena v listopadu a měla se narodit až v prosinci..Bývá často nemocná(táhne se to s ní už od malinka, kdy měla silnou novorozeneckou žloutenku, vraceli jsme se do nemocnice ve 3 týdnech, přestože i v porodnici byla na fototerapii), potom opakované záněty průdušek a středouší, celkově větší nemocnost v různých obdobích. To ale nic nemění na tom, že při nástupu do první třídy jí bude skoro 7 let a na určité činnosti může být trochu „přezrálá“.
Co se týče toho přeskočení třídy, mě bylo řečeno, že první třída se nikdy nepřeskakuje..Tam jde hlavně o vytvoření návyků, jak už psala Hanka.
Jiný ročník nadané dítě může přeskočit, ale v ČR je to podle mě spíš na hranici utopie než že by to byla běžná praxe..Většinou si takové dítě musí nějakou dobu zkusit, jestli zvýšené nároky zvládne - např. hodiny ve vyšších ročnících, což bývá mnohdy problém s rozvrhy hodin tříd i toho jednotlivce - pokud po ukončení školy jde hned do kroužků..A potom další problém, jestli se najde učitel, který se mu ve svém volném čase bude třeba víc věnovat - připravovat na zkoušky, probírat učivo s vyšších ročníků. Myslím, že tento čas učiteli nikdo neproplatí, že to dělá pro dítě ve svém volném čase..Je to možná jen můj dojem, ale co vím z doslechu, tak zatím se školy staví negativně k čemukoliv „jinému“..Mám známou, která má dítě už třetí rok na domácím vzdělávání a taky s tím byly ze začátku problémy - aby se domluvila se školou, kam dítě patří, protože měla jako matka trochu jiné představy než škola.