Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Cappy- počkej počkej, asi to trochu motáš, když někdo napíše, že uspává u prsa a vyhovuje mu to a i dítěti a nechce na tom nic měnit, pak je přece všechno v nejlepším pořádku. Jenže tolik takových není, většině to později z nějakého důvodu začne vadit a pak se ptají, co mají dělat. A ptají se mmj proto, že vysílené jsou. Pak se tudíž nabízí řešení, naučit spát samostatně, což se samozřejmě aspoň zpočátku bez pláče neobejde. Načež uspávací maminky začnou mluvit o pořebách miminka a že je to normální. Nojo, jenže to mluví právě ty, kterým to nevadí a které jsou spokojené, což zakladatekla evidentně není, by se naptala.
Když tedy nikdo nikoho neuráží, fajn, jak jsem už psala, můj první příspěvek neměl být urážkou nikomu, tak tedy na mě nereagujte ![]()
malá se probudila, nakojila jsem jí a 2 hodiny jsme spolu spali v posteli, abych jí tu hnusnou 1/2 hodinu vynahradila.
A máte pravdu, že na mě působí rodiče a prarodiče - nech dítě vyřvat, aby se unavilo a usnulo samo. Už to neudělám, určitě ne u takhle malého miminka.
Jen doplním - když jsem večer nakojila, dala jsem si ji do ruky, kde usnula. Přenesla do postýlky a za chvilku začala plakat. Stála jsem u ní a hladila, držela za ručičky. Ještě trochu plakala, tak jsem to zkusila jí nechat. nenechala jsem jí bezcitně hned. A jak jsme uvedla, dělat to nebudu, protože ta 1/2 hodiny byla děs pro mě. Budu si ji nechávat v postýlce se mnou, dokud neusne. To ale dělávám a když mi usne se mnou, přenesu jí a někdy se vzbudí a pláče…takže znovu do rukou…
Hlavně se nehádejte, to jsem určitě nechtěla a jsem ráda za vaše názory, za všechny. Aspoň vím na 100%, že tohle bylo naposled. Stejně by bylo, protože říkám, ta 1/2 hodina byla děs pro mě.
Takže žádné hádky a děkuji ![]()
Cappy píše:
mom.kri, přetáčí se na bříško, ale když se jí to povede, pláče, že?
Jestli ano, tak to je vcelku bežná fáze, zažilo to hodně maminek.
Snaž se to přežít, odezní to samo.
Dokonce to může vygradovat tak, že se bude přetáčet (a následně taky s řevem budit) i v noci
to už jsme zažili, teď jde o to že na břiše neusne, ale když se na něj přetočí ve spánku, tak vydrží takhle spát skoro celou noc. Jde jen o ten moment než usne.
petratavali píše:
malá se probudila, nakojila jsem jí a 2 hodiny jsme spolu spali v posteli, abych jí tu hnusnou 1/2 hodinu vynahradila.
A máte pravdu, že na mě působí rodiče a prarodiče - nech dítě vyřvat, aby se unavilo a usnulo samo. Už to neudělám, určitě ne u takhle malého miminka.
Jen doplním - když jsem večer nakojila, dala jsem si ji do ruky, kde usnula. Přenesla do postýlky a za chvilku začala plakat. Stála jsem u ní a hladila, držela za ručičky. Ještě trochu plakala, tak jsem to zkusila jí nechat. nenechala jsem jí bezcitně hned. A jak jsme uvedla, dělat to nebudu, protože ta 1/2 hodiny byla děs pro mě. Budu si ji nechávat v postýlce se mnou, dokud neusne. To ale dělávám a když mi usne se mnou, přenesu jí a někdy se vzbudí a pláče…takže znovu do rukou…
Hlavně se nehádejte, to jsem určitě nechtěla a jsem ráda za vaše názory, za všechny. Aspoň vím na 100%, že tohle bylo naposled. Stejně by bylo, protože říkám, ta 1/2 hodina byla děs pro mě.
Takže žádné hádky a děkuji
ted me jeste napadlo, ale to delam az co je mala vetsi.. u maleho mimiska jsem nezkousela…stocime se spolu do klubicka a prospime noc
miluju to a mala taky
uvidis, zacne si rezim sama menit a do roka se zmeni jeste stokrat
tak hodne ststicka a usmevavych chvil ![]()
petratavali píše:Jen doplním - když jsem večer nakojila, dala jsem si ji do ruky, kde usnula. Přenesla do postýlky a za chvilku začala plakat.
Dítě reaguje na změnu polohy.
Pokud usne v příjemné, teplé, voňavé náruči maminky a ty ho pak přeneseš do chladné postýlky, většinou se probudí.
Nějaká maminka tady psala, že uspávala miminko v zavinovačce. Až usnulo, přenesla jej i se zavinkou do postýlky. Vyhnula by ses tak té studené postýlce.
petratavali píše:A máte pravdu, že na mě působí rodiče a prarodiče - nech dítě vyřvat, aby se unavilo a usnulo samo. Už to neudělám, určitě ne u takhle malého miminka.
Bohužel, rodina má mnohdy tendence do všeho kecat, všechno ví samozřejmě nejlíp.
Existuje univerzální rada - jedním uchem tam, druhým ven.
Jak už jsem psala, dělej věci tak, jak to cítíš
petratavali: Četla jsem před pár dny, že lékaři prokázali, že v mozku plačícího miminka do cca 1roku probíhá stejný „ruch“, jako když prožívá bolest. O důvod víc nenechávat miminko vyřvat. Taky jsem slýchávala „nauč si jí hned, jinak se zblázníš“ a vida, malou jsme nikdy vyřvat nenechali a je naprosto klidné a pohodové dítko, které si nic nevyřvává.
Ahoj zakladatelko, mám skoro 3 měsíční dceru a od začátku bojujeme s usínáním,každý večer strašně pláče, ať je v postýlce nebo jinde, houpáme, nosíme, hladíme, zavinujeme, zpíváme, rozbalíme, zabalíme, koliku nemá, prdí krásně celý den, je napapaná a stejně řve jak tur, pomáhá jedině vzít jí do auta a vozit po městě.Ten pláč jinak trvá asi hodinu a pak usne.jak píšu, snažíme všemožně, aby neplakala a stejně pláče, ze začátku jsem si říkala, že jsem nemožná matka, ale už jsem rezignovala, nemyslím si, že dělám něco špatně, mluvila jsem z mnoha maminkama, že některá miminka to tak prostě mají a pláčou večer bez důvodu,četla jsem o tom i nějaké příspěvky od lékařů.Prý se to časem změní, já doufala v 6 týdnů a nic, teď doufám, že po 3 měsících. Tak se tím netrap, nejsi rozhodně sama, chce to pevné nervy a hlavně si nic nevyčítat, já byla z toho vystresovaná, brečela jsem a k ničemu to nepomohlo.Prostě už ráno vím,že budeme mít zase uplakaný večer. Jinak přes den je malá zlatá, nepláče, malinko mrzutá začíná být až tak kolem páté hodiny, ale to ještě zvládáme bez breku, no a pláč nastane tak kolem osmé, deváte,kdy je vykoupaná, napapaná a měla by jít spinkat.Když pak konečnš usne, tak se budí po třech hodinách na papání, ale už je to bez pláče a v podstatě za chvíli usne.
No já bych radila neptat se holek na emiminu
Řiď se svými pocity a prober to s manželem/přítelem jak to cítí on. Taky jsme to doma řešili, přiznám se že jsme malého párkrát nechali vyplakat a jako krkavčí matka se necítím. Žádné trauma z toho nemá, naopak teď krásně spinká každou noc 12-13 hodin v kuse a v postýlce krásně usíná sám, žádné nošení, huštání nebo dudání prsa…Přeju hodně radostí s miminkem a hlavně se nestresuj, mimi to vycítí a to taky dělá hodně.
![]()
Bavili jsme se o tom s mužem a takhle malinkou ji plakat nenechame…
Trochu později to dirigovat trochu budeme, aby jsme ji potom nenosili na rukou celodenně, ale teď ještě ne…když mi usne u kojení a dám ji do postýky a bude spinkat, tak super (večer po vykoupání). POkud ne, tak si ji vezmu k sobě do postele a uspím ji tam, potom ji přenesu. Takhle jsem to udělala včera, usnula se mnou v postýlce (já samozřejmě také) a pak jsem ji přenesla.
Tak uvidiíme, tohle mi je bližší, než ji nechat plakat. jak to bude do budoucna, uvidíme ![]()
petratavali píše:
Bavili jsme se o tom s mužem a takhle malinkou ji plakat nenechame…
Trochu později to dirigovat trochu budeme, aby jsme ji potom nenosili na rukou celodenně, ale teď ještě ne…když mi usne u kojení a dám ji do postýky a bude spinkat, tak super (večer po vykoupání). POkud ne, tak si ji vezmu k sobě do postele a uspím ji tam, potom ji přenesu. Takhle jsem to udělala včera, usnula se mnou v postýlce (já samozřejmě také) a pak jsem ji přenesla.
Tak uvidiíme, tohle mi je bližší, než ji nechat plakat. jak to bude do budoucna, uvidíme
Já taky uspávám mimo postýlku a to je malý 8 měsíců, pak přebesu a je klid.
Tak ať se daří. ![]()
Ahoj holky, i já mám měsíční mimi (které vyžaduje docela dost pozornosti a tak bohužel nemůžu číst všechny příspěvky, zrovna nespíme) a řešila jsem stejný problém - řev v postýlce. Ona v ní večer usnula, ale když se v noci vzbudila na kojení, dostat ji tam pak probíhalo tím způsobem, že jsem co dvě minuty lítala k postýlce a utěšovala, čehož jsem měla brzy plný kecky, mám nízkej tlak a tak Terinka skončila po prvním nočním kojení se mnou v posteli a až do rána. A tam se jí panečku spalo
Co jsem si vyslechla, naučíš si jí to a už jí z postele nevystěhuješ. Ale ať si to ostatní zkusí, byla jsem jak honící pes a i když mám postýlku cca 1,5 m od postele, v noci prostě bylo nad moje síly tam furt běhat. Do dnes nevím, jestli se tam sama bála usínat, nebo jestli jí byla zima. Ale vyřešila jsem to následovně: kamarádka mi půjčila košík, se kterým si můžu jezdit po celém bytě, v noci ho mám u postele, takže když kňukne, zvednu se na loktu a vidím, co se děje. Košík se nám osvědčil moc, nejen, že v něm krásně spí celou noc, ale začala se v noci budit i až po 4 - 5 hodinách, takže vstávat jednou za noc na místo milionkrát je o moc příjemnější
držím pěstičky ostatním maminkám!!!!
Pokud můžeš nos, chovej, utěšuj, muchluj, muckej, mazlinkuj… kašli na kecy babiček, tetiček…
Pokud to nejde (třeba wc, nebo palící se oběd) desetminut pláče miminko nezabije
.ˇ
Taky jsem si myslela, že malou rozmazlím, přes den jsem ji dala do postýlky a řev… počítali jsm to s manžou a vydžela max. 8 vteřin, teď bude mít tři měsíce a už si v postýlce sama hraje
.
Večer zavinujem a je to supr http://www.youtube.com/watch?…
malá se tak naučila, že když se zavine jde spinkat do postýlky. Ze začátku jsem taky ještě mustela nosit, houpat a zpívat, teď stačí zavinout a zanotovat ukolebavku ( naše spinkací zaklinadlo, pokždé stejná krátka říkačka) a šup do postýlky.
Přeji hodně krásného muckání
U nás zavinování moc nepomáhalo - naučili mě ho v porodnici, ale čím je prďous větší, tím víc potřebuje ručičky mít volné - jakmile jí je zavážu, řve jak tur a stejně si je (nebo alespoň jednu) záhadně osvobodí. Ale to, že ručičky prostě budou u hlavičky, mě za těch 5 týdnů (a nejen mě, i babičce při vožení) stihla vysvětlit docela jasně
Holt postýlka zatím zeje prázdnotou a dokud jí bude košík, bude tam. A až jí nebude, zase bude větší a starší, bude už tenhle náš svět znát víc. Na noc se mi osvědčil spací pytel, sice ručičky záhadně vystrčí i když je dobře přikrytá, ale jinak má teplíčko a neodkope se.
Holky,já bych řekla, že každá mamina vycítí, co její mrňousek potřebuje.Děti se nerodí podle šablony.My malou nechtěli nechávat brečet,taky jsem si říkala, že od toho jsem máma na mateřský,ne? Abych byla pro ni
Uspávání bylo všelijaké,i jsme zkusili „vyřvávací metodu“, z ní nám zůstalo jen samost. uspávání přes den, celkem bez pláče./i to je úspěch/
A tak to prostě beru.
V noci spí mimko skoro vždycky se mnou…a nemůžu říct, že by mi to bylo nepříjemné
Musím rozlišovat,kdy je to pláč-účelový-vztekací
a kdy takový ten nešťastný-zoufalý.V tom případě ji z postýlky beru,na to nemám nervy ![]()