Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, měla jsem to s dcerkou také..ted jí jsou tři měsíce a je to pryč cca měsíc..nechtěla jsem, ale přešla jsem na umělé mléko na nutrilon a malá je naprosto usměvavé a skvělé dítko, mé mléko jí nejspíš nechutnalo i když krásně přibívala a já už byla vážně na prášky nemohla jsem s ní nikam bála jsem se že bude jen řvát a já z toho budu jen v nervech..v jejím druhém měsíci jsem začla dávat ten nutrilon a ted je vážně hodná
držte se malej se polepší až trochu vyroste ![]()
@MichelleA3 taky rekonstruujeme. Spíš teda je to dost rozsáhlá přestavba, manžel má teď dovolenou a je tem celé dny a taktéž konec v nedohlednu. Sna dpříští rok bychom se chtěli stěhovat, ale dodělávat se asi bude ještě pár let. Už nám vysychají penízky, zvlášť co jsem na mateřské. To je blbý s tou prací, ale pochopila jsem, že jste taky z Prahy nebo okolí? Tady přece jen práce je, jinde je to horší.
@Veru.Kb no tak to sis oddechla s tou neurologií, že to opravdu není nic vážného, viď? Afektivní říkáš, jo? No takže opravdu hééérečka
![]()
@Anninka2 holka, ty budeš mít nervy z oceli - dvojčata plus malý vztekloun
K těm příkrmům - já to taky nechci nějak moc hrotit, ale teď je na to dobrá doba, bude čerstvá mrkvička, brambory, řepa, dýně, cukety, z ovoce jablka. A nebude to teď drahé, tak toho chci využít. Jinak ale tchán jezdí každý týden do Německa a tam je to o moc levnější (a nejspíš i kvalitnější), takže si potom asi taky nechám nějakou tu skleničku přivézt. Jinak mám ale v úmyslu vařit jednou za pár dnů a dát to zamrazit. Teď to dám do těch tvořítek a pak vždy večer vyndám pár kostiček od různé zeleniny na další den. Až toho sní víc, tak to budu dávat do skleniček od jogurtů nebo přesnídávek, v tom mám zamražené i mateřské mléko a nebyl s tím problém. Ale tak to je zatím jen plán, nakonec se mi třeba osvědčí něco jiného, nebo skončíme na skleničkách. Taky mám jen jedno dítě, takže mám více času na vaření, to je jasný.
Jinak ve 4 měsících má malý bez pár gramů 7 kg a 63 cm a začínáme tedy s příkrmy. Doktorka tam měla zástup, doktorku co jinak i učí na fakultě a ta říkala, že dle nenovějších studií je zažívací trak dítěte připraven nejlépe na přijímání nových potravin mezi 4 a 6 měsícem. Že v této době bychom měli zavést co nejvíce potravin včetně lepku
. Ohledně refluxu říkala, ať počkám, co udělají ty příkrmy, že efekt může být i po pár lžičkách třeba už za týden. Pokud by nepomohlo, tak se domluvíme na dalším postupu. Doporučují na to něco jiného než Nutriton či Gastrotuss, ale název jsem zapomněla. No, už aby to bylo. Zrovna dneska večer mi malý usnul sám, během pár minut bez křiku… No a pak hodil šavli jak blázen a od té doby řve a řve snad 15 minut už, ach jo
A nebo je to z očkování…
@Katka3B My jsme na UM už od 1m zkoušeli jsme nutrilon, bebu a nakonec se osvědčil sunar nutradefence po tom bylo bříško celkem spokojené, ted nám bude 5m a už je bolení pryč
tak mlíčkem to určo není prostě jsou to uřvánci co se sami nezabaví a musí mít někoho stále u sebe, nejlépe maminku
jinak nevím komu přesně píšete že až povyroste tak se to zlepší ale už aby to bylo, myslím že tu mluvím za všechny
@verusak.berusak už krásných šest let říkám že mě odvezou do blázince
a furt si pro mě nikdo nejede tak to je asi ještě v poho
My taky nakupovali v německu, když byli holky malé tak ty skleničky a byli i moc chutné kolikrát jsem jim to chtěla sníst, ale to taky při těch dvou nebyl čas na vaření…ale my jsme v Německu kupovali čerstvou zeleninu, je to sice kvalita ale o dost dražší, takže určitě taky koupím nějakou skleničku tam hlavně tedy ty ovocné a taky jsou tam skvělé ty ovocné mlíčka
ty tvořítka už sem dostala od mamky akorát snad nevadí ty gumové, aby se z toho něco neuvolnovalo
tak určitě pak napiš co jsi jako první udělala a jak malý reagoval
My už také spinkame a opět v pohodě ale dnes asi čtvrt hodiny pindal
nezdá se mi že by z očkování zvracel
![]()
@Veru.Kb Veru, já taky příkrmy vařím, skleničky používám převážně na cestách. Ale problém je, že svoji zeleninu a většinou ani ovoce nemám, takže to dělám z kupovaného. A u toho taky nevím, jak je pěstované, kolik např. dusičnanů obsahuje. A ono to nevíš ani u domácích, záleží na tom, jakou máš půdu, jakou vodou zaléváš atd. Oproti tomu jsou dětské výživy hodně kontrolované. Píšu to proto, že vše není tak černobílé jak se zdá.
@Veru.Kb Taky mi z toho hrabe, je mi cely den na zvracení.
uff, dnes jsme byly kupodivu docela hodné nebo spíš az odpol.:) ale musela jsem být u ni nebo ji houpat c kocarku. Tak se mi zda, ze me ma pěkně vycvicenou.
zítra mi začne jeste větší kolotoč, budu tu mit na hlídání do pondelka další 2 děti 6 a 4 roky, to me z toho hrabne a jedu do Bohnic.
a jaky jste meli Vy den?
@verusak.berusak Bydlime kousek za Prahou 9 ( 18km),takze jsem v Praze dost casto. Vim, ze je tam víc prace a vim ze mam chytrého a šikovného přítele, ale i tak jsem z toho na prasky, protože byt měsíc bez jeho vyplaty by bylo špatné
všechny úspory sly do domku a zůstala jen hypo, ja bez prijmu a prcek, kterému chci dat to nej. Ach jo.
tak to ma krasne míry
takže dostal dvě vcelicky, tak to mu asi neni dobre, co? Me usla po chvilce sama a bez křiku, zase pokrok, tak snad jsem to nezakrikla.
Jinak holky uz jste byly podat žádost o rodicak?
@Anninka2 no suprr
no radši všechno vařit doma, dnes je to šílené s těmi potravinami.. no on jak kdy, když je hodně vzteklý, tak nesnese žádný dotyk.. prosím pošleš mi odkaz na ty tvoje puzzle? jsou omyvatelný? no včera pediatra vmyslela, že blije páč moc jí, tak že mu máme snížit dávky, snížili jsme dávky a blije stejně.. a jakou pak kolem toho plánuješ postavit ohrádku?
@Katka3B Dobrý den, děkuji za zkušenost, také jsme přešli na Nutrilon. No myslím si, že jsem měla moc předního sladkého mléka, málo zadního nebo se k němu tolik nedopil a cukry krásně kvasí, tudíž hodně prdů, hodně přibývání a hlavně hlad a přepitý předního. Ke konci jsem tam měla i bublinky. Takže teď je úplně klidná? A jaký Nutrilon jste nasadili?
@verusak.berusak Veru takže další očkování za vámi? jak je mu dnes? No je ho pěkný kousek
Dnes už zkoušíš příkrmy, Tak hodně zdaru! jinak také obrovský pokorok, že ti usnul sám, i když ho pak vzbudila blitinka, zatracený reflux.. Jo afektivní.. no oddychla no, jenže já věděla, že mu nic není, že je prostě vztekloun..
Holky včera jsme byli u pediatry, minule nám naznačovala, že se mu málo věnujem, včera, že se mu moc věnujem.. na neurologii řekla, že má afektivní záchvaty, ale pediatra byla svědkem záchvatu a tím, že to bylo po ublinknutí, ta, usoudila, že moc jí a podle jejích tabulek by měl jíst 90ml 7 x denně, já mu dávám 133 5× denně a 100 2 x denně a ještě by si dal.. je to akorát spočítaný na tu jeho váhu.. no tak jsem mu podle ní zkusila dát míň a blil stejně.. no taky má mít o kilo míň, zas ty proklatý tabulky.. jinak asymetrii a naklánění do strany jsme rozcvičili, tak aspoň nějaká pochvala.. neví tedy, proč tak pláče, prý možná má úzkosti po mě.. já trpím chronickými úzkostmi zdárně zaléčenými, ale získala jsem je životním traumatem, takže mi na genetice před početím mimča řekli, že malej je nebude mít, že jsme sic citlivější rodina, ale pokud nezažije trauma, tak bude ok.. tak nevím, v těhu já byla v klidu, po porodu echt šťastná až do jeho 2 měsíců, kdy začal fest řvát, teď pár týdnů jsem byla smutná, ale teď ten jeho řev beru s rezervou a jde to líp.. taky to může být jeho temperamentem a prý to na nás nehraje s tím pláčem, prý mu vadi ty blitinky, no to mi taky napadlo, ale co s tím, neporadí.. očkování odloženo, jdem ještě na EEG.. a zkusili jsme vyjet z Prahy k tchánovcům a hrůza, nespal přes noc a řval furt, i při chování.. tak já ráno rozhodla, že se jede domů, babka naštvaná, začala s malým mrskat v kočárku, že děti se v kočárku uklidní, nevěřila mi, že náš malej ne, akorát se jí tam zblil z podoby, pořád mi ho brala, nechtěla nás pustit domů, že prý si tam prostě MUSÍ zvyknout, já no jasně, ale postupně, za pár týdnů to zas na 1 noc zkusíme, ona ne, že prý musí hned si zvyknout, no nechtěla mi ho dát, pak se jí zas zblil a za ní běhal strejda s tím chechtacím krtečkem, takže do toho řevu, blití a nadávání tchýně se ještě chechtal krteček
to bylo psycho, fakt psycho, teď se tomu doma furt musím smát
malej v klidu spí.. taky mě přijde, že mu tchyně vadí, reaguje na ní řevem, jen u ní tak hodně řve.. no a dokonce i manžel, který svou matku miluje, pak sám řekl, že se chovala hůř než ten malej..
@Ivča78 Ivčo přesně to si také myslím, že nevím, jak se to pěstuje, čím to hnojej a co tam dávaj, aby to rychle vyrostlo a bylo to krásné a velké, studovala jsem na zemědělské vejšce, takže jsem na praxích viděla lecos, no máš úplně pravdu, zas ale do tej domácí uvařené stravy si nedáš ečka a ty chemikalie.. no ale zas, jak píšeš, dnes ta dětská výživa musí být fest kontrolovaná a maj přísná kriteria..
@MichelleA3 čí děti budeš hlídat? tak to je vážně na palici.. no já neměla nárok na mateřskou, mám rodičák od začátku, tak s tím bohužel neporadím.. a příteli hrozí vyhazov z práce? nějak se v tom ztrácím.. a ještě máte hypotéku? no hrůza, máte prcka k tomu, takže teď šílené vydání.. a vy vyloženě přestavujete, novou fasádu či co? jinak jak jsme se měli píšu o něco výš, no síla, ale musím se furt smát..
@Katka3B ahoj holky, tak jsem tu po dlouhé době… teď jsme měli problémy s kojenim. Moje mléko strašné blinkala, brecelaa a já pak zjistila, že ji došlo mlíko… nechápu proč, z jakého důvodů. Moc město mrzí, ale média se nic dělat. Takže jsme na umělém. Někdy je jak zlaticko celý den, ale někdy máme špatný den, kdy pláče… tak už nevím ani co ji chybí. Předtím to bylo hladem, ale teď netuším… doufám, že si malá tohle špatně období vybere a pak až bude starší, tak snad budeme hodní… no uvidíme… ale ta představa, že to s ní bude takhle náročné pořád mě děsí…
Jinak máme problémy s usínáním. Asi jsme ji stihli rozmazlit. tak se mějte krasne a at nám min pláčou…:-)
@Veru.Kb Veru, tak teď jsi mě pobavila, jsem si představila tu scénku u tchýně
, ale chápu, že tobě vůbec do smíchu nebylo. Já bych taky zavelela jet domů, nesnáším tohle „znásilňování“, kdyby mi nechtěli dítě dát, tak se zaseknu, vyrvu dítě a jedeme domů. Tchán teda taky perla, dítě řve a jeho nenapadne nic lepšího než vytáhnout vtipnou hračku, takže dvojitej řev. No za pár let se tomu zasměješ a budeš to dávat k lepšímu.