Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veru.Kb Díky moc, uklidnila jsi mě! Moc to prožívám, že
Ale bojím se, abych něco nezanedbala.. Je tak malinká ![]()
@Missa2 já tě úplně chápu, já to přesně takhle prožívala také.. klidně se ptej.. malej tím ublinkáváním šíleně trpí, převlíkám ho několikrát do hodiny, i sebe, pořád peru, pořád žehlím.. hlavně ji měj v postýlce a při kojení vyvýšenou, odříhávejte během kojení a mezi kojeními si ji dej také odřihnout, také vhodná manipulace to zmírní, ale pochybuju, že s ní nějak nešikovně házíš
to jsou takový obecný k ničemu rady
my teď zahušťujem mlíčko a také proti pálení v krčku jsou nějaké léky, ale musí se vydržet, až se miminku ta záklopka dovyvine, nic víc se dělat nedá
@Missa2 neboj, je to tak, jak píše Veru. Skoro všechna miminka ublinkávají, některá více, některá méně a některá šííííleně
. Většinou to není třeba nijak řešit. Problém to je jen v případě, že neprospívají (nepřibírají) nebo se tím dusí nebo když nadměrně pláčou. Ta všechna opatření proti tomu ti psala Veru, ale je třeba počítat s tím, že to ty obtíže většinou jen zmírní, jinak bohužel až čas.
@Veru.Kb my víceméně začínáme zahušťovat těmi příkrmy. Asi to trochu pomáhá. Když sní tak půl napůl příkrm a mlíčko, tak blinká méně. Ten Gastrotuss nevím, asi ho znovu nekoupíme, nepřipadá mi, že by to moc pomáhalo. Je to takový gel, mělo by to jít hůř ven. V příbaláku je, že to zmírňuje refluxové potíže blinkání, ublinkávání, páklení žáhy, kašel a další. Ale je to příšernej pohled, protože dřív na zádech blinkal jakoby gejzírkem, ale šlo to vše hned ven, zatímco s tím Gasrotussem teče ven taková hustá brečka a zůstává mu to v puse, tak se spíš bojím, že to vdechne. Asi to jedno balení vypotřebuju a další už nekoupím. Jinak teď, když odezněla tak kolika (klepu, ale myslím, že je to definitivně za námi, nekroutí se, netlačí a kaká sám krásně i teď po příkrmech úplně formovanou stolici a vůbec si nestěžuje), tak pozoruju jak velké problémy mu dělá ten reflux. Je v pohodě vždy do té doby, než to v něm začne klokotat a bublat. Bohužel bublá a klokotá skoro pořád a bez ohledu na to, jak dlouho po jídle je
. Určitě mu to vadí mechanicky plus ho to pálí. Přijde mi, že víc mu vadí, když mu to vlítne jen do pusy a do krku. Když hodí velkou šavli, tak to vypadá sice děsně, ale asi ho to nepálí tolik, když to jde ven rychle a vše najednou. Jinak na to pláení jsou taky léky, Helicid, Onprelen a další. Ale takhle malým miminům se myslím moc nedávají, mně se do toho taky moc nechce, i když doktorka i manžel by mu to dali. Manžel má už refluxní chorobu, tzv. Barettův jícen, takže v rodině s tím máme bohaté zkušenosti ![]()
Jo, @Veru.Kb, to velké slintění je taky u refluxáků normální, organismus se tak brání proti těm kyselinám v puse. Náš taky slintá jak Bernardýn
. Nevím, jak to budem dělat venku v zime, je pořád durch. A jestli máš pocit, že má často jakoby rýmu, i když viditelně moc soplíky nemá, tak to je taky z toho, dráždí to i nosní sliznici.
@Veru.Kb Veru, já jsem na to blinkání nikdy nic nedávala, protože u mě celkem zabrala ta bezmléčná dietka. Jinak malá je břiše pořád, na zádech ji udržím už jen silou
, takže ani nevím, jestli by na zádech blinkala míň než na břiše, ale logicky když je tlak na bříško, tak se asi blinká víc. Ale ona už teď moc neblinká. Ale jak byla mimčo, tak to z ní lítalo i na zádech, to si taky pamatuju, u nás to bylo tím mlékem a jak jsem ho vysadila (i skryté), tak to zabralo. To tě lituju, je to hrozná ztráta času. Já si to ještě pamatuju dobře, že jsem strávila třeba hodinu dopoledne tím, že jsem přebalovala buď malou nebo staršího nebo utírala blinkání a převlékala.
Ahoj holky, tak jsem se snažila něco dočíct, ale je tady toho hodně. ted jmse měly problémy zase… malá moje mlíčko všechno vyblinkala, pořád plakala… pak mi už mlíko došlo úplně. strašně jsem se natrápila a ještě ted mě mrzí, že jí nekojím… když to všude poslouchám, jak je kojení nejlepší atd… mrzí to! protože to byla krásná vazba mezi mnou a jí, když byla u prsu… ale musím se s tím smířit!! ale od té doby co dáváme mlíčko proti ublinkávání, probiotické kapičky, tak je malá v pohodě! ani neblinká. mlíko nám hodně pomohlo!!! ale mateřský to není… snad stačí, když jsem jí kojila 3měsíce… jsem taky zvědavá kdy nám doktor doporučí s příkrmem… ted ale máme zase starosti s usínámí. je skoro 2 hodinky vzhůru, tak si hrajeme, směje se atd.. a pak už je unavená a neumí zabrat. tak jí učím, že jí dám plínku přes obličej a ona se s ní mazlí… po delší době usne, ale to si musí i zabrečet…
@Veru.Kb @verusak.berusak Holky, děkuju moc! Snažím se jí před kojením uklidnit, protože pak moc hltá a pak ublinkává.. Je to lepší. Když si dává při sání přestávku, tak ji nechám chvilku a někdy si odříhne nebo si odkašle.
Jinak, prosím, máme brát od 15tého dne vigantol.. Malá se narodila v pátek ráno v 8, tak to mám také počítat jako den? Nebo až od následujícího dne?:-)
Jinak malá je úplně úžasná! Co se týče všeho, tak má se mnou takovou trpělivost! Oblékání přes hlavičku toho se bojím
sem u toho trochu nemotorná a ona tak pěkně drží a pomáhá:-) Pokud nás netrápí prdíky, tak vůbec nepláče! Je úplně úžasná! tak doufám, že nás nepostihne kolika a takhle hodná bude ještě hodně dlouho ![]()
@verusak.berusak Veru, jsme 3. den na Nutritonu, líp spí v noci a pozoooor-během dne také spí
skoro neblindí, míň pláče, víc se směje a dnes se dokonce sám vykadil a má hežčí hovínko.. Máš pravdu s tou rýmou, mám pocit, že mu v nose furt něco chrastí, furt odsávám a nic.. Dnes nám i dr. řekla, že nějak špatně dýchá, co mu je, no všimla jsem si, že blbě dýchá, ale myslela jsem, že je to tím refluxem a taky dr. říkala, že mu tlačí bříško na plíce, tak neím, co s tím. Na kyčlích dnes ok, ale že prý kyčle ok, ale bez jader, široké balení už nemusíme dávat, tak tomu taky nerozumím.. Do hacky jsem malýmu začla dávat mobil se zvuky oceánu, to se mu líbí, ani nemusím tak houpat. Co ten Gastrotus, používáte ještě? Takže je to něco jak Nutriton ne? Tak to je supr, že koliky za vámi, mě stejně ale přijde, že kluci celou dobu řvali kvůli tomu refluxu.. ale zas jen dohady.. ten reflux je i u dospěláků? to jsem nevěděla, myslela jsem, že ta záklopka pak doroste všem..
@Ivča78 @verusak.berusak Dnes jsme byli na EEG, nesnáší čepičky, no a tam ji musel mít 15 minut ještě s nějakými pindíky zapíchlý do hlavy, no řev šílený, nemohla jsem ho uklidňovat houpáním, aby natočila eeg, tak po kouskách jsme to nějak zvládli, delších 15 minut jsem nezažila. Sundala čepici a malej vysmátej jak lečo. Prý nám nemůže pomoct, při pláči mu máme fouknout do obličeje a to hned v počátku pláče, já říkám, že někdy pláče celé dny a ona, ať na něj foukám tedy pořád
v závěru zprávy má Afektivní záchvaty, foukat do obličeje.
teda holčinka je pěkně akční, docela se těším, až tu bude prdík taky takhle lézt.. To je hrozná ztráta času, ale co se dá dělat. I jsem na 2 týdny odložila látkování a používala Pampersky.
@Missa2 já už bych ho počítala jako den. my jsme to taky tak počitali. s prdíkami jsme si užili!!! ale bylo to přesně tím, jak malá hltala, tak polikala hrozně vzduchu… chudinka hltala a ani neměla co… ted už je to dobré od té doby co jí dáváme umělé… taky bereme probiotické kapičky a ty na to taky pomáhají, ale nevim jestli je můžeš brát, jsou až od 3měsíce, ale doktor ti je klidně může předepsat. ale to by jsi se musela s ním domluvit. držím palce, at je pořád hodná, hlavně zdravá!
@Missa2 Jak malou dokážeš před kojením uklidnit? Malej je před jídlem hrozně naštvaný, hladový, uklidní se jen tím jídlem. Asi bude v tomhle o mě ![]()
Jo počítej to jako den, ale klidně začni až další den, ať nemáš pak obavy, den sem den tam, nic se neděje, pokud to nebude plus minus týden..
Tak to je moc dobře, že je hodná, přeju, ať to vydrží, koliky začínaj u donošených kolem 2.týdne života, tak snad se vám to vyhne, koliky bych nikomu nepřála..
@Veru.Kb Nevím, jestli se vzteká kvůli jídlu, ale párkrát jsem jí broukala ukolébavku, kterou jsem jí denně zpívala, když byla ještě v bříšku
a houpu jí u toho…
No v pátek nebo zítra máme právě konec dva týdny a začneme třetí, tak se uvidí… Může to asi přijít i dýl, že? Tak se necháme překvapit…
@peli Ahojky, já tě chápu, taky jsem skončila s kojením ve 3.měsíci, ještě teď se s tím snažím smířit, brečela bych, když si to uvědomím, ale to nesmíme, vždyť se vlastně nic strašného neděje, dělali jsme, co jsme mohli a pokud tohle je pro miminko to nejlepší a cítí se líp, pak proč za každou cenu kojit. U nás UM moc nepomohlo, až teď jsem nasadila Nutriton a je to o něco lepší, i spí ve dne, snad už bude líp. netrap se tím nekojením, koukni na malou, jak má spokojené bříško a raduj se, že je konečně spokojená. Mě to také chybí, jak se malý přisál a krásně u mě papa. Krásné propojení. Co se dá dělat ![]()
@Missa2 jo i dýl, ale většinou od ukončeného druhého, u nás tak mezi 4. a 5., ale prďola je nedonošený.. nebuuuj, kdyžtak tu máš nás, my ti poradíme
i když sami jsme si moc rady nevěděli.. snad bude tvoje malá i dál tak spokojená..
@peli já si s malým v noci nehraju, i když nespí, učím ho, že v noci se spí, takže je zhasnuto, nebo slabá lampička, ticho a kolíbám ho, aby pochopil, že má spát.. nevím, jestli je to tak správně, ale doufám, že ho tak v noci spát naučím.. pomáhá zavinout také..
@Veru.Kb Já vím, děkuju:-* Ona stačí kolikrát podpora a uklidnění, že je to normální aběžné!:-)