Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veru.Kb Veru, jejda, to ti spí jenom devět hodin denně, když do toho započítáš noc, jo? To tě teda upřímně lituju, a to jsem si říkala, jaká je Nelli proti Adámkovi nespavec. To musí být hrozně unavenej, přetaženej, může brečet i z toho, jenže jak mu pomoci, aby se vyspal, viď? Knížku „Každé dítě může dobře spát“ jsi zkoušela? Venku v kočárku jsi říkala, že se mu taky nelíbí, to je škoda, mě starší takhle spal do roka a půl, protože doma to nešlo, ale venku spal dobře. Nejlíp se mu spalo v zimě, kdy byl zachumlanej do fusaku.
VERU, souhlasím s Ivčou, že určitě pláče i z únavy, 9 hodin je opravdu málo. V hacce ti taky nevydrží, když bys houpala a pustila bílý šum? Davídek by takhle prospal klidně několik hodin v kuse. Jinak Martínka asi ještě pořád bolí to bříško, když má i zácpu, plus ten reflux, že? Prostě až tohle odezní, tak se určitě taky alespoň trochu zklidní. A jak je na tom s psychomot. vývojem? U nás, i v době, kdy Davídek měl koliky i reflux, tak vždy přišlo malé zlepšení s každou malou dovedností - když začal víc vnímat, když objevil hračky, když začal sahat po hračkách, když se naučil pořádně pást, když se začal přetáčet atd… Ono to bylo tak, že bříško ho bolelo, žáha ho pálela, ale bylo víc věcí, které dokázaly odvést jeho pozornost. Musíš být už strašně vyčerpaná, viď ![]()
@verusak.berusak Veru ne ani v hacce nespí. Už nezabírá vůbec nic. Zavinutí, bílý šum, hacka, v ruce ho houpat celý spánek, postýlka, nosítko, nic.. Jeden den mi spal i jen 8 hodin. Veru nevadí malému v nosítku ten vítr? Martíkovi to hrozně vadí, jak mu foukne do obličeje, popadá dech a hrozně řve, chtěla jsem kukličku přes noc, ale nenašla jsem žádnou pro takové mrně a aby to nějakou dobu vydrželo. Reflux, zácpu, koliky má stále. Nutriton nezabírá. Blinká i tak, takže zas peru 2-6 praček denně. Teď ani moc nejí, tak 90 ml 6 x denně s bídou. Hrozně u té lahvičky zlobí, mlátí mě, shazuje lahvičku,odskakuje.Ano jsem už dost vyčerpaná. Teď jsme měli očkování, hexu a synflorix, měl horečky, málo jedl, nespal skoro vůbec a pak další den 7 hodin vkuse vřískal, ani neplakal, neřval, to už byl prostě vřískot.3 dny vkuse na míči, to jediné trošičku zabralo. A jak jste na tom s malým teď vy? Psychomotorický vývoj jako u donošeného, teď se začal posazovat, na to je ale strašně brzy, nevím, jak mu v tom zabránit, vzteká se, snaží se prostě zvedat a jak mu to nedovolím, tak řve. Kolik ti malý teď váží a měří? @Ivča78 Ivčo knížku jsem nezkoušela, dělám ty obecné věci, aby v klidu spal, on jako usne, ale spát nevydrží, za chvilinku je vzhůru.. kočárek ne, po hodině a půl řev, kdy je modrý, vzdávám.. nevíš o nějaké kukličce proti větru pro mimi? malému v nosítku vadí ten vítr, hrozně u toho vřeští a popadá dech.. a copak u vás nového?
@Veru.Kb Ahoj Veru. Koukam, že stále bojujete :'( mrzí me to. Me spi v noci stále blbě a přes den 3×10-15min.:( kdyz ji nemám na ruce nebo s ni neblbnu, tak řve jak kdybych ji vrazdila
dnes ji je 5.mes.
drž se, snad se to brzy zlepsi.
@MichelleA3 Ahojky,s tím spaním to máme stejné, řev také, akorát že prdik vřeští, i když se nosí nebo s ním blbnu, s výjimkami, chvíli se zaměstnat a rozesmát dá, najednou ze vteřiny na vteřinu vřískot. Také držím palec! Jak ti teď malá papá?
@Veru.Kb Veru, to mě mrzí, že stále tak bojujete a nic moc nepomáhá. S kuklou neporadím. U nás teď právě hrozné dny, ale víc nechci veřejně psát.
@Veru.Kb to je teda děsný, že ti nespí ani při tom nošení, houpání… To Davídek zas jo, v té hacce se dá uhoupat spolehlivě, v Manduce je taky hodný. Kočárek teď taky už ani nezkouším, to je pak procházka na houby, když to ořve. A jak je zima, tak ho vyndat nemůžu, takže to ani nezkouším. Na Manducu mám kapsu MaM, má takový límec, který trochu větru brání plus kapucku. Ale já ani nemám pocit, že by na Davídka nějak moc foukalo. Když spinká, zaboří si hlavu obličejem na můj hrudník, to není skoro ani vidět a když nespinká a kouká, tak má čepičku a kupucu od té ochranné kapsy, plus Manduca má takovou kapucu taky ta je taky dobrá
.
My pokračujem v příkrmech, pořád baští hezky a včera jsme dali poprvé večer kaši. Myslela jsem, jak mu bude chutnat. Jako snědl to (jako všechno
), ale žádné extra nadšení neprojevoval. To ti sní Martínek opravdu málo. Davídek je teda hroznej žravec, tak to asi nejde úplně srovnávat, ale on vypije denně okolo třičtvrtě litru mlíka, plus 400 - 500g zeleniny
… Jestli to Martínek nemůže mít z refluxu, některé děti to bolí tak, že nechtějí pak jíst
A vůbec, když máte takový silný reflux, nenavrhli vám na gastru léky na snížení kyselosti těch žaludečních šťáv? My na to berem ten Onprelen a asi to docela funguje.
Jinak celkově u nás je určitě po zlepšení tím, jak se mu zmírnil ten reflux. Má dny, kdy je opravdu zlatý. Ale je to opravdu přímo úměrné tomu, jak moc ten den zvrací. Teď mu asi nesedla dýně hokaido, kterou jsme dali teď poprvé, hodně blinkal ( a strašně kysele
) a byly zas takové uplakanější dny
Musíme fakt na to dávat pozor, on má to trávení prostě hodně citlivé. Ale věřím, že do roka se to trávení upraví úplně a pak bude dobře, zatím se nedá nic dělat… Dneska jsme byli na procházce s jednou maminou, která má o měsíc mladší holčičku a to je fakt nebe a dudy. Malá celou dobu v kočárku spinkala a když se probudila, tak jenom koukala, občas si zamrmlala, občas hodila úsměv na mamku, prostě spokojené miminko. Ale oni neměli koliku, reflux ani žádný jiný zdravotní problém, tak to je taky tím. Ale Davídek byl v Manduce a tak byl taky hodný a buď spal nebo koukal, zlatíčko ![]()
@MichelleA3 my taky moc nespíme, ale zlepšuje se to. Akorát teď máme nový hit - mejdany nad ránem
. Budí se ve 4 nebo 5 a je vyspalý, už ho neuspím nijak. Pak usne třeba v 7-8, ale to jsou už ty jeho dvacetiminutovky. Dneska jsme tedy vstávali v 6, ale večer zas usnul až v půl 11. Ale už se nebudí každou půlhodinu, většinou se budí jen jednou, kolem 2 a to stačí dá dulík, příkrýt a spí dál. No a přes den spí 2-3×20 min.. Takže celkem taky max nějakých 10 hodin
. Já doufám, že se to zlepší, až se začne víc hýbat, že se víc unaví.
@Veru.Kb Ahoj Veru. Basti mlicko 5-6× denně 135ml, víc do ni proste nedostanu. Zacly jsme dávat mrkvicku, ale moc z ni odvazana není, sni pár lzicek k obědu. A pak se doji mlickem. Mrkev vsude jen ne poradne v puse.
jinak knoura až hystericky řve, kdyz s ni neblbnu nebo se ji chvilku nevenuju. Trénujeme na to brisko, ale max. 5min. a musi zpět na záda. Sedět by chtěla, pritahuje se, ale to by prý neměla dokud se sama neposadi. Jinak vcera mi pri koupání vypustila do vody 3 uhoře
cunatko
jak bastite malej? Jinak spánek je porad hroznej, jsem rano jak zbitej pes
to nechci vidět az polezou zuby ![]()
@verusak.berusak A uz máte zoubky? Tobe tak krasne basti, to je krasa. ![]()
@MichelleA3 baští, za to jsem fakt šťastná. Zuby nemáme, ani to nevypadá, že by v dohledné době byly. Ale vy, jestli nebudete mít, když ti pořád tak blbě spí. Ony se můžou klubat dlouho…
@verusak.berusak Taky to zatím nevypadá, sice jí dásně tvrdnou, ale žádné jiné příznaky…
dnes dostane kaši na noc a uvidíme…
@verusak.berusak Veru v hacce už také spí.. vysadila jsem Biogaia kapky a spí i o 6 hodin víc než s kapkami, teď naspí tak 15 hodin, v noci se stále budí po 3-4 hodinách, někdy i kratší doba a vstáváme v 5-6 h, pak během dne spí už jen při houpání v hacce.. v manduce šíleně řve, v kočárku, i klokance.. ven jsme přestali tedy úplně chodit.. psycho.. mám také tu kapsu MaM, ale asi je mi k ničemu
manduca také k ničemu.. už mi doma docela hrabe.. pořídila jsem k nosítku kukličku, vítr už mu tedy nevadí, má přikrytý nosík, ale řve i tak, tak už opravdu nevím, jak s ním chodit ven.. tolik peněz za manducu, pláštěnku k ní a kapsu, oteplováky, botičky a kukličky a nic z toho
na gastru nám řekli, že Martínek reflux nemá, tudíž to nikdo nechce řešit, dr měla názor, že blinká z přejídání, teď se nepřejídá a stejně nikoho ublinkávání nezajímá, cokoliv mám s ním za problém, hned to dr zamete pod koberec, kývne rameny, nebo mě nějak smete.. Davídek papá krásně.. zeleninka chutná.. spinká líp po té kaši na noc? my už jsme také nasadili příkrmy, dnes po 8 dnech spapal už 40 g, stále málo mlíka a čaj do něj vůbec nedostanu, taky neroste, ani na váhu, ani na délku, už 2 týdny skoro nic nevyrostl, na délku už měsíc ani 1 cm..
jej vám nesedla dýně a já ji chtěla teď dát jako další příkrm, měli jsme zatím bramboru, mrkev, brokolici, cuketu..
Davídek to má s tím refluxem hrozné.. co s tím děláte krom Nutritonu? to je dobře, že příkrmy pomáhají.. nu Veru, aspoň v tej Manduce je hodný.. Martínek řve ve všem.. mrzí mi, když mi chlap vypustí ven, když je výjimečně doma, já jdu třeba nakoupit, sama bez mimča, protože všude hrozně řve, vidím maminky s kočárky nebo nosítky s absolutně spokojenými miminky, spinkají, koukají, hrajou si v kočárku, je mi z toho hodně smutno
@MichelleA3 Ahojkyy, tak jak pokračujete s příkrmy? Už se malá trošku uklidnila? my stále bojujem, ven nechodíme a jak píšeš, neustále se mu musím věnovat, zabavovat, nosit, nesmím odejít na krok, hned řve.. mlíčka stále málo, 6×80-130 a začali jsme s příkrmy, to mu už trošku jde polykat, tak dnes už zbaštil 40 g. Martínek se také přitahuje do sedu, držím ho tedy v sedu, podpírám ho, nejde udržet v leže. Neměl by jako vyloženě držet sám, jinak když je podepřen, tak občas může.. taky mi na bříšku nechce moc být, tak pár minut a to dr. říkala, že má být 4 x denně po půl hodině..
Tak nějak čtu o naší Valičce. Teď je jí 27 měsíců, ale prvních 16 bylo peklo. Blila strašným způsobem asi do desátého měsíce?, neměla reflux, na gastru podezření na multialergie (naštěstí je to ASI negativní), na neuru nám řekli, že patří mezi hodně dráždivé dítě (blbý porod), ekzémy… Fujtajbl.
Blila opravdu hodně, klidně dvě hodiny po UM z ní vylítlo vše, i nosánkem. Několikrát jsme byly v nemocnici na palci, protože měli strach, že dcerce něco selhává. Momentálně nám p. primař na gastru říkal, že to bylo asi velmi citlivým zažíváním. Nepomohl ani Nutriton, klidně blindila dál (tedy trošku ano, ale žádná sláva).
Do 16. měsíce řvala dcerka furt, nejhůře bylo tak do 8. - 10. měsíce, to řvala i 20 hodin, nepomáhalo nic, všechno jí vadilo - hluk, světlo, teplo, zima, různé polohy. Mimochodem na neuru měli podezření na insomnii, spala strašně málo, budila se 11 - 23× za noc (počítali jsme to). Pomohla jen obrovská trpělivost (což je opravdu fuška), nenechat se nahlodat případnými radami, se kterými nesouhlasíš (v mém případě vyřvání) a zabejčit se. Je to na zhroucení, taky jsem skončila u psycholožky, ale pokud to máte jako my, tak s vámi hluboce soucítím. Malá akceptovala Manducu až na nějakém 13. měsíci, dřív ani náhodou. Nosila jsem, nosila jsem, nosila jsem - venku, doma, všude.
Když mi doma hrabalo, tak jsem prostě vzala řvoucí dítě, posadila do kočárku (byla starší) a mluvila a mluvila, zpívala, ukazovala. Sice si lidi klepali na čelo, ale mně to bylo šumák, byla jsem venku, nemusela chodit z místnosti do místnosti a odpočítávat minuty. Dcerka si pak nějak zvykla, už ty komentáře čekala, nazpívala jsem toho tolik, že dneska nemá ráda zpívání ![]()
Asi jsem nepomohla, ale moc soucítím. Drž se!!! ![]()
@verusak.berusak Veru to jsem moc ráda, že se ti malý zlepšil, snad to tak vydrží! Jak přibírá a kadí na příkrmech? ten je šikovný, tak brzy a už se otáčí na bříško a snaží se na kolínka.. šikula