Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem,
jsem v 18 tt a mám vcestnou placentu - centralis. Pomalu zjišťuji podrobnosti a začínám být lehce v šoku, i proto že porodnici nemám úplně v dobré dojezdové vzdálenosti. Zajímalo by mě, jestli se někomu i tento druh umístění placenty postupem času změnil? Vím, že u ostatních druhů (marginalis atd.) je to vcelku běžné, ale stalo se to někomu i u centralis? Jak probíhalo vaše těhotenství a porod? A klidový režim? Mám doma 2,5 letou princeznu a hlídací babičku žádnou, manžel chodí z práce pozdě… vůbec nevím co bude a mám pekelný strach…
V prvnim tehotenstvi jsem mela vcestnou a do porodu se vytahla, takze vse bez komplikaci.
ted jsem ji mela taky, ale uz ustoupila a neprekryva (25tt). porad ale nizko polozena a vubec si nepripoustim nejake komplikace nebo snad cisare. v 18 tt byla jeste vcestna ![]()
urcite se vytahne
casu je jeste spousta casu ![]()
Také jsem měla vcestnou, dlouho, dokonce se začla odlučovat. Ale umoudřila se, zas
e se přicucla a odputovala výše. Jediný rozdíl jsem cítila v pohybech, první byly už kolem 15tt. ![]()
Ahoj, drzim palce at vse dobre dopadne! ja jsem bohuzel ta druha varianta-odlouceni placenty, masivni krvaceni, akutni cisar v 29 tt. od 24 tt jsem jen lezela a stejne to prasklo… bojovali o zivot muj i ditete, obe jsem to prezily, ale uz nemuzu mit dalsi deti…nechci strasit p, ale nepodcenovat situaci. doma jsem mela rocniho starsiho
@Lusita měla jsem, vytáhla se pár mm od porodních cest na kontrole 38 tt, takže šance je vždycky. Já měla tedy nemocnici 5 minut chůze, ale pokud Ty bys měla problém, zavolej si normálně RZ - já krvácela několikrát i si pár x poležela ve špitálu.. Klidový režim jsem dodržovala jak kdy, se 7 letým to moc nešlo.
Díky moc za odpovědi!! bohužel se prý tento 4. stupeň vcestné placenty už příliš nehýbe, tak nejsem moc optimistická, ale je fajn vědět, že na někoho se to štěstí usmálo.
@adolfa to je mi moc líto. Podceňovat rozhodně nic nehodlám, vím moc dobře, že to není žádná sranda, bohužel je to jedna z příčin úmrtí u porodu, jak dítěte tak matky a dost mě to děsí. Sterilita je v tomto případě asi už jen „zanedbatelný vedlejší produkt“. Hlavní je, že jste to obě zvládly a můžeš tu být pro toho staršího. Od 24 tt jsi ležela doma nebo v nemocnici? Vím, že při masivním krvácení jde potom o minuty a já mám nemocnici cca 35 minut od domu, takže ani ta rychlá by mě asi nespasila ![]()
@martina.se To jsi měla původně porodní cesty přesně uprostřed placenty? To zírám, že tě preventivně nehospitalizovali už někdy ve 30 tt a nenaplánovali císaře. Neměla jsi branku překrytou třeba jen cípem placenty?
@Lusita já měla placentu přes úplně a ona se tak nějak pomalu sunula dopředu, až se vytáhla přesně pár mm nad hranu, kde se uvažovalo o císaři.. Hospitalizovaná jsem byla při krvácení a 25 tt při rozjíždějícím se porodu
měla jsem výhodu, že nemocnice fakt kousek a dr taky, takže ne, neležela jsem preventivně. Dlouho se počítalo s císaře, 34 tt zjištěna aji VVV u mimina, takže to vypadalo, že budu rodit 100 km daleko, ale pak dr zavelel, že to zvládnem ve FN v ostravě. Chodila jsem co týden na kontrolu utz a nakonec se ta potvora fakt posunula. Porod vyvolávaný 41+4 tt, malý se narodil o den později a umístění placenty nakonec způsobilo po porodu masivní krvácení, ale naštěstí to všechno klaplo, zvládl to i malý i já (s kolotočem zadara, o chlup jsem se vyhnula transfuzi) ![]()
@martina.se Velmi povzbuzující slyšet, že u někoho se to opravdu povedlo! I když těhotenství jsi taky měla pěkné rodeo… VVV u prcka je mi líto ![]()
No, většina těhotenství s touto diagnozou nekončí příliš poklidně… alespoň internet toho příliš nezmiňuje :-/
Já jsem ležela na rizikovém odd. v porodnici. naštěstí jsem to tam vydržela až do toho 29 tt a dcera je úplně v pořádku!
@adolfa To jsi asi ležela na riziku z důvodu dřívějšího krvácení…? No hlavně, že je dcera v pořádku, dnes už umí doktoři s takovými drobečky zázraky ![]()
@Lusita píše:
@adolfa To jsi asi ležela na riziku z důvodu dřívějšího krvácení…? No hlavně, že je dcera v pořádku, dnes už umí doktoři s takovými drobečky zázraky
Hned po první příhodě krvácení (bylo silné) si mě tam nechali. Dostala jsem kapacky se spoustou léků a počítala každý den.
Bylo nás tam takových víc a jsem šťastná, že jsem pak odcházela domu s miminkem ( po týdnech v inkubátoru)
Držte se a ať jste ten další pozitivní případ, který to zmakne.
Jinak mě se placenta ani nepohnula nahoru, naopak i přes ležení byla úplně zanorena do porodních cest!
@adolfa a jak dopadly ty ostatni co tam lezely se stejnym problemem? Vim co to je pocitat kazdy den, lezela jsem s dcerou od 22 tt v nemocnici kvuli riziku predcasneho porodu - no nakonec to vyslo, rodila jsem v 38 tt. Nedokazu si predstavit to odlouceni od ni, co me ceka, umru steskem… 2,5 roku jsem bez ni nebyla ![]()
@Lusita mě se taky po starším moc stýskalo, ale s taťkou si to doma užili!
@Lusita píše:
@martina.se Velmi povzbuzující slyšet, že u někoho se to opravdu povedlo! I když těhotenství jsi taky měla pěkné rodeo… VVV u prcka je mi líto
No, většina těhotenství s touto diagnozou nekončí příliš poklidně… alespoň internet toho příliš nezmiňuje :-/
jo, je to otrava, ale co už.. hlavně, jak bude prcek v pořádku.. VVV náš sice má, ale my to nějako neřešíme, není to tak hrozné, jak to vypadalo na začátku
![]()
@martina.se tak to je dobre!!!
Kde jsou ty hesla, ze „tehotenstvi je nejkrasnejsi obdobi v zivote zeny“, ze?
no, uz jsem to snad trochu rozdychala, pomalu vse chystam na to, ze bych taky mohla zase nejakou dobu lezet v nemocnici, hlavne hlidani dcery, a aby se okoli vyznalo v mem specifickem usporadani dcerineho obleceni
a ted nezbyva uz nic nez doufat, ze vse dopadne dobre…