Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janča6 píše:
Ty se (i jako tehotna) ubranis snaz. Ale co budes delat, kdyz budes mit 2, 3 nebo 4 deti? Nedavno jsem sla ven se 3 detmi (nejstarsi byla na tabore). 6leta dcera sla kousek napred po chodniku, najednou se objevil velky, cca 1 m vysoky, pes (nevyznam se v rasach) dcera si ho nevsimala, nedelala zadne prudke pohyby.
Pes se k ni rozbehl a zacal hrozne stekat. Dcera zacala kricet a bezela ke mne. V kocarku jsem mela 1,5letou a vedle kocarku sla 4,5leta, ktera se boji psu po jedne neprijemne 3 roky stare prihode. 4,5leta po mne zacala splhat, ja v lehknuti nezvladla zabrzdit kocarek (Chariot), ten mi sjel do silnice. 6leta ke mne pribehla, ja byla pripravena do psa kopat, zaroven jsem rvala, ze mi ujel kocarek. Nastesti jelo kolem auto, ridic na psa zatroubil a zacal ne nej najizdet. Pes se lekl a utekl. Majitel nikde. Bydlime tu kratce, nevim, ci ten pes byl. Na policii jsem si vzpomnela az po par mini.Na kamaradku zautocil souseduv velky pes, ktere zna. Nasesti s sebou tehdy mela jen jedno dite, ktere vyzvedla nad hlavu. Kdyby mela i dalsi, tak by to mohlo dopadnout spatne. Rozskrabal ji lytko a kousl ji do nej.
Kdybys ty nebo kamaradka mela nejake proskoleni o psech, tak muzes v podobnych situacich zareagovat rychle a vyhnout se problemu. Drtiva vetsina psu se da velmi jednoduse zahnat.
Jak pisu, bud muze byt clovek pasivni a nadavat na okoli, nebo se naucit postarat sam.
@TRG upřímně tyhle drby jsou tady lidem ve městě úplně u zadního otvoru. Můj pes nesežere na potkání co uvidí, ale ten červík v tý hlavě hlodal, proto nevidím důvod nasazovat mu košík. Kvůli volně pobíhajícím psům sem už výše doporučila pepřák, je to nejúčinnější a nejbezpečnější. Když je blíž je dobré do něj vší silou na prasáka kopnout.
U nás teda asi policie funguje úplně jinak a přijeli do pár minut, psy tady odchytávají a následně dávají pokuty majitelům, případně to řeší
V mém případě byl ten pes co nás napadl na vodítku, jen majitel byl ko*ot a schválně ho na nás z vodítka povolil. 6e mám zavolat na policii mi naskočilo hned i to všechno kolem v tom mobilu slyšeli. Chlapa se psem během chvilky našli, mě jen ukázali fotku a měl z toho řízení u přestupkového ![]()
@Lucie_Sx souhlasím aspoň nějaké základy pro takové to „kdyby náhodou“ lepší být připraven, než pak jen koukat co se děje
Neříkám třeba přímo školení, to by pak musel být človět proškolený doslova na všechno, ale tak základní praktiky jak se/dítě/psa ubránit. To samé proti ostatním lidem.
@Nikky121 píše:
@TRG upřímně tyhle drby jsou tady lidem ve městě úplně u zadního otvoru. Můj pes nesežere na potkání co uvidí, ale ten červík v tý hlavě hlodal, proto nevidím důvod nasazovat mu košík. Kvůli volně pobíhajícím psům sem už výše doporučila pepřák, je to nejúčinnější a nejbezpečnější. Když je blíž je dobré do něj vší silou na prasáka kopnout.
U nás teda asi policie funguje úplně jinak a přijeli do pár minut, psy tady odchytávají a následně dávají pokuty majitelům, případně to řešíV mém případě byl ten pes co nás napadl na vodítku, jen majitel byl ko*ot a schválně ho na nás z vodítka povolil. 6e mám zavolat na policii mi naskočilo hned i to všechno kolem v tom mobilu slyšeli. Chlapa se psem během chvilky našli, mě jen ukázali fotku a měl z toho řízení u přestupkového
Ty si kopneš do padesátikilovýho baskvila? To jsi frajerka….. Nebo budeš držet pepřák v ruce, kdykoliv budeš otevírat dveře a i na své zahradě….? ![]()
@Janli Tak jelikož máme poměrně dobře zadělanou zahradu, tak pochybuji, že by mi na ni vlezl cizí pes, stejně jako pochybuji, že by mi náš utekl
A ano popřáky mám dva jeden v batohu, případně ho dám do bundy a druhý u vodítka. Náš pes už byl celkem pokousaný 3×, takže ho nosím u sebe teď pořád. Když koukáš kolem sebe, tak toho psa vidíš a když máš pepřák hned po ruce a nehrabeš ho ze spodu batohu, tak ho stihneš i použít.
Nemám ho teda jen z důvodu volných psů, ale i případných lidí, přeci jen chodíme venčit i večer. Prostě jak sem psala, raději udělám něco pro mojí jistotu, než abych pak stála a koukala co se vlastně děje ![]()
@Nikky121 píše:
@Janli Tak jelikož máme poměrně dobře zadělanou zahradu, tak pochybuji, že by mi na ni vlezl cizí pes, stejně jako pochybuji, že by mi náš uteklA ano popřáky mám dva jeden v batohu, případně ho dám do bundy a druhý u vodítka. Náš pes už byl celkem pokousaný 3×, takže ho nosím u sebe teď pořád. Když koukáš kolem sebe, tak toho psa vidíš a když máš pepřák hned po ruce a nehrabeš ho ze spodu batohu, tak ho stihneš i použít.
Nemám ho teda jen z důvodu volných psů, ale i případných lidí, přeci jen chodíme venčit i večer. Prostě jak sem psala, raději udělám něco pro mojí jistotu, než abych pak stála a koukala co se vlastně děje
Jenže my jsme na vesnici, ploty tady vesměs nejsou, do telete kopat nebudu a pepřák nosit kam se hnu taky ne. A už vůbec ho nebudu dávat dětem, když se pohybují venku. Jestli se někdo bojí o svýho psa, je mi ukradený, má ho mít doma na zahradě nebo vycvičenýho tak, aby venku nic nežral. My jsme problém se psi vyřešili po svým, elegantně a nikdo nedošel k újmě. Pořád lepší, než aby toho psa někdo otrávil doopravdy nebo ho zastřelili.
@Cenarius píše:
Jasný a co takto aby si ten posranej čoklar toho psa nejdřív vycvičil? He? On má psa, co já mám chodit na nějaký kurzy, to je naprosto zvrácená myšlenka.A když už teda budu kurzem proskoleny a bude se na mě řítit agresivní útočný pes, tak mám dělat co? Nechat se pokousat? Nechat pokousat svoje dítě? Ani kulový, odpraskl bych jej na první dobrou a s klidným svědomím chodil po soudech. Ano, je to chudák pes a de*bil jeho majitel.
A proč maji třeba ženy nechodit potmě neosvetlenymi uličkami, hlídat si pití na každý větší party, chodit na kurzy sebeobrany nebo dávat vědět kamarádce, kam jdou a kdy se vrátí, když jdou na první rande s málo známým typkem? Nestačilo by, aby se všichni chlapi naučili držet pero v kalhotách a respektovat, že ne znamená ne?
Asi by si to přál každý, ale bohužel to takhle nefunguje. Takže je dobrý naučit se poznat, kdy se nic neděje a stačí zůstat v klidu, a kdy hrozí průšvih a jak v tom případě správně reagovat. Většina psů i chlapů je normálních a i když se chovají někdy nevhodne, nejdou Te zabít. Bohužel ne všichni.
@Nikky121 píše:
@Lucie_Sx souhlasím aspoň nějaké základy pro takové to „kdyby náhodou“ lepší být připraven, než pak jen koukat co se dějeNeříkám třeba přímo školení, to by pak musel být človět proškolený doslova na všechno, ale tak základní praktiky jak se/dítě/psa ubránit. To samé proti ostatním lidem.
A na to skoleni mam brat i deti od 4 let? Nebo je nemam ani poustet za branku zahrady, kdyz nam okolo baraku skoro nejezdi auta? A treba 10lete dite taky nemam poustet samotne ven?
@Freeandwild píše:
A proč maji třeba ženy nechodit potmě neosvetlenymi uličkami, hlídat si pití na každý větší party, chodit na kurzy sebeobrany nebo dávat vědět kamarádce, kam jdou a kdy se vrátí, když jdou na první rande s málo známým typkem? Nestačilo by, aby se všichni chlapi naučili držet pero v kalhotách a respektovat, že ne znamená ne?
Asi by si to přál každý, ale bohužel to takhle nefunguje. Takže je dobrý naučit se poznat, kdy se nic neděje a stačí zůstat v klidu, a kdy hrozí průšvih a jak v tom případě správně reagovat. Většina psů i chlapů je normálních a i když se chovají někdy nevhodne, nejdou Te zabít. Bohužel ne všichni.
Tak ono chozeni tmavymi ulickami a alkohol na party a rande s neznamym typkem jsou ponekud rizikove cinnosti. Ale prochazku s detmi po vesnici jsem za rizikovou dosud nepovazovala.
@Janča6 píše:četla si to po mě vůbec? Píšu, že školení přímo NE, protože by pak člověk měl být školený na všechno
A na to skoleni mam brat i deti od 4 let? Nebo je nemam ani poustet za branku zahrady, kdyz nam okolo baraku skoro nejezdi auta? A treba 10lete dite taky nemam poustet samotne ven?
@Janča6 píše:
Tak ono chozeni tmavymi ulickami a alkohol na party a rande s neznamym typkem jsou ponekud rizikove cinnosti. Ale prochazku s detmi po vesnici jsem za rizikovou dosud nepovazovala.
Alkohol na party je rizikový? Odkdy? A v zimě chodíš všude za světla?
Silne doporučuju přijmout jako holý fakt to, že ne všichni majitele psu mají mozkovou kapacitu na to, aby pochopili, že si mají svoje zvirata zabezpečit. Bohužel. Potýkají se s tím i majitelé psů a věř, že je o dost pravděpodobnější, že pes zaútočí na jiného psa, než na kolečka kočárku treba. Tak co chceš dělat jiného, než se na to připravit a stejně tak i děti? Dmnti prostě jsou a budou, to fakt jen tak nezmenis.
@Freeandwild myslím, že alkoholem myslela buď, že ti někdo něco hodí do pití, nebo, že blbci posilnění alkoholem jsou agresivnější a otravnější
Většina majitelů psů se chová slušné, ví jak jejich psi reagují, uklízí po nich,… No a pak se najdou takový ho*ada, co na to prdí a ostatní nás pak všechny hází do jednoho pytle.
@Nikky121 píše: četla si to po mě vůbec? Píšu, že školení přímo NE, protože by pak člověk měl být školený na všechnoJestli pouštíš 4letý dítě ven samotný tak to jsi celkem odvážná a 10ti letý snad pozná kdy je nějaký průser a většinou tyhle „děti“ už u sebe mají mobil.
Ano, cetla. Tak dobre, ne skoleni. A kde se prosim ty zaklady daji naucit?
4lete dite pustim ven ze zahrady, aby treba vyzvedlo postu ze schranky. A nekdy ho necham se starsimi na hristi, kdyz na chvilku musim domu treba na WC.
Ano, 10lete dite ma mobil. A k cemu mu mobil bude, kdyz se na dite vyriti zurivy pes?
@Nikky121 píše:
@Freeandwild myslím, že alkoholem myslela buď, že ti někdo něco hodí do pití, nebo, že blbci posilnění alkoholem jsou agresivnější a otravnějšíVětšina majitelů psů se chová slušné, ví jak jejich psi reagují, uklízí po nich,… No a pak se najdou takový ho*ada, co na to prdí a ostatní nás pak všechny hází do jednoho pytle.
Ano, myslela jsem, ze je rizikove si na party nebo v baru nechat piti bez dozoru. Ze tam nekdo muze neco hodit.
Příspěvek upraven 26.08.22 v 15:42
@Lucie_Sx a co když jsem třeba na hřišti, kojím měsíční miminko, idilka, starší syn si hraje a přiběhne tam cizí pes, který syna začne honit, povalí ho do trávy a začne olizovat v obličeji… tohle se mi stalo. Neměla jsem vůbec šanci cokoliv dělat a situaci zabránit. Připadala jsem si v té situaci tak bezbranná. Majitelce byl celý incident úplně u pr… byla kilometr daleko a úplný nezájem. Dopadlo to dobře, ale od té doby jsem mnohem víc ostražitá a psů už se bojím.