Pletení a háčkování
- Fotoalbum (5)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
kozarozita píše:
měla bych poděkovat ale to co jste mi poradili?příze je VANDA,pletu na jehlicích 4,5 a jen 1oko hladce a 1obrace.poměřovat nemám podle čeho dosud jsem pletla jen pro miminka.
Upleť si zkušební vzorek - třeba 25 ok. Tvým vzorkem. Chvilku pleť (jako bys pletla třeba šálu) a pak to přeměř. Zjistíš, kolik ok potřebuješ pro šířku 10cm. Řekněme, že ti vyjde 20 ok = 10cm.
Přeměř tričko od dítěte, vyjde ti šířka třeba 30 cm. Takže musíš nahodit 60 ok, abys mohla plést rolák o šířce 30 cm. U rukávů a kolem krku postupuješ obdobně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vlastní zkušební vzorek je vůbec nejlepší, síla příze je jedna věc, ale taky každá trochu jinak utahujeme, takže ve výsledku svetřík velikosti 42 může být širší o dva tři centimetry právě proto, že pletařka prostě tolik neutahuje. A nebo naopak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky.. chci se zeptat, neleží někomu doma zbytečně pletací jehlice zbytky vlny apod? Chtěla bych to zkusit a nechce se mi za to utrácet peníze, když ještě nevím jestli mi to vůbec půjde… děkuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky holky ![]()
Koukám, že dlouho do této diskuze nikdo nepřispíval, tak jí zkusím oživit ![]()
Jelikož už se nějakou dobu snažíme o mimčo a snad už k nám určitě brzy příjde
, tak jsem se rozhodla začít s háčkováním, jak něco pro malé tak i něco pro nás ![]()
Proto bych vás poprosila o nějaké rady a typy ![]()
Třeba jak vybrat správnou vlnu na háčkování? Jak široký háček zvolit? Nějaké dobré návody a nápady?
Na internetu jsem už něco málo hledala, ale nápadu není nikdy dost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hehehe ![]()
Tak příze se volí podle toho, na co je chceš použít. Jestli budeš třeba dělat nějaké čepičky, tak na jaro/léto volí ženský nejčastěji Camillu, zatímco na podzim Merino vlnu. Hračky dělám z Glorie háčkem číslo 2 například, ke Camille se nejčastěji používá háček číslo 3-3,5, ale jsou vzory, kde se rozměry čepice odvíjejí od velikosti háčku („koriguje“ utahování). Jiný věci nedělám, kamarádka háčkuje i šaty například ![]()
U háčku je takové univerzální pravidlo „jak široká příze, tak široký háček“…
Návody najdeš na mimibazaru a taky jsem registrovaná na raverly.com, tam je toho asi milion…
- Citovat
- Upravit
@Niiika88 asi vlnu která se ti líbí, nejlépe vhodnou podle návodu. a velikost háčku je napsaná na etiketě klubíčka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ncc1701 Děkuju
Právě se chystám na nějaké čepičky, botičky, šálky, zvířátka a tak podobně. Právě jsem si koupila na zkoušku nějaké dvě vlny a k tomu dva háčky a zrovna č.2 a č.4, tak uvidíme jak to s nimi půjde ![]()
A to ravelry je jen v angličtině asi viď
?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zelenaprisera Děkuji
, zrovna jsem se na tu mojí doma dívala a jsme docela překvapená, že tam ani nepíšou návin ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Niiika88 píše:
@ncc1701 DěkujuPrávě se chystám na nějaké čepičky, botičky, šálky, zvířátka a tak podobně. Právě jsem si koupila na zkoušku nějaké dvě vlny a k tomu dva háčky a zrovna č.2 a č.4, tak uvidíme jak to s nimi půjde
A to ravelry je jen v angličtině asi viď?
Je, ale co je chain si přeložíš a pak už to půjde samo ![]()
- Citovat
- Upravit
@Niiika88 Toptex posílal… ale už mi dlouho nic nepřišlo, nevím. Asi že nic nekupuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pipet Děkuju, zkusím na to kouknout
Přeci jen lepší vybírat ze vzorníku než jen tak na netu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem začala háčkovat první čepičku. Bude sice na dospělého, ale na někom to vyzkoušet musím
Zatím mám hotové základní kolečku a pletu ji ze 100% Akrylu.
Máte s Akrylem někdo zkušenost? A jaký je rozdíl mezi ním a 100% bavlnou?
Zatím jsem našla jeden velký rozdíl a ten je v ceně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Akryl je umělý, bavlna přírodní…
Ale taky z akrylu dělám, teda spíš pletu, i úplně pro miminka, záleží na zpracování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pipet Někde jsem četla, že akryl není vhodný na zimu a že žmolkovatí
Máš s tím nějakou zkušenost? Vybrala jsem vlnu Vlnilku - Tera ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit