Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co se týče venčení, tak to jako druhomamina už tolik neřeším a s vyjímkou jednoho dne v každém týdnu, kdy luxuju a vytírám byl Janeček zatím venku každý den od toho co jsme doma z porodnice. Na vánočních trzích na Staromáku jsme byli kvůli Kamilce každou chvilku, kojení jsme zvládali ve vojenském stanu kde hrávali pohádky (byl vytápěn plynovým hořákem
Býváme venku bobovat i tři hoďky mezi kojením a jen kontroluju jestli má malej teplý tvářičky a chráním mu kočár proti větru pláštěnkou a pokud hodně mrzne a svítí sluníčko tak ho stavím tak, aby ho sluníčko trochu ohřívalo a zatím je to v pohodě. Jen na Silvestra když jsme chodili večer po lese tak byl v šátku pod mojí bundou, protože měl přece jen jen měsíc a v noci bylo taky -17 °C. Ten týden co bude přelom leden únor budem v Jeseníkách a hodlám kombinovat fusak a saně a šátek a moji bundu dle zdolávaného terénu a momentálního počasí ![]()
Bludička + Kamilka + Janeček
Zalezi, Bubino, kolik jste meli stupnu v dobe prochazky.
Mame 4 m. holcicku, odpoledne, kdy jsem ji davala na terasku bylo -4, ale za 40min. , kdyz sel manzel na prochazku, tak zjistil, ze se mezitim teplota prehoupla na -9, tak se radeji vratil. Takze min. 40 minut byla mala venku pri teplote vyssi nez dopor. -5. Nevypadala, ze by ji to vadilo, byla spokojena.
Ale sama nevim nevim, jestli to budeme opakovat ...... aby nebyly nejaky nasledky. Na druhou stranu si rikam, ze kdyz je zabalena v tom kocarku, tak si to tam zadycha a uvnitr muze mit o neco tepleji.
Lucy - v kocarku je urcite tepleji, hlavne kdyz sviti slunce, ale zdalo se mi, ze bylo tak okolo -10, ve stinu mnohem vic do lesa jsme nesli, tam by citit Lesni Chlad..:) Ptala jsem se na Karlaku na ORL, a tam mi doktorka sdelila, ze ta zima zas tak moc nevadi, ale tim myslela pro zvykle deti. Starsi dcera byla jiz ve vetsich mrazech, je fakt ze mela omrzliny, ale do roku a pul nemela ani jednou rymu (jen ty omrzliny). Ale mozna je zitra tepleji obleknu…
Bubina
Ahojky,
my jsme byli dneska venku asi 3 hod., malá je zvyklá. Tady bylo -8, což si myslím, že šlo. Oblečená: body, dvě mikiny, punčošky, kalhoty, bundička a vesta. Je sice pravda, že tvářičky a nosík měla studené, ale kdo by neměl. Měla i dudu a v poho. Myslím si, že bysme z dětí neměli dělat skleníkové kytičky. Toť pouze můj názor. Šla bych ven i při -15, jinak než venku mi neusne, ale jen na chvíli než zabere, zase nejsem blázen a nenechala bych to moje zlatíčko umrznout nebo jí způsobit omrzliny.
S pozdravem Tereza s Kristýnkou
Přeji příjemné sice mrazivé procházky ![]()
Ahoj holky
Doktorka mi řekla, že mimi do půl roku nesmí ven, pokud teplota klesne pod -5stupnů. Ono sice je navlečené v kočárku, ale musí dýchat. Ten mrazivý vzduch nedělá dobře jeho plicím.
Starší mimi do roka, může ven do -8stupnů. Stejné důvody jako u toho prvního případu.
Od roka už je to v podstatě jedno, ale je lepší, když už chodí samo. Stále ale musí dýchat mrazivý vzduch, tak bych vycházky omezila na minimum a kolem 12-té hodiny.
toz nas malej cvalda byl kolem poledne na balkone a vydrzel tam spat dele jak obvykle,pres hodku. pak odpol.jsme byli s brachou a jeho detmi na prochazce ale po 3/4hod.prisla doba kojeni…
mel body,dupacky,kabatek,cepici,rukavicce ve fusaku a ta v tasce na mimi a v hlubokem kocarku…
pak kojeni,tvaricky i nos teply,toz si nemyslim ,ze jsme udelali spatne.prece jenom v te korbicce je trosku teplejc…
Ještě doplnění:
samozřejmě malá byla ve fusaku, uvniř i venku deka a zapnutá korbička.
Tak pa pa ![]()
ahoj holky,
tady na otravsku se to celý den drželo na -14, teď je tam-18,5 stupně.
Já šla jen do práce a zpět a myslela jsem, že po cestě zmrznu.
Dcera-2,5 roku, seděla na parapetu a brebentila :„mamiko tam je zima, Emijinka nece ven“. Takže naštěstí se nestalo, že bych jí musela přemlouvat, že budeme doma.
Trochu mě překvapilo, když jsem náhodou zahlédla sosedku s 6-měs mimískem venku, já osobně bych s takovým prckem ven nešla.
S pozdravem Zuzka+Emily
Ahoj,
tak zrovna dneska říkali v televizi, že by kojenci a batolata neměli vycházet ven pokud je míň než -4°C. U nás byl dneska docela mráz, tak jsem malou oblékla, položila k nám na postel a otevřela ventilačku na balkonových dveřích. přikryla jsem ji peřinou a spala krásně 3 hodinky. Asi po 2 hodinách jsme tam ventilačku zavřeli, bylo tam chladno tak akorát.
Ahoj.
Tak my musime denne, kvuli psovi. Ale uz vcera jsme to omezili a to bylo je asi -6 na 30 minut. Tento tyden mame bohuzel kazdy den doktory, takze budemmuset vyrazit a se psem to vezmem jen kolem baraku, i tak to bude aspon 3× denne 20 minut.
V kocarku si to ale prcek zadycha, tak myslim, ze na tu chvilku to vadit nebude. Jinak davam tricko s dlouhym, dupacky, backurky, svetrik, kombinezu a perovy fusak, je v hlubokym kocarku. A cepicku bavlnenou a pres ni pletenou, protoze flaus nemuzem, mame tam ekzem.
hmmm, tak u nás momentálně -24…myslím že nad -15 dnes mráz nevyleze, takže vycházka nebude…nevím, jak bych taky dceru do takového mrazu donutila - zdravím žurečka - Lída má stejnou filozofii, jako Emily. Maximálně do fusaku na kočárek.
pro starší děcena - osvědčilo se mi dávat dceři svůj šátek - je to takové umělé hedvádí - když se dá víckrát omotaný kolem pusy, není mokrý jako šála a jak je ve více vrstvách, tak se vzduch při nádechu trochu ohřeje.
Marty 1 - vlož si do nastavení enter mezi metříky - zkrátíš si tak podpis a nebudou se roztahovat diskuse ![]()
elda
Holky, chci se zeptat - co by udělala pláštěnka v takových mrazech? Mám na sporťáku takovou tu vcelku, bez „díry na dýchání“ ![]()
U nás je děsná kláda, ale asi budu muset na chvilku s dcerou ven, vyvenčit psa.
Zadýchá si to tam vevnitř a vyteplí si to, nebo se tam ten vzduch nějak srazí a zmrzne, nebo co já vím?
Poraďte…
Baghira
Ahoj Baghiro,
já taky používala ve velkých mrazech pláštěnku, dítě si v kočárku vytvoří „mikroklima“ a je mu mnohem tepleji, zvlášť, když ji na:,–(íš už doma v chodbě.
Jediné riziko je zničení pláštěnky, plast může ztvrdnout a zlámat se. Nikdy se mi nestalo, že by pláštěnka zevnitř omrzla díky páře z dechu… přece jen větrá po stranách.
Ahoj, Katka
Katko díky ![]()
Nakonec jsme jely jen tak, naostro
asi na půl hoďky. Je sluníčko, takže to byla příjemná procházka.
Baghira
My jsme dnes byli s detma venku asi 2,5 hodiny -jedne jsou 4 mesice a druhe skoro 3 roky, jsme dost casto na horach a na slunci nam to neprislo tak hrozny, obe oblekam celkem normalne a stiznosti nebyli. Zitra uvidime, ale ven urcite pujdeme. Myslim, ze dost zalezi na co jsou deti od malicka zvykly.
Teplu zdar Bubina