Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Malineka píše:
Jsou to běžné věty, když se bavíme třeba konkrétně o těch dětech o čemkoli kolem nich. Řeknu ku příkladu jaký kočárek se mi líbí, kolegové se zeptají na cenu a pak dostanu radu, že proč je tak drahý a že to pochopím až co budu mít dítě, že oni měli úplně jiný a že je to hrozně zbytečné.
Jak kdybych si to nemohla koupit, když jsem si na to dávala peníze bokem.
Vyplyne to z běžné konverzace.
Další příklad - kolega zůstává schválně déle v práci a já jsem se ho jenom zeptala, jestli nevezme děti na koupaliště, když je tak hezky. Řekl mi, že to pochopím, za budu mít svoje, že si potřebuje taky někdy odpočinout.![]()
Přijde mi to vždycky úplně mimo mísu.
Moc to řešíš
svoje rozhodnutí (koupit si drahý kočárek) nemam absolutně potřebu si nijak obhajovat. A to že někdo nebere děti na koupaliště když je hezky a na tvojí lehce urýpnutou poznámku, ti jen kolega oplatil stejnou mincí ![]()
A jinak pokud slo o veci, kdy jsem. poslouchala ze pockej az mala zacne behat, az se nevyspis az… tak jsem se nad tim jen pousmala a pokrcila rameny, nijak me to hluboce nezasahovalo. Ja si posteskla, ze uz aby chodila a kolegyne mne s humorem vyvedla z velkeho omylu. Ted se tomu spolecne zasmejeme
Příspěvek upraven 05.07.21 v 20:30
@Malineka píše:
Jsou to běžné věty, když se bavíme třeba konkrétně o těch dětech o čemkoli kolem nich. Řeknu ku příkladu jaký kočárek se mi líbí, kolegové se zeptají na cenu a pak dostanu radu, že proč je tak drahý a že to pochopím až co budu mít dítě, že oni měli úplně jiný a že je to hrozně zbytečné.
Další příklad - kolega zůstává schválně déle v práci a já jsem se ho jenom zeptala, jestli nevezme děti na koupaliště, když je tak hezky. Řekl mi, že to pochopím, za budu mít svoje, že si potřebuje taky někdy odpočinout.![]()
No ty jsi mu radila, co si cekala za odpoved? Podle me naopak kolega reagoval adekvatne ![]()
@fíkofka ja se zase tesila az zacne prvni dite mluvit, uff, kez by ted alespon vterinu mlcel ![]()
Haha
neradila jsem, jen jsem se ho zeptala, protože jsme blízcí kolegové a normálně se bavíme o všem a ptáme se.
Ale asi na tom něco je, že to říkají lidé, kteří mají nějaké problémy. Jedná kolegyně má chlapa jen ve středy a soboty, další nemá vůbec a děti ve střídavé péči, kolega zase manželku podvádí, moje kamarádka zase je věčně nespokojená s chlapem, takže to možná opravdu říkají lidé, kteří jsou podvědomě nešťastní.
Já si na to až ráda počkám. Na děti se těším a až se nám konečně zadaří, tak nějaké až půjde stranou.
@Malineka ne, neradila. Ty ses jen blbě zeptala. Zlobíš se tady, proč ti někdo kafrá do života, že jaký si vybíráš drahý kočárek a ty to same uděláš kolegovi. Co je ti po tom, že nevezme děti na koupálko? Prostě nevzal a hotovo tečka… a ty se hlozáš proč? Nenapadlo tě, že mj to třeba taky trochu leze na nervy?
@Malineka píše:
No tak na ten kočárek bych reagovala stejně. Kdybych se měla znova rozhodnout, tak koupím to nejlevnější, nebo vůbec nic. Byla jsem s ním venku asi pětkrát
Osmnáct tisíc vyletělo komínem.
A plést se kolegovi do volného času byla tvoje nevhodná poznámka a jeho adekvátní odpověď.
A já se tě zastanu. Jsou to prostě nevyžádané rady „zkušenějších“. Nejsi třeba nejmladší v kolektivu? To bývá ta tendence. Kolega mohl úplně normálně odpovědět, že děti na koupaliště nevezme, protože si od nich potřebuje odpočinout, nemusel to vůbec vztahovat k tobě
Moje matka byla taky vždycky samé „počkej až“ a je občas vzteky bez sebe, že na její slova nikdy nedošlo
Moje kamarádka měla zase „časem pochopíš“ tátu
Vůbec nejvtipnější, co jsem v tomto směru zažila bylo, když jsem byla s kolegyní v divadle a dovolila jsem si říct, že se mi to nelíbilo a ona že jí ano a že to asi bude těch 15 let životních zkušeností navíc
Podotýkám, že nešlo o žádnou nutnost vcítění se do starších postav apod., prostě to byla blbost, ale jako mladá to asi nemůžu chápat a nemám právo na názor. Ona je ale tato kolegyně obecně nejchytřejší z veverek, všechno ví, všude byla, kde nebyla, tam se chystá, moře je jí po kotníky a ráda se prezentuje, jak má super život, ale ona to tak docela není pravda.
@Čičorečka píše:
No tak na ten kočárek bych reagovala stejně. Kdybych se měla znova rozhodnout, tak koupím to nejlevnější, nebo vůbec nic. Byla jsem s ním venku asi pětkrátOsmnáct tisíc vyletělo komínem.
A plést se kolegovi do volného času byla tvoje nevhodná poznámka a jeho adekvátní odpověď.
Vidíš a my na druhé v 9m koupili Thule za 17 (20 i s doplňky) a jak jsme ho do 3 let využili;)
@Jahudka82 píše:
Vidíš a my na druhé v 9m koupili Thule za 17 (20 i s doplňky) a jak jsme ho do 3 let využili;)
No však, každý má svou zkušenost a sdílí ji. To přece nejsou nevyžádané rady a míchání se do života. Zakladatelka si to podle mě nevykládá tak, jak to bylo myšleno. Já jsem taky vztahovačná, takže to částečně dokážu pochopit.
@Čičorečka píše:
No však, každý má svou zkušenost a sdílí ji. To přece nejsou nevyžádané rady a míchání se do života. Zakladatelka si to podle mě nevykládá tak, jak to bylo myšleno. Já jsem taky vztahovačná, takže to částečně dokážu pochopit.
U nás jsou na rady expertky obě babičky, takže mám také bohaté zkušenosti ![]()
@Jahudka82 píše:
U nás jsou na rady expertky obě babičky, takže mám také bohaté zkušenosti
Já ty rady nevnímám, i když je jich požehnaně. Přeberu si to, co by se mi mohlo hodit. Jediný, co mě zarazilo, byla otázka mého dědy, jestli se můj syn pořád ještě počůrává. V roce měl plínu, ale nazvat to počůráváním, to jsem se fakt pozastavila ![]()
@jahuhudka píše:
Sranda je, ze i když tyhle až okamžiky budeš žít po svém, zjistíš, ze měli pravdu![]()
Není pravda. Já měla čekat, až se mi narodí dítě, nikdy se už nevyspím a skončí mi život. Nic z toho se nekonalo
.
Já to taky nemám ráda. Já to někdy vnímám jako prozrazování překvapení, co bude (typicky kolem dítěte), chci si to zažít a objevit sama. Většina lidí to ale nepoužívá ve smyslu rady, ale spíš buď chlubení nebo škodolibosti. Blbý je, že ve mně to podrývá trochu sebedůvěru a seje pochybnost, zda to dělám dobře. Příklad, uspávám u prsa, mám počkat, až mi bude skákat po hlavě, protože správně se uspává vyřváním. V tomto příkladě si jsem zrovna fakt jistá, že postupuji správně a nebudu do budoucna litovat, ale najde se toho více, kde dávám na svůj instinkt a bojím se, abych se fakt nedočkala.
@jahuhudka píše:
@Kolicek95 vidíš ty smajliky co jsem k tomu dala? To znamená vtip.
Já to teda taky jako vtip nepochopila..
Ironie se písemně dost blbě chápe ![]()
Mě se to stávalo až když jsem otěhotněla, jinak nikdy. Když jsem byla poprvé těhotná, takových rad jsem slyšela - „počkej, už se nikdy nevyspíš až se narodí!“ Počkej, až to a ono, prostě pořád dokola, každej chytrej. A můžu říct, že jsem si tedy počkala, porodila a žádný katastrofický scénáře, které ostatní předvídali se nekonaly.
Teď čekám druhé a je to úplně to stejný. Vždycky jen řekneme, že na chleba nám nikdo nedává, tak ať se nestará jaký to bude až.
Jsme na to s chlapem už fakt alergičtí. Já nechápu proč někteří rodiče dělají, ze života s rodinou jen trápení. Už mi fakt přijde, že téměř kazdej, kdo má děti si jen stěžuje a tuto flustraci přenáší i na druhý právě díky těm radám „počkej až“.