Podezřelá z týrání

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
Anonymní
1.6.12 16:22
@Vedaniga píše:
Tak bohužel, než mi došlo, že se děje něco jiného než běžné lékařské vyšetření, už bylo všechno nahlášené a rozjeté opravdu za mými zády. Takže i když jsem nikdy nechtěla, aby to zašlo takhle daleko, nemohla jsem nic dělat. Snažím se teď jak můžu, ale ani právníkovi se nedaří popohnat třeba OSPOD, aby jednali trochu rychleji.
Jestli se někomu příběh zdá nereálný, s tím nic nenadělám. Opravdu je to všechno tak. Dnes jsem opět byla za synem, ke všemu je nemocný, měl rýmu a kašel. Taky se zjistilo, že je bacilonosič spály, takže nás všechny čeká kontrola, jestli nejsme taky.

On malý nezvracel celou tu hodinu. Zvracel 2× během hodiny. To jen na dovysvětlenou.

Žádný škraloup z minulosti nemám, sociálka u nás byla před jedenácti lety při rozvodovém řízení. I tehdy to probíhalo jinak. Přišla jedna pani, koukla se, jestli má kluk postýlku a to stačilo. Tentokrát koukali i do lednice, na vyprané prádlo, vadilo jim že má dcera na posteli plyšáky, že v devět ráno není vyluxováno (přítel to prostě všechno sám nestíhal, sám je docela bordelář) S dětskou doktorkou mluvili z OSPOD-u. Řekla jim, že všechny děti prospívaly vždy dobře, jediná zranění byla zlomená ruka u druhého syna (spadl si na ní, když zakopl při běhu a viděl to celý obchod) a rozbitá hlava u dcery (nešikovně si lehla na gauči u babičky na návštěvě). Na všechny kontroly jsme chodili vždy včas, mají všechna očkování, preventivní prohlídky…

Co se bývalého týče, ze začátku jsem ho považovala za hodného, laskavého a obětavého muže, toužícího po rodině. Mluvil o tom, že chce mít vlastní děti a velkou rodinu, že budeme spolu bydlet a pracovat…dnes si myslím, že mi jen lhal. Po čase se ukázalo, že na prvním místě je pro něj práce a o rodinu zájem nemá, dokázal se snadno rozčílit kvůli každé blbosti. Jednou seřezal nejstaršího syna, několikrát vylétl na mladšího. Začala jsem se ho bát. On mě tehdy uklidňoval, že mě ani menším dětem by nikdy neublížil. Loni touhle dobou už byl náš vztah takový, že jsme se neustále hádali, křičel na mě a když jsme spolu nepracovali, nevídali jsme se. Koncem září náš vztah pro mě skončil úplně. Během následujícího čtvrt roku přijel jednou na den a celý ten den stejně pracoval a s dětmi si nehrál ani se jim nevěnoval. Neprojevil žádný zájem se starat ani když jsem v listopadu chodila 14 dní o berlích, ani když se naše problémy s bydlením stupňovaly a my museli rychle řešit bydlení nové, ani když mi těsně před Vánoci nečekaně zemřela maminka (pomáhal mi tehdy současný přítel). Potom jsem svolila (už poměrně nerada) aby byl s námi na Vánoce. Už od chvíle kdy kolem poledne přijel se chtěl jenom hádat…
Jakmile se dozvěděl, že jsme se dali dohromady se současným přítelem, začal hrozně vyvádět. Při každé návštěvě, každém rozhovoru mi nadával, řval na mě, vyhrožoval mi, že mi malého sebere. jednou vzteky kopal do zdi a podruhé rozmlátil šuplík u kuchyňské linky. Na malého skoro neplatil (1500,– do dubna) a bral si ho k sobě 1× za měsíc cca. Bála jsem se ho s ním pouštět, ale bylo mi řečeno, že dokud nemáme soudně stanovené návštěvy, nemám právo mu ho nesvěřit. Nikdy malému do té doby schválně neublížil. Nešla jsem na sociálku, ale rovnou za právníkem a podala si žádost na soud o úpravu poměrů a výživného. V té době se stalo to, že bývalý přítel se současným se poprali. No bývalý si začal, současný se jen bránil. Teď lituji toho, že jsem tehdy nevolala policii, pořád jsem si říkala, že prostě nějak nemůže rozdýchat, že mám jiný vztah a žárlí. Po třech týdnech se ozval a vydíral, že na mě řekne kdejakou špínu, když mu kluka nepůjčím na tři dny. Odmítla jsem tehdy, že syn není prostředek k vydírání a ani věc, aby se půjčoval. Přijel si pro něj po dalších 14-ti dnech. V tu středu 16.5. a měl ho u sebe do druhého dne. To ho přivezl s modřinami.

Teď se chová tak, že z něj všichni musejí být nadšení, jak je skvělej. Najednou jsem já ten, kdo mu malého nechtěl dávat na víkendy, kdo s ním nekomunikoval atd. Všude mě pomlouvá a tvrdí že jsem lhářka. Hádá se se mnou i když přijdu za malým na návštěvu. Neustále tam telefonuje (sestřičkám se to moc nelíbí, že má být se synem a ne zalezlý s mobilem v ruce) a stěžuje si každému, jaký je chudák, že jsem mu sebrala syna a jak trpí a nemůže ani pracovat. Na návštěvách mi dělá už vyložené naschvály. Např. mi jednou zavolal, že mi pani doktorka vzkazuje, že syn dostal teplotu a odpoledne za ním už nemám chodit. Pani doktorka mi ale nic takového nevzkazovala, divila se proč mi to volal. Když malému přinesu nějakou hračku, tak mu ji za chvíli sebere a dá mu místo ní vlastní. Když nesouhlasím, aby se malý celé dopoledne cpal rohlíky protože potom neobědvá, tak sestřičce tvrdí, že ho trápím hlady (blbost, protože on dostává každý den v deset od nich svačinu).
Všem vykládá, že 12.5. jsme byli lézt na skalách a malého tam pomlátili a pak se to snažili hodit na něj. Ví to jistě, protože z 12.5. mám na FCB fotky z výletu po zříceninách a hradech. Ten den jsme byli doma, ale nenechá si to vysvětlit. Pořád utvrzuje všechny kolem (i sestřičky), že na něj všechno hážu, že tvrdím, že malého zmlátil on a přitom já si celou dobu myslela, že to byla nějaká nehoda. Akorát teď na OSPOD (a právníkovi) jsem řekla, že se poslední měsíce choval hrubě…

Začínám z toho být zoufalá, protože nevím, jak se tomu bránit. Já se tam přeci nechodím s ním hádat, chodím tam za synkem, abych s ním byla a pohráli jsme si, pomazlili se. Včera jsme odcházeli a malý ode mě nechtěl k sestřičce a strašně brečel a pořád opakoval mama, mama, mama a on v té chvíli na mě bývalý začal jaká jsem potvora a že je to moje vina. Už mi ruply nervy a okřikla jsem ho, ať už mi dá pokoj a přestane do mě rýpat. HJak ho znám já z běžného života, tak teď si myslím, že se hrozně přetvařuje a hraje tam divadlo. Jak tam je někdo v dohledu nebo doslechu, tak vtipkuje, směje se, vypráví jak si s malým vždycky krásně hráli a jak se na něj těší a co všechno by pro něj neudělal…mě i fascinuje, že všechno tak dobře snáší. Sice pořád každému říká, jak trpí a jak je to hrozný, ale zároveň se neustále usmívá, s každým vtipkuje, pořád je v pohodě. Já každou chvíli brečím, pořád je mi smutno, jsem docela vynervovaná a usmívat se na lidi kolem tedy moc nezvládám. První dva dny jsem byla úplně mimo. a předevčírem mě taky hodně vzalo, když malý za mnou a synem běžel s brekem přes to hřišťátko, rozbrečela jsem se i tam a večer pak skoro celou noc nespala.

Tak jsem se vypsala a holkám co mi věří vážně moc děkuji za podporu a slova útěchy. Těm co mi nevěří, chápu to, je těžké takhle poznat pravdu…

Držím ti moc pěstě at máš synka brzo doma a dobře to vše dopadne.Malej at je v pohodě a zdravej.
Váš tatík je jak ten náš :,(

Drž se a hodně sil!

• Upravit
18305
1.6.12 16:22
@sophinka píše:
nečetla jsem celou diskuzi ,ale o tom umístění přece musel rozhodovat soud? to ti neumožnil být pod dohledem s dítětem v tom ústavu? na člověka se přece pohlíží jako na nevinného dokud mu není prokázána vina :cert: :cert:

Sophinko, tvůj předpoklad platí v trestněprávní rovině, ne v občanskoprávní. A tady navíc platí, že zájem dítěte je nadřazen zájmu dospělého… Je ovšem otázka, jestli to celé neomplikuje ještě svévolný přístup OSPODu… Proto jsem se ptal, jestli někdo neví, kdo je OSPODu nadřízený. Mohla by být šance dovolat se práva tam.....

• načítám...
18305
1.6.12 16:27
@Anonymní píše:
Mne bylo řečeno,že když si budu chtít stěžovat na OSPOD tak rovnou ke starostovi.

Tak bych napsal písemnou stížnost… Ale je důležité nadepsat ten dopis hlavičkou „Věc: Stížnost“. Pokud to neuděláš, tak podle Správního řádu se ta věc bude řešit jako podnět, ne jao stížnost. (Možná jsem tu právní normu nepojmenoval úplně správně, tak se případně omlouvám…)
Na písemnou stížnost je starosta povinen ze zákona odpovědět do 30 dnů. A pokud se už věc řeší v této rovině, byl bych neodbytný a nespokojil se s pěti odstavci citací a vyjmenovávání vyhlášek a paragrafů. Chtěl bych vědět „kdo, co, odkdy a dokdy…“

• načítám...
sophinka
1.6.12 16:31
@Jura007 píše:
Sophinko, tvůj předpoklad platí v trestněprávní rovině, ne v občanskoprávní. A tady navíc platí, že zájem dítěte je nadřazen zájmu dospělého… Je ovšem otázka, jestli to celé neomplikuje ještě svévolný přístup OSPODu… Proto jsem se ptal, jestli někdo neví, kdo je OSPODu nadřízený. Mohla by být šance dovolat se práva tam.....

zájem dítěte je být především s rodičem a pokud je podezření na týrání - zatím nijak nepodložené,nevidím důvod proč by matka (či otec) nemohli být s dítětem v ústavu ,,pod dozore,,. tenhle šikanozní stát mě fakt pěkně točí . stačilo by aby na OSPODu byla nějaká bývalá ne moc oblíbená spolužačka a máme vymalováno??? kde to jsme?

• Upravit
14809
1.6.12 16:37

@sophinka Pokud by ale dítě bylo týráno, pak rozhodně není v jeho zájmu být ponecháno v péči rodičů. Zde mi nesedí právě ten fakt, že se neuvažuje nad jinou možností (třeba dočasnou) a dítě je už cirka týden v ústavní péči. To mi nejde pod nos. Protože dnes je přeci tendence celkově od ústavbí péče ustupovat.
Vždyt´by byl řešením třeba tedy dohled, a nebo pobyt matky se synem v ústavu.

Kontrolovat byt a poukazovat na to, že není vyluxováno, opravdu zavání šikanou. To jsem tedy taky adept na odebrání dětí a jejich svěření do ústavní péče.

• načítám...
466
1.6.12 17:34
@sophinka píše:
nečetla jsem celou diskuzi ,ale o tom umístění přece musel rozhodovat soud? to ti neumožnil být pod dohledem s dítětem v tom ústavu? na člověka se přece pohlíží jako na nevinného dokud mu není prokázána vina :cert: :cert:

Ano o umístění rozhodl soudce na základě žádosti a teď nevím jestli OSPODu nebo sociálky. Možnost být tam s malým mi vůbec nenabídli. Rovnou mi bylo sděleno, že mám právo stejně jako otec ho navštěvovat každý den od 9hodiny ranní do zhruba 11:30 - 12:00 kdy chodí po jídle spát. (Doma spát chodil vždy až mezi druhou a třetí nebo už vůbec a sestřičky si stěžují, že po obědě nechce ležet…). O víkendu musím žádat o speciální dovolení od pani ředitelky, protože o víkendu normálně návštěvní hodiny nemají vůbec. Minulý víkend jsem tam byla oba dny se všemi dětmi (bývalý neměl čas tam jít), ale tento víkend tam s nimi můžu jen v sobotu a v neděli za ním jde bývalý (všechny najednou už nás nepustí). Pro nejstaršího syna, který je ve škole dlouho musím žádat ještě o návštěvu mimo návštěvní hodiny ve všední den, což strašně neradi vidí, ale dovolili mu ve středu půl hodiny. Přišli jsme, malýho brášku nakrmil a zase jsme šli, což malý děsně obrečel. I pro druhého syna a dceru musím žádat o návštěvy zvlášť. V týdnu jim povolili jen chvilku, s přítelem mohli za malým na deset minut.

• načítám...
466
1.6.12 17:42
@eva valoi píše:
Jak často za ním chodíš a jak dlouho s ním zůstáváš?
Nevyžadovala jsi pobyt se svým synem? Když ti ho vzali (Podle tebe bez důvodu), tak aby si s ním mohla být?
Co příbuzní? Nikdo nemůže požádat o dočasné svěření do péče?

Chodím za ním denně a jsem tam vždy od té 9hodiny, dokud ho neodvedou, že má spinkat. Většinou dostanu v půl dvanácté oběd a ve dvanáct se loučíme. Včera nás sestřička nechala až do půl jedné na hřišťátku.
Příbuzní taky nějak nebyli ve hře…přitom bráchové (moji) i babička by se o malého postarat určitě dokázali. Ale bydlí v Praze a tak o tom asi nikdo neuvažoval.

• načítám...
Anonymní
1.6.12 18:05

@eva valoi Když u mne tenkrát byly ty dvě babči ze sociálky. Tak jsem jen čirou náhodou měla vyluxovánu, uklizeno a nakoupeno. A popravdě si říkám, jak by to dopadlo, kdybych nic z toho neměla.

@Vedaniga A není náhodou možné, že tě tvůj bývalý na sociálce udal již někdy předtím? Můj bývalý by to totiž klidně udělal. A docela by to odpovídalo i tomu, že ti malého tak rychle odebrali. Mohli mít na sociálce jen pár stížností od něj, ale bez nějakého důkazu to neřešili. A když najednou měli důkaz. Tak se to rozjelo.
Možná ti to přijde přitažené za vlasy, ale neni nic horšího než uražená chlapská ješitost.
Opravdu se drž a obrň si nervy. Tohle bude opravdu na dlouho.

• Upravit
14809
1.6.12 19:42

Vůbec si nedovedu představit, že by si ke mně někdo něco takového dovolil. A v případě, že opravdu nemají důvod, tak jsou v pozici tyranů oni se svými návštěvními hodinami.
Na nějakého ochránce lidských práv se neobracela?

• načítám...
sophinka
1.6.12 19:54
@eva valoi píše:
@sophinka Pokud by ale dítě bylo týráno, pak rozhodně není v jeho zájmu být ponecháno v péči rodičů. Zde mi nesedí právě ten fakt, že se neuvažuje nad jinou možností (třeba dočasnou) a dítě je už cirka týden v ústavní péči. To mi nejde pod nos. Protože dnes je přeci tendence celkově od ústavbí péče ustupovat.
Vždyt´by byl řešením třeba tedy dohled, a nebo pobyt matky se synem v ústavu.Kontrolovat byt a poukazovat na to, že není vyluxováno, opravdu zavání šikanou. To jsem tedy taky adept na odebrání dětí a jejich svěření do ústavní péče.

tohle jsem přesně psala …dítě by mohlo být s rodičem v ústavu ,,pod dozorem,, než se rozhodne zda došlo k týrání a od koho

• Upravit
14809
1.6.12 20:05

@sophinka A taky mi nesedí nějaká kontrola toho, jestli je uklizeno nebo neuklizeno. To by mi sem mohl někdo přijít a začít mi cosi vyčítat a vynesla bych ho v zubech.

• načítám...
sophinka
1.6.12 20:07
@eva valoi píše:
@sophinka A taky mi nesedí nějaká kontrola toho, jestli je uklizeno nebo neuklizeno. To by mi sem mohl někdo přijít a začít mi cosi vyčítat a vynesla bych ho v zubech.

no pokud je důvod k odebrání nevysáto asi by mi děti už dávno odebrali :cert: někdy se mi dokonce nechce ani ustlat popř. vyprat to už by asi bylo na kriminál :cert:

• Upravit
14809
1.6.12 20:17

@sophinka Tak ono asi tam vlítly a okukovaly všechno.
Osobně znám ve svém okolí minimálně dvě rodiny, z nichž v jedné děti byly vystavovány skutečně surovému bití a i psychickému týrání ve chvílích, kdy se prali rodiče a matka samozřejmě byla po chvíli KO, takže nejednou policajti, lékař. Volala jsem sama dvakrát na ospod, děti zůstaly v péči této rodiny až do konce. Oičet se zastavil na šesti, matka v těhotenství pila. Žádný problém. Paní z úřadu jsem u nich potkala několikrát.
Druhá rodina je asociální, děti zanedbává psychicky, holčička je deprimovaná. Jsou hubené, špatně ustrojené, holčička běhá v sešmajdaných bačkůrkách. Ještrě nikdy jsem na ní neviděla jinou obuv. Matka je ducha mdlého, zřejmě to ani nedělá schválně. Jejich finanční možnosti jsou hoooodně omezené. Nemají v domku ani teplou vodu, elektriku odpojenou. Ale děti jsou stále v péči této matky.
Ten druhý případ je aktuální.
Tak a teď mi vysvětlete, co je tedy toto?

• načítám...
sophinka
1.6.12 20:24

taky jsem již v minulosti podávala na OSPOD žádost o prošetření (také na FOD ) a také jsem občas volala na Policii když jsem viděla jednu rodinku před hospodou každý den do pozdních hodin a to i s dětmi. výsledek velká 0

• Upravit
14809
1.6.12 20:26

@sophinka Já tady ještě vidím jako možnost, že je to celé práce toho ex partnera, ale těžko říct.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová