Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@sophinka píše:
nečetla jsem celou diskuzi ,ale o tom umístění přece musel rozhodovat soud? to ti neumožnil být pod dohledem s dítětem v tom ústavu? na člověka se přece pohlíží jako na nevinného dokud mu není prokázána vina![]()
Sophinko, tvůj předpoklad platí v trestněprávní rovině, ne v občanskoprávní. A tady navíc platí, že zájem dítěte je nadřazen zájmu dospělého… Je ovšem otázka, jestli to celé neomplikuje ještě svévolný přístup OSPODu… Proto jsem se ptal, jestli někdo neví, kdo je OSPODu nadřízený. Mohla by být šance dovolat se práva tam.....
@Anonymní píše:
Mne bylo řečeno,že když si budu chtít stěžovat na OSPOD tak rovnou ke starostovi.
Tak bych napsal písemnou stížnost… Ale je důležité nadepsat ten dopis hlavičkou „Věc: Stížnost“. Pokud to neuděláš, tak podle Správního řádu se ta věc bude řešit jako podnět, ne jao stížnost. (Možná jsem tu právní normu nepojmenoval úplně správně, tak se případně omlouvám…)
Na písemnou stížnost je starosta povinen ze zákona odpovědět do 30 dnů. A pokud se už věc řeší v této rovině, byl bych neodbytný a nespokojil se s pěti odstavci citací a vyjmenovávání vyhlášek a paragrafů. Chtěl bych vědět „kdo, co, odkdy a dokdy…“
@Jura007 píše:
Sophinko, tvůj předpoklad platí v trestněprávní rovině, ne v občanskoprávní. A tady navíc platí, že zájem dítěte je nadřazen zájmu dospělého… Je ovšem otázka, jestli to celé neomplikuje ještě svévolný přístup OSPODu… Proto jsem se ptal, jestli někdo neví, kdo je OSPODu nadřízený. Mohla by být šance dovolat se práva tam.....
zájem dítěte je být především s rodičem a pokud je podezření na týrání - zatím nijak nepodložené,nevidím důvod proč by matka (či otec) nemohli být s dítětem v ústavu ,,pod dozore,,. tenhle šikanozní stát mě fakt pěkně točí . stačilo by aby na OSPODu byla nějaká bývalá ne moc oblíbená spolužačka a máme vymalováno??? kde to jsme?
@sophinka Pokud by ale dítě bylo týráno, pak rozhodně není v jeho zájmu být ponecháno v péči rodičů. Zde mi nesedí právě ten fakt, že se neuvažuje nad jinou možností (třeba dočasnou) a dítě je už cirka týden v ústavní péči. To mi nejde pod nos. Protože dnes je přeci tendence celkově od ústavbí péče ustupovat.
Vždyt´by byl řešením třeba tedy dohled, a nebo pobyt matky se synem v ústavu.
Kontrolovat byt a poukazovat na to, že není vyluxováno, opravdu zavání šikanou. To jsem tedy taky adept na odebrání dětí a jejich svěření do ústavní péče.
@sophinka píše:
nečetla jsem celou diskuzi ,ale o tom umístění přece musel rozhodovat soud? to ti neumožnil být pod dohledem s dítětem v tom ústavu? na člověka se přece pohlíží jako na nevinného dokud mu není prokázána vina![]()
Ano o umístění rozhodl soudce na základě žádosti a teď nevím jestli OSPODu nebo sociálky. Možnost být tam s malým mi vůbec nenabídli. Rovnou mi bylo sděleno, že mám právo stejně jako otec ho navštěvovat každý den od 9hodiny ranní do zhruba 11:30 - 12:00 kdy chodí po jídle spát. (Doma spát chodil vždy až mezi druhou a třetí nebo už vůbec a sestřičky si stěžují, že po obědě nechce ležet…). O víkendu musím žádat o speciální dovolení od pani ředitelky, protože o víkendu normálně návštěvní hodiny nemají vůbec. Minulý víkend jsem tam byla oba dny se všemi dětmi (bývalý neměl čas tam jít), ale tento víkend tam s nimi můžu jen v sobotu a v neděli za ním jde bývalý (všechny najednou už nás nepustí). Pro nejstaršího syna, který je ve škole dlouho musím žádat ještě o návštěvu mimo návštěvní hodiny ve všední den, což strašně neradi vidí, ale dovolili mu ve středu půl hodiny. Přišli jsme, malýho brášku nakrmil a zase jsme šli, což malý děsně obrečel. I pro druhého syna a dceru musím žádat o návštěvy zvlášť. V týdnu jim povolili jen chvilku, s přítelem mohli za malým na deset minut.
@eva valoi píše:
Jak často za ním chodíš a jak dlouho s ním zůstáváš?
Nevyžadovala jsi pobyt se svým synem? Když ti ho vzali (Podle tebe bez důvodu), tak aby si s ním mohla být?
Co příbuzní? Nikdo nemůže požádat o dočasné svěření do péče?
Chodím za ním denně a jsem tam vždy od té 9hodiny, dokud ho neodvedou, že má spinkat. Většinou dostanu v půl dvanácté oběd a ve dvanáct se loučíme. Včera nás sestřička nechala až do půl jedné na hřišťátku.
Příbuzní taky nějak nebyli ve hře…přitom bráchové (moji) i babička by se o malého postarat určitě dokázali. Ale bydlí v Praze a tak o tom asi nikdo neuvažoval.
@eva valoi Když u mne tenkrát byly ty dvě babči ze sociálky. Tak jsem jen čirou náhodou měla vyluxovánu, uklizeno a nakoupeno. A popravdě si říkám, jak by to dopadlo, kdybych nic z toho neměla.
@Vedaniga A není náhodou možné, že tě tvůj bývalý na sociálce udal již někdy předtím? Můj bývalý by to totiž klidně udělal. A docela by to odpovídalo i tomu, že ti malého tak rychle odebrali. Mohli mít na sociálce jen pár stížností od něj, ale bez nějakého důkazu to neřešili. A když najednou měli důkaz. Tak se to rozjelo.
Možná ti to přijde přitažené za vlasy, ale neni nic horšího než uražená chlapská ješitost.
Opravdu se drž a obrň si nervy. Tohle bude opravdu na dlouho.
Vůbec si nedovedu představit, že by si ke mně někdo něco takového dovolil. A v případě, že opravdu nemají důvod, tak jsou v pozici tyranů oni se svými návštěvními hodinami.
Na nějakého ochránce lidských práv se neobracela?
@eva valoi píše:
@sophinka Pokud by ale dítě bylo týráno, pak rozhodně není v jeho zájmu být ponecháno v péči rodičů. Zde mi nesedí právě ten fakt, že se neuvažuje nad jinou možností (třeba dočasnou) a dítě je už cirka týden v ústavní péči. To mi nejde pod nos. Protože dnes je přeci tendence celkově od ústavbí péče ustupovat.
Vždyt´by byl řešením třeba tedy dohled, a nebo pobyt matky se synem v ústavu.Kontrolovat byt a poukazovat na to, že není vyluxováno, opravdu zavání šikanou. To jsem tedy taky adept na odebrání dětí a jejich svěření do ústavní péče.
tohle jsem přesně psala …dítě by mohlo být s rodičem v ústavu ,,pod dozorem,, než se rozhodne zda došlo k týrání a od koho
@sophinka A taky mi nesedí nějaká kontrola toho, jestli je uklizeno nebo neuklizeno. To by mi sem mohl někdo přijít a začít mi cosi vyčítat a vynesla bych ho v zubech.
@eva valoi píše:
@sophinka A taky mi nesedí nějaká kontrola toho, jestli je uklizeno nebo neuklizeno. To by mi sem mohl někdo přijít a začít mi cosi vyčítat a vynesla bych ho v zubech.
no pokud je důvod k odebrání nevysáto asi by mi děti už dávno odebrali
někdy se mi dokonce nechce ani ustlat popř. vyprat to už by asi bylo na kriminál ![]()
@sophinka Tak ono asi tam vlítly a okukovaly všechno.
Osobně znám ve svém okolí minimálně dvě rodiny, z nichž v jedné děti byly vystavovány skutečně surovému bití a i psychickému týrání ve chvílích, kdy se prali rodiče a matka samozřejmě byla po chvíli KO, takže nejednou policajti, lékař. Volala jsem sama dvakrát na ospod, děti zůstaly v péči této rodiny až do konce. Oičet se zastavil na šesti, matka v těhotenství pila. Žádný problém. Paní z úřadu jsem u nich potkala několikrát.
Druhá rodina je asociální, děti zanedbává psychicky, holčička je deprimovaná. Jsou hubené, špatně ustrojené, holčička běhá v sešmajdaných bačkůrkách. Ještrě nikdy jsem na ní neviděla jinou obuv. Matka je ducha mdlého, zřejmě to ani nedělá schválně. Jejich finanční možnosti jsou hoooodně omezené. Nemají v domku ani teplou vodu, elektriku odpojenou. Ale děti jsou stále v péči této matky.
Ten druhý případ je aktuální.
Tak a teď mi vysvětlete, co je tedy toto?
taky jsem již v minulosti podávala na OSPOD žádost o prošetření (také na FOD ) a také jsem občas volala na Policii když jsem viděla jednu rodinku před hospodou každý den do pozdních hodin a to i s dětmi. výsledek velká 0
@sophinka Já tady ještě vidím jako možnost, že je to celé práce toho ex partnera, ale těžko říct.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Držím ti moc pěstě at máš synka brzo doma a dobře to vše dopadne.Malej at je v pohodě a zdravej.
Váš tatík je jak ten náš
Drž se a hodně sil!