Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Teresa.p jojo, pohádka a kukuřičné křupky a zvládneme cestu kolem světa
![]()
@Korculalala píše:
Tak ve vlaku jasně že nebude dítě 10 hodin hledět do tabletu. Je tam spoustu jiných možností ale v autě v autosedačce moc ne. Jinak třeba na trase Brno-Praha jezdí vlak s dětským vagonem vybavený plazmou s pohádkami, barevmými křesly a hračkami. Je super. Ale třeba po cestě do Chorvatska v autě, dvouletá dcera zkouknula Šmouly, pak jsme daly pauzu na oběd, pak dvě hodiny spala, pak jsme zastavili, hráli si a v autě pak zkouknula snoopyho a byli jsme na místě. Takže za mě pohádky v autě top a nedám na ně dopustit.
Však mně nevadí koukání na cestě do tabletu, já vlastně vůbec toto u cizích nějak neřeším, mé děti to nejsou.
Jo ten vagon znám, občas na této trase služebně Regiem jezdím, tak vím, že tam je, aspon se děti zabaví. Navíc, to co popisuješ ty, to mi přijde jako normální postup na cestě, já to mám s dětmi v letadle podobně, nají se, zkouknou pohádku, spí, kreslí si, prostě různě.
@MarkeTha77 Super téma, díky za něj!
Myslím, že takových maminek bude stále více.
Monika
@Tamtama píše:
Proč?
I můj malý se hodně naučil z výukových programů na tabletu. Přes rozvoj řeči, grafomotoriku po logické úkoly a rozvoj slovní zásoby. Klasicky bych ho velice těžko motivovala.
@blumen píše:
Ja taky vypadala jako matka, co strci diteti tablet do ruky a ma klid. Ovsem cesta vlakem trvala 5 hodin s prestupem, knizky, nove casopisy, jidlo a hracky dosly a zacala me bolet hlava. Tudiz jako zachrana tablet na pul hodiny a pocit klidu, dite spokojene a ja taky. Ovsem pro nove pristupujici jsem byla proste matka s tabletem, ktera se vubec neraci zabavovat decko, bylo mi to jasny
Jezdím s malým od dvou měsíců pět hodin jednu cestu. Dokud byl miminko, tak to šlo. Od cca dvou let už jsem prostě neměla síly nabehat 10km uličkami vlaku
a taky jsem chtěla, aby občas seděl potichu.
@Margery píše:
I můj malý se hodně naučil z výukových programů na tabletu. Přes rozvoj řeči, grafomotoriku po logické úkoly a rozvoj slovní zásoby. Klasicky bych ho velice těžko motivovala.
taky jsem na tablet stahovala jen různé výukové hry, ale syn si to všechno vymazal a stáhnul si tam minecraft, střílečky a závodní hry ![]()
@MarkeTha77 Reaguji na 1. příspěvek. Vidím to víceméně podobně (o kultuře jsem tedy moc nepřemýšlela, synovi jsou teprve 2 roky). Ale přesto bych se na základě toho neoznačila za „podobně smýšlející“. Ty věci, o kterých píšeš, jsou sice důležité, ale co třeba výchova? Přemýšlela jsi o principu výchovy? Nebo jak budeš syna vést v jídle, co mu budeš dávat? To bych asi teď, když je ještě miminko, považovala za důležitější než úvahy o divadle nebo o vedení k pokoře.
Taky to trochu vypadá, že máš až moc jasné představy (nástroj, jazyk, cestování). Spíš si myslím, že je lepší být otevřený různým možnostem a podpořit dítě v tom, k čemu má vlohy a o co projeví zájem.
Vedu to tak 5 let
. Kromě té televize. Tu já mám jako zvukovou kulisu a občas dětem pouštím pohádky
.
@Tiger-lily píše:
Mám ráda ty diskuze, kde se maminka, která má zatím maximálně miminko v kočárku dušuje, co a jak bude nebo nebude dělat. Protože už mám přece jen nějakou výchovu za sebou, tak co se týká hraček: je mi to jedno. Blikací a hrající hračky mají pouze podmínku, že jsou používány v dostatečné vzdálenosti od dospělých. Co je či není kultura, je velmi relativní otázka, zda je kulturou divadlo, nebo je kulturou výlet či sportovní akce, to bych nechala na každém, děti mají nejraději kulturu, při které se pořádně zabahní, zavřískají si, poperou se, proběhnou, přecpou se… Naše děti mají dostatek vjemů k tomu,aby dělaly i jiné věci, než čučely do nějaké obrazovky. Ale na druhou stranu nejsem elektrofobik a do jisté míry chápu i tlak okolí, takže se zuby nehty nebráním ani animované pohádce v tv, ani mobilu. A poslední, nejhorší je to, když někdo chce plamennou a jednosměrnou výchovu, ať už kterýmkoliv směrem.Nechte ty děti taky dejchat.
Jo, taky mě baví tyhle teorie. A co jako zakladatelka udělá, až dítěti pár takovýš hraček babičky koupí? Vyhodí je? Jak to pak vysvětlí dítěti, až jednou zjistí, že mu celý léta vyhazovala dárky? My třeba dětem tecHniku nekupujeme, ale ona tak nějak zbyde po nás, protože kvůli úspoře času potřebujeme na práci kvalitni mobily a já tablet (jako můžu všude tahat těžkej notebook a kazit si záda, ale proč).
@pst007 píše:
Jo, taky mě baví tyhle teorie. A co jako zakladatelka udělá, až dítěti pár takovýš hraček babičky koupí? Vyhodí je? Jak to pak vysvětlí dítěti, až jednou zjistí, že mu celý léta vyhazovala dárky? My třeba dětem tecHniku nekupujeme, ale ona tak nějak zbyde po nás, protože kvůli úspoře času potřebujeme na práci kvalitni mobily a já tablet (jako můžu všude tahat těžkej notebook a kazit si záda, ale proč).
Proč vyhazovat? Stačí schovat starší hračky a pak je vytáhnout po čase. Nebo říct všem, ať zbytečně nekupují milion hraček.
@pst007 my se domlouváme s rodinou, kupujou potřebné věci. Loni k vánocům dostal povlečení od jedné, židli od druhé babičky, od nás dvě tři hračky a stačilo. K narozeninám podobně… naopak postupně hračky ubírám, se kterýma si nehraje. Dokupuju akorát časopisy, pastelky a podobně. A dítě si vyhraje s tím, co má.
@Tamtama má tam i hry, ale hlavně logické a když chci, aby pracoval, tak u toho sedím s ním ![]()
@Margery ja ted male sebrala pulku hracek z pokojicku. Napriklad jsem vysypala pulku bedny Playmobilu a Dupla. Jak je toho min, hraje si s tim vic. Je to prehlednejsi.
@Margery tak to já si radši zahraju nějakou společenskou hru, než koukat, jak dítě datluje do tabletu.
Ale já jsem asi divná, nejezdím s autíčkama, nevařím v dětské kuchyňce (když „uvaří“ a donesou, „sním“ to), nehraju si na obchod, fakt mě to nebaví. Ale ráda se připojím k výtvarné činnosti, čtení knih, venku kopnu do míče.
@Tamtama - máme to podobně
naštěstí hraní na „něco“ baví tatínka
Smůla je, když tatínek je na služebce a děti to vyžadují
To se sem tam i přemůžu (hra na školu je nejmenší zlo) ![]()
Na druhou stranu, tatínek učí děti i na mobil, pc a nově i xbox- a já můžu dokolečka vysvětlovat, že se mi to nelíbí.. ![]()
Další stránka je, že dcera skoro každý den cvičí alespoň 10 min(začala s mažoretkami), logopedie, večer čteme pohádky a zpívá se..
Syn miluje hru na doktora a plaselínu. A už si konečně začínají hrát spolu.. Jupíííííí