Podraz od zaměstnavatele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2562
11.10.13 22:09

Jo, a jinak s tím, že tam dál zůstane zaměstnancem, to se mi líbí:-) Ono je podle toho, že mu přišla výplata (a evidentně pracoval)prostě jasné, že založili nový pracovní poměr. Přítel není zjevně ořezávátko, on si šéf asi spočítá, že je levnější benzín, než živit dva ředitele na jednom fleku a jednomu dát ještě pak odstupný. Neřeš to za ně, to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:10

Pracovní poměr musí být sepsán písemně a to i dohoda v den nástupu do zaměstnání.. jak jinak by se kontrolovali černý duše (pracanti načerno)? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:12

No spíš ne že založili nový pracovní poměr ale spíš že se výpověď stornovala..

Příspěvek upraven 11.10.13 v 22:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
11.10.13 22:13
Musí, ale ne pod sankcí neplatnosti. A tady je krásně vysvětlitelné, že s tím nebyl spěch, přítel zakladatelky byl již ve firmě známý a prověřený, takže jen formalita. Pak hrozí leda pokuta a ještě navíc zaměstnavateli.
Případné pozdější písemné vyhotovení pracovní smlouvy není již písemnou pracovní smlouvou zakládající pracovní poměr, ale pouze písemným potvrzením o obsahu pracovní smlouvy jinak sjednané (ústně, popřípadě konkludentním jednáním). Pro případ nedodržení povinnosti písemné formy pracovní smlouvy zákoník práce nestanoví sankci její neplatnosti, takže platná je i pracovní smlouva uzavřená ústně, popř. konkludentním jednáním (mlčky).
@Loraxa píše:
Pracovní poměr musí být sepsán písemně a to i dohoda v den nástupu do zaměstnání.. jak jinak by se kontrolovali černý duše (pracanti načerno)? :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:16

@Anjes si nedovedu představit kontrolu legálního zaměstnání že zaměstnanec pracuje a nemá smlouvu :mrgreen: to by se asi paní z kontroly nelíbilo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:17

@Anjes a nebo jak to prosím funguje? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
11.10.13 22:18

To by se nelíbilo, ale jediný co může je pokuta. Zrušit ten poměr musí Ti, kdo ho založili.

@Loraxa píše:
@Anjes si nedovedu představit kontrolu legálního zaměstnání že zaměstnanec pracuje a nemá smlouvu :mrgreen: to by se asi paní z kontroly nelíbilo :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:20

Samozřejmě že pokuta a ne malá jak pro firmu tak pro zaměstnance :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
11.10.13 22:20
Co jak funguje? Jestli máš nějaký konkrétní dotaz, klidně SZ, ráda se pokusím odpovědět co můžu, ale tohle už je totiž zakladatelce asi jedno.
@Loraxa píše:
@Anjes a nebo jak to prosím funguje? :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
11.10.13 22:21

Pro zaměstnance pokuta? A to kde? Já to ještě neslyšela, kontrola chodí na zaměstnavatele, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:22

Firmě se uloží pokuta do 10 000 000 Kč, nejméně však 250 000 Kč.
Postih čeká i na osobu, která nelegální práce vykonává (zaměstnanec). Tomu se uloží pokuta do 100 000 Kč.

Zákon o zaměstnanosti - § 139, § 140.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
11.10.13 22:27

To se většinou týká cizinců bez povolení k pobytu nebo pracovního povolení, jasné případy. Ono je těžké označit dočasnou práci bez smlouvy za nelegální, hlavně v tomhle konrétním případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
11.10.13 22:30

Po nás právě kontrola strašně šla a vyžadovala u smluv které byli na dobu určitou i dodatky o prodloužení prac poměru… samo je zajímali i cizinci :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
11.10.13 23:29

Já totedy taky moc nechápu..každopádně pokud přítel pracuje bez smlouvy, a se zaměstnavatelem tedy není moc zadobře, tak jak si může být tak jistý, že za něj zaplatil zdravotní a sociální? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.13 00:33

Je to velká firma s velkými týdeními obraty. Přítel tam pracuje dlouho, se šéfem měl vztah vždy velmi dobrý, bohužel. co potřeboval ohledně pracovních smluv atd. pro sebe jsem mu vždy zjišťovala já a jeho sekretářka. Jeho šéf je cizinec, o českých zákonech nic neví, čechy moc nezaměstnává, účetní má jednu velkou firmu v Praze a pak má poradce ve své zemi. Účetní, která vyplácí mého muže o výpovědi nic neví, pokud jí to nedala na vědomí šéfova manželka.
No, díky Anjes a Loraxe jsem o něco moudřejší.
Vím, že jsme s přítelem udělali chybu. Ale bylo hlavně i v zájmu jeho šéfa udělat mu novou smlouvu třeba na dobu určitou, jenže toho zajímá hodně jiných věcí…a tohle je pro něj vedlejší. Co se týče pokuty, asi by jsme to pocítili my vic než on.
Tak děkuju za příspěvky, chtěla jsem vědět jak nejlépe postupovat, aby nebyl průser.
Mimochodem chlap si tu chrní a já nad tím dumám. Jenže je to jeho první zaměstnání, předtím se živil sám a tak taky neví co a jak

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová