Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dítě se otočit může, dvěma známým se v poslední době děti otočily 1-2 dny před termínem hlavičkou nahoru (do té doby v ideální pozici), takže ač je to k nevíře, to místo tam někde můžou vzít.
Co se týče tvojí polohy, tak teta to měla u obou dětí. Oba porody začaly přirozeně, ale končily kvůli poloze akutním císařem. Ale nechci děsit, třeba to není nutné, ale nikoho jiného asi neznám. Rodila ve dvou různých porodnicích (u nás obě známé spíš pro radikální zásahy) a nechali ji rodit přirozeně, tak nevím…
Už jsem sledována jen v porodnici, kde budu rodit. Minulý týden jsem byla u doktorky a nic takového neříkala. Dnes tam byl primář a po ultrazvuku mi řekl tohle :/ A že počkáme jestli se neotočí. Na dotaz zda to bude císařem, řekl, že uvidíme :/
@Zavitova Tak to mi přijde jako dobrá zpráva. Že zkusí počkat (předpokládám do termínu), jestli se neotočí, a pak by kdyžtak zvolili císaře. Za mě lepší než miminko tahat před termínem ven a císaře mohou udělat kdykoliv, když naznají, že přirozeně by to byl risk.
Me kontrolovali polohu plodu 10 minut pred cisarem, aby do me nerezali zbytecne, takze otocit se klidne muze, navic se ma otocit jen podel sve osy a ne vzhuru nohama a i to se deje. Pokud se neotoci, tak bude sekce.
Tak počkat, počkat, počkat. O termínu vysoký přímý stav (positio occipitalis alta) lze hovořit až v průběhu porodu, kdy je hlavička plodu fixována v rovině pánevní šíře. Do té doby může dorotování proběhnout.
Mluvit o této patologii, která má vždy organický podklad ve smyslu zúžené pánve, patologie pupečníku nebo plodové vody, před první dobou porodní… to je silná káva. To je podobné, jakoby v 6. měsíci dával porodník podepisovat informovaný souhlas s císařským řezem pro polohu podélnou koncem pánevním.
Já tak rodila. Asi se mi syn otočil v průběhu porodu, protože mi nikdo na UZ nic neříkal
.. Je pravda, že porod trval o něco málo delší dobu. Nechtěl klesnout a pak tlačení dalo taky zabrat. Ale nemam žádné srovnání. Syn je mé první miminko
.. Jo a měl poporodní nádor na hlavičce, ale za pár hodin se ztratil..
Dcera vylela oblicejem nahoru nikdo to neresil, ale asi to nevedeli dopredu. Protoze pak neco rikali
Byl to muj prvmi porod, dlouho jsem se neotvirala, ale vytlaceni pak tak hrozny nebylo, u syna to slo hur, ale ten tam byl nejak zasekly rucickou ![]()
Rodila jsem vaginalne, jen bylo dite opacne, tedy pateri k memu pupiku.
Dítě jsem měla i v této poloze těsně před porodem, ale i když to byl obr, tak se dokázal otáčet. V porodnici čekali až na porod. Pokud by byl ve špatné poloze, tak by mě čekal císař. Naštěstí se v den porodu otočil hlavičkou dolů.
@Dasha01 Ale tohle miminko je hlavickou dolu. Jen ve spatne poloze, ktera pokud se nezmeni, zpusobi problem se sestupem do porodnich cest.
Měla jsem takto syna, což zjistili až při vyvolávání porodu. Byl do porodnich cest oblicejem, nesestupoval, byl to cvalik, skoncilo to akutní sekcí.
Primy stav je toto, oblicejova poloha je jeste neco jineho.
Já tak rodila prostředního přirozeně, přišlo se na to až koncem porodu, jen mě upozornili, že se budu muset víc snažit a byla jsem víc nastřižená, zřejmě preventivně. Jinak bych snad ani nic nepoznala (a to jsem původně PA). Malý byl v pořádku, prostě musel mít něco extra už od narození a je to poděs doteď, zítra mu bude osm.
Nestresovala bych se, času na dotočení má ještě dost a doktoři si určitě budou vědět rady. ![]()